Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.230
Co to vlastně znamená a jaký je rozdíl mezi extr. a normálním, kromě toho, že se extr. nemusí vařit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.183
Ono už je popukané, a už to jenom nasypeš do krmení. Koním to dost chutná a je to bez práce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.254
Jedná se o tepelně zpracované lněné semínko společně s pšeničnými otrubami (samotné zpracování lnu není technologicky možné!!!) za procesu zvaném extruze.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.75
Extruze je termodynamické zpracování produktu. Probíhá za vysokého tlaku a teploty a dochází k rozrušení vnějších obalů a vnitřních struktur obilovin, ln. semínka, kukuřice... a dalších.
Výhody: zmenší se množství mykotoxinů a zvýší se využitelnost krmení při trávení.
Oleje obsažené v lněném semínku jsou značně nestabilní, proto je příprava vždy čerstvého slizu tolik koním prospěšná. Přikláněla bych se proto ke klasické přípravě LS. A to: namlít semínko, spařit vroucí vodou (popř. chviličku povařit), nechat 2 h. louhovat a ihned zkrmit. Určitě sliz neskladovat, rychle se kazí.
Chápu, že ne vždy je na to čas, pak bych použila extrudované semínko.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.104
Takže extrudované už nemusím zalévat horkou vodou/pařit? A odkud se vezme ten prospěšný sliz, který vznikne povařením/zapařením? Nebo ten už není potřeba a tedy extrudované semínko je stejně využitelné jako celé-povařené?? Mi tam ten sliz pořád nějak chybí :-D K čemu dál, kromě línání, je seminko dobré? My ho dáváme koním pouze na podzim a na jaře na přelínání, ale stále více lidí jej dává celý rok. Děkuju za odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.101
extudované semínko krmíme už asi dva měsíce, koníci po něm majíkrásnou lesklou srst a jinak je to prospěšné na trávení :) Jen nasypeme odměrku do krmení a společně s ostatními přísadami krmiva zalejeme vodou, promícháme a necháme nabobtnat, jako zbytek krmení. někdo máčí krmení, jiný ne, to je každého věc. Jen to semínko už lze sypat jako vitamíny ke granulím, nijak se nemusí upravovat
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.56
Vykašlat se n a extrudované a udělat si sám!!! My si už několik let meleme lněné semínko ve šrotovníku a pak jej prostě jako prach přidáváme do krmení, koni tak 60g a je to naprosto bez jediného problému. Šrotujeme 10kg len a 10kg ostropestřec, vše smícháme a koně mají žasnou srst, super trávení, je to i na játra.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže extrudované už nemusím zalévat horkou vodou/pařit? A odkud se vezme ten prospěšný sliz, který vznikne povařením/zapařením? Nebo ten už není potřeba a tedy extrudované semínko je stejně využitelné jako celé-povařené?? Mi tam ten sliz pořád nějak chybí :-D K čemu dál, kromě línání, je seminko dobré? My ho dáváme koním pouze na podzim a na jaře na přelínání, ale stále více lidí jej dává celý rok. Děkuju za odpovědi.
a nebude to tak, že teplom(teda varom) sa uvoľní zo semienka to prospešné,v podobe slizu?
v tom prípade by extrudované už malo byť "uvoľnené" ? neviem
každopádne, kŕmim to už roky, v podstate celoročne. 2-3x do týždňa. kvôli vlastnej pohodlnosti, pretože variť 15 koňom, to sa mi fakt nechce. Krásne to vonia a stačí nasypať to do kŕmenia. Akurát zo začiatku treba opatrne, pri vyšších dávkach sa mi z toho kone už trochu posierali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.3
no já jsem dávala obyč. semínko povařené
teď dávám extrudované, kvůli jeho využitelnosti. Když dáváte celé, tak koník ne všechny semínka pokouše, proto je menší využitelnost. ALE je tam zase ten sliz, který je právě na to trávení, jakoby pohladí stěny trávícího traktu, ale zase na srst je prý lepší extrudované, protože to, co je dobré na tu srst, je právě uvnitř toho semínka, ale zase se netvoří tolik toho slizu. Takže obě varianty mají svoje pro a proti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.207
Je to na vsechno.. na srst i na kopyta na kuzi na traveni.. kdyz jsou muchari atd. Ja davam proste celorocne kazdy den do zradla hrsticku rano i vecer a fakt vypada kobyla uzasne a zas to tolik nestoji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vykašlat se n a extrudované a udělat si sám!!! My si už několik let meleme lněné semínko ve šrotovníku a pak jej prostě jako prach přidáváme do krmení, koni tak 60g a je to naprosto bez jediného problému. Šrotujeme 10kg len a 10kg ostropestřec, vše smícháme a koně mají žasnou srst, super trávení, je to i na játra.
