Zdravím tuna na fóre,
Zaoberám sa viac rokov chovom NOS či už č.b. alebo m.b. a snažím sa dosiahnuť výbornú kresbu a stavbu tela, takže troška sa zaoberám genetikou. Je ťažké nájsť informácie o genetike tohto plemena, takže sa učím na chybách a skúšam rôzne veci. Bol by som rád, ak by sa našiel niekto ochotný a naučil ma niečo nové v tomto smere.
Prikladám pár obrázkov malých zajačikov narodených 25.12.2012, 4 kominíci a 3 flekáči, z toho 2 asi na tetovanie, ale to sa uvidím časom ako dopadnú.
makro
napsal(a):
Zdravím tuna na fóre,
Zaoberám sa viac rokov chovom NOS či už č.b. alebo m.b. a snažím sa dosiahnuť výbornú kresbu a stavbu tela, takže troška sa zaoberám genetikou. Je ťažké nájsť informácie o genetike tohto plemena, takže sa učím na chybách a skúšam rôzne veci. Bol by som rád, ak by sa našiel niekto ochotný a naučil ma niečo nové v tomto smere.
Prikladám pár obrázkov malých zajačikov narodených 25.12.2012, 4 kominíci a 3 flekáči, z toho 2 asi na tetovanie, ale to sa uvidím časom ako dopadnú.
Zdravím,
chovám už 10 rokov NoS m.b a aj č.b..Mám 2 dospelých samcov č.b. a 3 samice č.b. a 1 dospelého samca m.b. a 3 samice m.b..
Niekedy si nechám na chov buď celo modrú alebo celo čiernu samicu a mladé mi dávali-jú ukážkové,nádherné.V hniezde býva 7-10 mladých a z toho do chovu a na otetovanie sa dalo použiť cca. 8 strakáčov.
Väčšinou ak sa dá tak samcov si kupujem zo zahraničia Francúzsko,Nemecko a pod.a samice používam do chovu väčšinou z vlastného chovu.Mám vždy dvoch samcov v rovnakom farebnom ráze to aby som si mohol vytvárať vlastnú kmeňovú základňu,lebo nie som registrovaný v klube NoS a preto nemôžem krížiť modrých strakáčov s čiernymi strakáčmi a ani by som takto nekrížil strakáčov aj keď viem že sa to takto bežne robí.
Zdravím,
tiež si nechávam 1 čiernu a 1 modrú kominárku a skušam páriť s dobrým samcom. Teraz som zohnal pekných statných mladých samcov od pána Klímu Zdenka z Rakvic. Modrý mal 94,5b a čierny 95b. Fakt krásne kuse. Samice č.b. mám od p. Smrtiča z Malacie a od P. Zelenku z Unína, modré z Hrašného od p. Švantaru. Uvidíme tento rok ako sa bude dariť, snaď hej.
Čo si myslíte, prešlo by toto na vístve a ako by ste obodovali túto samičku? Jednu veľkú chybičku som našiel, t.j. pri očnom krúžku malá bodka. Uvidíme ako narastie a či to bude do podsady. Prosím názor odborníka na NOS a posudzovanie.
makro
napsal(a):
Čo si myslíte, prešlo by toto na vístve a ako by ste obodovali túto samičku? Jednu veľkú chybičku som našiel, t.j. pri očnom krúžku malá bodka. Uvidíme ako narastie a či to bude do podsady. Prosím názor odborníka na NOS a posudzovanie.
ešte jedna foto
makro
napsal(a):
Dobrý večer,
na výstave Vám posudzovatel túto bodku vytkne,ale počkal by som a nerobil by som nejaké rýchle závery.Samička je ešte malá keď dovŕši 8 mesiaca tak kresba bude vypadať úplne ináč ako teraz vidíme a možno aj bodka nad očným krúžkom nebude nejaká velká alebo možno sa aj zraste s očným krúžkom.
makro
napsal(a):
Zdravím, takže dneska sa narodili aj NOS č.b., vypadá to po prebierke super. 12ks narodených - 2ks ihneď vyradené z hniezda-mlynári, 8ks strakáčov, 2ks kominíci. Uvidíme po 2-3 dňoch. Urobíme opätovnú prebierku a nafotíme foto
Takže prikladám foto z hniezda, mrňáskové su fit.
tina81
napsal(a):
Mozem sa spytat co znamenaju Mlynari? Moja samica porodila 12 mladych a asi 4 su cisto biele.
