cherry1402
napsal(a):
Na žádost některých chovateků posílám zatím foto ocelotů. Rysi a gepardi budou následovat. Připomínky a návrhy, co zlepšit, uvítám.
Že mě nevidíš?
cherry1402
napsal(a):
A teď si tě ulovím.
Už jsem říkala, že ti ho nedám.
cherry1402
napsal(a):
Už jsem říkala, že ti ho nedám.
Odpolední siesta.
raduz
napsal(a):
Tak tomu tedy říkám chovatelské zařízení na úrovni! cherry1402 držím palce a přeji hodně chovatelských úspěchů
Dobrý den paní Jüttnerová.
Z Vašich fotek je patrné, že máte velice kladný vztah k přírodě a zvířatům. Velmi krásný výběh pro nádherné oceloty. To se hned tak nevidí. Velice vkusné a zdařilé chovatelské zařízení.
Z fotek se mi nedaří moc určit, jakých je rozměrů venkovní výběh. Dále by mne zajímalo, jestli je zachycená místnost propojena s výběhem a jaké má rozměry.
G.Z.
gazd
napsal(a):
Z Vašich fotek je patrné, že máte velice kladný vztah k přírodě a zvířatům. Velmi krásný výběh pro nádherné oceloty. To se hned tak nevidí. Velice vkusné a zdařilé chovatelské zařízení.
Z fotek se mi nedaří moc určit, jakých je rozměrů venkovní výběh. Dále by mne zajímalo, jestli je zachycená místnost propojena s výběhem a jaké má rozměry.
G.Z.
Cherry - jedním slovem, NÁDHERA
gazd
napsal(a):
G.Z.
Děkuji všem za pochvalu.
Pane Gajdoši, výběh ocelotů měl původně 80m2, ale když jsem dostala KR, chtěla jsem je mít kvůli bezpečnosti blízko domu. Prostor, který jsem měla k dispozici na jejich výběh byl ale malý, a tak jsme ocelotům výběh zmenšili na nynějších 60m2. Rysi mají o něco málo méně. V každém výběhu jsou 1-2 vytápěné dřevěné domky, uvnitř s policemi na ležení. Rysi ale hodně běhají a potřebují větší prostor, tak plánuji oba tyto výběhy spojit v jeden jen pro rysy, a ocelotům vybudovat nový. Letos to ale nebude, chybí finance, takže musím já i KR počkat. Snad příští rok.Tak jako mají jiní dětský pokoj, my máme v domě ocelotí pokojíček (viz foto). Oni jsou na nás hodně fixovaní a chtějí být v noci s námi doma, takže je každé ráno odvádím na vodítku ven a večer zase beru zpátky. Zkusila jsem je přes léto nechat trvale venku, ale nešlo to. Byli z toho ve stresu a samec se dokonce začal škubat. Pokoj má 16m2.
cherry1402
napsal(a):
Děkuji všem za pochvalu.
Pane Gajdoši, výběh ocelotů měl původně 80m2, ale když jsem dostala KR, chtěla jsem je mít kvůli bezpečnosti blízko domu. Prostor, který jsem měla k dispozici na jejich výběh byl ale malý, a tak jsme ocelotům výběh zmenšili na nynějších 60m2. Rysi mají o něco málo méně. V každém výběhu jsou 1-2 vytápěné dřevěné domky, uvnitř s policemi na ležení. Rysi ale hodně běhají a potřebují větší prostor, tak plánuji oba tyto výběhy spojit v jeden jen pro rysy, a ocelotům vybudovat nový. Letos to ale nebude, chybí finance, takže musím já i KR počkat. Snad příští rok.Tak jako mají jiní dětský pokoj, my máme v domě ocelotí pokojíček (viz foto). Oni jsou na nás hodně fixovaní a chtějí být v noci s námi doma, takže je každé ráno odvádím na vodítku ven a večer zase beru zpátky. Zkusila jsem je přes léto nechat trvale venku, ale nešlo to. Byli z toho ve stresu a samec se dokonce začal škubat. Pokoj má 16m2.
