Dobrý den. 21.9 se nám připustila samice. Celý měsíc jsme si dávali pozor aby náhodou nepotratila, když jsme ji měnily podestýlku tak jsme ji nechali at si sama vleze do přepravky. V pátek měla termín, ale stále nic. Už je to 5 dní a stále nic. Srst pouští pokaždé do ji pohladím mám plnou dlan chlupů. Dokonce byl u nás i místní zvěrolékař a když jí šahal na bříško tak tam ty malinké citil, taky se ji vyskytly bradavky což na začátku březosti neměla. Nevím si rady. Prosím poraďte. Děkuji . .
kralikofil
napsal(a):
Obávám se, že již měla být na operačním sále. 35. den je opravdu hraniční a zajisté nastaly komplikace.
Jéžiš Marijá . . Nestrašte mě! Včera u nás byl zvěrolékař a říkal že by to nemělo být tak vážné. Říkal, že se možná bojí porodit to takového počasí, ale nevšiml si, že by nastaly komplikace.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Buďte v klidu, hlavně kolem ní furt nekřepčete nervozní, kdy už budou ti malincí králíčci. Není těžké začít chovat, těžké je začít se u toho chovat normálně a být v klidu. Pokud je opravdu březí, tak se malých dočkáte. Mně se taky občas narodí králíčci se zpožděním.
Jéé, mockrát děkuji za uklidnění. Včera už vypadala jak kdyby už to mohlo být, celý den ani moc neskákala, a e z ní pořádná kulička. Tak snad v nejbližší době něco přijde. . :)
evina66
napsal(a):
Uklidněte se, mě samice několikrát porodila až 37.den. Ovšem pokud máte celou dlaň chlupů, je oslabená línáním. Kupte si Optimin pro králíky nebo jiné vitamíny a vitamínujte.
Tak toto bych zařadil mezi "blud roku".
Chovatel by měl vědět, že se králici před porodem srst uvolňuje z lůžek, což jí vlastně umožní její vytrhání a následnou stavbu hnízda. Tak že žádné línání, to je naprostá blbost.
Jinak králíci skončili s línáním před necelým měsícem...
Mezi "normální" dobu od planovaného porodu bych viděl tak maximálně do 4 dnů, což se někdy stává, když je mláďat jen malé množství, ale potom je problém s tím, že plody jsou již hodně velké a samička má poblém s jejich porodem, který je většinou spojen s mohutným krvácením.
elize
napsal(a):
Jéžiš Marijá . . Nestrašte mě! Včera u nás byl zvěrolékař a říkal že by to nemělo být tak vážné. Říkal, že se možná bojí porodit to takového počasí, ale nevšiml si, že by nastaly komplikace.
Bohužel to, že je to s králíkem opravdu vážné, se zjistí až většinou pozdě. Králík se neumí vyjádřit, že se něco děje. Znám x případů, kdy samička vypadala, jako že se nic neděje a přitom, kdyby jí majitel duchapřítomně na veterinu nevzal, stálo by jí to život. Také vím o x případech, kdy již ani císař nepomohl, prostě se na to přišlo pozdě. Hlavně u králíků je důležité předvídat, u nich je kolikrát otázka života a smrti v řádu hodin.
jarvan
napsal(a):
Tak toto bych zařadil mezi "blud roku".
Chovatel by měl vědět, že se králici před porodem srst uvolňuje z lůžek, což jí vlastně umožní její vytrhání a následnou stavbu hnízda. Tak že žádné línání, to je naprostá blbost.
Jinak králíci skončili s línáním před necelým měsícem...
Mezi "normální" dobu od planovaného porodu bych viděl tak maximálně do 4 dnů, což se někdy stává, když je mláďat jen malé množství, ale potom je problém s tím, že plody jsou již hodně velké a samička má poblém s jejich porodem, který je většinou spojen s mohutným krvácením.
Vzhledem k faktu, že mi právě přelínávají 2 samice Nč (nepřipuštěné) byste si měl něco o chovatelství dostudovat. Samice uvolňuje chlupy před vrhem, ale pokud vím, tak na spodní části těla, ne na zádech. Když zůstávají zadavatelce po pohlazení v ruce chlupy,řekla bych, že jde o normální línání. Neznamená, když vám dolínali králíci před měsícem, dolínali celému Česku.
elize
napsal(a):
Když jsem šla dnes ráno zkonrolovat samici oěvila jsem od králíkarnou loužičku krve, koukla jsem dobnitř králíkarny a vevnitř měla piliny od krve. Ale když jsem ji nahmatala břicho měla ho stále tvrdé. Je to normální ??
Řekla bych, že pokud se neprovede císařský řez okamžitě, tak již šance není žádná. Hlavně jí nenechte trpět.
elize
napsal(a):
Zatím nevíme. Dneska jdeme k zvěrolékaři. Doufám že to nebude moc zlé . .
No, pokud je březí už 40 dní, tak jí bohužel moc šancí nedávám. Zvlášť když před 2 dny krvácela a nic se nedělo. To už měla být u veta dřív.
No, dejte vědět, co na to řekl. A zda to holka zvládla (dost bych jí to přála).
PS: Já byla 35.den od nakrytí nervózní, že se nic neděje a chtěla jsem s ní jet už k vetovi - pak jsem ji prohmatala a zjistila, že je jalová. Dost se mi ulevilo. Připustila jsem ji a byly z toho zase krásné 2 holky. :)
lavacca
napsal(a):
No, pokud je březí už 40 dní, tak jí bohužel moc šancí nedávám. Zvlášť když před 2 dny krvácela a nic se nedělo. To už měla být u veta dřív.
No, dejte vědět, co na to řekl. A zda to holka zvládla (dost bych jí to přála).
PS: Já byla 35.den od nakrytí nervózní, že se nic neděje a chtěla jsem s ní jet už k vetovi - pak jsem ji prohmatala a zjistila, že je jalová. Dost se mi ulevilo. Připustila jsem ji a byly z toho zase krásné 2 holky. :)
Hm,ale kdyby tato samice jalová tak by určitě nekrvácela.Něco je opravdu špatně....
borax
napsal(a):
Hm,ale kdyby tato samice jalová tak by určitě nekrvácela.Něco je opravdu špatně....
Tak to prostě je, kdo chce množit, tak musí počítat s komplikacemi a i s hodně vážnými. Pokud je špatný veterinář, končí to bohužel úmrtím. U našeho veta by byla králinda již dávno po operaci a naštěstí mohu říci, že rozhodně úspěšné, má s tím zkušenosti nejen u králíků, ale provádí i císařské řezy u potkanů, morčat.
Takže včera jsme byli na vyšetření. Byla bych s ní tam šla už dřív ale jelikož náš pan doktor byl celý týden mimo obec musela jsem to nechat až na pondělí. Takže samička je v naprostém pořádku, jen má trochu horčku. Udělal ji něco jako sono. Nejspíš porodila a mládě sežrala. Takže ted už jen doufáme že to bude všechno v pořádku.
elize
napsal(a):
Takže včera jsme byli na vyšetření. Byla bych s ní tam šla už dřív ale jelikož náš pan doktor byl celý týden mimo obec musela jsem to nechat až na pondělí. Takže samička je v naprostém pořádku, jen má trochu horčku. Udělal ji něco jako sono. Nejspíš porodila a mládě sežrala. Takže ted už jen doufáme že to bude všechno v pořádku.
Tak aspoň že tak. Pro příště doporučuji najít v okolí dalšího veterináře - právě pro případ, že váš nemůže. Nikdy nevíte, jak akutní to bude. samička má fakt štěstí, že takhle dopadla. taky se v ní mohla králíčata začít rozkládat a ji otrávit.
lavacca
napsal(a):
Tak aspoň že tak. Pro příště doporučuji najít v okolí dalšího veterináře - právě pro případ, že váš nemůže. Nikdy nevíte, jak akutní to bude. samička má fakt štěstí, že takhle dopadla. taky se v ní mohla králíčata začít rozkládat a ji otrávit.
Taky jsem strašně moc ráda že to takhle dopadlo. Jiného veterináře jsme zkoušely, ale v Opavě bere jen na obědnání a musíme tam být přihlášeni. Naštěsti ten náš doktor má syna který tomu taky dost rozumí, tak nám pomohl.
I já jsem ráda, že to takto dopadlo. Každopádně nějaký problém měla - zřejmě nakonec porodila mrtvé mládě, tak ho "uklidila". Stalo se to jednu mé známé, ale králice ho nestihla sežrat, každopádně na mrňavou králici bylo mládě 7cm a králinda již byla pod dozorem veterináře na veterině, byli připraveni na císařský řez.
kralikofil
napsal(a):
I já jsem ráda, že to takto dopadlo. Každopádně nějaký problém měla - zřejmě nakonec porodila mrtvé mládě, tak ho "uklidila". Stalo se to jednu mé známé, ale králice ho nestihla sežrat, každopádně na mrňavou králici bylo mládě 7cm a králinda již byla pod dozorem veterináře na veterině, byli připraveni na císařský řez.
Tak aspoň že tak,
ale jak píšete, kdyby byla králinda pod dozorem a nenechalo se to takto dlouho, tak by nejspíše, byli i králíčci. Toto veterinář moc nezvládl.
jarvan
napsal(a):
Tak aspoň že tak,
ale jak píšete, kdyby byla králinda pod dozorem a nenechalo se to takto dlouho, tak by nejspíše, byli i králíčci. Toto veterinář moc nezvládl.
No, to těžko říci, zda by byli i králíčci. Zatím se z případů, o kterých vím (bylo jich dost), podařilo zachránit max. samičku a to ještě tak v 50% případů, jelikož ten zbytek skončil buď u špatného "řezníka" či se obtěžoval k veterináři pozdě. Bohužel to právě člověk musí vycítit sám, kdy je opravdu již nutný zásah. Vím o případu, kdy už bylo déle po termínu, samička vypadala stále jako že se nic neděje - žádná apatie, jedla, pila, no ale nakonec s ní tedy jeli. Samozřejmě šla okamžitě na sál a bohužel to již nezvládla - otrava.
Králíček02

XXX.XXX.136.40
Dobrý den, potřebovala bych moradit moje králice právě se kotí a má hrozné křeče.Trvá už to dva dny.Jak ji mám pomoci?Děkuji za rada.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Králíček02
napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych moradit moje králice právě se kotí a má hrozné křeče.Trvá už to dva dny.Jak ji mám pomoci?Děkuji za rada.
Veterinář nebo topůrko. po dvou dnech už spíš to topůrko, na veterináře už je pravděpodobně asi tak o dva dny pozdě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

xchipsy
napsal(a):
To je nějaká provokace... Tak blbej snad nemůže nikdo být, aby nechal zvíře dva dny trpět a info shánět na síti...
Bohužel, pár takových kreténků znám osobně...
rapotacka11
napsal(a):
Vy to tady nečtete ?
Ne vždy a ne všechno. Ikdyž máte pravdu, blbců je na světě hodně. Kdysi jsem taky - a myslím že dokonce zde na fauně - četla dotaz typu "Prosím o radu, mám pětitýdenní štěně, krmím ho mlékem s chlebem, už týden má průjem a zvrací, co mám dělat?"...