Dobrý den, chováme králíky již dlouho, ale vždy se jednalo o králíky určené ke konzumaci. Nyní jsme si pořídíli páreček králíků s rodokmenem (po velmi dobrých předcích) a začali jsme se zajímat o to, jaké jsou podmínky pro chov králíků s rodokmenem. A tady naše pátrání skončilo u informace, že oba rodiče musí být obodovaní (pominu zde fakt, že musím být zaregistrovaná min. u ZO ČSCH). A to ti naši nejsou. A zde si chci ověřit svůj předpoklad: pokud koupím králíka s rodokmenem, ale neobodovaného, tak ho stejně vystavit nemůžu, protože (od)chovatelem je někdo jiný. Bylo by to, jako bych se chlubila cizím peřím, ne?
Takže jaké jsou nyní naše možnosti?
Tak a teď doufám, že se nedočkám jen gest ťukajících se panáčků do hlavy.... Moc děkuji za reakce.
proč byste si nemohla vystavit králíky,co odchoval někdo jiný-já to také tak dělám-občas se mi stane,že mám možnost koupit pěkného dorostence,co si ho chovatel nemůže nechat do dospělosti,tak pokud se mi hodí,beru ho-už sem takto získala pěkná zvířata,a naopak i ode mne už takto brali mí známí chovatelé,.Je to ovšem s rizikem,že se to nevydaří,ale risk je zisk.Mám málo početné barvy ,a nepohrdnu pěkným kouskem,i když není oceněn,ráda to risknu.Když se nevydaří,tak se nedá nic dělat.
petra.r
napsal(a):
Aha, no on nám to říkal jeden chovatel a já jsem neměla důvod o tom pochybovat - zdálo se mi to i logické!! Takže hurá se zaregistrovat do nějaké ZO ČSCH a pak na výstavy! Není na to si získané informace raději ověřit... Díky moc
No ono, když už se o tom bavíme, tak aby jste mohla vystavovat králíka, tak členem být nemusíte. Sice se to předpokládá, ale žádný to nekontroluje. Když přivezete králíka, který má v uchu nějaké čísla, tak ho bez jakýchkoliv problémů vystavíte.
O tom, jak hezky popisujete, chlubením se cizím peřím, to je u některých borců běžná praxe (tímto nepočítám i váš případ, kde ani jinak postupovat nemůžete), související s chovatelskou etikou a jakousi ctí. Většina chovatelů by se k vystavování cizího králíka nikdy nesnížila.
Druhá parta, která pěkného králíka udělat nedokáže, si ho musí koupit a po jeho zaplacení s ním vesele objíždí co se dá. Jak ale můžou mít z takovéhoto počínání a z takto získaných cen radost, to prostě nepochopím...
Je jen na vás do jaké skupiny se časem zařadíte, jestli do té první, kdy se budete na výstavách setkávat se svými dávno prodanými svěřenci a nebo do té druhé a koupíte si jednoho králíka a budete jezdit pro poháry.
Jsem také podobný případ chlubící se cizím peřím. Po pár letech neúspěšného vylepšování znaků svých králíků jsem se rozhodla koupit si nějaký cizí pěkný kousek. Teď ho mám a musím ho dát ocenit na nějakou výstavu, abych mohla vyplňovat rodokmeny jeho potomků.
Myslím, že to zas tak neetické není - v rodokmenu koupeného králíka je napsáno, u koho se narodil a kdo tedy je "autor".
usaci
napsal(a):
Jsem také podobný případ chlubící se cizím peřím. Po pár letech neúspěšného vylepšování znaků svých králíků jsem se rozhodla koupit si nějaký cizí pěkný kousek. Teď ho mám a musím ho dát ocenit na nějakou výstavu, abych mohla vyplňovat rodokmeny jeho potomků.
Myslím, že to zas tak neetické není - v rodokmenu koupeného králíka je napsáno, u koho se narodil a kdo tedy je "autor".
No jo, ale v katalogu je jméno Vaše a pohár si odvážíte také Vy. Jak jsem ale psal, když chovatel prodá neoceněného králíka, tak si za to v tomto případě vlasně může sám.
jarvan
napsal(a):
No ono, když už se o tom bavíme, tak aby jste mohla vystavovat králíka, tak členem být nemusíte. Sice se to předpokládá, ale žádný to nekontroluje. Když přivezete králíka, který má v uchu nějaké čísla, tak ho bez jakýchkoliv problémů vystavíte.