No na játra je to tak leda pěkná zátěž, pokud semínko termicky neupravíte... Semeno lnu obsahuje enzym linázu, který uvolňuje z glykosidů kyanovodík. Tepelnou úpravou se enzym zničí.
Jinak je lněné semínko bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, má příznivé dietetické účinky a příznivě působí na sekreci mléka.
Extrudované lněné semínko je snadno použitelné, dražší a vhdné pro zlepšení srsti, kopyt apod.
Semínko vařené je díky svému slizu vhodné pro zlepšení trávení koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No na játra je to tak leda pěkná zátěž, pokud semínko termicky neupravíte... Semeno lnu obsahuje enzym linázu, který uvolňuje z glykosidů kyanovodík. Tepelnou úpravou se enzym zničí.
Jinak je lněné semínko bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, má příznivé dietetické účinky a příznivě působí na sekreci mléka.
Extrudované lněné semínko je snadno použitelné, dražší a vhdné pro zlepšení srsti, kopyt apod.
Semínko vařené je díky svému slizu vhodné pro zlepšení trávení koně.
Zajímalo by mě, jak je to s PUFA a extruzí. Vždyť polynenas. MK se tepenlou úpravou ničí (ztrácí svoji nutriční hodnotu) a při extruzi se využítá velmi vysoká teplota (+tlak)...Tak jak to tedy je, nezničí se PUFA při extruzi ???
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.66
dost by me to taky zajímalo tohle. Zas prej nejlepší je namlejt a jen zalejt vroucí vodou, bude jak sliz, tak i hodnoty uvnitř, které kůn stráví, ale prej to není dobré dlouhodobě, že by se muselo jedine povařit, aby se zničili ty jedovaté látky...ale zas se prej ničí hodnota semínka....mám v tom zmatek, každý říká neco jiného, jsou furt pro a proti, kdy konečne se dozvím tu pravdu jak to tedy vlastne s tím semínkem je:)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.240.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vykašlat se n a extrudované a udělat si sám!!! My si už několik let meleme lněné semínko ve šrotovníku a pak jej prostě jako prach přidáváme do krmení, koni tak 60g a je to naprosto bez jediného problému. Šrotujeme 10kg len a 10kg ostropestřec, vše smícháme a koně mají žasnou srst, super trávení, je to i na játra.
Jak dlouho to šrotované uchováváte a za jakých podmínek? Já jsem si taky našrotovala, protože jsem měla doma pytel lněnýho semínka a vzápětí jsem se někde dočetla, že to rychle a snadno žlukne, pokud to není tepelně upravené.. Tak nevím, kde je pravda?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.201
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dost by me to taky zajímalo tohle. Zas prej nejlepší je namlejt a jen zalejt vroucí vodou, bude jak sliz, tak i hodnoty uvnitř, které kůn stráví, ale prej to není dobré dlouhodobě, že by se muselo jedine povařit, aby se zničili ty jedovaté látky...ale zas se prej ničí hodnota semínka....mám v tom zmatek, každý říká neco jiného, jsou furt pro a proti, kdy konečne se dozvím tu pravdu jak to tedy vlastne s tím semínkem je:)
Máte internet...sakra,tak nevim proč ztrácíte čas psaním na diskuzi to vždycky nevěřícně kroutim hlavou...,ale to je jedno..mě zrovna dneska přišel celej 19kg pytel semínka--než sem ho kupoval-vygooglil sem si,jak je to snim ve všech směrech . ... . .jedny z web.str. co o něm píšou vám přeposílám..http://www.centrumkrmiv.cz/post/lnene-seminko-ve-vyzive-koni-21/
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.66
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte internet...sakra,tak nevim proč ztrácíte čas psaním na diskuzi to vždycky nevěřícně kroutim hlavou...,ale to je jedno..mě zrovna dneska přišel celej 19kg pytel semínka--než sem ho kupoval-vygooglil sem si,jak je to snim ve všech směrech . ... . .jedny z web.str. co o něm píšou vám přeposílám..http://www.centrumkrmiv.cz/post/lnene-seminko-ve-vyzive-koni-21/
Ježiši, tohle mám přečtený dříve než Vy a podle toho co tu píšete, tak i více informací, které jsem nečerpala jen z jednoho článku!!!! Dozvedela jsem se další věci, které tento článek nepíše, tak se sklidněte!!! A to, že krmením jen horkou vodou spařený semínko dlouhodobě není dobré, že to zatěžuje játra, práve ja bych krmila celý rok, tak me to zajímá, jak to je....a to že me to zajímá, Vám může bejt do toho velký kulový!