Ještě k těm výběhům. Každé jaro v nich obnovuji zeleň(stromy, keře) , renovuji trávníky a čistím rybníčky, protože zvířátka to během zimy a časného jara, kdy hodně prší, poničí. Takže výběhy vypadají každý rok trochu jinak. Naštěstí zahrada je mým 2. největším koníčkem hned po zvířatech
cherry1402
napsal(a):
Ještě k těm výběhům. Každé jaro v nich obnovuji zeleň(stromy, keře) , renovuji trávníky a čistím rybníčky, protože zvířátka to během zimy a časného jara, kdy hodně prší, poničí. Takže výběhy vypadají každý rok trochu jinak. Naštěstí zahrada je mým 2. největším koníčkem hned po zvířatech
kdyby jsem mela tolik mista co vy, take bych si je prala nemate farmu nebo neco takoveho? rada by jsem to videla na vlastni oci, kdyby se dalo
cone
napsal(a):
Dobrý večer cherry, p. Douša sice předesílal, že Vaše chovatelské zařízení je vynikající, ale Vy jste svýma fotkama dalece předčila mé očekávání. Gratuluji a obdivuji.
Nádhera,toto sa len tak nevidí.
Zvieratá sa u Vás musia cítit ako doma.Proste smekám.
Je vidiet ,že nesekáte chov len s tým najnutnejším,ale zvieratám doprajete.
O celý chov sa ako žena staráte sama?
caudalis
napsal(a):
Nádhera,toto sa len tak nevidí.
Zvieratá sa u Vás musia cítit ako doma.Proste smekám.
Je vidiet ,že nesekáte chov len s tým najnutnejším,ale zvieratám doprajete.
O celý chov sa ako žena staráte sama?
caudalis: Dobrý den. Výběhy budujeme s manželem společně. Udělám si něco, jako "projekt" výběhu, manžel pak staví dřevěné domky, já zakládám zeleň, tzn. sázím stromy, keře, traviny a zakládám trávníky, upravuji terén. Následnou pravidelnou péči o výběhy už dělám sama. Co se týká samotného chovu zvířat, to je pouze moje záležitost. Jen s každodenním úklidem výběhů mi vypomáhá kamarádka.
cherry1402
napsal(a):
caudalis: Dobrý den. Výběhy budujeme s manželem společně. Udělám si něco, jako "projekt" výběhu, manžel pak staví dřevěné domky, já zakládám zeleň, tzn. sázím stromy, keře, traviny a zakládám trávníky, upravuji terén. Následnou pravidelnou péči o výběhy už dělám sama. Co se týká samotného chovu zvířat, to je pouze moje záležitost. Jen s každodenním úklidem výběhů mi vypomáhá kamarádka.
Dobry den,
podminky pro vase zvirata jsou opravdu uzasne. Takhle si predstavuju lasku k zviratum. Kdyz mam neco opravdu rad, udelat pro to vsechno mozne.
Mate muj obdiv, kdo u vas byl na navsteve, je stastny clovek. Drzim palce at se vam dari.
roman zr.
katula
napsal(a):
Dobrý den,máte to u Vás opravdu krásný.Chci se zeptat,kde se dá takový ocelot pořídit?V ZOO jsem je myslím neviděla.
Dobrý den. V našich ZOO opravdu ocelota velkého neuvidíte, protože v současné době všude preferují chov velkých šelem. Pořídit ocelota tedy můžete buď ze zahraničí nebo od některého tuzemského chovatele. Můj pár odchovává pravidelně, pokud máte zájem, ozvěte se na můj e-mail.
cherry1402
napsal(a):
Dobrý den. V našich ZOO opravdu ocelota velkého neuvidíte, protože v současné době všude preferují chov velkých šelem. Pořídit ocelota tedy můžete buď ze zahraničí nebo od některého tuzemského chovatele. Můj pár odchovává pravidelně, pokud máte zájem, ozvěte se na můj e-mail.
Ostravská ZOO má kolekci malých koček pravda stary samec ocelota už tam nějaký ten pátek není
chondro
napsal(a):
Ostravská ZOO má kolekci malých koček pravda stary samec ocelota už tam nějaký ten pátek není
Poslední ZOO, která měla oceloty velké, byla Plzeň. I tam už ale s chovem skončili, takže dnes je najdete pouze u soukromých chovatelů. V některých našich ZOO ale můžete vidět ještě vzácnějšího ocelota stromového nebo margaye (Praha, Jihlava).
Stejně jako na acinonyx jubatus, posílám i sem nová foto pro doplnění k tématu. Tak vypadá výběh pro oceloty letos.
Vytápěný domek, uvnitř s policemi, oknem se dá vycházet na skálu, po které stéká vodopád do jezírka. Oceloti rádi odpočívají ve stínu pod střechou.
Dobrý den cherry1402.
Nádherná zvířata, skvělé podmínky které neustále zdokonalujete, spousta fotodokumentace a v neposlední řadě i Vaše zkušenosti z chovu, to vše představuje dostatek materiálu na tvorbu vlastní webové stránky. Nezvažujete tuhle možnost ?
Prezentace na těchto stránkách je sice přínosem, ale vyhledávat nějaké informace o chovu v některých tématech je díky tomu "svinčíku"velice nechutné a únavné. Máte můj obdiv a jste mi velmi sympatická ve Vašem odhodlání utkat se na kolbišti s každým jen trošku nezodpovědným chovatelem. S přáním příjemného dne pro všechny zde diskutující. Gazd
Zdravím Vás cherry.Vaš chovatelská zařízení jsou jak je zřejmé z fotek organicky vkomponována do celku.Myslím si že tento směr projektování ch.z. je velmi estetický(a nakladný) a ve vašem pojetí i přínosný pro chovaná zvířata.Až ted jsem si všiml že využívaté i efektu pnoucích rostlin které dodávají každému ch.z.naturální charakter obzvlášt pokud lodyhy rostlin visí do prostoru ch.z.což u mne evokuje atmosféru deštného pralesa.pro zvířata muže být zase příjemný klouzavý stín.Nazanedbatelná muže byt i samotná krasa těchto rostlin např kvetoucí Vistrárie.Mužete zde prosím napsat i něco o vašich zařízeních z pohledu zahradnického vyjadřuji li se teda správně?
Děkuji
chondro
napsal(a):
Zdravím Vás cherry.Vaš chovatelská zařízení jsou jak je zřejmé z fotek organicky vkomponována do celku.Myslím si že tento směr projektování ch.z. je velmi estetický(a nakladný) a ve vašem pojetí i přínosný pro chovaná zvířata.Až ted jsem si všiml že využívaté i efektu pnoucích rostlin které dodávají každému ch.z.naturální charakter obzvlášt pokud lodyhy rostlin visí do prostoru ch.z.což u mne evokuje atmosféru deštného pralesa.pro zvířata muže být zase příjemný klouzavý stín.Nazanedbatelná muže byt i samotná krasa těchto rostlin např kvetoucí Vistrárie.Mužete zde prosím napsat i něco o vašich zařízeních z pohledu zahradnického vyjadřuji li se teda správně?
Děkuji
Dobrý den. Okolo domu máme okrasnou zahradu a vždy když se buduje nový výběh, snažím se ho zakomponovat do zahrady tak, aby nepůsobil rušivým dojmem. Bohužel první výběh (pro oceloty), který se budoval není tvarově dle mých představ a vyčnívá nad ostatní. Nicméně chybami se člověk učí, takže u dalších výběhů jsem více přemýšlele nad tvarem, výškou atd. Hranaté tvary nepůsobí přirozeně, u posledního výběhu pro mladou KR jsem zvolila šestiúhelník. Nové výběhy umísťujem ena volné trávníkové plochy, pokud možno tak, aby v nich byl aspoň jeden vzrostlý strom kvůli stínu. Ne vždy je to ale možné, tak pak volím popínavé rostliny, které rychle porostou pletivo a vytvoří "střechu". Zeleň ve výbězích sázím tak, aby byla co nejvíce podobná té, která je v domovině konkrétního zvířete. U ocelotů tedy převažují listnaté stromy a keře (deštný prales), u rysů volím spíše jehličnany ( kanadské lesy), gepardi to mají namíchané. Vše doplňuji travinami a popínavými rostlinami. Nicméně jsou to zvířata a spoustu zeleně zlikvidují, tak je třeba vyzkoušet, co jim vyhovuje a co nezničí. Často je třeba zeleň obnovovat. Je třeba se vystříhat jedovaných rostlin, proto jsou nevhodné např, všechny druhy tisů (jedovate plody mohou lákat k okusování). Výběh jako celek musí zapadnout do okrasné zahrady.
Posílám na ukázku foto, jak vypadá poslední výběh, i když zeleň v němnení ještě zcela kompletní.
Přeji dobrý den. S velkým zájmem jsem si prohlédl fotografie vašich chovatelských zařízení. Dovolte, abych s úctou konstatoval, že jste naprosto pochopila jakým způsobem se chovatelství, ať v soukromém sektoru nebo v zoologických zahradách má ubírat. Zařízeni obsahuje snad všechny prvky, které daný druh potřebuje. A navíc jste naprosto zvládla estetické začlenění chovateského zařízení sadovými úpravami. Dovolte jeden postřeh v chovu geparda ,a to velikost výběhu. Tento druh potřebuje dostatačný prostor pro každodení proběhnutí, tato skutečnost je dost důležitá pro udržení jeho svastva v dobré kondici, ale věřím, že s tím jste si již poradila nebo určitě poradíte. Zkuste rady od chovatelů chrtů a jejich způsobu tréninku. Pokud váš gepard zůstane stále kontaktní, je to i velice zábavné vyřešení problému. Myslím, že jste (usuzuji podle toho, co zde píšete a dle fotografií ), ta Chovatelka, co jsem o ní včera psal (jedna z milionu) a z toho mám upřímně radost. Dovolte mi jeden postřeh, jestliže porovnám fotografie chovatelských zařízení starších a nových u pána s přihlášením rys, vidím podstatnou změnu k lepšímu, čímž bych chtěl upozornit na můj včerejší příspěvek, a to, že tato osvěta funguje. Vaše fotografie snad byly přínosem u tohoto chovatele, z čehož mám také radost, jen snad malý postřeh, prosím porovnejte fotografie obou chovatelů myslím vaše a pana rysa s chodníčkem. Vy jste provedla umístění chodníku s vkusně ozeleněnou ochrannou zónou, u pana rysa tato zóna naprosto chybí. Mysleme na to, že okolo chovatelského zařízení se mohou pohybovat i děti a menší osoby a máte v zařízení šelmy, byť kontaktní. Vaše zelená bariéra zabrání dětem jakémukoliv přiblížení ke kleci. Toto opomenutí ochranné bariéry v Zoo Praha v minulosti ošetřovatelku primátů stálo nemalé zranění.
Načtenou
spelec
napsal(a):
Přeji dobrý den. S velkým zájmem jsem si prohlédl fotografie vašich chovatelských zařízení. Dovolte, abych s úctou konstatoval, že jste naprosto pochopila jakým způsobem se chovatelství, ať v soukromém sektoru nebo v zoologických zahradách má ubírat. Zařízeni obsahuje snad všechny prvky, které daný druh potřebuje. A navíc jste naprosto zvládla estetické začlenění chovateského zařízení sadovými úpravami. Dovolte jeden postřeh v chovu geparda ,a to velikost výběhu. Tento druh potřebuje dostatačný prostor pro každodení proběhnutí, tato skutečnost je dost důležitá pro udržení jeho svastva v dobré kondici, ale věřím, že s tím jste si již poradila nebo určitě poradíte. Zkuste rady od chovatelů chrtů a jejich způsobu tréninku. Pokud váš gepard zůstane stále kontaktní, je to i velice zábavné vyřešení problému. Myslím, že jste (usuzuji podle toho, co zde píšete a dle fotografií ), ta Chovatelka, co jsem o ní včera psal (jedna z milionu) a z toho mám upřímně radost. Dovolte mi jeden postřeh, jestliže porovnám fotografie chovatelských zařízení starších a nových u pána s přihlášením rys, vidím podstatnou změnu k lepšímu, čímž bych chtěl upozornit na můj včerejší příspěvek, a to, že tato osvěta funguje. Vaše fotografie snad byly přínosem u tohoto chovatele, z čehož mám také radost, jen snad malý postřeh, prosím porovnejte fotografie obou chovatelů myslím vaše a pana rysa s chodníčkem. Vy jste provedla umístění chodníku s vkusně ozeleněnou ochrannou zónou, u pana rysa tato zóna naprosto chybí. Mysleme na to, že okolo chovatelského zařízení se mohou pohybovat i děti a menší osoby a máte v zařízení šelmy, byť kontaktní. Vaše zelená bariéra zabrání dětem jakémukoliv přiblížení ke kleci. Toto opomenutí ochranné bariéry v Zoo Praha v minulosti ošetřovatelku primátů stálo nemalé zranění.
