Dobry vecer
Chcem sa spytat.Mam samca kalifornaka 4 mes.a asi styry dni je malatny lezi v kute so zaklonenou hlavou,dychci.Ked sa aj chce pohnut ma riadne motaky a ani nezerie,len sem tam sa trocha napije.Veterinar mi dal tetrakol to dostava vo vode.Neviete mi poradit o aku chorobu ide?Dakujem Rasto
Uživatel s deaktivovaným účtem

rasto.1
napsal(a):
Dobry vecer
Chcem sa spytat.Mam samca kalifornaka 4 mes.a asi styry dni je malatny lezi v kute so zaklonenou hlavou,dychci.Ked sa aj chce pohnut ma riadne motaky a ani nezerie,len sem tam sa trocha napije.Veterinar mi dal tetrakol to dostava vo vode.Neviete mi poradit o aku chorobu ide?Dakujem Rasto
No jestli čtyři dny nic nežral, tak už to má spočítané.
Dobrý večer, skusim Vám poradit ale takto na dialku je to dost tažké. Može sa jednat o parazitárne ochorenie sposobené protozoom , aspon klinické príznaky tomu nasvedčuju. Tažko sa dokazuje tato mrcha, je potrebné odobrat krv a zistit protilátky. Spory sa vylučujú aj močom, pozor pri čistení. Bacha na ostatné králiky v chove, je možný prenos i na ostatné kusy a čo je nebezpečné tak sa jedná o zoonozu, čiže prenosné aj na človeka (dodržovat základnú hygienu a radšej nepuštajte k nemu deti). Izolujte ho od ostatných zvierat, aby nemali k nemu prístup. To že ho krmíte je dobre, krmte ho aj dalej, snád sa s toho dostane. Tetrakol je ATB, to je na sekundárnu infekciu, ale hlavne potrebuje dostat antiparazitikum resp. antihelmetikum cca 18-21 dní. Zavolajte vet. nech Vám predá antihelmetikum (najneskor zajtra ho musí dostat). Ak je to ono tak to parazita zabije. Ešte sa opýtam, je to Váš králik, alebo z iného chovu? Ak je z iného chovu ako dlho je máte v chove? Nekrmite králiky niečim novým (nové seno, druhá tráva, niejaká zmena v krmeni?). Tých chorob može byt viacej (zápal stredného ucha, zápal miechy, úraz…) čo sposobuje takýto stav králika, na 90% je to táto mrcha. Skuste si nájst na nete toto ochorenie. Dá sa liečit ale 4 dni je v takom stave, tak mu dávam 50 : 50.
Jano
rasto.1
napsal(a):
Dobry vecer
Jsou nejspíše dvě možnosti, co s ním je:
1) zanedbané trávící potíže, kdy je již malátný a apatický vzhledem k bolesti a neposkytnutí řádné pomoci (léky na trávení, na bolest, umělé dokrmování - injekční stříkačkou min. 50 ml -100 ml kaše na kg/den, stejné množství vody)
2) onemocnění zvané encefalitozoonoza způsobené parazitem Encephalitozoon cuniculi, který se již bohužel nachází ve většině chovů a dá o sobě vědět v případě, že je králík nějakým způsobem oslaben. Pokud je parazit aktivní, je králík nakažlivý. Jde o nevyléčitelnou nemoc, i když se dá antiparazitiky udržovat (nejosvědčenější a nejpoužívanější je panacur). Ovšem nemoc se musí neustále hlídat a několikrát ročně přeléčovat. Zda jde o tutou nemoc ale zjistí pouze na VFU v Brně, kde mají odborné výzkumné pracoviště, které jako jediné v Evropě dokáže zjistit aktivní i neaktivní formu onemocnění. Ve VB je velice populární pravidelné přeléčování 4krát ročně (přímo vyráběný přípravek panacur rabbit) a to právě proto, že sice nemoc znají, ale nedokáží zjistit, kdy je aktivní.
Každopádně pokud je na tom králík takto již tak dlouho, tak to nijak nadějně nevidím a v chovu bych ho stejně nenechávala. A samozřejmě bych otestovala zbytek chovných zvířat, pokud jde o encefalu, tak bych to viděla jako nutnost.
