Čím kŕmiť králiky pred odstavom?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2012 13:21
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Zdravím, pred 2 mesiacmi sme začali s chovom králikov. Dostali sme jednu pripustenú samicu a dve nepripustené. Samica vrhla 10 králičat. Čo prosím Vás jedia malé králiky? V nedeľu mali 2 týždne. Treba ich prikrmovať niečím iným ako samicu? Dávame jej ráno a večer plnú misku mix ovos, jačmeň, slnečnica, kukurica, granule, seno a voda. Občas mrkva a kúsok suchý chlieb. S vlastným chovom nemáme skúsenosti a aj keď som prelúskala fórum, o kŕmení malých králikov pred odstavom som nenašla nič. Ďakujem. Andrea.

5.3.2012 17:44
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

tím co starou,oni začnou postupně uždibovat a pak žerou vše jak matka,odstavuje se až tak ve 2 měsících,někdo dřív,ale podle mě je to zbytečné,čím déle s matkou tím lépe ,já odstavuji až tak ve 3 měsících

7.3.2012 17:33
schmidt

XXX.XXX.91.132

ideálem v dnešní době jsou granule Enterofit od německé firmy Ovator. cena je 450,- kč za 25 kg pytel. vypadá to draze, je to ale pouze relativní. stačí to dávat odstavu 14 dnů, výsledky jsou více než uspokojující

8.3.2012 07:35
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Ďakujem, malé majú už 18 dní, zatiaľ som si nevšimla, že by skúšali jedlo z misky samice, skúsim to teda s granulami, samici nebudem dávať "dospelácke", ale "detské" (dávam jej mix zrnín rôznych druhov a granule) a ako som sa dočítala tu na fóre, musím prestať dávať samici jačmeň a prejdem na ovos, aby králičatá nedostali enterokolitídu. Čo poviete rozhodla som sa správne? Je to náš prvý vrh a nerada by som o nejaké prišla, aj keď je ich 10 a neviem či zvyknú prežiť všetky, všimla som si, že sú dosť rozdielne čo sa týka veľkosti. Andrea.

8.3.2012 10:14
lenkape

XXX.XXX.104.165

Já bych teď ještě i vynechala tu kukuřici. Já krmím samici s malými :Základ po 1/3 granule bez léčiv, oves, ovesné vločky. Seno má pořád v zásobě. A přidávám každý den něco na chuˇt: kousek mrkve nebo nějakou jinou zeleninu, jablíčka, řepy, suchý chléb. Né vše v jeden den, ale každý den něco jiného a jen malý kousek. Ona to chňapne pro sebe a než se malí vzpamatují, aby se jina to vrhli má většinu v sobě. Takže pokus to ochutnají tak jen možna tak na 1 zub :). A po 2 měsících jim začnu do směsi přidávat po troškách ječmen a ubírám ovesné vločky. A tu mlsku jim pak dávám aby bylo pro všechny.

8.3.2012 10:58
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Práve som sa vrátila z chovateľských potrieb, prešla som zatiaľ 2 obchody, no a v predajni mi pre samicu a malé zajačiky ponúkli len granule s kokc.!! Vraj to odporúčajú, že je to super...opatrne som sa spýtala - poučená z fóra, či si nemyslia, že dávať granule s kokc. by sa mali len ak majú králiky tieto granule ad libidum, po pár škaredých pohľadoch som pochopila, že asi nepochodím, ak mi neporadia správne v predajni tak kde??? Ešte že existuje táto stránka a ďakujem všetkým, ktorí ochotne poradiasmajlík. Andrea.

8.3.2012 11:06
iisaabeel

XXX.XXX.119.241

no u nás veškeré směsi prodávají i v JZD kde je i vyrábějí,jinak určitě dávat bez léčiv,aby nevznikla rezistence

8.3.2012 21:37
muki

XXX.XXX.108.78

len blazon krmi kokcidiakami.................ak smiem poradit - PRORABBIT, taktiež možno CITROENZYMIX, v case ked im to nedavate podavat do vody trochu octu, resp. vrbove prutiky ( samozrejme s rozumom)....ziadna kokci ziadna entero.....odskusane,taktiez zlepsena imunita, odolnost voci virusom a bakteriam..........

8.3.2012 21:38
muki

XXX.XXX.108.78

niet nic lepsieho na trhu

8.3.2012 21:40
muki

XXX.XXX.108.78

...ako Enterofit - Ovator

8.3.2012 21:44
muki

XXX.XXX.108.78

zabudol som ..na Slovensku uz Ovator nezozeniete .....tato podla mna najlepsia nemecka znacka,( nielen nemecka) uz podla mojich vedomosti na slovenskom trhu nema zast. ...........dovod je prostý............povodny odberatel....dlhy......noveho nieto.............

8.3.2012 21:46
muki

XXX.XXX.108.78

najlepsia dostupna nahrada ....DEUKANIN

9.3.2012 07:40
a.durackova

XXX.XXX.0.0

Ďakujem. Zatiaľ som zohnala len granule od výrobcu Marefy, alebo Merafa nejako tak, v takom farebnom zelenom vreci s fototlačou sú pekné zelené a zajačici chutia. Ale znovu sa mi snažili predať granule s liečivom, až potom som si uvedomila, že prvé granule, ktoré som kúpila, len 1 kg na skúšku som určite kúpila tie s liečivom, pretože pani mi dala na výber, že či chcem obyčajné garnule, alebo granule s "vitamínmi"smajlík, no a ja, že samozrejme s vitamínmi. A konečne som zohnala aj nahý ovos, ale 90 centov za kg, nie je to trochu veľa? Andrea.

9.3.2012 08:12
kralikofil

XXX.XXX.36.70

a.durackova napsal(a):
Ďakujem. Zatiaľ som zohnala len granule od výrobcu Marefy, alebo Merafa nejako tak, v takom farebnom zelenom vreci s fototlačou sú pekné zelené a zajačici chutia. Ale znovu sa mi snažili predať granule s liečivom, až potom som si uvedomila, že prvé granule, ktoré som kúpila, len 1 kg na skúšku som určite kúpila tie s liečivom, pretože pani mi dala na výber, že či chcem obyčajné garnule, alebo granule s "vitamínmi"smajlík, no a ja, že samozrejme s vitamínmi. A konečne som zohnala aj nahý ovos, ale 90 centov za kg, nie je to trochu veľa? Andrea.

Na stravu u králíků musíte dávat opravdu pozor. Pokud krmíte granule, tak rozhodně ne žádné další sacharidy. Musíte se rozhodnout - bud granule nebo zrní. Granule + zrní je hrozné množství sacharidů, které zrovna králičímu trávení nesvědčí. A nejcitlivější jsou opravdu mláďata. Samici, pokud kojí, přilepšovat musíte - ale to znamená ke zvýšené dávce granulí dát z dalších sacharidů třeba trochu ovesných vloček, ale hlavně je potřeba zpestřit stravu zeleninou + sem tam nějaké ovoce.
Bohužel jakýkoliv prodavač se v této problematice neorientuje. Však má za úkol pouze prodat. I většina literatury je na tom velice špatně, vlastně nová vůbec na trhu není, vše je kopírováno a nově vydáváno z předchozí, jak říkám z doby pravěké. Správné informace seženete jedině přes internet.
Určitě se hlavně naučte skladbu stravy a její dávkování. Tím předejdete nejvíce problémům. Ono se to třeba nezdá, ale strava nemá vliv jen na trávení, ale na celý organizmus - králíci často trpí díky špatnému složení stravy na problémy s vnitřními orgány - játra, ledviny, srdce a v neposlední řadě má strava vliv i na zuby. Jakýkoliv organizmus musí přijímat správný poměr živin v dostatečném množství.

9.3.2012 08:51
kachna

XXX.XXX.188.76

a.durackova napsal(a):

jaké máte králíky (velikost)?

9.3.2012 09:30
a.durackova

XXX.XXX.0.0

V plemenách sa zatiaľ veľmi nevyznám, králiky sme dostali dosť nečakane, ako dar od známeho - 3 samice, jednu kotnú. Samička ktorá má mladé je dosť veľká, väčšia ako dve ostatné, čiernobiela, čierne uši, vrch hlavy a nos, čierny pás na chrbte. Tie dve sú menšie podľa obrázkov na nete sa jedna podobá na burgundského králika a jedna je čistobiela. Andrea.

