Prosím vás jak poznám jestli má králíček dravčíky? Letos prodělal myxomatózu sloupaly se mu strupy kolem očí a uší a tím i srst. Ta potom zarostla, ale teď se zase odlupuje a tvoří se takové šupinky (lupy). Na fotce je to patrné nahoře nad okem v přechodu kůže srst. Poraďte prosím.
Příznakem napadení dravčíkem jsou šupinky, zda jde o dravčíka potvrdí veterinář, který nasadí i správnou léčbu. Nejlepší je nějaký spot on, těmi se parazita zbavují i psy a kočky, jen to musí být přípravek, který neuškodí králíkovi. Myslím, že na dravčíka pomáhá zrovna advocate spot on a králíkovi neublíží.
tohle mi přijde jako myxomatoza - pokud nemá hlén u nosu, to by pak mohla být pastereloza nebo silná rýma, ale stejně bych řekl že myxomatoza (nemá nateklé i uši u kořene?), po prodělání - jak uvádite, byl očkován? http://www.kralikar.cz/index.php/parazitarni-onemocnni/item/50-drav číkovitost - přečtěte si něco zde o dravčících
návštěva veterináře by to zřejmě upřesnila
nakedangel
napsal(a):
očkovaný zřejmě nebyl, koupila jsem ho na výstavě a nic o něm v podstatě nevím :-( Ale myxomatózu prodělal před víc než měsícem. Už se mu všechny příznaky zahojily. I srst už byla normální, pak ale začala znovu vypadávat. Výtok z nosu nemá a uši jsou také v pořádku.
Dobrý den,
já proti parazitům (nevím přesně co je to za druh) tvořícím na kůži jakési lupy úspěšně používám přípravek BioKill. Ale nevím jak u těch očí, aby se mu to do nich nedostalo, ale hlavu bych se mu s tím postříkat nebál.
Tyto parazité jsou poměrně rozšíření (ale spíše se to projevuje v oblestech za krkem a na zádech), když dávám králíky na výstavu, tak když se mi vrací, tak je preventivně všechny postříkám a od té doby vše v pořádku.
Spíše bych si dělal starosti s tou myxematózou, jestliže Jste si králíka koupila na výstavě, tak musí být očkován a to s takovým předstihem, aby tuto nákazu již dostat nemohl, což vystavovatel dokládá veterinárním potvrzením. Na co se bývalý majitel musel vykašlat.
Být Vámi tak bych vzala účet za králíka a za veterináře a králíka mu reklamovala. Protože toto je snad nejhorší svi..árna kterou Vám může prodávající udělat. Jestli se na toto necítíte, tak mu alespoň udělejte reklamu a napište sem jeho jméno. Abychom si i my ostatní mohli dát na takovéhoto lumpa pozor.
www.chovvb.wz.cz
To byla taková malinká výstavička v rámci jiné akce, nebyl tam kontakt na majitele ani jméno. Byla to spíš moje chyba. Králíčka už jsme jednoho měli doma, ale tohle bylo poprvé co jsem králíčka kupovala, takhle na výstavě, takže jsem o tom nic nevěděla a ani mi to nepřišlo divné.
Nad očka mu to zkusím namazat prstem. Nemůže být kralíčkovi zle z takových přípravků, kdyby se třeba olízal?
nakedangel
napsal(a):
To byla taková malinká výstavička v rámci jiné akce, nebyl tam kontakt na majitele ani jméno. Byla to spíš moje chyba. Králíčka už jsme jednoho měli doma, ale tohle bylo poprvé co jsem králíčka kupovala, takhle na výstavě, takže jsem o tom nic nevěděla a ani mi to nepřišlo divné.
Nad očka mu to zkusím namazat prstem. Nemůže být kralíčkovi zle z takových přípravků, kdyby se třeba olízal?
Spot on se dává mezi lopatky a účinkuje měsíc. Biokill se na zvířata používá oranžový - k dostání u veterináře, existuje ještě žlutý, ten je určený k dezinfekci prostředí. Nejjednodušší je ale opravdu spot on - jednoduchá aplikace, spreje se většinou králíci bojí a látka se musí dostat až na kůži. Používali jsme kdysi na klíšťata arpalit neo - pěnu (ze spreje by králíka kleplo), tu ještě snášeli, ale musel se tím králík napatlat, že byl mokrý aby se to dostalo na kůži a pak zas sušit. Proto na havěti používáme spot ony - u králíků, koček, psa.
Ovšem první musíte stejně k zvělorékaři, který vám stanoví diagnozu.
nakedangel
napsal(a):
Proč se králíci bojí spreje? Ten můj je nejspíš hluchej, tak by mu to snad nevadilo :-)
Od toho spot onu jak jste psal mě odrazuje příliš vysoká cena...
No nevím, ale oranžový biokill určený pro zvířata stojí úplně stejně jako spot on, přičemž aplikace je náročnější, spotřeba mnohem větší a jelikož králík nesnáší mokro a mokrá srst dlouho schne díky jemným chlupům, tudíž je zde i nějaké to riziko nachlazení. A pokud opavdu dravčíky má, tak léčba cca 200,-- mi přijde hodně levná.