kralikofil
napsal(a):
Jsou nejspíše dvě možnosti, co s ním je:
1) zanedbané trávící potíže, kdy je již malátný a apatický vzhledem k bolesti a neposkytnutí řádné pomoci (léky na trávení, na bolest, umělé dokrmování - injekční stříkačkou min. 50 ml -100 ml kaše na kg/den, stejné množství vody)
2) onemocnění zvané encefalitozoonoza způsobené parazitem Encephalitozoon cuniculi, který se již bohužel nachází ve většině chovů a dá o sobě vědět v případě, že je králík nějakým způsobem oslaben. Pokud je parazit aktivní, je králík nakažlivý. Jde o nevyléčitelnou nemoc, i když se dá antiparazitiky udržovat (nejosvědčenější a nejpoužívanější je panacur). Ovšem nemoc se musí neustále hlídat a několikrát ročně přeléčovat. Zda jde o tutou nemoc ale zjistí pouze na VFU v Brně, kde mají odborné výzkumné pracoviště, které jako jediné v Evropě dokáže zjistit aktivní i neaktivní formu onemocnění. Ve VB je velice populární pravidelné přeléčování 4krát ročně (přímo vyráběný přípravek panacur rabbit) a to právě proto, že sice nemoc znají, ale nedokáží zjistit, kdy je aktivní.
Každopádně pokud je na tom králík takto již tak dlouho, tak to nijak nadějně nevidím a v chovu bych ho stejně nenechávala. A samozřejmě bych otestovala zbytek chovných zvířat, pokud jde o encefalu, tak bych to viděla jako nutnost.
Jste si 100% jistá, že tuhle nemoc zjistí jenom na VFU Brno? To že tam dokážou zjistit aktivní i neaktivní formu to beru ale prokázat tohle ochorení jenom v Brně tak to jste šlápla trošku vedle.
Honzo
A myslite zeby ho mohla ta samica poranit?Lebo jeho stav je stale rovnaky ani lepsi ani horsi.Dnes som mu dal poobede tvrdy rozok a pomaly ho ohlodaval a teraz som mu dal granule,hned sa k nim dotackal a zral len tak ze si zobral a male susto prezuval dost dlho a s uplne zaklonenou hlavou.Vsetko ked prezuva tak uplne zakloni hlavu
Mohla ho aj poranit, nieje to vylučené, ak skákala po nom. Dávate mu ATB alebo aj niečo iné? To že žerie je dobrá správa, to je základ. Ak je v klude tak ma tiež zaklonenú hlavu, alebo iba ked žerie? Výtok nemá žiadny? Dávajte mu žrat to na čo bude mat chut (rohlík, mrkvu, seno, pupavu atd...) a držte ho v klude. Dajte vediet či sa jeho zdravotný stav lepší alebo nie.
Jano
Posielam Vám foto ako vyzerá králík napadnutý E.cuniculi (je Váš králik v takejto pozícii?). Toho Vašeho nevidím tak mi tažko takto na dialku poradit. Niektoré ochorenia sú typické svojou "pózou" tzn., že už podla toho ako králik stojí, leží, je vykrútený atd... sa dá poznat o aké ochorenie ide. Ten tetrakol dávate do vody? Máte istotu, že to králik príjíma? V týchto prípadoch je lepšie injekčné podanie ATB (má problém sa poriadne nažrat, silno pochybujem, že bude pit dostatočne množstvo vody s ATB) a určite by som mu dal ešte niečo proti zápalu, samozrejme tiež injekčne pod kožu.
Jano
honzo
napsal(a):
Jste si 100% jistá, že tuhle nemoc zjistí jenom na VFU Brno? To že tam dokážou zjistit aktivní i neaktivní formu to beru ale prokázat tohle ochorení jenom v Brně tak to jste šlápla trošku vedle.
Honzo
Pokud se během posledního půl roku "neobjevilo" další výzkumné pracoviště v Evropě, které by se touto nemocí zabývalo, tak nemoc dokáží stále prokázat pouze v Brně - jak IgG (pozitivní má skoro každý králík a ta se nepřeléčuje) tak IgM (pozitivní v případě aktivní fáze a zde je nutno nasadit léčbu a následně pravidelně kontrolovat). IgG dokáží prokázat ještě ve VB, USA a Japonsku - pokud víte o dalším pracovišiti, které se ještě na světlo nedostalo a zvládne alespoň IgG, tak uveďte. V této oblasti je VFU ve světě nepřekonaná - výzkumem se zabývá manželka pana doktora Jekla.
Jinak se toto onemocnění "odhaduje" pouze podle příznaků, které mohou být často zavádějící. Častým příznakem je ztráta koordinace, naklánění hlavy, tikání očí, ochrnutí - v případě "nervové" formy - ale existuje i další forma, kdy parazit útočí na ledviny, to má pak úplně jiné projevy - zvýšené pití či naopak, močení aj. A někdy je králík prostě "divný" bez typických příznaků.
Tento parazit je proto bez otestování těžko identifikovatelný, jelikož jeho projevy se většinou zaměňují s jinými nemocemi - často mrtvice (u králíků velice vzácná), zánět v uších (ten občas bývá), poruchy nervové soustavy (často podáván jen b-neuron), selhání ledvin (příčina se neodhalí a dělají se "pokusy").