9.3.2012 09:56
kachna

XXX.XXX.188.76

a.durackova napsal(a):
V plemenách sa zatiaľ veľmi nevyznám, králiky sme dostali dosť nečakane, ako dar od známeho - 3 samice, jednu kotnú. Samička ktorá má mladé je dosť veľká, väčšia ako dve ostatné, čiernobiela, čierne uši, vrch hlavy a nos, čierny pás na chrbte. Tie dve sú menšie podľa obrázkov na nete sa jedna podobá na burgundského králika a jedna je čistobiela. Andrea.

Mně spíš šlo o to, jestli to nejsou zakrslíčci.
Já bych koupila ty granule od Maref (jsou to výkrmové granule Hobby, že?), pomalu navykla mladé a dávala je po odstavu ideálně třikrát denně v dávce, kterou sežerou tak do půl hodinky s velkým nadbytkem sena a ideálně i slámy. No a postupně bych se učila, jak na to ,co si můžete dovolit a co ne, protože, co jsem tak koukala na ten váš první příspěvek, tak riziko, že potom mláďata překrmíte, je asi dost reálné :o). Ono totiž po odstavu (tak 7-10 týdnů podle vašeho uvážení a toho, jak často chcete mít mláďata) nastává dost kritické období, kdy je potřeba krmit tak akorát a mně přijde, že s granulema je to snazší.
A čím krmí ten známý? Jestli by to nešlo nastudovat u něj?

13.3.2012 18:59
awake

XXX.XXX.184.85

muki napsal(a):
len blazon krmi kokcidiakami.................ak smiem poradit - PRORABBIT, taktiež možno CITROENZYMIX, v case ked im to nedavate podavat do vody trochu octu, resp. vrbove prutiky ( samozrejme s rozumom)....ziadna kokci ziadna entero.....odskusane,taktiez zlepsena imunita, odolnost voci virusom a bakteriam..........

u nás mají třeba jen s léčivem. Musím si jezdit pro granule bez léčiva k jednomu chovateli 60km tam a 60 zpátky. Pokud bych chtěla "ušetřit" na krmení krmila bych tím co mám 10 minut od domu s léčivemsmajlík

16.4.2013 12:08
adinkaj

XXX.XXX.103.134

Ahoj, našla som na SLovensku ten Enterofit pre malé, ale aj ten obsahuje liečivá http://www.muskator.sk/kralikov/enterofit.html

Akurát máme t iež naše prvé malé ... myslela som že to budeme chovať ako niekedy môj dedko, ale to už že teraz sa úplne ináč .. tak musím vyzistiť novinky :) Naozaj u nás chovatelia králikov, ja tých baranov a podobne dávajú mladým vždy krmivo s liečivami. Tak budem rada, ak nájdeme nejaké alternatívy ... my by sme chceli prejsť na výbehový spôsob chovu, ale králiky ktoré sme dostali boli chované vždy len suchou stravou - okrem zeleniny a vetvičiek, tak to musíme nejako postupne a uvidíme. Máte s tým niekto skúsenoati ?

20.4.2013 09:38
bronda

XXX.XXX.98.84

muki napsal(a):
zabudol som ..na Slovensku uz Ovator nezozeniete .....tato podla mna najlepsia nemecka znacka,( nielen nemecka) uz podla mojich vedomosti na slovenskom trhu nema zast. ...........dovod je prostý............povodny odberatel....dlhy......noveho nieto.............

Pokud vím, tak na Slovensku je Ovator zastoupen Marošem Sládkem (Smolenice) a prodává i Miroslav Drengubiak v Terchovej. Já z Ovatoru beru Solikanin Basic bez léčiv. Pokud se bere ve větším, lze dosáhnout dobrých cen - u Basicu je základní cena kolem 12 EUR.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2013 12:43
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pořád jenom granule,granule a granule.A co tak přidávat matení z kopřiv a brambor a posypat trochu šrotem.Řepa,mrkev atd.O seně a trávě ani nemluvím,tedy nepíši.Obiloviny,větvičky a taky větvičky černého bezu.Hlavně občas dostávají různé bylinky,střídavě.Naši králíci milují kukuřici.Samozřejmě voda a ocet.Mojí rodiče byli vyhlášení chovatelé v širokém okolí.Vyšlechtili Mbh.Vzácné uznání si maminka dovezla z Lipska.Granulemi nekrmili.Internet tehdy taky nebyl.Používali pouze svůj vlastní rozum při chovu a krmení králíků.Nemívali žádný problém s úhynem na kokci ani na nic jinýho.
Od rodičů jsem toho hodně okoukala.Až nyní jsem začala číst na internetu,některé rady.Dobře radí pan Šuška jak na kokci.Jinak si krmím jako mojí rodiče.smajlík

20.4.2016 17:17
bozena

XXX.XXX.27.161

Muj tatka daval okotene samici pit bilou kavu z melte.