Osobně radím neexperimentovat a zajít na veterinu - já už chych tam dávno byla a věděla, co vlastně králíkovi je a už měl nasazenou správnou léčbu. Parazité nejsou žádná legrace a králík může mít samozřejmě i jiné onemocnění - třeba plísen apod.
Jinak sprejů apod. "syčících" a "prskacích" věcí se nebojí jen králíci, ale také psi a kočky.
jarvan
napsal(a):
BioKill používám ten klasický žlutý. Není to sprej, ale má pumpičkový rozprašovač. a s jeho aplikací nemám problém.
Pokud není něco přímo určené na aplikaci na zvíře, může se vám takováto aplikace jednou pořádně nevyplatit. Žlutý i oranžový biokill vyrábí jeden výrobce a ten určitě ví, proč je jeden určený na prostředí a druhý na zvířata.
klasické příznaky myx. jako nateklá víčka, pohlaví i řitní otvor, můžou být i příznakem i jiné nemoci, např. rýmy nebo paseterelozy, oční víčka můžou být nateklá i z důvodu "jenom" zánětu / prašnost, dle fotky je to však značně nateklé, jak je uváděno je nateklé i u pohlaví, z tohoto důvodu si myslím, že se jendná o průběh myxomatozy v kombinaci s pasterlou, králík má stejné příznaky jako u klasické myx. jenom uši nenatečou, zato může být výtok z nozder jako u rýmy, králík však nemusí uhynou, příznaky odezní, jenom se objeví strup a posléze pak lysina zpravidla na nose o různé velikosti, bohužel problém z pasterelou zůstane, kdyby to byl dravčík tak je zpravidla v oblasti lopatek a postupuje k zádi - ale není to pravidlem a objevit se může kdekovliv na hřběte, na jeho odstranění se používá injekční forma ivomecu, nebo jiného přípravku na stejné bázy, účinek je jak na vnější, tak vnitřní parazity, je to však v kompetenci veta
kralikofil
napsal(a):
Pokud není něco přímo určené na aplikaci na zvíře, může se vám takováto aplikace jednou pořádně nevyplatit. Žlutý i oranžový biokill vyrábí jeden výrobce a ten určitě ví, proč je jeden určený na prostředí a druhý na zvířata.
Abych řekl pravdu, tak že existije nějaký "oranžový" BioKill jsem se dozvěděl až dnes od Vás. Když jsem na veterině sháněl něco proti parazitům k aplikaci na králíky, tak mi prodali toto a od té doby jsem konečně spokojen.
Než jsem se dostal k tomuto přípravku, tak jsem vyzkoušel asi 4 prepáráty a došlo i na koupání králíka, ale až s aplikací BioKillu jsem problém z vnějšími parazity na králíkovi vyřešil a jak jsem již psal používám jej již asi 3 roky a od tédoby mám vystaráno.
Malá lahvička (asi 50ml) stojí kolem 50kč.
Já nyní kupuji již 450ml za 140kč a za rok ji na králíky vypotřebuji.
Tak to jsem asi koukala na jiný produkt, tam byla cena toho spot-onu okolo 900Kč.
Králíček je měsíc a půl po myxomatóze, takže pravděpodobně mu ještě otoky nezmizely nebo je bude mít napořád. Pohlaví nemá natelké, ale má tam taky ty šupinky.
Na veterinu bych určitě zašla, jenže v mém okolí není žádný veterinář, kterému bych 100% veřila. Když měl myxu obešli jsme 3 a každý nám radil úplně jinou léčbu a každý nadával na způsoby léčby jiných vetů. Proto se ptám vás, zkušených chovatelů, kteří tomu rozumí mnohdy víc než samotní doktoři.
Koukal jsem ještě jednou na tu fotku (přidejte sem ještě nějakou kvaltinějsí, zkuste ještě králíčkovi rozfouknout srst jinde na těle: za krkem na zádi jestli tam ty "lupy" taky nemá) ono okolo těch očí to takto někdy vylysá od výtoku z očí (nosu, ...) tak že to v těchto oblastech nemusí být způsobeno parazitem.
nakedangel
napsal(a):
Tak to jsem asi koukala na jiný produkt, tam byla cena toho spot-onu okolo 900Kč.
Králíček je měsíc a půl po myxomatóze, takže pravděpodobně mu ještě otoky nezmizely nebo je bude mít napořád. Pohlaví nemá natelké, ale má tam taky ty šupinky.
Na veterinu bych určitě zašla, jenže v mém okolí není žádný veterinář, kterému bych 100% veřila. Když měl myxu obešli jsme 3 a každý nám radil úplně jinou léčbu a každý nadával na způsoby léčby jiných vetů. Proto se ptám vás, zkušených chovatelů, kteří tomu rozumí mnohdy víc než samotní doktoři.
Pokud chováte králíky jako domácí mazlíky, určitě se nejvíce informací dozvíte na www.kralici.cz - tam je také vyvěšený seznam s kvalitními veterináři. Odkud jste?
Pokud jste viděla spot on za 900,-- tak to bylo alespon po 4 ampulích, normálně u veterináře koupíte jeden - a pokud by to byl parazit, tak jeden opravdu stačí, vydrží 4-6 týdnů účinkovat narozdíl od různých sprejů apod, které vydrží týden max. 14 dní a pak musíte aplikovat znova a znova. To že králíček myxomatozu přežil značí jeho vysokou odolnost, což je dobře. Obyčejně se na myxomatozu dávají antibiotika a používají se aromatické olejíčky s eukalyptem apod., které snižují otoky sliznic. Lék na toto onemocnění neexistuje.
Co se týče stravy, tak základem je seno, zelená strava, zelenina (alespon 4 druhy denně) - granule jsou až jako doplněk a nemusí se dávat vůbec - a když už, tak kvalitní. Semínka - nevím, co tím myslíte - ale ta rozhodně do stravy králíkům nepatří. Přípravky jako acidomid apod. také králík nepotřebuje - pokud budete krmit kvalitními surovinami, nejsou žádné doplňkové preparáty potřeba. Nejvíce vitamínů získá ze zeleniny a různých bylin, vlákninu, která je důležitá pro trávení ze sena.
Jinak co se týče veterinářů, máte pravdu - moc jich dobrých není - nejlepší jsou na VFU v Brně, pak nějací po městech jako Praha, Ostrava, Hradec Králové, Uherské Hradiště - podívejte se do seznamu, určitě nějakého nejbližšího najdete.
Ale určitě nezkoušejte samoléčby - radši si pár kilometrů zajeďte ke kvalitnímu veterináři.
jarvan
napsal(a):
Koukal jsem ještě jednou na tu fotku (přidejte sem ještě nějakou kvaltinějsí, zkuste ještě králíčkovi rozfouknout srst jinde na těle: za krkem na zádi jestli tam ty "lupy" taky nemá) ono okolo těch očí to takto někdy vylysá od výtoku z očí (nosu, ...) tak že to v těchto oblastech nemusí být způsobeno parazitem.
Ať koukám jak koukám, tak to má jen kolem očí, nosu a pohlaví. V podstatě tam, kde byl zasažen myxou. Mě jen znepokojilo to, že se mu to osrstilo a pak to znovu začalo vypadávat s tady těma šupinama. Jinak se nikde nedrbe nebo tak něco.
Jsme z Kroměříže. Při myxe dostával antibiotika a i olejičky jsme mu kapali, pro usnadnění dýchaní. Když už jsem myslela, že je nejhůř, začala jsem mu 3x denně kapat kapky proti rýmě pro děti a ty mu po pár dnech pomohly. Jeden vet nám říkal, že atb, který nám dával jiný vet, jsou absolutně nevhodný u zvířat v růstu (což ten náš byl, teď má cca 6 měsíců), protože poškozují chrupavku. Ba dokonce, že atb nejsou vůbec potřeba, spíš produkty na odporu obranyschopnosti.
Zeleninu a ovoce on prostě nežere, sní maximálně sušený jablka nebo banán a to ještě jen aby se neřeklo. Takže hlavně seno, ty granule a semínkama. Tím jsem myslela obilí (nevím jaký) a slunečnici. Dřív měl ještě hrozně rád sušený chleba, ale teď se ho ani nedotkne.
Děkuju moc za všechny rady od vás!
nakedangel
napsal(a):
Jsme z Kroměříže. Při myxe dostával antibiotika a i olejičky jsme mu kapali, pro usnadnění dýchaní. Když už jsem myslela, že je nejhůř, začala jsem mu 3x denně kapat kapky proti rýmě pro děti a ty mu po pár dnech pomohly. Jeden vet nám říkal, že atb, který nám dával jiný vet, jsou absolutně nevhodný u zvířat v růstu (což ten náš byl, teď má cca 6 měsíců), protože poškozují chrupavku. Ba dokonce, že atb nejsou vůbec potřeba, spíš produkty na odporu obranyschopnosti.
Zeleninu a ovoce on prostě nežere, sní maximálně sušený jablka nebo banán a to ještě jen aby se neřeklo. Takže hlavně seno, ty granule a semínkama. Tím jsem myslela obilí (nevím jaký) a slunečnici. Dřív měl ještě hrozně rád sušený chleba, ale teď se ho ani nedotkne.
Děkuju moc za všechny rady od vás!
Nejčastěji používaná atb. pro kárlíky jsou marbofloxacin či enrofloxacin - širokospetkrá atb. Atb. jsou na bakterie, ne viry, ale pokud je tělo oslabeno virem, je také náchylné k bakteriím, proto se při myxe atb. dávají. O atb. nevhodných u zvířat v růstu jsem nikdy neslyšela - bud je atb. vhodné pro králíky nebo ne. Obilím ho rozhodně nekrmte a jinými semínky také ne - pokud stojíte o to, aby vám vydržel, tak mu musíte jídelníček přizpůsobit co nejvíce jeho požadavkům na stravování - tj. seno, zelené, zelenina, z doplňků jedině kvalitní granule (žádné obilí). Ovoce jako jablka, banány apod. se dává jen jako pamlsek - občas. A sušený chleba je to nejhorší, co mu můžete dát - plný sacharidů, soli, droždí, emulgátorů atd.