On lezi normalne len ma tu hlavu mierne zaklonenu alebo nabok.Atb ma vo vode ma napajacku plus som mu dal aj misku a pozoroval som dokaze sa napit dobre.Teraz som ho bol odfotit a zrovna prezuval granule tak pozrite v akej polohe ma hlavu
On lezi normalne len ma tu hlavu mierne zaklonenu alebo nabok.Atb ma vo vode ma napajacku plus som mu dal aj misku a pozoroval som dokaze sa napit dobre.Teraz som ho bol odfotit a zrovna prezuval granule tak pozrite v akej polohe ma hlavu
On lezi normalne len ma tu hlavu mierne zaklonenu alebo nabok.Atb ma vo vode ma napajacku plus som mu dal aj misku a pozoroval som dokaze sa napit dobre.Teraz som ho bol odfotit a zrovna prezuval granule tak pozrite v akej polohe ma hlavu pri krmeni
Nechcem vám brať ilúzie, ale tu antibiotiká nepomôžu. Ide o napadnutie nervovej sústavy a zmeny sú pravdepodobne nezvratné..................je malá šnca, že sa situácia zastabilizuje, tj.nebude sa zhoršovať.....moja samička to voľakedy mala, hlavu jej vykrútilo prakticky o 180stupňov.......z misky sa nenapila, len z napájačky.
Píšete: 1. Žerie granule aj pije vodu, tzn. že hlavu normálne skloní dolu a zoberie si granule (napije vody) a zase hlavu zakloní? Alebo má stále zaklonenu hlavu a tak si berie krmivo/vodu?
2. Nemá iné problémy tzn. može sa postavit, nemá hnačku, zježenú srst
3. Pozrite mu oči, či sú obe rovnaké, (musia byt rovnako velké, zreničky rovnako rozšírené, nesie "guľať" očami, ani mat "tikavé" pohyby buliev - ak sú oči v poriadku tak nervové príznaky by som vylúčil (samozrejma ak normálne chodí).
4. Skúste mu pomaly dat hlavu do prirodzenej polohy, či sa nebráni a či je to vobec možné. POZOR !!! s citom ak zacítite odpor v ruke tak to nechajte tak. Ak je to možné vylúčil by som traumu krčných stavcov (vyskočenie), ak nie hladal by som príčinu tu (prehmatat krk, stavce, prejst svaly)
Posielam Vám fotku králika č.1, ktorý "vizerá" tak ako váš. Králik bol v poriadku, žral, pil iba mal zaklonenú hlavu a ťažšie dýchal. Jednalo sa o druhotnú atelektázu pluc, čo dokazuje i RTG snímok (posielam ho v dalšom príspevku). Následně to pitva i potvrdila. Inak povedané králikovi sa lepšie dýchalo zo zaklonenou hlavou. Toto ochorenie može mat viacej príčin (trauma hrudnej steny - ulomené rebro "dráždilo" plúca, vznika exudát, ktorý sa hromadí v plucach, nádor, vdychnutie cudzieho telesa do pluc) - toto sú najčastejšie.
Tak tu je ten RTG snímok. Ďalšiu možnú príčinu by som u Vašeho králika už nehladal a motal sa len okolo toho čo som napísal v predzádzajúcom príspevku. Ešte doplním a zároven vylúčim ochorenie otitis (zápal ucha) tam drží hlavu naklonenú iba na bok a neustále a jeho zdravotný stav sa nezlepšuje, ale zhoršuje.
Ešte k tej atelektáze, resp. prognoze. V tomto prípade prognóza odpovedá vývoju atelektázy.
Nádor-v podstate nulová šanca na uzdravenie
V dýchnutie cudzieho telesa-záleží až kde ho v dýchol, a aké je velké teleso (opuzdrí sa?, alebo vyvolá druhotnú infekciu na základe, ktorej králik uhynie?
Trauma hrudníkovej dutiny- aká ťažká? Vznikne exudát? Vstrebá sa a uvolní tlak na plúcne alveoly?
Prasknutie rebra-v akom mieste? Zrastie, nezrastie, opuzdrí sa?
Prosím odpovedzte mi na všetky body v predchádzajúcom príspevku a dajte vediet ako je na tom králik.
Jano
No pozeral som kralika a lezal a hlavu mal skoro v prirodzenej polohe.Len urobi pohyb a uz mu aj kmita.Pozeral som oci vyzeraju rovnako vcelke akurat sa mi zda /je to tazko porovnat lebo sa trepe/ ze pravu zrenicku ma o chlp vacsiu,ale mohlo sa to zdat.No a prehmatat alebo vobec chytit sa nechce dat,aj ked som ho viac krat zaden hladil a peako skne sa drzal.Ja som ho priniesol na parenie,len z toho asi nebude nic.