Zdravím, ako ste napísala, tie čisto biele bez kresby hlavy a bočnej sú mlynári . Tie sú náchylné ( na kokcidiózu), ťažko sa dochovávajú. V niektorých krajinách ako Holandsko a asi aj Nemecko je chov týchto jedincov protizákonný a trestný. U nás v SR nie, podotýkam.
Takýto kus je pre chovateľa necenný a branný ako plevel. Už z hniezda sa vyhadzujú. Zostávajú iba strakáči a kominíci.
Jediné využitie by mohlo byť v šlachtení(genetike) ale na to by ste musel mať výnimku od CHZ.
tina81
napsal(a):
Mozem sa spytat co znamenaju Mlynari? Moja samica porodila 12 mladych a asi 4 su cisto biele.
ešte prikladám foto
Jaj to mi je luto nechat zahynut len preto ze su iné. Mam rada zvierata a zda sa mi to krute. Budu mat cervene oci či tmavé? Mozno budu dobre aspon na pekác aj ked ja ich urcite nezjem. Chovam aj zakrsle baranceky mam 2 samicky a jedneho samca. Chovam kraliky skor pre radost ako na osoch. Všetky zvierata co mam nikdy neskoncia na pekaci. Chcem este chovat Castorexi. Dufam že sa mi to podarí. Dakujem za odpoved ale predsa len ich nenecham zahynut. Necham to na prírodu.
Zdravím,
prikladám foto králikárne, ktorú som z otcom postavil cez jeseň, teraz sú nový nájomníci oveľa viac spokojný a darí sa im veľmi dobre. V priebehu 2-3 týždňov naspäť sa mi narodilo 35ks mladých od 6 samíc + 14 ks som vytriedil z hniezd a vyradil z chovu, jednalo sa o mlynáre.
Dúfam, že to pôjde naďalej tak dobre a nájde sa tam aj dáky dobrý kus-šampión na výstave. Uvidíme, zatiaľ to vyzerá nádejne.
makro
napsal(a):
Zdravím,
prikladám foto králikárne, ktorú som z otcom postavil cez jeseň, teraz sú nový nájomníci oveľa viac spokojný a darí sa im veľmi dobre. V priebehu 2-3 týždňov naspäť sa mi narodilo 35ks mladých od 6 samíc + 14 ks som vytriedil z hniezd a vyradil z chovu, jednalo sa o mlynáre.
Dúfam, že to pôjde naďalej tak dobre a nájde sa tam aj dáky dobrý kus-šampión na výstave. Uvidíme, zatiaľ to vyzerá nádejne.
Ešte jedna, používam papierové zábrany ak sa samica má kotiť, lepšie udržanie tepla, troška menej svetla, kľud. Potom v ak zajačiky vyliezajú, odstránim.
Koukám že se Vám s NOS daří, chci se zeptat zda někdo z Vás není v Vysočiny (Havlíčkův brod, Pelhřimov, Humpolec, nejdále Jihlava) nebo zda někdo neznáte chovatele ve zmíněné oblasti Německých obrovitých strakáčů. Sháním jednu až 2 mladé strakaté samičky do chovu - černobílé či modrobílé. Samce mám kvalitního a mladého modrobílého, ale již mi zbyla poslední samice tak sháním samičky na doplnění - čistokrevné ale nemusejí být tetované.
libor75
napsal(a):
Tomu nevěřím když spočítám 70 x 4 kotce tak máme 280 + nohy tak bych řekl že máte 3 metrovou vysokou králíkárnu? Podle fotek je nízká a ty králíci moc místa nad sebou nemají jinak je pěkná.
Je-li šířka 95 jak uvádí autor, pak z fotografie je jasné, že výška kotce je asi 50 cm.
Uživatel s deaktivovaným účtem

libor75
napsal(a):
V každým případě si králíci brousí uši o strop.