Načtenou
Osvěta funguje a snad fungovat bude,proto se snažím sem příspívat.Ale musím Vás sklamat,fotografie paní mi inspirací nebylyU mě osvěta nefungovala. .Vycházím z potřeb a nároku Rysa ostrovida,vlastního cítění,zhlédnutí ZOO v ČR a návštěva chovatele v zahraničí.A především, každý chovatel musí vycházet ze svých prostorových možnosti a zejména F I N A N C Í. Finance jsou nejduležitější k b udování čehokoliv.Budu míti finance,není problém najat odborníka v budování zoo zařízení a mít vše na velmi vysoké urovní.Nebo si vše udělám sám.Což je muj případ i té paní. Bohužel smrtelník musí vycházet z financí a tvrdě počítat.
spelec
napsal(a):
Načtenou
Dobrý večer. Děkuji Vám za Vaše slova, velmi mne potěšila a utvrdila v tom, že to, co dělám a jak to dělám snad není špatné. Dovolte, abych se Vám jako chovatelka představila: Mám ve svém chovu tč. 3 oceloty, 4 kanadské rysy (2 páry) a 2 gepardy. Začínala jsem s oceloty, bez jakýchkoli vědomostí. Do té doby jsem chovala jen perské kočky (dnes jich mám 22) . Ač jsem se pídila po informacích, nenašla jsem žádného chovatele, který by mi s chovem ocelotů pomohl radou, v ZOO jsem tehdy nikoho neznala, musela jsem si tedy na všechno postupně přijít sama a musím říct, že to byla zkušenost k nezaplacení.Člověk tak získá vlastní pohled na chov a vše, co se ho týká. Časem jsem se samozřejmě seznámila i s většinou chovatelů šelem v republice i s řadou pracovníků našich ZOO od ošetřovatelů až po ředitele. Bylo to však bohužel již v době, kdy jsem v podstatě žádné rady nepotřebovala, a tak si s nimi dnes již jen vyměňuji postřehy z chovu. Chovatelská zařízení jsem si navrhovala sama a řídila se při tom vlastním citem a vkusem, nechtěla jsem mít šelmy jen v malé kleci, jak jsem to vídala u jiných. Navíc okrasná zahrada je mým koníčkem, tak jsem se snažila, aby chov. zař, zapadla do celku a nepůsobila rušivě. Protože chovatel by měl mít i veterinární znalosti, stal se ze mě samouk i v tomto oboru a dnes si dokážu celou řadu zdravotních potíží u zvířat vyřešit sama.
Ke gepardům - jsou to běžci, tudíž potřebují hodně prostoru. Již jsem psala o rozměrech výběhu gepardů, ale pro Vás zopakuji. Výběh má 600 m2, k němu patří pole na běhání o výměřě 3500m2. Gepardi se tedy vyběhají dosyta a pohyb jim rozhodně nechybí. S gepardicí se navíc chodí na procházky po okolí, což ona velmi miluje, zvláště když s ni jde i naše fenka samojeda, se kterou se kamarádí.
Nechci, aby to vyznělo namyšleně, ale dnes jsem se již dostala do pozice, kdy mě řada chovatelů žádá o radu či pomoc. Samozřejmě pro ně udělám, co mohu, stejně jako pro kteréhokoliv začátečníka v chovu. Proto píši sem na diskuzi a doufám, že se časem najdou další zájemci o chov šelem, neboť chovatelů těchto krásných koček je v republice zoufale málo. Zda budou mé příspěvky zde mít nějaký smysl a "šelmaři" rozšíří své řady, ukáže čas.
Pokud chcete o mém chovu vědět víc, přečtěte si zde na diskuzi témata pod autorem cherry1402, případně mi můžet e napsat na mail, který najdete jistě na inzerci exotických zvířat.