Podla príznakov čo opisujete tak (kmitanie hlavy a tackanie sa pri chodzi) by som vylúčil atelektázu (i ked nepíšete ako sa mu dýcha) a „vyskočenie“ krčných stavcov (traumu chrbtice). Priklonil by som sa k encephalitoonóze. Králik dostáva tetrakol a to si myslím, že je málo aby sa uzdravil. Na druhú stranu to nemám ako posúdiť, je to iba moj názor, králika som naživo nevidel tak možem iba hádat. Veterinár sa bol na neho pozriet? Čo vravel?
Jano
honzo
napsal(a):
Ještě doplním aby tady nevznikla zbytečná diskuse "ja o voze ty o koze". Mluvíte o průkazu parazita na základě přítomnosti/nepřítomnosti IgG a IgM protilátek v krvi (serologie), ja jsem napsal o průkazu přítomnosti samotného parazita (gen. informace) PCR metodou.
Takže jen pro info, na SVU provádí diagnostiku encefalitozoonozy stejně jako na VFU v Brně, ale stanovují pouze protilátky třídy IgG. Jelikož IgG má v sobě asi 80% králíků, tak pouze IgG jsou bezpředmětné.
rasto.1
napsal(a):
Veterinar ho nevidel.ja som sa bol u veterinara poradit co a ako a podla mojho popisu mi dal tetrakol.Po debate o moznosti parazita mi povedal aby som ho utratil.Co sa tyka dychania-dychci o nieco viac ako ostatni.
no pokud to není domácí mazlíček, tak je to myslím nejrozumnější řešení. Já bych ještě doplnila vhodnost odčervení chovných zvířat panacurem.
kachna
napsal(a):
no pokud to není domácí mazlíček, tak je to myslím nejrozumnější řešení. Já bych ještě doplnila vhodnost odčervení chovných zvířat panacurem.
Panacur funguje pouze v případě aktivní formy, nikoliv pasivní, tudíž odčervovat bez příznaků, pokud s "aktivním" zvířetem ostatní nebyli v kontaktu, nemá smysl a není jisté, zda časem nedochází k rezistenci.
kralikofil
napsal(a):
Takže jen pro info, na SVU provádí diagnostiku encefalitozoonozy stejně jako na VFU v Brně, ale stanovují pouze protilátky třídy IgG. Jelikož IgG má v sobě asi 80% králíků, tak pouze IgG jsou bezpředmětné.
Zase máte neúplné informace, nevím kde na to chodíte. Na SVU Vám udělaj i diagnostiku PCR, jen je otázka jestli jste to schopen zaplatit.
Honzo
honzo
napsal(a):
Zase máte neúplné informace, nevím kde na to chodíte. Na SVU Vám udělaj i diagnostiku PCR, jen je otázka jestli jste to schopen zaplatit.
Honzo
Pro diagnostiku e. cuniculi používají pouze metodu nepřímé imunofluorescence (NIF) a stanovují pouze protilátky třídy IgG. Je to přímo ze zdroje.
kralikofil
napsal(a):
Panacur funguje pouze v případě aktivní formy, nikoliv pasivní, tudíž odčervovat bez příznaků, pokud s "aktivním" zvířetem ostatní nebyli v kontaktu, nemá smysl a není jisté, zda časem nedochází k rezistenci.
No, pravidelné odčervování doporučují chovatelé s úspěchy v cizině, takže myslím, že tím pán přinejmenším nic nezkazí.
Ale asi, co majitel, to názor :o)
rasto.1
napsal(a):
On to domaci milacik nie je.Bol kupeny na parenie na maso.Mam tri samice dve su krizence a jedna "hyla".V pripade utratenia budem potrebovat samca,ake plemeno by ste mi okrem Kal odporucili?Osobne sa mi velmi paci Cesky strakac myslite ze by bol vhodny?
ne. Když už strakáč, tak co meklenburského strakáče
kralikofil
napsal(a):
Pro diagnostiku e. cuniculi používají pouze metodu nepřímé imunofluorescence (NIF) a stanovují pouze protilátky třídy IgG. Je to přímo ze zdroje.
Pane máte špatný zdroj, to jste volal na vrátnici? Zavolejte v pondělí přímo na odd. PCR (tel. kontakt máte na netu, koncové trojčíslí je 226), ptejte si k telefonu RNDr. Alexandra Nagyho (Naďa) a zeptejte se ho na diag. E.C.
Honzo
honzo
napsal(a):
Pane máte špatný zdroj, to jste volal na vrátnici? Zavolejte v pondělí přímo na odd. PCR (tel. kontakt máte na netu, koncové trojčíslí je 226), ptejte si k telefonu RNDr. Alexandra Nagyho (Naďa) a zeptejte se ho na diag. E.C.
Honzo
Ne, vím to přímo od vedoucího oddělení.