21.4.2016 09:08
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Přesně na to, co píše faltuska, si vzpomínám od babičky Vzala kosu, plachtu, podvozek z kočáru, mě a sestřenici a jelo se na trávu. Sekaly se kopřivy, krmilo se vařenými bramborami se šrotem. Okoceným samicím dávala rohlík rozmočený v mléce. Nepamatuju si (byť jsem byla ještě malé děcko že by jí někdy chcípl králík...
Dnešní doba je taková, že se do všeho cpe chemie, samá léčiva, umělé vitamíny apod. Na jednu stranu to ale chápu, ne každý má možnost pařit brambory nebo šrotovat obilí...

21.4.2016 10:35
rybka

XXX.XXX.80.149

Já krmím samici s mladýma tak, že dokud jsou malí v hnízdě, má samice ( jádro ) ječmen, oves, granule pro kojící samice a vojtěškové granule v poměru 1 :1 : 1 a vojtěšku jen pár granulí. Jakmile začnou lézt malí mamině do misky, vyměním ječmen za ovesné vločky a jak malí rostou, zvyšuji pomalu dávku. Ječmen začnu pomalu přidávat až po osmém týdnu s tím, že zase vysazuji ovesné vločky.
S příkrmy tak jak píše někdo výše opatrně a jen pozvolna v malých dávkách. Chléb a brambory nedávám vůbec. Začínám s kousíčky mrkve, nebo pár lístečků májíčků ( pampelišky, smetánky ), kopřivy ( ty moc nechtějí, ale zvyknou si ), nějakou větvičku z jabloně, výborná je borovice, ale můžou být i z jiných dřevin, ( z vrby ne, i když působí protizánětlivě, snižuje laktaci ). Pozvolna zvykám a přidávám i jiné traviny. Samičce dám vždy větší kousek a malým nejprve mrkev strouhám. Není však potřeba. Kvalitní seno, čistá voda a hlavně udržovat čistotu v kotci. Nevím jaké m8te napájecí nádoby, ale misky nejsou zrovna ideální do kotce s prťaty. Jestli nemáte, pořiďte jim niplové, tak jim vydrží voda po celou dobu čistá. Misky jsou věčně plné výkalů.
Jinak po porodu, před a po odstavu, nebo jsouli velká vedra, podávám do vody bylinný přípravek Emanox. ten se mi hodně osvědčil i u jiných zvířat. Jinak všechny králíky, mladých nevyjímaje pravidelně očkuji
Přeji ať vám králíčci dělají jen radost

21.4.2016 10:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Rybko, jakou máte zkušenost s těmi niplovými napaječkami u králíků? Nevyvádí s tím alotrie a necejprají vodu všude kolem? Taky jsem uvažovala o výměně misek za niple, ale po zkušenostech s tím, co umí vyvádět prasata mám obavy, aby to v kotcích nebylo jak ve vaně... (ještě prosím o upřesnění, zda máte vyloženě niplové nebo ty s kuličkou) Díky.

21.4.2016 14:12
rybka

XXX.XXX.80.149

Králík není prase. Právě, že z misek jsem měla neustále v kotcích mokro a vodu jsem neustále měnila, protože tam měli ) vůbec malí ) věčně naondíno .
Mám vyloženě niplové jen jestli mohu doporučit pro lepší uchycení bu´d dva originál držáky, nebo si objednat a ty jdou přidělat i na šestihrané pletivo držáky. Ty jsou úplně nejlepší. ( viz foto )
Vodu do napáječek jen dolévám a jednou za týden vypláchnu. Za mě naprostá spokojenost.
Jediný problém je, že pokud máte králíky venku, v zimě niply zamrzají. Na zimu dávám ven zase misky.

