Mám problém. Mám dvě samice VSS třetím rokem, jednu druhým rokem, dvě letošní. Po celou dobu mám problém s říjí, respektive se zapuštěním, ne a ne. Pokud se podaří mladé, tak u prvniček je rozháče, sežere nebo nekojí, na podruhé vše proběhne dobře, ale obvykle vychcípají dříve, než je možno očkovat. Samice jsou očkované průběžně, samci rovněž. Původní chovný je pryč, letošní mladé byly po kříženci, letošní mladý ještě nemá správný věk. Všichni nepříbuzní. Trvale krmím senem a vodou, přes léto dostávají navíc zelené, ale jen jako mlsku, na podzim jablka, průběžně větvičky z jablek, nat celeru a petržele. v zimě oves a ječmen, jen na dokrmení. chleba minimálně a jen v zimě. Občas mrkev, petržel, chrást ze zelí, jen jako mnamky. Seno vlastní. Zcela mimořádně vařený studený brambor. Roboran, acidomid a jablečný ocet. Kotce 90x80x50. V zimě podložená sláma.Úklid jednou týdně. Okraj vesnice, u polí. Dva ploty k nim. V noci hlídáno psy, Všechny samice od význačného chovatele, který má stovky mladých. Všechny od mlada. Venkovní králíkárna, otočena na východ k nedaleké zdi, pod střechou.
A dotaz zní? Letos měly mladé v dubnu, od té doby nic. Nedají se připustit. Není pauza v porodnosti příliš dlouhá? Jaká je šance, že začnou běžně odchovávat? V čem je problém?
Že je něco od "význačného chovatele" ještě neznamená, že to bude v pořádku (někdy to znamená i pravý opak). Jen tak od boku bych řekl, že málo krmíte. Pokuď chcete takováto plemena odchovávat, tak je nutné jádro dávat celý rok. Dospělým oves ječmen 50/50, ale mladým (do 3měs.) ječmene maximálně 30%.
Ještě než začnete znovu připouštět (které králice mám již přelínané, tak se nyní ramlují), tak je přelečte proti kokcidiím,kvůli kterým nejspíše umírají mláďata.
Můžete vyzkoušet i toto, docela se mi to osvědčilo. Máte to přímo z činčilářských stránek.
http://www.klubcv.wz.cz/clanky/cl%2016.htm
To, že se Vám letos nedařilo, není zas tak neobvyklé, mě také ne :c(
Prvničky mají s prvním odchovem vždy potíže a kromě kaliforňaček (ty jsou příkladné matky) vždy nějakým způsobem zazlobí.
ja choval kraliky vss a bez pp připouštěni nebil problem spiš opak krmil jsem 2 * denně a 1 den vždy hladovka to aby vyžrali vše co vytahali a v době hladovky dostavali pouze bylinky a zeleninu a černy čaj a vodu jinak všechno a 1 měsíc dostavali samice před připuštěnim celer petržel při každym krmeni a samice jsem daval k samcovi do kotcovoliery a samice tam byla 1 den až 10 dni až samice nechtěla držet šla do svyho kotce a nebo 2 možnost samici davam k samcovi až když ji ma červenou až rudou a jde jinak citit dřiv k samcovi nešla