Jinak čas jsem ztratila stejne jako Vy, možná ješte kratší, pochybuju že píšete rychle, když text trvá napsat tři minuty, tak vy asi prostedíte u toho dlouhou chvíli.
A že Vám přišel pytel semínka, mě tolik nezajímá, mě přišel už minulej rok a budu objednávat další
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.66
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak dlouho to šrotované uchováváte a za jakých podmínek? Já jsem si taky našrotovala, protože jsem měla doma pytel lněnýho semínka a vzápětí jsem se někde dočetla, že to rychle a snadno žlukne, pokud to není tepelně upravené.. Tak nevím, kde je pravda?
Ja ho namelu na tři dny dopředu maximálně, jinak žlukne, to samé šrotuju i ječmen jen co stihnu rychle skrmit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.201
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ježiši, tohle mám přečtený dříve než Vy a podle toho co tu píšete, tak i více informací, které jsem nečerpala jen z jednoho článku!!!! Dozvedela jsem se další věci, které tento článek nepíše, tak se sklidněte!!! A to, že krmením jen horkou vodou spařený semínko dlouhodobě není dobré, že to zatěžuje játra, práve ja bych krmila celý rok, tak me to zajímá, jak to je....a to že me to zajímá, Vám může bejt do toho velký kulový!
Jinak čas jsem ztratila stejne jako Vy, možná ješte kratší, pochybuju že píšete rychle, když text trvá napsat tři minuty, tak vy asi prostedíte u toho dlouhou chvíli.
A že Vám přišel pytel semínka, mě tolik nezajímá, mě přišel už minulej rok a budu objednávat další
hmmm..No já sem klidnej,ale vy se nějak čílíte-ato sem toho moc nenapsal..Přeposlal sem vám jenom jedny ze str.kde se o něm píše..a kde sem se o něm dozvěděl zas něco jinak,víc´či mín´než na jiných webovkách ...a než bych se dozvěděl třeba tady-to nemyslim vůbec špatně i lidi tady to musí mít z nějakých zdrojů žé?..Já jen,že pokud chci něco vědět,tak si to najdu na vícero web.str..samozřejmě i zabrousim sem,jelikož sou věci který se vygooglit nedaj nebo né až tak do detailu..Minulej rok pravíte?--a co snim se ptáte až ted´? no ,ale do toho mi taky nic..mějte se at´se vám daří ..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.66
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
hmmm..No já sem klidnej,ale vy se nějak čílíte-ato sem toho moc nenapsal..Přeposlal sem vám jenom jedny ze str.kde se o něm píše..a kde sem se o něm dozvěděl zas něco jinak,víc´či mín´než na jiných webovkách ...a než bych se dozvěděl třeba tady-to nemyslim vůbec špatně i lidi tady to musí mít z nějakých zdrojů žé?..Já jen,že pokud chci něco vědět,tak si to najdu na vícero web.str..samozřejmě i zabrousim sem,jelikož sou věci který se vygooglit nedaj nebo né až tak do detailu..Minulej rok pravíte?--a co snim se ptáte až ted´? no ,ale do toho mi taky nic..mějte se at´se vám daří ..
no a dyt jo, napsala jsem sem a Vám to vadí, kroutíte nad tím hlavou a ješte se dál ptáte tak přiblble proč to řeším až ted? Protože asi chci krmit semínko dlouhodobě ne kvůli přelínání, ale kvůli jednem zdravotním problémům, které nastaly až ted poslední dobou, a vůbec proč taková blbá otázka? Asi jen z důvodu aby jste se cítily chytře...ja tohle s Vámi nebudu řešit, nemám to zapotřebí :)
Již dlouho mne toto téma zajímá a tak pro ty kdo nahlédnou do téhle debaty i po letech připojuji odkaz na článek který mi to vše dostatečně objasnil, já osobně lněné semínko melu čerstvé i s ostropestřecový trošičku a vařené nedávám, proč? to už je krásně rozepsané v článku https://www.happytails.cz/content/pro-celkovou-odolnost/lnene-seminko-bojovnik-za-dobry-zdravotni-stav-vaseho-kone
Uživatel s deaktivovaným účtem

LENIS41
napsal(a):
Již dlouho mne toto téma zajímá a tak pro ty kdo nahlédnou do téhle debaty i po letech připojuji odkaz na článek který mi to vše dostatečně objasnil, já osobně lněné semínko melu čerstvé i s ostropestřecový trošičku a vařené nedávám, proč? to už je krásně rozepsané v článku https://www.happytails.cz/content/pro-celkovou-odolnost/lnene-seminko-bojovnik-za-dobry-zdravotni-stav-vaseho-kone
Ale jo článek dobrý, ale chybí zdroje, pokud bych tomu měla jako laik věřit, chybí zdroje, odkud pisatel čerpal, ale jinak reklama?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tato věta není správně napsaná Vařením dojde k inaktivaci linázy, ta odštěpí z linamarinu kyanid a ten se „změní“ na plynný kyanovodík, který unikne do prostředí .