Tak nevím,50 cm vysokého králíka jsem ještě neviděla .Se synovcem stavíme králíkárnu z Ytongu.Pořizuju průběžně fota ze stavby.Kotce jsou 80x60x50.Když jsem tam dala na zkoušku samce Hyll,mám ho na křížení,tak má místa bohatě i na výšku.Kdybych vyšlechtila králíka,který bude mít na výšku 50cm,tak vybouřu nad ním jedno patro
Zdravím všetkých,
tak konečne som sa odhodlal postaviť nové koterce pre mládatá na výstavy, aby boli oddelené. Mal som málo miesta a veľa ušiakov. S prácou mi pomáhal otec, všetok materiál som si zabezpečil zadarmo zatiaľ.
Rozmery kotcov 90x80x70. Ešte nás čaká veľa práce. Priebežne budem posielať foto ako sa darí.
Ešte jedna aj zo zajčikmi, mršky stále sa plietli pri práci pod nohy. Tiež lenošili v nedostavaných kotercov.
Zdravím opäť,
tak konečne som zasa pokročil. Namontované seníky, mysky a 5ks dvierok. Už som nasťahoval aj nových osadníkov určených na výstavy.
Zdravím,
mám na prodej alebo výmenu marcový vrh NOS m.b a PP alebo bez. Prípadne výmena za obilie-jačmeň, oves.
makro
napsal(a):
Zdravím,
mám na prodej alebo výmenu marcový vrh NOS m.b a PP alebo bez. Prípadne výmena za obilie-jačmeň, oves.
Králiky sú zo základného chovu nos CZ a SK, rodičia ocenený 95 a 94,5b.
Zdravím opäť po dlhšej dobe.
Chcel by som sa pochváliť júlovým samčeko 2013, posledný vrh v ktorom sa narodily fakt 3 pekné ks. 1samec + 2 samičky. Až na 3 krát sa prejavil potencionál chovnej samice a samca. Uvidíme aké budú dalšie vrhy.
Prikladám foto, ak by mal niekto záujem je k predaju za 45,--Eur.
Ahojte všetci,
po dlhšom čase som si našiel chviločku a prikladám foto tohtoročných mládať. Táto sezóna bola náročná a zo začiatku sa moc nedarilo.
makro
napsal(a):
Ahojte všetci,
po dlhšom čase som si našiel chviločku a prikladám foto tohtoročných mládať. Táto sezóna bola náročná a zo začiatku sa moc nedarilo.
Toto je krásny marcový samce
makro
napsal(a):
Mladý samček 3,5 mesačný po rakúskom otcovi a mojej samici
druhá strana
Založil som si svoje www stránky o chove NOS a problematike. Zatial je stránka rozpracovaná, nie je vo finálnej forme. Každý voľný deň pracujem na nej.
Ak niekoho upúta a bude sa mu páčiť, tak kludne môže zahlasovať a tiež napísať dáky dotaz. Bol by som rád ak by sme tam všetci ktorým učaroval NOS riešili problematiku a predávali si svoje skúsenosti ...
http://nos-m-b-makro-sk.webnode.sk/otazky-a-odpovede/
makro
napsal(a):
Založil som si svoje www stránky o chove NOS a problematike. Zatial je stránka rozpracovaná, nie je vo finálnej forme. Každý voľný deň pracujem na nej.
Ak niekoho upúta a bude sa mu páčiť, tak kludne môže zahlasovať a tiež napísať dáky dotaz. Bol by som rád ak by sme tam všetci ktorým učaroval NOS riešili problematiku a predávali si svoje skúsenosti ...
http://nos-m-b-makro-sk.webnode.sk/otazky-a-odpovede/
Ako sa Vám páči môj web, čo by ste tam radi videli, prípadne dáke vylepšenia, stále pracujem na nových veciach...ak mám troška voľna.
