Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Oginka

1.11.2011 10:12
Oginka

XXX.XXX.35.170

Dobrý den,
chtěla bych Vás moc poprosit o radu, o sdílení Vašich zkušeností. Chtěla jsem založit chov několika králíků na maso. Teta, která léta králíky chová, měla 3měsíční králíčky a tak mi do začátku věnovala 2samice s tím, že na jaře je pak můžu připustit. Králíky jsem si přivezla na konci září, s tím, že na jaře bych je nechala asi naočkovat. Ptala jsem se na názor tety a říkala, že ona osobně co už s králíkama po výstavách nechodí, tak králíky neočkuje. Je to už takhle pár let a králíci jí přestou jdou. Zvažovala jsem jestli očkovat jo a nebo ne...Jenže asi 3týdny po tom co jsem si samice přivezla, tak jedné strakaté začali otékat víčka, postupně se jí zalepily oči, v očích a v nosu měla bělavý hlen/hnis, přestala žrát. A tak sem tu nastudovala, že se muselo jednat o myxomatózu. Druhá stříbrná samice(opravdu nádherná) se pořád držela, ale asi týden na to, co pošla tamta i jí začaly najednou otékat víčka,....má to samé. Všechny tety králíci jsou v pohodě. Ty dvě k tomu museli tedy přijít u nás. Je možné, že třeba v některé oblasti se toto onemocnění nevyskytuje a někdě jo? Jak říkám, teta pár posledních let neočkuje a králíci jsou dobrý. Já si přivezu 2 králíky a hned to chytnou. A to letos bylo komárů málo a ještě byl konec září. S králíkama mě to mrzí, měla jsem z nich radost a nevím jestli má cenu zase nějaké pořizovat jestli jsem třeba v oblasti kde tu myxomatóza takhle řádí. Je to možné? Za jak dlouho můžou do králíkárny kde myxomatóza byla nový králíci? A když bych chtěla pár králíků jen na maso, vyplatí se to i s tím očkováním?
Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a předem děkuji za Vaše radysmajlík

1.11.2011 10:38
kralikofil

XXX.XXX.36.70

Oginka napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych Vás moc poprosit o radu, o sdílení Vašich zkušeností. Chtěla jsem založit chov několika králíků na maso. Teta, která léta králíky chová, měla 3měsíční králíčky a tak mi do začátku věnovala 2samice s tím, že na jaře je pak můžu připustit. Králíky jsem si přivezla na konci září, s tím, že na jaře bych je nechala asi naočkovat. Ptala jsem se na názor tety a říkala, že ona osobně co už s králíkama po výstavách nechodí, tak králíky neočkuje. Je to už takhle pár let a králíci jí přestou jdou. Zvažovala jsem jestli očkovat jo a nebo ne...Jenže asi 3týdny po tom co jsem si samice přivezla, tak jedné strakaté začali otékat víčka, postupně se jí zalepily oči, v očích a v nosu měla bělavý hlen/hnis, přestala žrát. A tak sem tu nastudovala, že se muselo jednat o myxomatózu. Druhá stříbrná samice(opravdu nádherná) se pořád držela, ale asi týden na to, co pošla tamta i jí začaly najednou otékat víčka,....má to samé. Všechny tety králíci jsou v pohodě. Ty dvě k tomu museli tedy přijít u nás. Je možné, že třeba v některé oblasti se toto onemocnění nevyskytuje a někdě jo? Jak říkám, teta pár posledních let neočkuje a králíci jsou dobrý. Já si přivezu 2 králíky a hned to chytnou. A to letos bylo komárů málo a ještě byl konec září. S králíkama mě to mrzí, měla jsem z nich radost a nevím jestli má cenu zase nějaké pořizovat jestli jsem třeba v oblasti kde tu myxomatóza takhle řádí. Je to možné? Za jak dlouho můžou do králíkárny kde myxomatóza byla nový králíci? A když bych chtěla pár králíků jen na maso, vyplatí se to i s tím očkováním?