Když si přečtete celé stránky www.kralici.cz, tak tam najdete vše od A do Z, co se týče chovu králíků jako pet. Zde na ifauně takové informace neseženete.
Nejlepší veterina ve vaší blízkosti je v Uherském Hradišti: http://www.veterina-uh.cz/ - MVDr. Lenka Syslová je tam odborník na králíky, pracovala také na VFU v Brně na klinice ptáků a drobných savců, nejlepším pracovišti v ČR.
Vím,že chleba se nedává z toho důvodu, že králíci po něm dost přibírají. Náš králík má necelých 900 gramů, takže tohodle se nebojím. Nevím jak ho donutit jíst zeleninu. Když mu ji dám, tak ji prostě nesežere. Raději je o hladu.
Nitraner měl zřejmě pravdu. Dnes si králík začal olizovat nosík a spustil se mu slaboulinký výtok. Ale je možné, že by rýma měla nějakou spojitost s těma lupama?
nakedangel
napsal(a):
Vím,že chleba se nedává z toho důvodu, že králíci po něm dost přibírají. Náš králík má necelých 900 gramů, takže tohodle se nebojím. Nevím jak ho donutit jíst zeleninu. Když mu ji dám, tak ji prostě nesežere. Raději je o hladu.
Nitraner měl zřejmě pravdu. Dnes si králík začal olizovat nosík a spustil se mu slaboulinký výtok. Ale je možné, že by rýma měla nějakou spojitost s těma lupama?
Ne, hlavním důvodem, proč se nedává chleba je ten, že likviduje králíkovi trávení. On je velký rozdíl krmit králíka na výkrm a králíka jako pet. Pokud chcete králíka k obědu, tak ho naládujete čímkoliv co najdete - od obilí po různý odpad (jako zbytky chleba...), pokud chcete králíka zdravého, aby se vám dožil pěkného věku, tak musíte o jeho zdraví dbát - jakmile mu zlikvidujete trávení, tak už se to sype. Zeleninu musíte prostě zkoušet - jakoukoliv a v jakékoliv podobě - některý králík nesní třeba mrkev celou, ale nakrájenou nebo nastrouhanou ano, některý zas jí třeba jen jeden druh salátu, atd. Musí se to zkoušet. A být vámi, tak začnu co nejdříve - evidentně s tou imunitou na tom moc dobře není. A na veterinu zajeďte do toho Hradiště, ta paní doktorka je stoprocentní. Rýma s lupy spojitost nemá. Je potřeba udělat kultivaci rýmy a stěr z kůže.
andremarek
napsal(a):
Mohu se zeptat proč králík nemá žrát obilí a granule ano? Dle mého názoru je pro něj "to špatné obilí" přirozenější než sebelepší granule - tady si trochu protiřečíte.
Ondra
Zkuste si nastudovat složení kvalitních granulí
A podotýkám, že granule mají být pouze jako doplněk či nepodávat vůbec. U králíků pro výkrm to řešit nemusíte, tam na délce života a jejich zdraví nesejde. Ale pokud vedle sebe postavíte králíka krmeného kvalitně a králíka na výkrm, tak ten rozdíl hned uvidíte. Docela jsem zírala jak vypadá králík na výstavě a králík u nás v bytě. Jinak u nás když se chovali králící v králíkárně, tak kupodivu zrní dostávali jen ti na výkrm, chovní ne a měli jsme i takové veterány, co se dožili i 7 let (na králíkárňáka hodně dobrý věk). Z pet králíků jsem zatím znala 16ti letého - také odchovaného na zelenině a zeleném, některá zelenina sama o sobě je pro králíka dosti kalorická a i ta se někdy musí hlídat - čím barevnější, tím kaloričtější.
Pokud chcete králíka krmit přirozeně - tak se někdy zkuste podívat, co takový králík najde v přírodě. Hlavní podíl jeho stravy je samozřejmě objemná strava - trávy, větve apod. - dle mého názoru obilím nepohrdne a je to to, co je pro něj nejvhodnější z jadrných krmiv, jelikož si na to jeho zažívací systém zvykal celý jeho genetický vývoj. Takže jestli tvrdíte, že pro králíka je obilí špatné, nevíte, co říkáte...
A i v těch nejkvalitnějších granulích bude vše rozemleté na prach a spojeno opět dohromady, většinou tepelným procesem.
Aby to tak nevyznělo - nejsem odpůrce granulí - sám s nimi krmím, (je to jednodušší krmení a je v tom téměř vše, co králík potřebuje, kromě té hrubé vlákniny a pár doplňkových látek) i když jen králíky na výstavy a na pekáč. Nevím, zda se dožijí 16-či kolika let, ale to mne netrápí, tak dlouho je v chovu potřebovat nebudu a až doslouží taky půjdou na pekáč. Ale neviděl jsem moc starých králíků v chovu, kteří by zemřeli sami od sebe - většina jich je už nepotřebných a tak se zabíjejí, není to tak, že by umírali...
Ondra
znám jenoho naprosto blbého králíka, je nevzdělaný v oblasti gastromomie a asi brzo veme zasvé ale zatím ne a né uhynout, tak a tohle mi dělá od svých stabých čtyř týdnů kdy mi začátkem léta nebo tak nějak koncem jara utekl na svobodu, je tak pitomí že od dob co zjisti, že jsem již rezignoval na jej odlov chodí žadonit abych mu dal trochu obilí, blbec, muže se nažrat venku zeleného co hrdlo ráčí, má zahradu asi tak 500 metrů čtverečných, ale on né, chodí se mi motat kolem noh když krmím jeho soukmenovce zavřené v kotcích, tak dlouho otravuje až mu nasypu granule z obilím (mix), když je sežere tak se odporoučí dírou v králíčinci, je tak hlopej že neví že se nesmí kamarádit ze psem, dokonce ignoraval i myxomatozu, naučil se žrat švestky, manželka v čase dozrávaní jahod nadávala že tá sviňa zas ožrala jahody, chodil kousat maliny a nepohrdl ani rybízem, tak si říkam že bych toho blba chytl a požádal kralikofilku aď mu vysvětlí co má a jak má žrát, aby ještě několik let rozčiloval manželku v jahodách, a neuhynul bídně kvůlí obilí
nitraner
napsal(a):
znám jenoho naprosto blbého králíka, je nevzdělaný v oblasti gastromomie a asi brzo veme zasvé ale zatím ne a né uhynout, tak a tohle mi dělá od svých stabých čtyř týdnů kdy mi začátkem léta nebo tak nějak koncem jara utekl na svobodu, je tak pitomí že od dob co zjisti, že jsem již rezignoval na jej odlov chodí žadonit abych mu dal trochu obilí, blbec, muže se nažrat venku zeleného co hrdlo ráčí, má zahradu asi tak 500 metrů čtverečných, ale on né, chodí se mi motat kolem noh když krmím jeho soukmenovce zavřené v kotcích, tak dlouho otravuje až mu nasypu granule z obilím (mix), když je sežere tak se odporoučí dírou v králíčinci, je tak hlopej že neví že se nesmí kamarádit ze psem, dokonce ignoraval i myxomatozu, naučil se žrat švestky, manželka v čase dozrávaní jahod nadávala že tá sviňa zas ožrala jahody, chodil kousat maliny a nepohrdl ani rybízem, tak si říkam že bych toho blba chytl a požádal kralikofilku aď mu vysvětlí co má a jak má žrát, aby ještě několik let rozčiloval manželku v jahodách, a neuhynul bídně kvůlí obilí
Tak jestli se stejně jako ten králík stravujete i Vy, tak to "potěš koště", jak se u nás říká
Já vím, že strava je důležitá. Ale náše králinda má skoro pět let a celej život žrala akorát granule. Přítel ji občas dokonce krmil čokoládou a ona ji miluje nadevšechno. A za celou dobu, co ji má, nikdy nebyla nemocná. Jednou prý když byla celý den puštěná, vyskočila na stůl a olízala půl balíčku Bonparů :-)) Bonpari všude po zemi rozházený a ještě si vybírala, který ji nejvíc chutná. Je s námi dodnes a je to vitální slečna.
Na proti tomu u hermelínka propukla myxomátoza týden potom, co jsme si ho donesli domů (polovina srpna). Od té doby mu skoro pořád něco je. Můžu být ráda, že to vůbec přežil, ale myslím, že ta nemoc mu zničila imunitní systém a od teď bude na hromadě jen trišku zafouká....
andremarek
napsal(a):
Pokud chcete králíka krmit přirozeně - tak se někdy zkuste podívat, co takový králík najde v přírodě. Hlavní podíl jeho stravy je samozřejmě objemná strava - trávy, větve apod. - dle mého názoru obilím nepohrdne a je to to, co je pro něj nejvhodnější z jadrných krmiv, jelikož si na to jeho zažívací systém zvykal celý jeho genetický vývoj. Takže jestli tvrdíte, že pro králíka je obilí špatné, nevíte, co říkáte...
A i v těch nejkvalitnějších granulích bude vše rozemleté na prach a spojeno opět dohromady, většinou tepelným procesem.
Aby to tak nevyznělo - nejsem odpůrce granulí - sám s nimi krmím, (je to jednodušší krmení a je v tom téměř vše, co králík potřebuje, kromě té hrubé vlákniny a pár doplňkových látek) i když jen králíky na výstavy a na pekáč. Nevím, zda se dožijí 16-či kolika let, ale to mne netrápí, tak dlouho je v chovu potřebovat nebudu a až doslouží taky půjdou na pekáč. Ale neviděl jsem moc starých králíků v chovu, kteří by zemřeli sami od sebe - většina jich je už nepotřebných a tak se zabíjejí, není to tak, že by umírali...
Ondra
V přírodě králík najde právě trávu, různé suché zbytky rostlin a také nějaké to semínko - jenže to semínko nenachází na kila, ale sem tam něco. A samozřejmě úplně stejně jako každý živočich si rád dá to, co mu chutná-:) A to, že je obilí pro králíka špatné, to neříkám já, ale trošku modernější zdroje, než knihy z dob komunistických
Asi ani neznáte způsoby zpracování granulí a také složení těch kvalitních - zkuste nastudovat. Ale opět podotýkám, že granule jsou ve stravě králíka až úplně na posledním místě, spíš něco jako pamlsek.
Vám je jedno kolika se dožije králík, protože vy ho konzumujete. Ale pokud se zde objeví zadavatel, který chová králíky jako pet a záleží mu na tom, aby se mu "mazlíček" dožil pěkného věku a to bez zbytečných výdajů za veterináře, tak mu nemůžete tvrdit, že králík se má krmit vaším způsobem. A že se jich tu takových objevuje docela dost - což zírám, ale bude to určitě tím, že na psím foru, kočičím atd. jsou na tom chovatelé se znalostmi u jejich chovaného zvířete dál, tudíž když si někdo takový pak pořídí i králíka jako společníka, tak očekává, že když se zeptá i na tomto fóru, tak mu tu chovatelé poradí stejně kvalitně - nevšimla jsem si, že by na ostatních fórech radili např. u psů krmit zbytky od oběda atd.. Takový člověk očekává, že se tu lidé v daném zvířeti vyznají a a tudíž témata jako výživa, welfare apod. mají zvládnuté - ne to, jak zvíře namnožit, vykrmit a sníst.
Myslím, že jinak se tu má poradit člověku, který chová zvíře jako zdroj potravy a jinak takovému, který to samé zvíře chová jako společníka. Správný chovatel by neměl jít slepě jednou cestou a řídit se nějakými zvyklostmi či radami z dávných dob, ale měl by se více a více vzdělávat - celoživotně.
Nechci Vás nějak urážet, ale asi Vám nedochází jedna věc - to co chovámy "my" a "vy" je pořád jedno a to samé zvíře a to KRÁLÍK a když nebude mít u "nás" optimální výživu, tak se mu taky moc dařit nebude, mladí umírají, nerostou apod. To že v některých chovech používají chovatelé i více než pětileté samce chované stále v králíkárně, mnohdy krmení tím špatným zrním, to je Vám asi taky jedno a jak už jsem psal, tito králíci neumírají, proto, že by se jim špatně dařilo, ale proto, že už nejsou v chovu potřební - pořízení nepříbuzného, nebo pro chov vhodnějšího jedince.
A to že se nevyznám ve zvířatech a jejich potřebách, to bych zrovna netvrdil. Mám o tom docela dost nastudováno a to z různých zdrojů a kolega Nitraner, který vám tady tak pěkně popsal jeho králíka extremistu (a jehož jste tak pěkně odsoudila), ten má informace ohledně králíků ještě mnohem rozsáhlejší...
Ondra
nakedangel
napsal(a):
Já vím, že strava je důležitá. Ale náše králinda má skoro pět let a celej život žrala akorát granule. Přítel ji občas dokonce krmil čokoládou a ona ji miluje nadevšechno. A za celou dobu, co ji má, nikdy nebyla nemocná. Jednou prý když byla celý den puštěná, vyskočila na stůl a olízala půl balíčku Bonparů :-)) Bonpari všude po zemi rozházený a ještě si vybírala, který ji nejvíc chutná. Je s námi dodnes a je to vitální slečna.
Na proti tomu u hermelínka propukla myxomátoza týden potom, co jsme si ho donesli domů (polovina srpna). Od té doby mu skoro pořád něco je. Můžu být ráda, že to vůbec přežil, ale myslím, že ta nemoc mu zničila imunitní systém a od teď bude na hromadě jen trišku zafouká....
Každý organizmus je jiný - stejně jako u lidí - někteří se ládují hamburgery, dávají si tučná jídla a jsou tu do vysokého věku - další zas díky takovéto stravě zemřou na její následky - infarkty, selhání jater apod.
Naše starší králice (dožila se bohužel jen 6ti let díky genetické vadě - časté postižení zakrslých králíků - zuby) měla imunitní systém opravdu železný - byla veterináři prozkoumána skrz naskrz - dokonce s ní měli čest i nejlepší lékaři v ČR přes králíky - na VFU v Brně. A taky nám jednou spořádala celou delissu (došla si pro ní na stůl) a nic jí nebylo. Nikdy neměla žádné trávíci problémy.
Zato druhá, s tou to v mládí bylo také špatné - přišla z chovu promořeného kokcidiozou, ze které jsme jí dostávali hodně dlouho a pak z následků léčby skoro půl roku. Nyní jí jsou 4 roky, v sezoně její jídelníček tvoří seno, zelené a zelenina, granule tak lžíce jednou za dva dny, mimo sezonu dostává k senu zeleninu a opět pár granulí.
Pro podporu imunity je opravdu nejdůležitější strava - dostatek vitamnů a minerálů - a to získá opravdu hlavně ze zeleniny. Jinak se prodávají i různé preparáty na podporu imunity, ale k těm je lepší se uchýlit až v případě, že přirozený přísun selže.
Nekvalitní stravování se bohužel může projevit až po několika letech - záleží na odolnosti střevní mikroflory.
Jinak co se týče myxy, tak si pamatuji jednu králici (ještě králíkárnovou), která tuto nemoc také přežila a dožila se skoro 9ti let a byla úplně zdravá celý život.
Pro zdraví králíka je nejdůležitější strava, welfare a kvalitní veterinář.
Jelikož do něj nejsem schopná dostat zeleninu, tak dostavá vitamíny ve vodě. Asi jsem mu měla dávat probiotika po antibioticích, ale pozdě bycha honit. Ale zkusím mu zítra nastrouhat mrkev. Strouhanou zeleninu jsem ještě nezkoušela, tak uvidíme, třeba se chytne...
Mimochodem rýma nám ustává a narůstá další srst, tak uvidíme...
kralikofil
napsal(a):
Tak jestli se stejně jako ten králík stravujete i Vy, tak to "potěš koště", jak se u nás říká
no, jak se stravuje je jeho svobodná vůle, a tá mu zůstane, a moje taky - co se týče stravování, to co jsem popsal co si dá volně se pohybující králík k snědku, maliny, jahody, nebo dokonce rybíz ještě nezakládá doměnku že by se jednalo o ........fila, jako u jiných .....filů, jo jo, po rybizáku byla dobrá i voda ze štávou z jahod nebo malin. ono po větším množství rybizáku se dosti blábolilo, nevím jestli se ještě dnes prodáva, tak po čem to máte?
andremarek
napsal(a):
Nechci Vás nějak urážet, ale asi Vám nedochází jedna věc - to co chovámy "my" a "vy" je pořád jedno a to samé zvíře a to KRÁLÍK a když nebude mít u "nás" optimální výživu, tak se mu taky moc dařit nebude, mladí umírají, nerostou apod. To že v některých chovech používají chovatelé i více než pětileté samce chované stále v králíkárně, mnohdy krmení tím špatným zrním, to je Vám asi taky jedno a jak už jsem psal, tito králíci neumírají, proto, že by se jim špatně dařilo, ale proto, že už nejsou v chovu potřební - pořízení nepříbuzného, nebo pro chov vhodnějšího jedince.
A to že se nevyznám ve zvířatech a jejich potřebách, to bych zrovna netvrdil. Mám o tom docela dost nastudováno a to z různých zdrojů a kolega Nitraner, který vám tady tak pěkně popsal jeho králíka extremistu (a jehož jste tak pěkně odsoudila), ten má informace ohledně králíků ještě mnohem rozsáhlejší...
Ondra
Právě, že je to to samé zvíře, ale slouží jinému použítí. Aby bylo co nejrychleji vykrmeno potřebuje co nejvíce sacharidů - aby ale co nejdéle žilo, potřebuje jich co nejméně. Každý organizmus je jiný, stejně jako u lidí - někomu příliš tučná strava a fast foody nevadí, někdo díky takovému stravování zemře. Ale to neznamená, že je takovéto stravování v pořádku.
Na diskuzi zaměřené na králíky jako pet se právě zas objevují spousty a spousty králíků se zažívacími problémy - po bližším průzkumu se ve většině případů u starších králíků zjistí, že majitel krmí "zrním" - u mladých je to v 90% kokcidioza. Stačí změna stravování a králík najednou problémy nemá. Věřím vám, že máte králíky nastudované ze zemědělského hlediska. Mám polozemědělskou školu, doma jsme dříve králíky měli taky pro jídelní účely, ale vždy vše studuji ze všech hledisek - nejen u zvířat. Proto se já nikomu neposmívám (přičemž výplody některých chovatelů zde na ifauně mě občas dostanou do kolen), že chová zvíře na maso, když já ho chovám jako pet, vím, že jeho znalosti pocházejí ze zemědělských zdrojů, ne z veterinárních či biologických, které jsou podstatné zas pro mne.
Králík do bytu byl pro mne kdysi jakýsi pokus, ale opravdu mě šokovalo, jak se toto zvířátko projeví, pokud má společnost a volnost - nynější králík žije v bytě navolno a chodí na kočičí záchod. Před 15ti lety bych to považovala za sci-fi
Tak to že každý organismus je jedinečný je samozřejmost a také to že každý může mít nějaké choroby a genetické vady.
Když už jste vzala za příklad lidi, tak to, že někdo jí nezdravě a nic mu není je spíše velmi velká výjimka, kterou jsem viděl opravdu jen párkrát (i když je pravda, že většinou se setkávám právě s těmi nemocnými, ale znám statistiky a ty hovoří jasně). Většinou si tito lidé pěkně odpykají své jídelní návyky ve formě nejrůznějších chorob...
Takže to, že někdo krmí podle vás králíky "špatně" a králík to přesto zvládá určitě nebude ta výjimka, protože to by jich muselo být opravdu hodně a to je velmi nepravděpodobné...
nitraner
napsal(a):
no, jak se stravuje je jeho svobodná vůle, a tá mu zůstane, a moje taky - co se týče stravování, to co jsem popsal co si dá volně se pohybující králík k snědku, maliny, jahody, nebo dokonce rybíz ještě nezakládá doměnku že by se jednalo o ........fila, jako u jiných .....filů, jo jo, po rybizáku byla dobrá i voda ze štávou z jahod nebo malin. ono po větším množství rybizáku se dosti blábolilo, nevím jestli se ještě dnes prodáva, tak po čem to máte?
Tak to koukám, že jsem na tom oproti vám dnes ještě dobře - já si ještě dneska "necvakla" a rybízu jsme letos moc neměli - max. na pár skleniček marmelády
Je to normální zvíře, tak je snad jasné, že si dá to, co najde a pokud má hojnost, tak si vybere to nejlepší - a hlavně sladké. I já když najdu ve skříni čokoládu a ovesné vločky, tak si radši dám tu čokoládu - chutná mi víc, no i když taková ovesná kaše s čokoládou........ znám jen s malinama, meruňkama, jablkama a banánem - díky za inspiraci, jdu to vyzkoušet, pokud najdu ještě tu čokoládu
kralikofil
napsal(a):
Tak to koukám, že jsem na tom oproti vám dnes ještě dobře - já si ještě dneska "necvakla" a rybízu jsme letos moc neměli - max. na pár skleniček marmelády
Je to normální zvíře, tak je snad jasné, že si dá to, co najde a pokud má hojnost, tak si vybere to nejlepší - a hlavně sladké. I já když najdu ve skříni čokoládu a ovesné vločky, tak si radši dám tu čokoládu - chutná mi víc, no i když taková ovesná kaše s čokoládou........ znám jen s malinama, meruňkama, jablkama a banánem - díky za inspiraci, jdu to vyzkoušet, pokud najdu ještě tu čokoládu
tak od králíků ke kořalce? koukám že z čokoládou jsme na tom stejně, letos byla mizerná úroda všeho, loni jsme dělali kořalku z angreštu a josty s přídavkem černého rybízu, vinikajíci chuť ale ke škodě bylo toho jenom dva a půl litru, tak že se šetři a je to jenom chuťovka, a když už, tak si raději dám pro chuť sklenku hruškovice, takže včera jsem rybizák opravdu neměl
kralikofil
napsal(a):
když už jsme u te čokolády, dcera dostala včera k narozkám čokoládove kokinka, a hele ono to bylo i se zdrojem bílkovin
nakedangel
napsal(a):
očkovaný zřejmě nebyl, koupila jsem ho na výstavě a nic o něm v podstatě nevím :-( Ale myxomatózu prodělal před víc než měsícem. Už se mu všechny příznaky zahojily. I srst už byla normální, pak ale začala znovu vypadávat. Výtok z nosu nemá a uši jsou také v pořádku.
a jak to dopadlo z králíkem, smím li se zeptat?
jarvan
napsal(a):
Abych řekl pravdu, tak že existije nějaký "oranžový" BioKill jsem se dozvěděl až dnes od Vás. Když jsem na veterině sháněl něco proti parazitům k aplikaci na králíky, tak mi prodali toto a od té doby jsem konečně spokojen.
Než jsem se dostal k tomuto přípravku, tak jsem vyzkoušel asi 4 prepáráty a došlo i na koupání králíka, ale až s aplikací BioKillu jsem problém z vnějšími parazity na králíkovi vyřešil a jak jsem již psal používám jej již asi 3 roky a od tédoby mám vystaráno.
Malá lahvička (asi 50ml) stojí kolem 50kč.
Já nyní kupuji již 450ml za 140kč a za rok ji na králíky vypotřebuji.
Dobrý den! Jak čtu příspěvky, tak zjišťuji, že jsem na tom podobně - dostala jsem "nějaký" biokil ( tehdy proti komárům) a řekli mi, ať zakreju oči a nastříkám jen uši a za krkem. postříkám je jen lehce, že nejsou vůbec mokří. Od komárů mají pokoj, ale co ostatní paraziti...
Prosím o radu - musí se biokillem zmáčet? Nebo stačí, že jsou orosení? Díky za odpověď
usaci
napsal(a):
Dobrý den! Jak čtu příspěvky, tak zjišťuji, že jsem na tom podobně - dostala jsem "nějaký" biokil ( tehdy proti komárům) a řekli mi, ať zakreju oči a nastříkám jen uši a za krkem. postříkám je jen lehce, že nejsou vůbec mokří. Od komárů mají pokoj, ale co ostatní paraziti...
Prosím o radu - musí se biokillem zmáčet? Nebo stačí, že jsou orosení? Díky za odpověď
Já jej nepoužívám výhradně proti komárům (králíky pravidelně očkuji, tak že némám problém), ale převážně proti parazitům způsobujícím "lupy" v srsti králíků a proti rostočům. Když potřebuji ľéčit napadeného králíka, tak jej nastříkám poměrně dost (aby se preparát dostal až na kúži) a ještě jej do srsti vetřu rukama. Když jej používám preventivně (asi tak 2x do roka a vždy po výstavě), tak králíka jednou až dvakrát stříknu (proudem a ne mlhou) po celé páteři.