Stránka je velmi pěkně zpracovaná, jednou si někdy podobnou vytvořím třeba i já, moc zajímavý nápad. V záložce "Opis plemena" by laik nemusel dohledat, co to vlastně ta všeobecná část je - zmíněno např. V pozici 2 - "Ako vo Všeobecnej časti - Registrácia a testovanie"... Aspoň nějaký odkaz, kde si člověk tu všeobecnou část dočte, např. Zde http://kralik.plivnik.cz/vzornik/smernice.html Moc se mi líbí vlastní osobní zkušenosti - v záložce "Choroby králíka", právě ty jsou pro chovatele, řekl bych, nepostradatelné. Ve "Fotogalerie" máze na začátku obrázky ostatních genotipů na světě - možná bych přidal obrázky genotypů chovaných u nás, to by někoho také mohlo zajímat. Ještě mě napadlo, jelikož je to vaše vlastní stránka, dát si tam záložku "Můj chov", ve které byste představil vlastní chovný materiál. Dále by v ní mohly být právě fotky i třeba s popisem chyb, které daný králík měl a jsou viditelné na fotografii, vaše názory na danou problematiku apod. Až bude více času, pročtu si stránku důkladněji a ještě jednou. Každopádně moc pěkné, chválím! a chovu zdar :)
Ďakujem za reakciu, potešila a istotne si z nej zoberiem Vaše podnety a vložím ich do mojej web stránky, akonáhle sa my troška uvoľní čas. Rád by som ju rozšíril aj o dalšie podstránky ohľadom genetiky strakáčov a iné dôležité veci ohľadom chovu...búfam, že ju privediem k dokonalosti a nebudem sa musieť za to dielo hambiť a aj odprezentujem môj chov a skúsenosti pre iné generácie chovateľov.
Zdravím, je tu mnoho chovatelů NoS a tak bych se chtěla optat zda není některý z chovatelů (z Vás chovatelů či o někom nevíte) z Vysočiny v oblasti Humpolec, Pelhřimov, Havlíčkův Brod či nejdále Jihlava? Měla bych zájem o jiné zbarvení než černobílé - nepotřebuji nutně tetované jedince. Již mám starší kusy modrou straku a havana straku a potřebuji novou krev.
anča
napsal(a):
Zdravím, je tu mnoho chovatelů NoS a tak bych se chtěla optat zda není některý z chovatelů (z Vás chovatelů či o někom nevíte) z Vysočiny v oblasti Humpolec, Pelhřimov, Havlíčkův Brod či nejdále Jihlava? Měla bych zájem o jiné zbarvení než černobílé - nepotřebuji nutně tetované jedince. Již mám starší kusy modrou straku a havana straku a potřebuji novou krev.
Pěkný den, nevím o nikom, kdo by poblíž Havlíčkova Brodu choval jiné jak černé zbarvení.
anča
napsal(a):
Dobrý deň,
skúste sa pozrieť na stránky klubu nos cz, tam nájdete istotne chovateľov z celej cz-http://www.nemeckyobrovitystrakac.huu.cz/menu-rubrik/klub-nos/clenove.
Prípadne môžete skúsiť aj niekoho zo sr na dole uvedenom linku - http://klubnosacs.sk/modules.php?name=KLUB_Clenovia
Dajú sa nájsť aj dobrý chovatelia, ktorý nie sú v klube a majú kvalitu. Poznám zopár takých. Treba hladať v katalogoch z výstav.
anča
napsal(a):
Inak k tomu fotu čo bolo pod komunikáciou, pekné hniezdečko, istotne by som použil modrých na stmavenie farby..ešte tak vytvoriť dalšiu f1 generáciu oproti nej a dostať sa do F3..., len treba dať kvalitných rodičov do toho aby sa to prejavilo aj v ostatnom...
makro
napsal(a):
Inak k tomu fotu čo bolo pod komunikáciou, pekné hniezdečko, istotne by som použil modrých na stmavenie farby..ešte tak vytvoriť dalšiu f1 generáciu oproti nej a dostať sa do F3..., len treba dať kvalitných rodičov do toho aby sa to prejavilo aj v ostatnom...
Díky moc za rady/ typy na chovatele :), a díky za pochvalu hnízda :) - to byl můj úplně první pokus o barvičky
Nie je zač, len pozor na jednotlivé vlohy barevnosti, ktoré prenášajú týto jedinci, ale to asi viete dúfam. Lebo stáva sa, že začínajúci chovatelia si kúpia nos č.b. A vypadávajú im tam aj modrí po napárení-vyliahnutí. U nás na sr potrebujete výnimku, ak nie ste v klube na takéto párenie, podotýkam legálne.
fonzo3
napsal(a):
Makro zdravim ta ja som zo zahoria a zhanam Nemecký obrovitý strakáč mas aj na predaj? ak ano mal by som zaujem kupit par popripade mas na niekoho kontakt kto tu v okoli predava ? ak ano tak mi tu napis prosim ta kontakt.dakujem.
Zdravím, kontakt na mňa nájdete no mojej web stránke alebo:
tel. 0911620965
mail. Michalnigrovic@centrum.sk.