O tom, jak hezky popisujete, chlubením se cizím peřím, to je u některých borců běžná praxe (tímto nepočítám i váš případ, kde ani jinak postupovat nemůžete), související s chovatelskou etikou a jakousi ctí. Většina chovatelů by se k vystavování cizího králíka nikdy nesnížila.
Druhá parta, která pěkného králíka udělat nedokáže, si ho musí koupit a po jeho zaplacení s ním vesele objíždí co se dá. Jak ale můžou mít z takovéhoto počínání a z takto získaných cen radost, to prostě nepochopím...
Je jen na vás do jaké skupiny se časem zařadíte, jestli do té první, kdy se budete na výstavách setkávat se svými dávno prodanými svěřenci a nebo do té druhé a koupíte si jednoho králíka a budete jezdit pro poháry.
členem ZO ČSCH musí být, jak píšete může se stát že vystavíte králíka i když nejste členem, ale registraci odchovů nikde neprovedete, v tomhle případě by vše tazatele pozbylo smyslu
nitraner
napsal(a):
členem ZO ČSCH musí být, jak píšete může se stát že vystavíte králíka i když nejste členem, ale registraci odchovů nikde neprovedete, v tomhle případě by vše tazatele pozbylo smyslu
Samozřejmě, jen jsem konstatoval, že chovatelka nemusí s vystavením a získáním potřebných oceňovacích lístků čekat na to, až jí nějaká organizace přijme za člena. Může králíky vystavit a odchovávat mladé a až se budou na přelomu roku konat výroční schůze a bude přijatá, tak rovnou mláďata registrovat.
V této věci si rozumíme, jen jsem chtěl aby to tu bylo černé na bílém pro ty, co se do toho teprve dostávají.
Máte to trochu utažené za vlasy-je rozdíl objíždět s jedním králíkem výstavy /někoho takového neznám/,a rozdíl dát si králíka jednou obodovat.Někdy si prostě chovatel nemůže nechat vše,třeba letní nebo podzimní vrhy už spousta chovatelů nenechává ,ale najde se pěkný kousek,co může někomu posloužit.....zvlášť u míň početných plemen či barevných rázů člověk často má práci se sháněním,tak pokud někdo nabídne nadějný mladý kousek,proč ne. Jezdím na výstavy velmi často ,s 1-2 kolekcemi,plus nějaký ten jednotlivec,tak si mohu dovolit vystavit i cizí kus,někde mi ho ocenit musí.A že někdo vystaví mého králíka -to je mi jedno,hlavně že je pěkný,a chovateli poslouží.¨Kolikrát musím z prostorových důvodů pustit i pěkné mladé kousky,a co bych dala za to,kdyby je někdo dal později ocenit,a využil je.Většinou končí v masných chovech? Co je lepší,králíka ,nadějného ,prodat před oceněním chovateli,kterýmu se může vydařit a pomoci,nebo ho radši zbaštit at ho raděj nemá nikdo,co kdyby se náhodou někdo chlubil mou prací.A to nemluvím o tom,že sou i tací,co neprodají jiným chovatelům raději nic,jen aby to prostě nikdo jiný neměl.....toto mi hlava nebere.
kastef
napsal(a):
Máte to trochu utažené za vlasy-je rozdíl objíždět s jedním králíkem výstavy /někoho takového neznám/,a rozdíl dát si králíka jednou obodovat.Někdy si prostě chovatel nemůže nechat vše,třeba letní nebo podzimní vrhy už spousta chovatelů nenechává ,ale najde se pěkný kousek,co může někomu posloužit.....zvlášť u míň početných plemen či barevných rázů člověk často má práci se sháněním,tak pokud někdo nabídne nadějný mladý kousek,proč ne. Jezdím na výstavy velmi často ,s 1-2 kolekcemi,plus nějaký ten jednotlivec,tak si mohu dovolit vystavit i cizí kus,někde mi ho ocenit musí.A že někdo vystaví mého králíka -to je mi jedno,hlavně že je pěkný,a chovateli poslouží.¨Kolikrát musím z prostorových důvodů pustit i pěkné mladé kousky,a co bych dala za to,kdyby je někdo dal později ocenit,a využil je.Většinou končí v masných chovech? Co je lepší,králíka ,nadějného ,prodat před oceněním chovateli,kterýmu se může vydařit a pomoci,nebo ho radši zbaštit at ho raděj nemá nikdo,co kdyby se náhodou někdo chlubil mou prací.A to nemluvím o tom,že sou i tací,co neprodají jiným chovatelům raději nic,jen aby to prostě nikdo jiný neměl.....toto mi hlava nebere.
Tak si vlasy raději povolte a až vám začne hlava brát tak si příspěvky raději ještě jednou pročtěte, protože to nad čím jste se tu tak plmenně rozohnil, tak to tu nikdo netvrdí.
jarvan
napsal(a):
Ještě je třetí parta - např. já, "která pěkného králíka udělat nedokáže, si ho musí koupit " a má z něj takovou radost, že se o ní musí podělit třeba na výstavách. Mě jsou poháry tak trochu jedno, hlavně se raduju z vlastnictví tak krásného kousku!
Samozřejmě, že je něco jiného, když někdo vypiplá po několika generacích králičího krasavce, tak si i poháru jaksepatří cení...
kachna
napsal(a):
já vám ještě přidám pro úplnost další možnosti, které se ale pravda zadavatelky netýkají:
- místní výstavy, kam člověk pro větší pestrost dá i třeba zvířata, na kterých ještě nechová
- speciálky s typizací
Her Got, jak já už se těším na výstavu!
(Foto: něco z mého chovu)
jarvan
napsal(a):
já již skoro 14 let vystavuji své psy (které jsem si až na jednu vyjímku koupila od jiného chovatele). Prostě mě to baví a jsem ráda pokud uspějí (a nejde o poháry, ale třeba "jen" o ohodnocení jako výborný). Pořídila jsem si letos prvního králíka s PP a jsem z něj nadšená a za měsíc jsem s ním jela na výstavu taky. Ráda bych ho ještě vystavila. Nechápu proč bych neměla a že se dokonce chlubím cizím peřím? To by mě popravdě nikdy nenapadlo. Nějak s chovem začít musím a pokud si pořídím hezké zvíře které je slušně ohodnocené a budu ho používat v mém chovu chtěla bych, aby bylo slušně ohodnoceno. Pokud má tedy možnost získat třeba jednou více bodů než s jakými jsem ho koupila vyzkouším klidně i další výstavu.
jarvan
napsal(a):
Samozřejmě, jen jsem konstatoval, že chovatelka nemusí s vystavením a získáním potřebných oceňovacích lístků čekat na to, až jí nějaká organizace přijme za člena. Může králíky vystavit a odchovávat mladé a až se budou na přelomu roku konat výroční schůze a bude přijatá, tak rovnou mláďata registrovat.
V této věci si rozumíme, jen jsem chtěl aby to tu bylo černé na bílém pro ty, co se do toho teprve dostávají.
Až Vám někdy nějaká ZO pošle pozvánku na svojí výstavu ( co pochybují ) tak si ji přečtěte úplně celou (opravdu úplně celou ) a k svému překvapení zjistite,že je tam kolonka " razitko ZO".Ta kolonka tam je pro to aby na výstavach CSCH vystavovali členove CSCH a aby jejich zvířatka měla rodokmeny CSCH a jejich potomci byli registrování u CSCH a.t.d.Navádite tady chovatele k podvodům,to není hezké.Tak a teť mně můžete napadat,urážet a vysvětlovat,že realita je úplně jiná a všichni ví jak to chodí......ale ono to je špatné právě z důvodu takového podvodného jednání.
marysh
napsal(a):
Až Vám někdy nějaká ZO pošle pozvánku na svojí výstavu ( co pochybují ) tak si ji přečtěte úplně celou (opravdu úplně celou ) a k svému překvapení zjistite,že je tam kolonka " razitko ZO".Ta kolonka tam je pro to aby na výstavach CSCH vystavovali členove CSCH a aby jejich zvířatka měla rodokmeny CSCH a jejich potomci byli registrování u CSCH a.t.d.Navádite tady chovatele k podvodům,to není hezké.Tak a teť mně můžete napadat,urážet a vysvětlovat,že realita je úplně jiná a všichni ví jak to chodí......ale ono to je špatné právě z důvodu takového podvodného jednání.
Narozdíl od vás nebudu osobní a ani vás nebudu napadat ni urážet. I když to mám od vás povoleno :c)
Pozvánek mi chodí dost. Jenom mě mrzí že namám více času, abych na všechny odpověděl a výstavu obeslal.
Přihlášky čtu velmi bedlivě a také se tam občas setkávám s různýma blbostma, ale ještě žádná ZO po mě nechtěla razítko mé domovské organizace a velmi, velmi zřídka je tam psáno, že vystavovatel musí být členem ČSCH. Když na takovéto výstavě tazatelka králíky vystaví tak co asi tak porušuje ? NIC, protože vše je v souladu s propozicí výstavy...
