Co je to ŠROT??? Má se dávat koním???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 07:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.72.143

Víte, hrozně mě tady v diskuzích zaujalo, že se někdo pohoršuje dávat koním šrot (ječný s přídavkem ovsa) a píše, že je to totéž, co dávat otruby, že je to vhodné tak leda pro prasata a ne pro koně a že může způsobit úhyn ucpáním jícnu, protože vytvoří v krku kaši. Pak se mě lidi, co mají u nás ustájenýho koníka ptají, proč na jejich koních tak šetříme, když je cpeme tím nevhodným šrotem....

Takže by možná nebylo od věci říct, co vlastně ten šrot je. Je to forma úpravy obilí, aby byla lépe stravitelná, ještě to jde provést mačkání, vařením,..... Šrotovat se dá víceméně cokoliv, takže je dobrý vědět, z čeho šrot je (kukuřičný, ječný,...)
Prostě v tomto případě je to jen upravený ječmen a oves, narozdíl od otrub, které jsou ze pšenice a nic moc kvalita, jsou to vlastně vrchní šlupky ze zrna, takže výživná hodnota nula nula nic, navíc pšenice jako taková není pro koně nic moc.
A otruby pak mají opravdu nevyvážený poměr Ca a F. Šrot ho ale nemá, kde by ho vzal, je to ječmen a oves.

No a nakonec - vy si opravdu myslíte, že koně budou žrát suchý šrot a ten jim pak v krku vytvoří kaši a oni se zacpou? Dejte jim suchý šrot a oni si dvakrát kousnou a už nebudou chtít. Je to prostě hrozně suchý. Prostě šrot se dává namáčený a žádnou kaši v krku netvoří, protože už z něj kaše je a koním náramně chutná....

Prostě mi přišlo zvláštní, že tady tvrdíte, že otruby a šrot jsou stejné věci.....

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 08:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.60

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Víte, hrozně mě tady v diskuzích zaujalo, že se někdo pohoršuje dávat koním šrot (ječný s přídavkem ovsa) a píše, že je to totéž, co dávat otruby, že je to vhodné tak leda pro prasata a ne pro koně a že může způsobit úhyn ucpáním jícnu, protože vytvoří v krku kaši. Pak se mě lidi, co mají u nás ustájenýho koníka ptají, proč na jejich koních tak šetříme, když je cpeme tím nevhodným šrotem....

Takže by možná nebylo od věci říct, co vlastně ten šrot je. Je to forma úpravy obilí, aby byla lépe stravitelná, ještě to jde provést mačkání, vařením,..... Šrotovat se dá víceméně cokoliv, takže je dobrý vědět, z čeho šrot je (kukuřičný, ječný,...)
Prostě v tomto případě je to jen upravený ječmen a oves, narozdíl od otrub, které jsou ze pšenice a nic moc kvalita, jsou to vlastně vrchní šlupky ze zrna, takže výživná hodnota nula nula nic, navíc pšenice jako taková není pro koně nic moc.
A otruby pak mají opravdu nevyvážený poměr Ca a F. Šrot ho ale nemá, kde by ho vzal, je to ječmen a oves.

No a nakonec - vy si opravdu myslíte, že koně budou žrát suchý šrot a ten jim pak v krku vytvoří kaši a oni se zacpou? Dejte jim suchý šrot a oni si dvakrát kousnou a už nebudou chtít. Je to prostě hrozně suchý. Prostě šrot se dává namáčený a žádnou kaši v krku netvoří, protože už z něj kaše je a koním náramně chutná....

Prostě mi přišlo zvláštní, že tady tvrdíte, že otruby a šrot jsou stejné věci.....

Je to tak, a zkuste dát koni celý ječmen, buď ho nebude žrát a když už ano, tak z toho nebude nic mít, protože je hrozně tvrdý a tak se koním špatně kouše a tráví a proto se šrotuje!!!
My krmíme mačkaným ovsem s ječný a kukuřičným štorem, koníci jsou krásně lesklý, baculatí (ne moc) a spokojení a nehrabká jim z moc ovsa... Samozřejmě tu směs namáčíme, jinak by prášila a zanášela sliznice a koníci by to nechtěli žrát.
Otruby jsou něco jiného - odpad nevhodný ke krmení koní!!!

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 10:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.64

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Víte, hrozně mě tady v diskuzích zaujalo, že se někdo pohoršuje dávat koním šrot (ječný s přídavkem ovsa) a píše, že je to totéž, co dávat otruby, že je to vhodné tak leda pro prasata a ne pro koně a že může způsobit úhyn ucpáním jícnu, protože vytvoří v krku kaši. Pak se mě lidi, co mají u nás ustájenýho koníka ptají, proč na jejich koních tak šetříme, když je cpeme tím nevhodným šrotem....

Takže by možná nebylo od věci říct, co vlastně ten šrot je. Je to forma úpravy obilí, aby byla lépe stravitelná, ještě to jde provést mačkání, vařením,..... Šrotovat se dá víceméně cokoliv, takže je dobrý vědět, z čeho šrot je (kukuřičný, ječný,...)
Prostě v tomto případě je to jen upravený ječmen a oves, narozdíl od otrub, které jsou ze pšenice a nic moc kvalita, jsou to vlastně vrchní šlupky ze zrna, takže výživná hodnota nula nula nic, navíc pšenice jako taková není pro koně nic moc.
A otruby pak mají opravdu nevyvážený poměr Ca a F. Šrot ho ale nemá, kde by ho vzal, je to ječmen a oves.

No a nakonec - vy si opravdu myslíte, že koně budou žrát suchý šrot a ten jim pak v krku vytvoří kaši a oni se zacpou? Dejte jim suchý šrot a oni si dvakrát kousnou a už nebudou chtít. Je to prostě hrozně suchý. Prostě šrot se dává namáčený a žádnou kaši v krku netvoří, protože už z něj kaše je a koním náramně chutná....

Prostě mi přišlo zvláštní, že tady tvrdíte, že otruby a šrot jsou stejné věci.....

Takze.... otruby zdaleka nejsou jen pomlete slupky, jsou to zbytky pocisteni zrna, takze energeticka hodnota tam je. Srot, otruby, stejne jako vsechno jadro maji nevyvazeny pomer Ca : P. Suchy srot se nekrmi kvuli prasnosti, ucpani jicnu namocenym neni zdaleka takova sranda, jak si myslite. Kun zpracuje jadro i cele, i kdyz ne uplne, na to ma zuby. Optimalni mi prijde mackani.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.206

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Takze.... otruby zdaleka nejsou jen pomlete slupky, jsou to zbytky pocisteni zrna, takze energeticka hodnota tam je. Srot, otruby, stejne jako vsechno jadro maji nevyvazeny pomer Ca : P. Suchy srot se nekrmi kvuli prasnosti, ucpani jicnu namocenym neni zdaleka takova sranda, jak si myslite. Kun zpracuje jadro i cele, i kdyz ne uplne, na to ma zuby. Optimalni mi prijde mackani.

ale já vždy a všude četla a slyšela že šrotováním se jádro stává stravitelnější a koník si z něho více vezme. tak teď nevím co si myslet. A docela mě bolí když se krmí celým Jádrem a pak v kobylákách je jádra že by se ním dalo ještě krmit. Tak jak to teda je

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.64

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ale já vždy a všude četla a slyšela že šrotováním se jádro stává stravitelnější a koník si z něho více vezme. tak teď nevím co si myslet. A docela mě bolí když se krmí celým Jádrem a pak v kobylákách je jádra že by se ním dalo ještě krmit. Tak jak to teda je

Ano, srotovanim, mackanim, namacenim se zvysuje stravitelnost, to ale neznamena, ze cele zrno nepotravi (ne stoprocentne). Problem mivaji stari kone s horsimi zuby. Jestli kun cele jadro travi zkontroluj v koblizcich.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 12:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.39

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ale já vždy a všude četla a slyšela že šrotováním se jádro stává stravitelnější a koník si z něho více vezme. tak teď nevím co si myslet. A docela mě bolí když se krmí celým Jádrem a pak v kobylákách je jádra že by se ním dalo ještě krmit. Tak jak to teda je

Kůň, který nemá problém se zuby celé jádro rozkouše a stráví ho naprosto stejně, jako jádro namáčené nebo mačkané či šrotované.
Kontrola koblížků nemá vůbec smysl. Malé kousky z mačkaného či šrotovaného jádra jsou hůře rozpoznatelné než celé jádro.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 12:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.157

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kůň, který nemá problém se zuby celé jádro rozkouše a stráví ho naprosto stejně, jako jádro namáčené nebo mačkané či šrotované.
Kontrola koblížků nemá vůbec smysl. Malé kousky z mačkaného či šrotovaného jádra jsou hůře rozpoznatelné než celé jádro.

To ale platí pro oves, nikoli pro ječmen nebo kukuřici. Tam už je stravitelnost škrobových zrn u šrotovaného nebo nešrotovaného zrna velmi velká. Proto se ječmen či kukuřice má buď vařit nebo šrotovat a koním nikdy nezkrmovat celý.

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.64

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To ale platí pro oves, nikoli pro ječmen nebo kukuřici. Tam už je stravitelnost škrobových zrn u šrotovaného nebo nešrotovaného zrna velmi velká. Proto se ječmen či kukuřice má buď vařit nebo šrotovat a koním nikdy nezkrmovat celý.

"Tam už je stravitelnost škrobových zrn u šrotovaného nebo nešrotovaného zrna velmi velká."

Muzes mi vysvetlit tuhle vetu? Nejak mi to nedochazi...

Pokud v tom, co z kone vypadne, nevidis cela zrna, tak to stravil, ne?

Neregistrovaný uživatel

9.11.2005 15:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.39

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To ale platí pro oves, nikoli pro ječmen nebo kukuřici. Tam už je stravitelnost škrobových zrn u šrotovaného nebo nešrotovaného zrna velmi velká. Proto se ječmen či kukuřice má buď vařit nebo šrotovat a koním nikdy nezkrmovat celý.

To máš pravdu, myslela jsem na oves a psala o jádru jako takovém.
Ječmen a kukuřice je natolik tvrdá, že ji kůň nerozkouše (rozkouše špatně) a tyto je pak nutné mačkat nebo máčet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík