Kvalita masa belgický obrů albínů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2009 21:40
boaobr

XXX.XXX.154.90

DOTAZ:Vážený pane.
> S BOA máte asi pravdu,letos jsem koupil jednu samici,mám králíky v podstatě
> jenom na maso a taky proto,aby děti viděly,jak vypadá králík.Tuto samici jsme
> nakryl samcem českým albínem,měla 11 mladých,1 vytáhla,ale 10 vypadá velmi dobře
> a opravdu rychle rostou.Chtěl jsem se ale zeptat:všude píšou,že BOA má dlouhá
> svalová vlákna a proto je maso tuhé,je to pravda?.Děkuji za odpověď a přeju Vám
> hodně chovatelských úspěchů.

ODPOVĚD:Dobrý večer! Píšete dobře "všude" píšou, protože mi připadá, že někdy někde něco někdo napsal a všichni další autoři to jen bezmyšlenkovitě kopírují(mám doma několik knih s chovatelskou tématikou a pasáže o belgických obrech jsou prakticky shodné) aniž by si zjistili reálné podklady pro svá respektive okopírovaná či opapouškovaná tvrzení. Králíci belgického obra albína jsou nejen plodní a výborně rostou, ale jejich maso nemá chybu, nemohu potvrdit tvrzení, že velká plemena mají vlaknité či méně chutné maso, myslím si, že je to nesmysl, porovnával jsem chuť masa stejně starých králíků ve věku 3 měsíců belgických obrů a středních plemen např. kalifornský apod., nejsem sice nijak závratný odborník gurmán, ale nepoznal jsem rozdíl mezi řízkem či pečínkou od obrů či jiných plemen, rozdíl je snad jen v tom, že malá a střední plemena mají poloviční či menší váhu, kdy belgický obr je schopen při dobrém krmení vážit kolem 4 kg a víc a to ve 3 měsících a to při klasickém krmení tzn. že člověk má na talíři kus masa a to mladého a jemného. Takže závěrem si dovolím tvrdit, že tvrzení o kvalitě masa belgických obrů albínů je stejně nesmyslné jako tvrzení o jejich plodnosti což dotazující potvrzuje. Přeji mnoho úspěchů v chovu všem!

25.7.2009 07:36
andremarek

XXX.XXX.54.83

boaobr napsal(a):

DOTAZ:Vážený pane.
> S BOA máte asi pravdu,letos jsem koupil jednu samici,mám králíky v podstatě
> jenom na maso a taky proto,aby děti viděly,jak vypadá králík.Tuto samici jsme
> nakryl samcem českým albínem,měla 11 mladých,1 vytáhla,ale 10 vypadá velmi dobře
> a opravdu rychle rostou.Chtěl jsem se ale zeptat:všude píšou,že BOA má dlouhá
> svalová vlákna a proto je maso tuhé,je to pravda?.Děkuji za odpověď a přeju Vám
> hodně chovatelských úspěchů.

ODPOVĚD:Dobrý večer! Píšete dobře "všude" píšou, protože mi připadá, že někdy někde něco někdo napsal a všichni další autoři to jen bezmyšlenkovitě kopírují(mám doma několik knih s chovatelskou tématikou a pasáže o belgických obrech jsou prakticky shodné) aniž by si zjistili reálné podklady pro svá respektive okopírovaná či opapouškovaná tvrzení. Králíci belgického obra albína jsou nejen plodní a výborně rostou, ale jejich maso nemá chybu, nemohu potvrdit tvrzení, že velká plemena mají vlaknité či méně chutné maso, myslím si, že je to nesmysl, porovnával jsem chuť masa stejně starých králíků ve věku 3 měsíců belgických obrů a středních plemen např. kalifornský apod., nejsem sice nijak závratný odborník gurmán, ale nepoznal jsem rozdíl mezi řízkem či pečínkou od obrů či jiných plemen, rozdíl je snad jen v tom, že malá a střední plemena mají poloviční či menší váhu, kdy belgický obr je schopen při dobrém krmení vážit kolem 4 kg a víc a to ve 3 měsících a to při klasickém krmení tzn. že člověk má na talíři kus masa a to mladého a jemného. Takže závěrem si dovolím tvrdit, že tvrzení o kvalitě masa belgických obrů albínů je stejně nesmyslné jako tvrzení o jejich plodnosti což dotazující potvrzuje. Přeji mnoho úspěchů v chovu všem!

Nemůžete tento příspěvek zkopírovat pod ten první, který jste založil? Aby to bylo vše v jednom a tento případně zrušit?
Ondra

25.7.2009 20:50
boaobr

XXX.XXX.154.90

andremarek napsal(a):
Nemůžete tento příspěvek zkopírovat pod ten první, který jste založil? Aby to bylo vše v jednom a tento případně zrušit?
Ondra

Můžu, ale nevím jak to mám odstranit, pokud mi poradíte tak to udělám.

26.7.2009 07:20
andremarek

XXX.XXX.54.83

boaobr napsal(a):
Můžu, ale nevím jak to mám odstranit, pokud mi poradíte tak to udělám.

Já bych napsal webmastrovi...

16.12.2012 22:41
rgreen

XXX.XXX.69.33

Protože by tu mohl nějaký začátečník hledat informaci.. Z vlastní zkušenosti mohu říci že struktura masa BO je vskutku hrubší, a kvalitu masa ovlivňuje. Choval jsem během svého chovatelského života krom BO, i Vss, Nb, Nč a Čč. Mohu říci že čím menší plemeno tím chutnější a jemnější maso. Např. rozdíl mezi BO a Nč je velmi znatelný, a mezi BO a Čč už markantní. Pokud porazím šestikilového BO a většího, na mase si už osobně nepochutnám, a zabíjet brzo bych nepreferoval. Na maso bych ho z mého pohledu tedy rozhodně nechoval, a nemyslím že bych měl nějaký vytříbený jazýček.. Jako plemeno k dalšímu křížení ale může mít BO vynikající potenciál. Že jde o krásné výstavní plemeno o tom není pochyb. Jde o vlastní zkušenost, z žádných zprofanovaných zdrojů neopisuji.. smajlík

17.12.2012 20:06
karel55

XXX.XXX.130.20

rgreen napsal(a):
Protože by tu mohl nějaký začátečník hledat informaci.. Z vlastní zkušenosti mohu říci že struktura masa BO je vskutku hrubší, a kvalitu masa ovlivňuje. Choval jsem během svého chovatelského života krom BO, i Vss, Nb, Nč a Čč. Mohu říci že čím menší plemeno tím chutnější a jemnější maso. Např. rozdíl mezi BO a Nč je velmi znatelný, a mezi BO a Čč už markantní. Pokud porazím šestikilového BO a většího, na mase si už osobně nepochutnám, a zabíjet brzo bych nepreferoval. Na maso bych ho z mého pohledu tedy rozhodně nechoval, a nemyslím že bych měl nějaký vytříbený jazýček.. Jako plemeno k dalšímu křížení ale může mít BO vynikající potenciál. Že jde o krásné výstavní plemeno o tom není pochyb. Jde o vlastní zkušenost, z žádných zprofanovaných zdrojů neopisuji.. smajlík

Já jsem choval Nb,Kal,Bu,Fb a různé křížence na maso :-) - v současnu chovám tři roky BO a v kvalitě masa nevidím podstatnější rozdíl smajlík

20.12.2012 21:27
boaobr

XXX.XXX.19.34

Protože by tu mohl nějaký začátečník hledat informaci.. Z vlastní zkušenosti mohu říci že struktura masa BO je vskutku hrubší, a kvalitu masa ovlivňuje. Choval jsem během svého chovatelského života krom BO, i Vss, Nb, Nč a Čč. Mohu říci že čím menší plemeno tím chutnější a jemnější maso. Např. rozdíl mezi BO a Nč je velmi znatelný, a mezi BO a Čč už markantní. Pokud porazím šestikilového BO a většího, na mase si už osobně nepochutnám, a zabíjet brzo bych nepreferoval. Na maso bych ho z mého pohledu tedy rozhodně nechoval, a nemyslím že bych měl nějaký vytříbený jazýček.. Jako plemeno k dalšímu křížení ale může mít BO vynikající potenciál. Že jde o krásné výstavní plemeno o tom není pochyb. Jde o vlastní zkušenost, z žádných zprofanovaných zdrojů neopisuji

Zdravím chovatele! Právě proto, že zde mohou hledat(a hledají) informace i začínající chovatelé tak je potřebovat některé "zaručené" informace uvést na pravou míru, vy píšete, že pokud porazíte šestikilového a více vážícího jedince BO tak na kvalitě masa je to poznat, prosím abyste neděsil těmito dezinformacemi případné zájemce o chov tohoto plemene, protože se sice budu možná opakovat, ale ze svých skromných zkušeností mohu potvrdit, že pokud se BO(já konkrétně chovám BOA) poráží ve věku obvyklém pro porážku jatečních králíků což je u skoro všech plemen věk v rozmezí 3 až 4 měsíců tak nemůže být ani zmínky o tom, že pozná kdokoliv nějaký rozdíl v mase toho či onoho plemene, u BOA mám v tomto věku králíky ve váze zhruba 4 až 4,5kilo a jejich maso je velmi jemné, šťavnaté a o nějaké vláknitosti nemůže být řeč, v hodně knihách se o BOA či BO píše hodně nesmyslů a pokud se zamyslíte jak vy tak ostatní zde, tak váš příspěvěk je toho v podstatné části důkazem, jako chovatel belgických obrů albínů si za tímto stojím, choval jsem již nejedno plemeno, co se ale masné užitkovosti týče tak se BOA žádné jiné plemeno nevyrovnalo. Pokud někdo poráží už starší králíky tak jejich kvalita se samozřejmě nevyrovná mladým králíkům to ale snad chápe i úplný laik.

