Neregistrovaný uživatel

Ahojky, chci se zeptat jestli někdo máčíte mačkaný oves s ječmenem před krmením. Jestli ano jak dlouho před podáním koni ho máčíte nebo vlhčíte. Díky
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky, chci se zeptat jestli někdo máčíte mačkaný oves s ječmenem před krmením. Jestli ano jak dlouho před podáním koni ho máčíte nebo vlhčíte. Díky
těsně predtim nez to hodim do zlabu jen tak pokropim aby byl vlhky ne uplna omacka jak byva nekdy zvykem (delat z koni prasata) ale mame v tom i mackany jecmen-ten by mel byt vlhky
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky, chci se zeptat jestli někdo máčíte mačkaný oves s ječmenem před krmením. Jestli ano jak dlouho před podáním koni ho máčíte nebo vlhčíte. Díky
My máčíme i s otrubama, vitamínama atd..cca hoďku až 2 před krmenim
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky, chci se zeptat jestli někdo máčíte mačkaný oves s ječmenem před krmením. Jestli ano jak dlouho před podáním koni ho máčíte nebo vlhčíte. Díky
Nechápu, proč koním krmení máčet. Máčené krmení kůň dobře neprosliní a tak z něho nemá tolik užitku. Já vlastně ani nechápu, proč mačkat. U ječmene dobře, je tvrdý a kůň ho může špatně kousat. Oves ale každý zdravý kůň rozkouše, tím lépe prosliní a tím lépe zužitkuje. Něco jiného je starý kůň, který má problémy žvýkat, kůň s problémy se zuby a nebo hříbě.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechápu, proč koním krmení máčet. Máčené krmení kůň dobře neprosliní a tak z něho nemá tolik užitku. Já vlastně ani nechápu, proč mačkat. U ječmene dobře, je tvrdý a kůň ho může špatně kousat. Oves ale každý zdravý kůň rozkouše, tím lépe prosliní a tím lépe zužitkuje. Něco jiného je starý kůň, který má problémy žvýkat, kůň s problémy se zuby a nebo hříbě.
Oves se mačká pro to,aby kůň dobře spotřeboval všechna zrna.U celého ovsa jich hodně projde trávicím ústrojím jen tak,"bez poškození" a tím vlastně kůň ztrácí.Prostě všechny nezvládne požvýkat.Není pravda,že nemačkaný oves prosliní lépe než mačkaný. U mačkaného je to téměř stejné. Ale je to jen názor tady našich okolních lidí,takže pokud to někdo vysvětluje jinak,tak prosím. V míru
Jinak já oves nemáčím úplně. Jen mírně,aby neprášil.Pak jí ho dám do žlabu a jdu ji mezitím dovést z pastvy.Tzn.cca 10 minut. Oves trošku nabobtná,ale jen mírně,protože je jen navlhlý. Vždycky se mi to osvědčilo a nikdy nebyly žádné problémy.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechápu, proč koním krmení máčet. Máčené krmení kůň dobře neprosliní a tak z něho nemá tolik užitku. Já vlastně ani nechápu, proč mačkat. U ječmene dobře, je tvrdý a kůň ho může špatně kousat. Oves ale každý zdravý kůň rozkouše, tím lépe prosliní a tím lépe zužitkuje. Něco jiného je starý kůň, který má problémy žvýkat, kůň s problémy se zuby a nebo hříbě.
kvůli prašnosti
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kvůli prašnosti
kvůli prašnosti? To nějak nechápu, protože když se namočí, tak se ten prach akorát nalepí na ty ovsové zrnka...Oves celý nasypu do síta a přeseju, přeberu, aby byl čistý a neprašný...Dávám celý kvůli žvýkání a slinění, mám ale jen rekreačního koně a míchám to s musli, pokud bych měla koně sportovního, mačkala bych...oves bych ale nemáčela, jen ječmen kvůli změknutí...
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Oves se mačká pro to,aby kůň dobře spotřeboval všechna zrna.U celého ovsa jich hodně projde trávicím ústrojím jen tak,"bez poškození" a tím vlastně kůň ztrácí.Prostě všechny nezvládne požvýkat.Není pravda,že nemačkaný oves prosliní lépe než mačkaný. U mačkaného je to téměř stejné. Ale je to jen názor tady našich okolních lidí,takže pokud to někdo vysvětluje jinak,tak prosím. V míru
Jinak já oves nemáčím úplně. Jen mírně,aby neprášil.Pak jí ho dám do žlabu a jdu ji mezitím dovést z pastvy.Tzn.cca 10 minut. Oves trošku nabobtná,ale jen mírně,protože je jen navlhlý. Vždycky se mi to osvědčilo a nikdy nebyly žádné problémy.