Buď dojde k INaktivaci (zastavení činnosti) linázy, která potom nemůže odštěpovat nic od ničeho (žádný kyanid se netvoří),
nebo dojde k AKTIVACI (uvedení do činnosti) linázy, která potom provede reakci, při které se uvolňuje kyanid, který se potom během zahřívání ve formě kyanovodíku vypaří.
Spíš hádám, že dochází během vaření k oběma reakcím, protože během namočení a proniknutí vody do vnitřních struktur semene se lináza ve vodném prostředí aktivuje, zatímco později během varu se bílkoviny (tedy i enzymy) srážejí, a tedy inaktivují.
Pokud potřebujete zdroj, tak prosím https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku :-) mimochodem, zde je ta věta uvedena správně
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horsana
napsal(a):
Tak to by som skutočne chcela vidieť, ako 100 gramov ľanového semienka vylieči u koňa zápchu
Nepíší, že vyléčí, píší, že doporučují při léčbě. Tím nakonec můžou myslet i podpůrnou terapii?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Tato věta není správně napsaná Vařením dojde k inaktivaci linázy, ta odštěpí z linamarinu kyanid a ten se „změní“ na plynný kyanovodík, který unikne do prostředí .
Buď dojde k INaktivaci (zastavení činnosti) linázy, která potom nemůže odštěpovat nic od ničeho (žádný kyanid se netvoří),
nebo dojde k AKTIVACI (uvedení do činnosti) linázy, která potom provede reakci, při které se uvolňuje kyanid, který se potom během zahřívání ve formě kyanovodíku vypaří.
Spíš hádám, že dochází během vaření k oběma reakcím, protože během namočení a proniknutí vody do vnitřních struktur semene se lináza ve vodném prostředí aktivuje, zatímco později během varu se bílkoviny (tedy i enzymy) srážejí, a tedy inaktivují.
Pokud potřebujete zdroj, tak prosím https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku :-) mimochodem, zde je ta věta uvedena správně
je to tedy tak že v syrovém jed zůstává ať v namočeném nebo suchém, ale při malých dávkách je neškodný, jestli to dobře chápu.. Napadá mne tedy že nejlepší bude to kombinovat , někdy povařit, někdy nadrtit, ať mají prospěch z obojího:-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

LENIS41
napsal(a):
je to tedy tak že v syrovém jed zůstává ať v namočeném nebo suchém, ale při malých dávkách je neškodný, jestli to dobře chápu.. Napadá mne tedy že nejlepší bude to kombinovat , někdy povařit, někdy nadrtit, ať mají prospěch z obojího:-)
I já si občas požvýkám hrst lnu a nepozoruji na sobě žádné potíže, a to ho na 100 kg tělesné hmotnosti požvýkám asi dvojnásobek doporučené dávky pro koně A to nemluvím o situaci, kdy si ho čerstvě pomelu do česnekové pomazánky a slupnu během hodiny třeba 50 g :-) Není se čeho bát. Kyanovodík se odbourává dobře a nezanechává následky (nekumuluje se).
Vlastně dle načteného zcela ideální úprava je nechat namočené v teplé (nikoli vroucí) vodě. Teplé z kohoutku například :-) Tam nepřijdete o žádné cenné látky a kyanovodíku se zbavíte (kyselina kyanovodíková má teplotu varu kolem 27-28 st. Celsia). Do té teplé vody můžete hodit i čerstvě pomletý, čímž eliminujete dlouhé čekání na bobtnání (mletý pustí sliz okamžitě), akorát nevím, jak rychle zreaguje ta lináza a jak rychle vyvane ten kyanovodík :-) Ale tak bych to nechala odstát třeba půl hoďky, nakonec kyanovodík je ve vzduchu cítit, tak se to dá celkem poznat :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
I já si občas požvýkám hrst lnu a nepozoruji na sobě žádné potíže, a to ho na 100 kg tělesné hmotnosti požvýkám asi dvojnásobek doporučené dávky pro koně A to nemluvím o situaci, kdy si ho čerstvě pomelu do česnekové pomazánky a slupnu během hodiny třeba 50 g :-) Není se čeho bát. Kyanovodík se odbourává dobře a nezanechává následky (nekumuluje se).
Vlastně dle načteného zcela ideální úprava je nechat namočené v teplé (nikoli vroucí) vodě. Teplé z kohoutku například :-) Tam nepřijdete o žádné cenné látky a kyanovodíku se zbavíte (kyselina kyanovodíková má teplotu varu kolem 27-28 st. Celsia). Do té teplé vody můžete hodit i čerstvě pomletý, čímž eliminujete dlouhé čekání na bobtnání (mletý pustí sliz okamžitě), akorát nevím, jak rychle zreaguje ta lináza a jak rychle vyvane ten kyanovodík :-) Ale tak bych to nechala odstát třeba půl hoďky, nakonec kyanovodík je ve vzduchu cítit, tak se to dá celkem poznat :-)
děkuji,naprosto polopatě vysvětleno, že to pochopim i já:-) i já ho házím do jídla i psům a kočkám, ale jelikož se kolem toho stále tak diskutuje zajímalo mne jak je to doopravdy a taktéž sdílím Váš názor, toto jsou podpůrné a preventivní prostředky a to i při léčbě, kterou určil veterinář...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ale je to fakt jen můj názor, na základě různého načteného :-)
A neznamená to, že někdo jiný nebude mít jiný názor :-)
Horsana: neviděla :-) Naštěstí! Nicméně slizové látky lnu jsou často uváděny jako výborný podpůrný prostředek pro rekonvalescenci trávicích cest. Tak třeba na regeneraci střeva PO zácpě? Nebo po průjmu. A tak... Víte, s vámi bych se opravdu nerada o cokoli přela, protože vím, že jste skutečný odborník s horou zkušeností. Jen bych to tvrzení v článku neviděla jako tak mimo realitu... Ale mohu se mýlit, jsem jen uživatel, co se snaží stále nalézat odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

etnies86
napsal(a):
nečetla jsem celou diskusi, tak se omlouvám, zda to tu bylo.
ale jako lajk se ptám, obyčejné lněné celé semínko musí se vařit nebo už nemusí?
případně stačí zalít teplou vodou?
dříve se vařilo, ale někdo mi říkal, že se to už nemusí
tady https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
tady https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5673/pravdy-a-myty-o-lnenem-seminku
Na základě toho článku jsem kdysi krmila celé, cca kelímek od jogurtu. Chtěla jsem ho kvůli srsti, takže jsem nechtěla vařit, abych nezničila cenné složky. Teď se k tomu chci zase vrátit pro podporu přelínávání. Zase vařit nebudu a budu krmit opět normálně syrové.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kallisto: já krmím drcené v kafemlejnku. Večer to nadrtím, druhý den odpoledne dostane půlku, a třetí den ráno dostane druhou.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Ale je to fakt jen můj názor, na základě různého načteného :-)
A neznamená to, že někdo jiný nebude mít jiný názor :-)
Horsana: neviděla :-) Naštěstí! Nicméně slizové látky lnu jsou často uváděny jako výborný podpůrný prostředek pro rekonvalescenci trávicích cest. Tak třeba na regeneraci střeva PO zácpě? Nebo po průjmu. A tak... Víte, s vámi bych se opravdu nerada o cokoli přela, protože vím, že jste skutečný odborník s horou zkušeností. Jen bych to tvrzení v článku neviděla jako tak mimo realitu... Ale mohu se mýlit, jsem jen uživatel, co se snaží stále nalézat odpovědi.
Ja proti semienku nemám nič, podávam ho, aj ja ho občas požujem, dokonca ho používame aj na klinike, samozrejme práve kvôli slizovitým látkam, ale opakovane a cielene, práve ako protektívum, ale skôr žalúdka, prípadne do rekta.
Nerada by som ale, aby došlo k nedorozumeniu a majiteľia koní boli učičíkaní tým, že keď podávajú 100g semienka, tak sú, čo sa týka zápchy, z obliga, pretože to nie je pravda.
Uživatel s deaktivovaným účtem

etnies86
napsal(a):
nečetla jsem celou diskusi, tak se omlouvám, zda to tu bylo.
ale jako lajk se ptám, obyčejné lněné celé semínko musí se vařit nebo už nemusí?
případně stačí zalít teplou vodou?
dříve se vařilo, ale někdo mi říkal, že se to už nemusí
My ho vždycky namáčeli ve studené vodě, ideálně přes noc, aby se vytvořil sliz a v této podobě jsme přidávali 2 - 3 lžíce do jádra. Žádný kůň se nám neotrávil.