Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2011 10:44
nakedangel

XXX.XXX.96.64

Dobrý den, dnes ráno naše králinda porodila 4 miminka, ale všechna byla mrtvá. Co mohlo být špatně? může to být tím, že jsme ani nepostřehli, že je březí a tak jí nevěnovali zvýšenou péči? Byl to její první porod. Mimča mi přisla celkem velká cca 8-10 cm a měla zbarvení.

2.4.2011 11:32
jarvan

XXX.XXX.15.114

nakedangel napsal(a):
Dobrý den, dnes ráno naše králinda porodila 4 miminka, ale všechna byla mrtvá. Co mohlo být špatně? může to být tím, že jsme ani nepostřehli, že je březí a tak jí nevěnovali zvýšenou péči? Byl to její první porod. Mimča mi přisla celkem velká cca 8-10 cm a měla zbarvení.

Toto se také někdy stává, třetí nebo čtvrtý den ji připusťte znovu (tím zastavíte laktaci a králice dobře zabřezne) a uvidíte jestli se jí to podruhé povede. Jinak březí králice nijakou zvýšenou péči, snad kromě oddělení ze skupiny (pokuď chováte více králíků pohromadě) a zvýšené opatrnosti při manipulaci, nepotřebuje. Když tedy předpokládáme, že králíky správně krmíme.
Zbarvení je u králíků s kresbou normální a koresponduje s barvou srsti v dospělosti.

přeji, ať je druhý pokus již úspěšný.

2.4.2011 12:00
nakedangel

XXX.XXX.96.64

A je normální, že teď už asi 2 dny nežere? :-( Není to příliš brzo na druhý pokus? Máme zakrlslé králíky mazlíky ne na chov.

2.4.2011 15:02
kralikofil

XXX.XXX.221.2

nakedangel napsal(a):
A je normální, že teď už asi 2 dny nežere? :-( Není to příliš brzo na druhý pokus? Máme zakrlslé králíky mazlíky ne na chov.

Pokud nežere, tak jí vemte okamžitě na veterinu, kde se specializují na králíky - mrtvá mláďata, poměrně hodně velká mohou signalizovat to, že se mohla zadusit již v pánevní dutině - samička může mít úzkou pánev a je možné, že v ní nějaké mládě zbylo. Jakmile se začne rozkládat, způsobí otravu krve a samička zemře. V těchto případech je nutný císařský řez - ale to umí jen veterinář specializující se na králíky, mající inhalační narkozu. Samičku pak rozhodně nepřipouštějte, pokud budte ještě někdy mláďata chtít, tak až za půl roku minimálně. Březost, porod a následně kojení je velice náročné, mláďata matce odebírají veškeré vitaminy a minerály. Pokud máte někde blízko samečka, tak toho rychle vykastrujte, jinak si zaděláváte na malér.

2.4.2011 15:03
kralikofil

XXX.XXX.221.2

kralikofil napsal(a):
Pokud nežere, tak jí vemte okamžitě na veterinu, kde se specializují na králíky - mrtvá mláďata, poměrně hodně velká mohou signalizovat to, že se mohla zadusit již v pánevní dutině - samička může mít úzkou pánev a je možné, že v ní nějaké mládě zbylo. Jakmile se začne rozkládat, způsobí otravu krve a samička zemře. V těchto případech je nutný císařský řez - ale to umí jen veterinář specializující se na králíky, mající inhalační narkozu. Samičku pak rozhodně nepřipouštějte, pokud budte ještě někdy mláďata chtít, tak až za půl roku minimálně. Březost, porod a následně kojení je velice náročné, mláďata matce odebírají veškeré vitaminy a minerály. Pokud máte někde blízko samečka, tak toho rychle vykastrujte, jinak si zaděláváte na malér.

A pokud nežere, tak jí musíte okamžitě dokrmovat. Již při 24 hodině dochází ke nekrotizaci střev, pokud jsou prázdná!

2.4.2011 20:18
3111943

XXX.XXX.104.251

Jedná se asi o parézu. Předpokládám, že ji už nic nepomůže.

3.4.2011 20:42
2.kure

XXX.XXX.243.245

Já jsem měla teď podobné problémy. Psala jsem tu i na fóru. Zemřeli mi tak 3 samice. Mám i poslední na pitvě. Problém je v tom, že pokud ty malé v ní umřeli, tak začali zatěžovat játra. Produkovali ze sebe jed a to přímo do samice. Pokud je v sobě měla delší dobu, tak je prostě otrávená těmi mláďaty. Tak mi to vysvětloval veterinář. Nejlepší, pokud vám na samici záleží, vzít ji k veterináří - on jí udělá ultrazvuk a zjistí jestli v ní něco nezůstalo. Pokud to ale trvá déle než 2 dny co nežere tak myslím že byste měl co nejrychleji k veter. jinak vám zemře. Nedal jste jí třeba seno špatné? Samice které čekají mladé jsou na to náchylnější, takže ostatní to nějak stráví ale samice co má mladé tak z toho má pak následky.

3.4.2011 21:50
nakedangel

XXX.XXX.96.64

Aha, to davá smysl. Tato možnost mě vůbec nenapadla. Naše králinda seno nežere vůbec. Následkem nehody s elektrikou nemá spodní zuby a tak seno nepožvýká. Teď sežrala pár granulek, snad se zlepší a zítra zajdeme k vetovi. Ještě mám jeden dotaz. Ráno jsem u ní v kleci našla takový divný "masový koláč". Nevím, jak jinak to nazvat. Je to zbytek něčeho z porodu?

3.4.2011 21:51
nakedangel

XXX.XXX.96.64

Aha, to davá smysl. Tato možnost mě vůbec nenapadla. Naše králinda seno nežere vůbec. Následkem nehody s elektrikou nemá spodní zuby a tak seno nepožvýká. Teď sežrala pár granulek, snad se zlepší a zítra zajdeme k vetovi. Ještě mám jeden dotaz. Ráno jsem u ní v kleci našla takový divný "masový koláč". Nevím, jak jinak to nazvat. Je to zbytek něčeho z porodu?

4.4.2011 06:41
kralikofil

XXX.XXX.221.2

nakedangel napsal(a):

I králík bez zubů může seno normálně jíst - je důležité pro zadní zuby, přední slouží pouze k podávání a ukusování potravy. Pokud má problém s podávání sena, musíte jí ho dělit na menší kousky - stejně tak zeleninu na kousky. Pokud nebude jíst seno, tak bude mít velký problém se zadními zuby. Někdy králíci dělají drahoty a musí se hledat seno, které jim chutná.

4.4.2011 07:12
nakedangel

XXX.XXX.96.64

Což o to, ona by seno klidně i žrala. Ale z nějakého důvodu ho nepřekousne a tak si ho cpe do krku celé a druhá půlka jí trčí z pusy ven, než ji někdo vysvobodí. O nalámané seno nejeví nejmemší zájem.

4.4.2011 07:55
kralikofil

XXX.XXX.36.70

nakedangel napsal(a):
Což o to, ona by seno klidně i žrala. Ale z nějakého důvodu ho nepřekousne a tak si ho cpe do krku celé a druhá půlka jí trčí z pusy ven, než ji někdo vysvobodí. O nalámané seno nejeví nejmemší zájem.

No tak to má evidentně velký problém se zadními zuby. Nechte udělat pořádné vyšetření, protože pokud nechce žvýkat, tak má zdravotní problémy. Také to může být příčina toho nejezení - nemusí to souviset s porodem. Určitě nechte udělat revizi dutiny ústní - rtg kvůli kořenům zubů, důkladnou prohlídku zadních zubů, zda tam nejsou hroty, abcesy, jiná poranění. Já měla králindu, co měla nefunkční zadní zuby, díky přerůstajícím kořenům, z toho pak abcesy a v důsledku toho časem i přední, bez sena dokázala žít 2 roky - ale to jsem jí obstarávala hodně kvalitní granule - zahraniční.

4.4.2011 16:18
uska

XXX.XXX.253.239

H U R Á !!!!!!
Kralikofil napsala snad prní odpověď kde nedoporučeje hned a za každých okolností kastraci :-) třeba i kvůli zubům.

4.4.2011 19:38
nakedangel

XXX.XXX.96.64

Takže je to zánět dělohy. Tak jako říkala 2.kure. Mrtvá těla zatěžují játra a může dojít k sepsi. Dostali jsme nějaký lék na pročištění, atb a podáváme glukozový rozotok. Tak uvidíme...

4.4.2011 20:22
kralikofil

XXX.XXX.221.2

nakedangel napsal(a):
Takže je to zánět dělohy. Tak jako říkala 2.kure. Mrtvá těla zatěžují játra a může dojít k sepsi. Dostali jsme nějaký lék na pročištění, atb a podáváme glukozový rozotok. Tak uvidíme...

Zánět dělohy a otrava jsou dvě různé věci. Snad se doktor v králících vyzná, protože oboje nemoci jsou velice nebezpečné. Co jsem kdy kde zažila zánět dělohy, tak se někdy možná podařil vyléčit léky (asi tak dva případy z několika set), ale to musel být opravdu na začátku. Jinak vždy nutná operace (měla jsem i vlastní zkušenost u psa - také zkoušeli zánět dělohy léčit, naštěstí operace proběhla ještě včas). Pokud v sobě má mrtvá mláďata, tak to pomůže jedině císařský řez a až následně léčit. Já osobně bych neriskovala a v obojích případech volila okamžitě operaci. Naše králinda měla endimetriozu, kdyby se s operací otálelo, ta to skončilo rakovinou dělohy.:-(

4.4.2011 20:34
nakedangel

XXX.XXX.96.64

Jsou to sice dvě odlišné nemoci, ale navazují na sebe. Žádná další mrtvá máďata v sobě už nemá. Jediná možná operace je vyjmutí dělohy, která stojí kolem 2500.