U mačkaného ovsa jenom prostě nepoznáš, co vysrundil aniž by to zrávil. POdle knihy Krmení koní je využitelnost mačkaného ovsa ve srovnání s celým nepatrně vyšší. Krmit koně, kteří jsou zdraví, mají v pořádku zuby i trávení, mačkaným ovsem je zbytečné.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Oves se mačká pro to,aby kůň dobře spotřeboval všechna zrna.U celého ovsa jich hodně projde trávicím ústrojím jen tak,"bez poškození" a tím vlastně kůň ztrácí.Prostě všechny nezvládne požvýkat.Není pravda,že nemačkaný oves prosliní lépe než mačkaný. U mačkaného je to téměř stejné. Ale je to jen názor tady našich okolních lidí,takže pokud to někdo vysvětluje jinak,tak prosím. V míru
Jinak já oves nemáčím úplně. Jen mírně,aby neprášil.Pak jí ho dám do žlabu a jdu ji mezitím dovést z pastvy.Tzn.cca 10 minut. Oves trošku nabobtná,ale jen mírně,protože je jen navlhlý. Vždycky se mi to osvědčilo a nikdy nebyly žádné problémy.
A dá se dát nemačkaného víc než mačkaného, tak aby kůň spotřeboval jakoby stejně? (jsem začáteční, nerozumím tomu, tak se ptám )
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U mačkaného ovsa jenom prostě nepoznáš, co vysrundil aniž by to zrávil. POdle knihy Krmení koní je využitelnost mačkaného ovsa ve srovnání s celým nepatrně vyšší. Krmit koně, kteří jsou zdraví, mají v pořádku zuby i trávení, mačkaným ovsem je zbytečné.
Nejen, že je to zbytečné, možná i trošičku "škodlivé". Tím, že kůň musí rozkousat celý oves, si obrušuje i zuby.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A dá se dát nemačkaného víc než mačkaného, tak aby kůň spotřeboval jakoby stejně? (jsem začáteční, nerozumím tomu, tak se ptám )
Když vemeš litr celého ovsa, tak je to asi +- 1 kg, když vemeš litr mačkaného ovsa, tak je to 0,5-0,75 kg, proto, když chceme dát koni 1 kg ovsa, tak dáme buť 1 litrový šálek celého nebo 2 litrové šálky mačkaného...Nevím, jestli jsem to popsala dost srozumitelně...z mačkaného nepatrně více stráví, z celého bude lépe slinit což pozitivně ovlivňuje celé trávení...
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A dá se dát nemačkaného víc než mačkaného, tak aby kůň spotřeboval jakoby stejně? (jsem začáteční, nerozumím tomu, tak se ptám )
No,dá,ale nodoporučovala bych to. Nikdy nevíš,kolik toho ten kůň ztráví,ale je v podstatě jedno,jakym ovsem krmíš.Hlavně že to chutná a pomáhá koníkovi.Najdi si optomální dávku pro koně,která mu bude vyhovovat ať už mačkanej a nebo nemačkanej a máš to.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
kvůli prašnosti? To nějak nechápu, protože když se namočí, tak se ten prach akorát nalepí na ty ovsové zrnka...Oves celý nasypu do síta a přeseju, přeberu, aby byl čistý a neprašný...Dávám celý kvůli žvýkání a slinění, mám ale jen rekreačního koně a míchám to s musli, pokud bych měla koně sportovního, mačkala bych...oves bych ale nemáčela, jen ječmen kvůli změknutí...
No kvůli prašnosti,tak aby nevdechoval ten mačekanej oves.Když se ta moučka nalepí na zrno,tak to pěkně spapká.Jinak taky\ nevidím důvod.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A dá se dát nemačkaného víc než mačkaného, tak aby kůň spotřeboval jakoby stejně? (jsem začáteční, nerozumím tomu, tak se ptám )
Mezi stravitelností mačkaného a nemačkaného ovsa je minimální rozdíl.
Tak vem prosím váhu a zvaž ho. Je to to nejdnodušší, co můžeš udělat.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky, chci se zeptat jestli někdo máčíte mačkaný oves s ječmenem před krmením. Jestli ano jak dlouho před podáním koni ho máčíte nebo vlhčíte. Díky
Tak díky, diskuze se sice trochu oddálila od tématu, ale to nevadí. Já oves s ječmenem mačkám protože ho podávám převážně hříbatům. Šlo mi jen o to zjistit jak dlouhou dobu před krmením vlhčíte nebo máčíte nebo taky nemáčíte. Vidím že na to není jednotný názor takže to budu asi dělat tak jak doted - těsně před krmením trochu navlhčím kvůli prašnosti. Tak díky moc