21.4.2016 14:15
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Já vím, že králík není prase, ale i králík si rád hraje a tak jsem právě nevěděla, jestli se v klidu napijí, voda není nikde kolem a tak. Aby je nenapadlo, že nipl je dobrá zábava a voda nebyla všude... A jestli se to naučí, když byli doteď zvyklí na misky. Díky.

21.4.2016 15:47
rybka

XXX.XXX.80.149

To nemusíte mít strach. Za celou dobu co niplovky používám nenapadlo žádného králíka, že by nipl použil ke hraní. Snad jen když byla ta vedra, leželi králíci nalepeni na dvířkách a dospělý si smáčel trochu hřbet, neboť si lehl přímo pod napáječku.
Ještě co mne tak napadlo, je lépe mít ve dvířkách pletivo s většími oky. Pak je mnohem lepší, když je umístěna tak, že se prostrčí jen nipl a napáječka zůstane na vnější straně dvířek. Ušetříte místo a nemusí se při dolévání dvířka otevírat což se ocení hlavně když jsou malí prcci.

21.4.2016 18:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Díky moc. Takhle nějak jsem to plánovala, budu teď dělat novou králíkárnu, kde dvířka budou právě s větším pletivem a kvůli "zvětšení" kotce bych radši dala samokrmítko a napaječku než misku a misku Přeci jen šest sedm osm dorostenců už trochu místa zabere, tak proč jim ho ještě zmenšovat velkýma miskama... Ještě jednou díky za zkušenosti a tipy.

21.4.2016 20:17
zitdanka

XXX.XXX.115.110

Faltusko, jste moje krevní skupina, tak jak jste napsala krmím i já a je jen spokojenost.

28.4.2016 23:35
PavelV

XXX.XXX.186.252

Asi před 20 lety jsem taky zkoušel niply. Králíci je nějak neakceptovali a bylo mi jich líto jak žízní. Tak jsem se vrátil k lahvím od becherovky (jde to i s jinou, ale tyhle jsou stabilnější) se dvěma dírkami o průměru cca 2 mm, asi 1 cm od sebe. Ty vložím do jeslí, hrdlem ven, jen musím v těsnění vystříhnout větší otvor, aby dírky byly volné. Dírky dělám tak, aby při uzavření láhve byly vodorovně (svisle to kape samo). Králíci to olizují jako ten nipl a pijí.
Rychle si na to zvyknou i koupení králíci.
Při mrazech pak misky.

9.5.2016 15:52
hokrví

XXX.XXX.105.226

Rybko když dáte napaječky z venkovní strany a dovnitř prostrčíte skrz pletivo jen nypl, můžete vodu dolít bez otvírání dvířek.

9.5.2016 15:55
xchipsy

XXX.XXX.142.1

hokrví napsal(a):
Rybko když dáte napaječky z venkovní strany a dovnitř prostrčíte skrz pletivo jen nypl, můžete vodu dolít bez otvírání dvířek.

Však to rybka psala, né?

10.5.2016 14:15
hokrví

XXX.XXX.105.226

Prostrkávám tyto nyple skrz prkno, natož přes toto pletivo. Stačí vystřihnout jeden drátek, tak že přestřihnu voderovný uprostřed oka a konce namotám na ty dva svislé.

11.5.2016 11:09
rybka

XXX.XXX.80.149

hokrví napsal(a):
Prostrkávám tyto nyple skrz prkno, natož přes toto pletivo. Stačí vystřihnout jeden drátek, tak že přestřihnu voderovný uprostřed oka a konce namotám na ty dva svislé.

Je lepší dát do dvířek pletivo s většími oky než vystříhávat drátky. Během růstu králíčat se musí umísťovat napáječka tak, aby ji malí neměli moc nízko, nebo naopak vysoko, takže mi to příjde jednoduchší s tím počítat a dát vhodné pletivo ihned při zhotovování králíkárny, nežli mít dvířka prostříhaná.
Já bohužel koupila králíkárny hotové, kde niply přes malá oka neprotáhnu, takže jsou ušáci částečně omezeni. S niply občas také vzniká problém, kdy samice nalehne na dvířka a nazvedne nipl od napáječky, která je umístěna nízko kvůli prťatům. Pak je celá zmáčená. Nestává se to často, ale občas ano. Většinou to však bývá v létě, kdy je vedro a samici to nijak nevadí, jen musím kontrolovat a vodu dolít

Přidejte reakci

Přidat smajlík