Mimochodem, kde je například v propozicích a přihlášce republikové výstavy CVMK 2011 psáno, že vystavovatel musí být z řad ČSCH ? Já to tam nějak nenašel, ale možná se mýlím.
http://www.cschbohdalov.cz/index.php/41-celostatni-vystava-mladych-kralik/160-vystavni-podminky-cvmk
http://www.cschbohdalov.cz/index.php/41-celostatni-vystava-mladych-kralik/161-pihlaka-cvmk
Necítíte se teď tak trošku trapně?
marysh
napsal(a):
Promiňte,jestli jsem se Vás dotknul.Přečtěte si Výstavní řád CSCH - vystavovaní nečlenu musí být ošetřeno ve výstavních podminkach ( hlava 3,odstavec 2).
Pokud neni ošetřeno, porušuje se výstaní řád ČSCH. Ve většině případů se požaduje pouze potrvrzení u mladých chovatelů viz. Chovatel 9/2011 výstava Litoměřice.....
karol.h
napsal(a):
Nechci se vám tady do toho míchat, nevím jak to je v jiných okresech, ale u nás se koná tak 3 stolní posuzování v zimě, králíci nemusí trpět na výstavě a na stolní posuzování se berou hlavně nový chovní jedinci ;)
To tedy závidím, u nás ani jedno a když jsem ho chtěla uspořádat, tak byl zájem naprosto minimální (jeden člověk)
U nás je to už zvyk, za jednoho králíka se platí 10 korun a většinou se tak 120 králíků sejde, je fajn, že se toho můžeme zúčastnnit a náš milý posuzovatel nám poví, co je na králíkách špatně a tak. Sice se dostanu i na posuzování na výstavách, ale tam je vše hodně hektické a tak se nemůže každý králík probírat 10 minut.
Tak je jednoduše dáte na některou výstavu či stolní ocenění ve Vašem okolí, abyste měla oceňovák. Hodnotit můžete dát i mláďata, ale toto bude jen slovně. Jinak pro základ chovu začínajícímu chovateli toto jednoznačně nedoporučuji. I zkušený chovatel se může při výběru seknout. A při nákupu nevěřte ani dobrému známému. Když se Vám něco nezdá, nebrat. Já takto naletěl. Všiml jsem si u kupované, mladé samice absence drápku. Řekl jsem si, že si jej jen někde zalomila a vzal ji. Drápek jí vůbec nevyrostl. Prst má zakončený takovou zvláštní bulkou a dráp z něj ani neroste. A to jsem si dával bacha a troufnu si říct, že vím na co se dívat.
Pokud jde o to, že se tu řešilo vystavování koupených zvířat, jde o to, že někteří chovatelé toto dělají běžně a ne jen v okolí. I u zkušeného chovatele pochopím, že nemá v létě odchovy v kondici či tak a aby malou výstavu v okolí podpořil, doveze alespoň chovného samce, i když to není jeho odchov. Toto považuji za pěkné kolegiální gesto pomoci na pouťových výstavách. Horší to je, když někdo je uznávaným chovatelem, špička v republice, jeho odchovy získávají i evropské tituly, a aby to měl jisté, vezme na celorepublikovou akci kupovaná zvířata, přestože má svých vlastních, kvalitních odchovů dost, a i jeho "druhá lida" je o třídu výš než republikový průměr. V takovém případě to již není o pomoci kolegům s jejich akcí či čímkoliv jiným, ale čistě a pouze hamižnost a snaha zvítězit za každou cenu. AH
karel55
napsal(a):
mladé jedince nelze bodovat :o) Karel
mladé lze bodovat v kolekcích - predikát / musí splnit věkový limit střední a velká plemena 5 měsíců, malá a zakrslá 4 měsíce
pro první připuštění lze použít i ocenění mláďat, Mv, Mvd, Mdb, u málo rozšířených plemen nebo kresebných i Mds
nitraner
napsal(a):
mladé lze bodovat v kolekcích - predikát / musí splnit věkový limit střední a velká plemena 5 měsíců, malá a zakrslá 4 měsíce
pro první připuštění lze použít i ocenění mláďat, Mv, Mvd, Mdb, u málo rozšířených plemen nebo kresebných i Mds
Ano,to vím,že mladé lze hodnotit v kolekcích--ale řeč tady byla o mladých jednotlivcích
petra.r
napsal(a):
Aha, no on nám to říkal jeden chovatel a já jsem neměla důvod o tom pochybovat - zdálo se mi to i logické!! Takže hurá se zaregistrovat do nějaké ZO ČSCH a pak na výstavy! Není na to si získané informace raději ověřit... Díky moc
Jistěěěě budoucí šampióóóni přeji hodně úspěchů a čestných cen