20.12.2012 22:08
rgreen

XXX.XXX.69.33

Dobrý den. Bohužel nejde o dezinformaci, ale o moji osobní zkušenost. Mám rád toto plemeno ale na maso jej po vlastní zkušenosti nepreferuji. V současnosti ani králíky nemám, tak nemůže být řeč že bych preferoval to svoje, že.. Jedná se o můj názor za kterým si rovněž stojím. Měl jsem BO v barvě divoké, nepředpokládám že je oproti albínům v mase rozdíl. Netvrdím že je maso BO špatné, stojím si pouze zatím že od menšího plemene je chutnější, a to mi nikdo nevymluví. Asi mám tedy opravdu vytříbený jazýček, ale rozdíl opravdu poznám.. smajlík Přeji hezké chovatelské úspěchy..

21.12.2012 10:12
karel55

XXX.XXX.105.37

boaobr napsal(a):
Protože by tu mohl nějaký začátečník hledat informaci.. Z vlastní zkušenosti mohu říci že struktura masa BO je vskutku hrubší, a kvalitu masa ovlivňuje. Choval jsem během svého chovatelského života krom BO, i Vss, Nb, Nč a Čč. Mohu říci že čím menší plemeno tím chutnější a jemnější maso. Např. rozdíl mezi BO a Nč je velmi znatelný, a mezi BO a Čč už markantní. Pokud porazím šestikilového BO a většího, na mase si už osobně nepochutnám, a zabíjet brzo bych nepreferoval. Na maso bych ho z mého pohledu tedy rozhodně nechoval, a nemyslím že bych měl nějaký vytříbený jazýček.. Jako plemeno k dalšímu křížení ale může mít BO vynikající potenciál. Že jde o krásné výstavní plemeno o tom není pochyb. Jde o vlastní zkušenost, z žádných zprofanovaných zdrojů neopisuji

Zdravím chovatele! Právě proto, že zde mohou hledat(a hledají) informace i začínající chovatelé tak je potřebovat některé "zaručené" informace uvést na pravou míru, vy píšete, že pokud porazíte šestikilového a více vážícího jedince BO tak na kvalitě masa je to poznat, prosím abyste neděsil těmito dezinformacemi případné zájemce o chov tohoto plemene, protože se sice budu možná opakovat, ale ze svých skromných zkušeností mohu potvrdit, že pokud se BO(já konkrétně chovám BOA) poráží ve věku obvyklém pro porážku jatečních králíků což je u skoro všech plemen věk v rozmezí 3 až 4 měsíců tak nemůže být ani zmínky o tom, že pozná kdokoliv nějaký rozdíl v mase toho či onoho plemene, u BOA mám v tomto věku králíky ve váze zhruba 4 až 4,5kilo a jejich maso je velmi jemné, šťavnaté a o nějaké vláknitosti nemůže být řeč, v hodně knihách se o BOA či BO píše hodně nesmyslů a pokud se zamyslíte jak vy tak ostatní zde, tak váš příspěvěk je toho v podstatné části důkazem, jako chovatel belgických obrů albínů si za tímto stojím, choval jsem již nejedno plemeno, co se ale masné užitkovosti týče tak se BOA žádné jiné plemeno nevyrovnalo. Pokud někdo poráží už starší králíky tak jejich kvalita se samozřejmě nevyrovná mladým králíkům to ale snad chápe i úplný laik.

smajlík Bezvadně jste to napsal - přesně tak to s kvalitou masa u BO je !!! Já - protože jsem nedožranec smajlík-- porážím BO v živé váze i 8 kg - za tu hromadu masa mi to stojí a kvalita je také skvělá !!!smajlík Hezké vánoční svátky vám a všem chovatelům přeje KARELsmajlík

26.12.2012 16:51
boaobr

XXX.XXX.19.34

Ještě dodatek k masu belgických obrů a konkrétně u mně jsou to albíni, výtěžnost masa se běžně pohybuje kolem 60%, je velmi důležité si k chovu vybírat kvalitní jedince tzn. zmasilé což já si překládám tak, že králík pokud ho chytnete nesmí být tzv. prázdný. Dřívější názory rádoby odborníků na belgické obry typu málo mladých, maso nevalné kvality, špatná mléčnost apod. tomuto plemenu dělají mně neznámo proč špatnou reklamu(stejně hloupý je názor např. že kozí mléko smrdí), pokud se těmto králíkům poskytnou odpovídající chovatelské podmínky tak jsou to opravdu králíci pro masnou produkci velmi vhodní. Všem nejen obrařům přeji do nastávajícího roku ať se daří!

