Nador u králíka, co to sakra je?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.8.2011 15:22
jabadaba

XXX.XXX.23.6

prosím všechny koukněte se co to může být. ted mi zdechl králík, smajlíkměl nějaké boule na hrudním koši na boku a stehnech zad.všimla jsem si že přestal žrát a pak tech boulí a než jsem se nadala...konec. měli jsme podezření na sousedovu vzduchovku, tak jsme ho stáhli a koukejte co to je, broky jsme nenašli, to není od vzduchovky.smajlík jsou to bílé boule a po rozřeznutí vyteče hoodně hustá bílá hmota. játra a všechno měl uplně čísté. co to fuj je, je to přenosné na ostatní králíky?smajlík

29.8.2011 00:12
jessika1

XXX.XXX.226.136

no to je hnusne s tim jsem se jeste nesetkala
taky me to zajima smajlík

29.8.2011 09:59
lavacca

XXX.XXX.1.3

Kamarádčin králík měl hroznou bouli na přední noze - abces. Asi 5 dní mu to na klinice řezali a čistili, pak změnila veta, ten jí dal mastičku, co jakoby " vyžere" ty bakterie a králíček je v pohodě. Důvod znám není - něco ho buď kouslo nebo se o něco píchnul, prostě infekce.

U vás bych to ale asi viděla spíš na nějakou nemoc, když to měl na více místech. smajlík

29.8.2011 12:16
usaci

XXX.XXX.38.186

Já si myslím, že je to vnitřní infekce, která se projevuje abcesy. Měli jsme kocourka, ten měl na noze takovýhle abces a veterinář mu dával celková antibiotika s tím, že nestačí vyčistit a vyléčit jen to jedno místo, protože je to v krvi a roznáší se to po celém těle. Pak se abcesy mohou objevovat stále někde jinde...:-(
A vyléčil ho.smajlík

20.9.2011 21:17
karol.h

XXX.XXX.129.244

Určitě to byl abces, já mám problémy s jednou králicí udělalo sse jí to po očkování, denně jsme vymačkávali hnis a stříkali a asi za týden byl králík v pořádku, ale byla jsem upozorněna, že se jí to může vrátit, ale naštěstí máme ted asi 3 mesice klid

25.9.2011 23:10
araj

XXX.XXX.31.160

Nebyl ten králík v kotci ještě s dalším králíkem, případně s morčetem? Nemohl mu tam třeba vniknout potkan nebo lasička? Takovéhle abscesy se většinou dělají po poranění - škrábnutí, kousnutí.... Když jste bouli protrhli, vytekla bílá tekutina ... přirovnám třeba na hustotu k zubní pastě (hnis)?

28.9.2011 20:36
lavacca

XXX.XXX.1.3

araj napsal(a):
Nebyl ten králík v kotci ještě s dalším králíkem, případně s morčetem? Nemohl mu tam třeba vniknout potkan nebo lasička? Takovéhle abscesy se většinou dělají po poranění - škrábnutí, kousnutí.... Když jste bouli protrhli, vytekla bílá tekutina ... přirovnám třeba na hustotu k zubní pastě (hnis)?

I to je možné. Naší králici pokousal u známé potkan mladé na uších - musela jsem jim to každý den vymačkávat a čistit. Byl to takový vazký hnis. Hrůza. Nakonec to ale nezvládli, byli moc malí a nestačili na to. smajlík Máma to měla trochu taky na uchu, ale ta to zvládla bez problémů.

ouu

4.12.2016 12:55
ouu

XXX.XXX.109.132

Moj bili kralik to ma TIEZ bojim sa onho ja si myslim ze sa niekde buchol PROSIM PORADTE

Ne-chovatel

4.12.2016 15:01
Ne-chovatel

XXX.XXX.95.202

Některým zanedbaným zvířatům (třeba kočkám neuvyklým na mráz v našich podmínkách a které nemají domov) se mohou dělat abscesy i v souvislosti s mrazem. Někdy asi nemusí být zvíře ani poraněné.

Něco podobného může potkat i člověka, když je vystaven delší dobu mrazu. Většinou jde o něco co je v kůži už delší dobu, zanešený pór, vlasový píchanec od třísky nebo hmyzu (většinou ani nezjistíte co), který způsobí vznik boule a často bez viditelného zarudnutí, nebo jen místa citlivého na dotek bez výrazné boule. Za pár dnů to zmizí, vyhojí se to právě zmíněným zánětem (jinak docela prudkým, místo je hodně horké), a po této aklimatizaci (většinou problém začátku zimy u lidí pohybyjích se venku, nějak to podle mne souvisí i se suchostí kůže) již problémy nebývají.

Pokud tedy Ouu toho králíka neznáš a nevyhovuje mu naše podnebí (jestli takoví králíci vůbec existují) uvažoval bych právě i o vlivu mrazu. Stěhovat ho do domu nemá ale podle mne smysl, jen přizpůsobit zvířata podmínkám chovu.
To co popisuji nejde vymáčknout, není co (minimálně zpočátku a při běžném průběhu zánětu) a u lidí je do týdne člověk plně fit (kolikrát si toho ani nevšimne, pokud je to místo kde neníé častý dotek). Co se týká zmíněné kočky, jednu takovou jsem potkával a ta byla díky rvaní se a uvedené citlivosti samá boule až do jara, když ji člověk pohladil - já tu kočku znal (myslím se stalo něco s paní, už si nepamatuji), k čemuž se později musel přemoci, chvílemi i přemýšlel zda by tomu zvířeti nebylo lépe utracenému. Na jaře a s novým bydlením vše zmizelo, kočka si asi vytrpěla svoje, ale hladit se nechala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2016 15:35

Podle fotek bych to tipovala na pasteurellu. Ta se neprojevuje jen rýmou, ale mohou se objevit právě taková hnisavá ložiska. Jukněte se na přiložené fotky, jestli to odpovídá.
Pokud se to potvrdí, což vám řekne jen veterinář neléčte je, nemá to cenu. Postižené vybijte a zlikvidujte.

http://rabbittalk.com/pasteurella-abscesses-graphic-images-t21652.html
Http://www.zverolekarka.com/Pasteureloza_kraliku_cast_1.

4.12.2016 15:45

Při kontaktu s postiženými zvířaty buďte opatrná, je to přenosné na lidi.
http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/pasteurella-multocida-115078.

Petr6456

27.6.2019 21:47
Petr6456

XXX.XXX.210.249

Samec kalifornak. Na brade se objevil nador + zalepene oko + ztrata stability, padani. Tipoval bych rakovina na hlave.
Nikdy jsem nic podobneho nevidel. Co Vy na to ?

27.6.2019 21:57

Petr6456 napsal(a):
Samec kalifornak. Na brade se objevil nador + zalepene oko + ztrata stability, padani. Tipoval bych rakovina na hlave.

spíš bude mít v řiti zuby a celkový zánět. ze zubních kořenů leze zánět krásně jak do oka, tak do vnitřního ucha a nebo se vyvaluje na bradě ven.

29.6.2019 08:33
jardagin

XXX.XXX.172.170

Petr6456 napsal(a):

Zadna rakovina ale bud to je zanět pachovych žlaz a nebo zuby a nebo pasterila

Přidejte reakci

Přidat smajlík