U králíků existují dvě smrtelné nemoci - a to myxomatoza a mor. Na tyto dvě onemocnění jsou vakcíny a králík musí být celoročně chráněn - vakcíny jsou bud kombinované - myxa + mor v jedné dávce, ta vydrží půl roku, nebo mono vakcíny (jedna dávka myxa, jedna mor), mono účinkují jeden rok. Králíci se očkují od 10tého týdne věku, v případě nepříznivé nákazové situaci se očkují dříve (od 6tého týdne věku) s přeočkováním po měsíci a následně klasické vakcinační schema (po půl roce či po roce). Plná imunita se po očkování vyvine cca po 10 - 14 dnech. Očkovat se mohou pouze zdravá zvířata. Myxomatozu přenáší pouze bodavý hmyz, mor se šíří i přímým kontaktem. Tyto nemoci řádí hlavně tam, kde nezodpovědní chovatelé kašlou na očkování.:-(
Chov jakéhokoliv zvířete stojí nějaké peníze, nic není zadarmo.

1.11.2011 11:20
lenkape

XXX.XXX.104.165

Králikárnu běžně vyčistit a můžete do ní přivést jiné králíky. Komáři letos lítali ještě úplně běžně před týdnem. Dokonce jsem jednoho viděla včera, když jsem byla krmit.Myxomatozu přenáší právě ten bodavý hmyz. V komárovi údajně vir přežívá i 2 roky a denně může komár uletět hodně km. Pokud má teta králíky zdravé , naočkovala bych je u ní měsíc předem, než bych je stěhovala k Vám. Ať se jim v klidu vytvoří protilátky a pak je obrovská šance , že i když je u Vás bodne nemoc přenášející komár , tak kralik přežije.A hned při jednom nechte naočkovat i na mor.:)

2.11.2011 16:03
jarvan

XXX.XXX.144.210

Oginka napsal(a):
Dobrý den,

Zdravím,
ano myxomatózo to rozhodně byla. Jak již zde bylo napsáno, tak ji přenáší pouze bodavý hmyz, tak že nějaké "brutální" čištění králíkárny nemá cenu.

To, že někdo se vytahuje tím, že nikdy neočkoval a že mu králíci nikdy nechcípali, nemůžete brát (jak jste se také na vlastní kůži přesvědčila) tak úplně vážně. V současnosti se již králíci tolik nechovají a mají je většinou pouze organizovaní chovatelé, kteří jezdí na výstavy a ti mají povinnost očkování provádět a vzhledem k tomu, že mají v chovných zvířatech běžně i několik desítek tisíc a celoživotní šlechtitelské snažení, tak je vlastně ani nenapadne králíky neočkovat.

Když bude vedle sebe deset chovatelů kteří očkují a jeden který neočkuje, tak se s nimi sveze a králíci mu nejspíše také v pohodě přežijí, protože tlak této nemoci není díky očkování takový. Horší je situace opačná, když je více chovatelů nesvědomitých, neočkujících a u nich jeden "chudák", který i přesto že očkuje, tak mu také sem tam něco chcípne, protože očkovat se může až v určitém věku a při takto obrovském tlaku není většinou možné vše "ohlídat". Což se bohu žel stále nedaří některým "umělcům" vysvětlit.

Očkování stojí běžně nějakých 15Kč kombinovanou vakcinou a když očkujete zvlášť, tak to vychází ještě o něco méně, tak že na prodělání kalhot to rozhodně není. U chovu králíků na maso, se Vám očkování zaplatí při prodeji kožek.

No porovnejte si to sama, jestli Vám samičky chcíply, tak máte reálnou škodu nějakých 600Kč a prakticky jste ještě s chovem ani nezačala. Této škodě jste se mohla vyhnout za vynaložení nějakých třiceti korun...

Očkovat je třeba !
Ale důležité je mít dobrého veterináře. Protože pro účinnost očkování je třeba dodržet správné skladování a rozmíchání vakciny a také správný postup vlastního očkování. Ne každý veterinář v tom má praxi a toto úspěšně dokáže. Ideální je se spojit s nějakým organizovaným a slušným chovatelem, který je většinou větší profík, než kdejaký veterinář a dokáže-li se dostat k vakicně, tak si také i sám očkuje a určitě Vás také neodmítne. Minimálně Vám udělá přehled o dobrých veterinářích a o veterinářích, kterým je lépe se vyhnout obloukem. V neposlední řadě Vám může dát radu při dalších problémech, které se při chovu můžou objevit, protože mor a myxomatóza je pouze prkotina, kterou vyřešíte jedním píchnutím a dále se již nemusíte starat. Horší je, když se vyskytnou problémy s odchovem, výživou, nebo případnými dalšími nemocemi. To jsou teprve ty pravé chovatelské otázky a problémy, které oddělují zrno od plev :c)

Přidejte reakci

Přidat smajlík