26.12.2012 21:24
Jindrich78

XXX.XXX.66.107

Já jsem začal s chovem BOdiv letos v září, pořídil jsem si chovný pár s PP. Dost mě ale zklamaly reakce místních "dědků chovatelů", kteří mě varovali před tímto plemenem a nadávali na maso, pomalý růst, málo početné vrhy a vše možné aniž by měli s chovem BO jakékoli zkušenosti. Hodně mě to tehdy od chovu odrazovalo a chtěl jsem s tímto plemenem skončit. Jsem moc rád za vaše kladné ohlasy na toto plemeno, hodně mě to nakoplo a jsem zase rád, že jsem si BO pořídil. Mimochodem koncem ledna čekám mladé tak jsem zvědavý.

26.12.2012 21:43
rgreen

XXX.XXX.69.33

Co se týká růstu, tam není problém. Roste úměrně řekl bych, a je velkej takže nárůst tomu odpovídá. Rovněž s plodností jsem problém neměl, 11 mladých v hnízdě nebyl ojedinělý jev. Rozhodně v plodnosti předčili mnou chovaná střední plemena. Takže i já nízkou plodnost u BO hodnotím vzhledem ke svým zkušenostem jako mýtus.. Navíc BO byli velmi dobré matky, a netrpěli problémy s mléčností. Takže myslím že se nemusíte bát. A maso ? Posoudíte sám.. U mě názor znáte z předchozích příspěvků.. Přeju hezké úspěchy

27.12.2012 09:10
karel55

XXX.XXX.105.37

Jindrich78 napsal(a):
Já jsem začal s chovem BOdiv letos v září, pořídil jsem si chovný pár s PP. Dost mě ale zklamaly reakce místních "dědků chovatelů", kteří mě varovali před tímto plemenem a nadávali na maso, pomalý růst, málo početné vrhy a vše možné aniž by měli s chovem BO jakékoli zkušenosti. Hodně mě to tehdy od chovu odrazovalo a chtěl jsem s tímto plemenem skončit. Jsem moc rád za vaše kladné ohlasy na toto plemeno, hodně mě to nakoplo a jsem zase rád, že jsem si BO pořídil. Mimochodem koncem ledna čekám mladé tak jsem zvědavý.

Ano "dědci chovatele" jsou velmi "moudří" smajlík - radit a své zkušenosti může opravdu jen ten,kdo BO chová - vrhy - početnost mám od 9 - do 13 ks - starostlivost matek je super - odchovají jakýkoliv počet mladých bez problémů - akorád ,že já jim musím dělat kotiště -- rostou velmi dobře i když v prvních třech měsících života vypadají jako dlouhani smajlík - krmím klasicky seno - granule - ječmen /oves/ a přírustky do 8.měsíce mám cca 1kg denně - uvidíš,že obři tě nesklamou --at se ti v chovu daří KAREL:o)

27.12.2012 17:42
boaobr

XXX.XXX.19.34

Jediné co se může komukoliv stát (ovšem to platí u kteréhokoliv plemene) je to, že se mu nemusí napoprvé podařit vybrat kvalitní chovný materiál a pak může přijít zklamání v jakékoliv podobě. Já mám za sebou podobné neúspěchy zejména po nákupu od chovatele ze Slovenska z obce Jasová p.Bol..(na internetu má velmi mnoho inzerátů) u kterého bych opravdu nedoporučoval nikomu nakupovat, protože takový "chovatel" dělá špatnou reklamu nejen plemenu BO jako takovému, ale hlavně chovatelům celkově. Pokud například uvedený chovatel vám prodá jedince z úzké příbuzenské plemenitby (ve svých začátcích jsem to nepoznal), nebo vám prodá málo mléčnou samici, nebo králíka s otlaky, nebo............., tak pak opravdu s chovem resp. s jeho výsledky nikdo být spokojený nemůže. Jestliže ale máte kvalitní chovné linie tak je to opravdu skvělé plemeno, které svému chovateli dělá jen radost

27.12.2012 17:44
boaobr

XXX.XXX.19.34

S příspěvkem pana Karla nelze než souhlasit až na přírustky, protože 1kg denně tak tomu nevěřím ani já smajlík

28.12.2012 09:01
karel55

XXX.XXX.105.37

boaobr napsal(a):
S příspěvkem pana Karla nelze než souhlasit až na přírustky, protože 1kg denně tak tomu nevěřím ani já smajlík

smajlíksmajlík omlouvám se za svoji chybu ---samozřejmě jsem měl na mysli přírustek 1kg za měsíc - ta moje povánoční hlava smajlíksmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík