Já většinou čistím až když jsou mláďata venku z hnízda s tím, že do té doby přistýlám slámu, aby bylo neustále čisto. Pokuď ale králice chodí bobkovat ke dvířkům, tak jí kdykoliv vytáhnu (opatrně abych neponičil hnízdo) třeba jenom půlku kotce (samozřejmě bez přítomnosti samice), ale to musí být již osvědčená matka, abych si byl jist, že po vrácení do kotce nezačne blbnout.
Na králíky při čištění používám zelenou přepravku na ovoce, kterou mám v králičinci na stole, do které králíky přendám a ve které většinou po dobu čištění vydrží sedět.
Na čištění je dobré kotišťě. Tam vyndáte bednu i s mladýma, samici a můžete čistit, jak se vám zlíbí, ale já osobně je nepoužívám.
patrikf
napsal(a):
Dobrý den, jsem začátečník. Mám okocené dvě samice, chtěl bych se zeptat, kdy můžu vyhodit poprvé podestýlku. A mám dávat králiky i se samicí do jiného kotce? Díky za rady.
Pokud to tam má moc špinavé odebrala bych část s bobky. A přisypala novou podestýlku. Hlavně aby jste ji nehrábnul do hnízda, pokud teda není zvyklá. Já našim králicím vždy sahala do mladých už 1.den, takže jim i čistění nevadilo. Jinak já je při čistění nechávám normálně v kotci.
Měli jsme masnou kříženku a začala nám čůrat do misky. Tak jsme jí to dali do rohu se záchodem a každý den jsme vynášeli nočník". Ano, 5,5 kilová samice se naučila chodit na mističku v průměru cca 10 cm. Dali jsme ji nakonec zpět kamarádce, od které jsme ji dostali, protože přišla o králíka, tak aby u nich někdo dupal. :)
teď máme celé 2 již 10 denní zakrslé králíčky. Jejich maminu jsem naučila chodit na záchod na misku. Je to stará vyšší pánev s uřízlou rukojetí. Stačí tak vyndat, vysypat a zase vrátit. Ostatek podestýlky je krásně čistý.