4.4.2011 23:07
kralikofil

XXX.XXX.221.2

nakedangel napsal(a):
Jsou to sice dvě odlišné nemoci, ale navazují na sebe. Žádná další mrtvá máďata v sobě už nemá. Jediná možná operace je vyjmutí dělohy, která stojí kolem 2500.

Aha, tak mláďata v sobě neměla, ale díky porodu se rozjel zánět. Já první pochopila, že mláďata v sobě stále snad má. Každopádně zánět dělohy se tak jako tak léčí velice těžko a pak se to i vrací, takže kastrace by byla dle zdravotního stavu vhodná. Nejspíš budete vyhazovat peníze za léky - co si budeme povídat, antibiotika a další léčiva zrovna levná nejsou - a pak stejně budete muset volit kastraci. To, že se o zánětech dělohy u králíků moc nedozvíte je dané jen tím, že tu na fóru má takové znalosti málokdo. To byste musela na fórum, kde je králík brán jako mazlíček. Já tam zažila zatím dvě samičky se zánětem dělohy - obě kastraci postoupit musely - a pak nepočítaje samiček, které v sobě mrtvá mláďata měly a zachránit se podařilo asi tak polovinu, jelikož otrava postupuje rychle a pokud si prostě majitel nevšime a nejede k lékaři ihned, tak druhý den už bývá krizový. Pokud tedy chcete všeobecně o zánětech dělohy vědět více, zkuste se informovat na psím fóru, tam toho bude spousta.

5.4.2011 11:48
masak

XXX.XXX.253.239

kralikofil napsal(a):
Aha, tak mláďata v sobě neměla, ale díky porodu se rozjel zánět. Já první pochopila, že mláďata v sobě stále snad má. Každopádně zánět dělohy se tak jako tak léčí velice těžko a pak se to i vrací, takže kastrace by byla dle zdravotního stavu vhodná. Nejspíš budete vyhazovat peníze za léky - co si budeme povídat, antibiotika a další léčiva zrovna levná nejsou - a pak stejně budete muset volit kastraci. To, že se o zánětech dělohy u králíků moc nedozvíte je dané jen tím, že tu na fóru má takové znalosti málokdo. To byste musela na fórum, kde je králík brán jako mazlíček. Já tam zažila zatím dvě samičky se zánětem dělohy - obě kastraci postoupit musely - a pak nepočítaje samiček, které v sobě mrtvá mláďata měly a zachránit se podařilo asi tak polovinu, jelikož otrava postupuje rychle a pokud si prostě majitel nevšime a nejede k lékaři ihned, tak druhý den už bývá krizový. Pokud tedy chcete všeobecně o zánětech dělohy vědět více, zkuste se informovat na psím fóru, tam toho bude spousta.

Jděte se bodnout s těmi katracemi - vám asi doma chybí pořádnej chlap:-)) asi by s vámi vydržel jen kastrovanej a to kdo vísmajlík

5.4.2011 12:37
kralikofil

XXX.XXX.36.70

masak napsal(a):
Jděte se bodnout s těmi katracemi - vám asi doma chybí pořádnej chlap:-)) asi by s vámi vydržel jen kastrovanej a to kdo vísmajlík

Pokud o dané problemtacie nemáte ani páru, tak se zúčastňovat nemusíte. Jasně svým příspěvkem dáváte najevo na jaké úrovni se nacházíte. smajlík
Toto téma se netýká králíka určeného ke konzumaci, kam možná vaše znalosti dosahují.
Inteligentní a vzdělaný člověk ví, co znamená gynekologické onemocnění a jaká léčba je nejúčinnější...... smajlík
Jinak můj partner nemá problém s léčbou králíků - zvířata máme společná a i on úplně normálně pochopil, že když byla králice nemocná, tak jediná možnost stoprocentního odstranění problému, byla kastrace. A to má "jen" učňák!:-)

5.4.2011 12:41
kralikofil

XXX.XXX.36.70

masak napsal(a):

Mimochodem jsem v celém vláknu nepostřehla Vaši radu, jak účinně vyléčit zánět dělohy.
Takže jak - aniž by zvíře zemřelo?

7.4.2011 08:20
nakedangel

XXX.XXX.96.64

Tak ještě dvakrát na ATB a jsme skoro zdraví. Už žereme jak máme a zase zlobíme :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík