tomáš123
napsal(a):
Prosím o radu : Jakým samcem připustit Francouzkou samici ? Díky za odpověď
Pokud se vám jedná o chov na maso, pak je lepší křížení čistokrevných králíků různých plemen než čistokrevný chov jednoho plemene. Důvodů je několik a podrobně to popisuje odborná literatura.
Nevím co myslíte francouzskou samicí. Pokud to je francouzský stříbřitý, tak to je velká vzácnost, nyní je to velký světlý stříbřitý a k němu je nejvhodnější samec Burgundský.
tom.50
napsal(a):
Pokud se vám jedná o chov na maso, pak je lepší křížení čistokrevných králíků různých plemen než čistokrevný chov jednoho plemene. Důvodů je několik a podrobně to popisuje odborná literatura.
Nevím co myslíte francouzskou samicí. Pokud to je francouzský stříbřitý, tak to je velká vzácnost, nyní je to velký světlý stříbřitý a k němu je nejvhodnější samec Burgundský.
Zajímalo by mi proč se říká, že křížení je vhodnější.Je to kvuli růstu, nebo masu?
skupa
napsal(a):
Zajímalo by mi proč se říká, že křížení je vhodnější.Je to kvuli růstu, nebo masu?
Je to kvůli životaschopnosti a odolnosti k nemocem. Podobné je to třeba se psy. Není tajemstvím, že pouliční směsky = voříškové jsou životaschopnější, než přešlechtění čistokrevní. A u králíků je to to samé. A taky je dobré zkombinovat vlastnosti daných plemen, každé plemeno vyniká v něčem trochu jiném a vhodnou kombinací lze dosáhnout lepších užitkových vlastností, než u obou výchozích čistokrevných plemen.
Příklad. Má-li jedno masné plemeno velmi rychlý růst, ale současně špatnou jatečnou výtěžnost a druhé masné plemeno sice roste pomaleji, zase má ale vynikající výtěžnost, pak se dá kombinací těchto plemen (a není jedno, které plemeno je v mateřské či otcovské pozici) dosáhnout ještě dobrého růstu při slušné výtěžnosti.
Pojem výtěžnost lidi většinou nechápou a nebo podceňují. Přitom to je to úplně nejdůležitější. Jestli je sice králík rychle vyrostlý, ale má špatnou výtěžnost, třeba 50% a jiný sice rostl pomaleji a ve stejném počtu dní sice neměl stejnou živou váhu, má ale výtěžnost 60%, pak je rozdíl velmi podstatný. Králík s výtěžností 50% dá při živé váze 3 kg 1,5 kg masa (s hlavou a poživatelnými vnitřnostmi). Stejně těžký králík, tedy 3 kg živé váhy, ale s výtěžností 60% dá v mase (opět s hlavou a poživatelnými vnitřnostmi) masa 1,8 kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A tak není rozhodující pouze to, za jak dlouho (počet dní) vyrostli králíci do určité živé váhy ale to, kolik dali masa. Přitom oba na dosažení stejné živé váhy spotřebovali stejné množství krmiva.
Toto je celá věda a není možné tu v pár větách popsat to, co chovatelé a vědci vybádávali možná sto a možná víc let. Je nutné číst odbornou literaturu.
A další příklad. Výborná kombinace je třeba samec Bu x samice Vss. Naopak je to ale celkem mizerné. Proč nevím, nejsem genetik, věřím vědě a odborným knihám a vychází mi to přesně tak, jak se to píše. Ovšem "lidové" názory tak zvaných zkušených chovatelů jsou v drtivé většině případů jiné...
"Je to kvůli životaschopnosti a odolnosti k nemocem. Podobné je to třeba se psy. Není tajemstvím, že pouliční směsky = voříškové jsou životaschopnější, než přešlechtění čistokrevní. "
Musím říci, že mě tento dokola opakovaný nesmysl už opravdu fascinuje.
Podívejte se na nejbližší útulek, který kolem sebe máte, a řekněte mi, kolik v něm najdete čistokrevných psů a kolik voříšků. Řeknu vám to rovnou: poměr nula ku stu procent.
U ZDRAVÉHO psího plemene není důvod, proč by měl být čistokrevný pes více nemocný než kříženec. Že jsou plemena, která mají z principu a genetické výbavy zdravotní problémy - jo a je to smutné, a ještě smutnější je, že veškeré řešení padne pod stůl se slovy "přece to plemeno nevyhubíme".
Co teda vlastně lidi chtějí. :((
Zažila jsem několik čistokrevných psů, pravda všichni domkoví hlídači, lumpové a obecně psi se spoustou pohybu a zdravou náturou :) Vlčák, boxer, středí pudl, ridgeback, velký španěl (přesné plemeno nevím) a baset - a všichni bez výjimky se dožili naprosto úžasného věku a dalo by se říci psích šedin...
Vůbec se nehádám, že jsou plemena zatížená řadou zdravotních problémů, a že i těch plemen je dost. Ale shazovat kvůli tomu čistokrevnou plemenitbu a prosazovat vyrábění voříšků, to mi přijde naprosto scestné.
Jak říkám, tak se podívejte, co běhá po světě... Přitom opravdu pěkné křížence aby člověk pohledal lupou, většinou to jsou fakt "vořeši". Se vší úctou, oni za to nemůžou.
A jen tak na okraj... důvod, proč mě tenhle blud zlobí úplně nejvíc...
V chovu koní už se totiž poměrně pevně uchytil. Proč chovat čistokrevně, když chci jen koníka pro sebe a Pepa z vedlejší vsi má něco, co má náhodou k...e a za flašku mi to hodí na moji kobylu...
A výsledek?
Tolik chromých, vadných a zbytečných koní, jak je teď, u nás nebylo snad nikdy. Je to nevyužitelné, na jatka to nikdo z útlocitných majitelů nedá, daruje se to horem dolem a najít zdravého koně na ježdění už je skoro umění.
Taaaak jen křižte vše, co vám přijde pod ruku. Jen se občas podívejte kolem sebe, co kolem vás běhá.
Zdůrazňuju, že se vším kromě prvního odstavce NAPROSTO SOUHLASÍM, a palec nahoru, naprosto bez výhrad. Křížení na masnou produkci králíků, linií prasat... užitkové křížení slepic, krav... bezezbytku uznávám jako ideální řešení.
Ale s křížením "protože kříženci jsou zdravější" bych byla velmi, velmi opatrná. Jak říkám, koně už na to dojeli a vořeši si to zdraví užívají po útulcích a ulicích.
A důvod, proč se tady tak "mimo téma" rozčiluju, je hlavně ten, že zejména takovéhle diskuze si lidi dokážou vyložit opravdu všelijak. Nejraději tak, jak se jim to nejvíc hodí.
"Musím říci, že mě tento dokola opakovaný nesmysl už opravdu fascinuje.
Podívejte se na nejbližší útulek, který kolem sebe máte, a řekněte mi, kolik v něm najdete čistokrevných psů a kolik voříšků. Řeknu vám to rovnou: poměr nula ku stu procent."
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Možná blud, nemohu odpovědně posuzovat, .... ale měl jsem v životě 5 psů:
1) čistokrevný "Vořech" v mládí (patřil sestře) ... naprosto bez problémů než nám ho "sežral" jeden místní spoluobčan
2) Zlatá kolie (s PP) od 1,5 roku zjištěna katastrofální displasie, celý život (11,5 roku - pak kvůli zdravotním problémům musela být utracena) na dietě kvůli problémům s žaludkem.
3) souběžně čistokrevný "Vořech", který k nám přivandroval - kolik měl nevím, ale byl u nás dalších 13,5 roku teprve poté co byl hluchý, slepý a tlustý byl utracen.
4) současně čistá labradorka - potíže s nádory (operace) ... má už 10 let
5) současně kríženec vlčáka a křížence čehosi s vlčákem ... má 9 let ... a jedinými problémy byla borelióza ve 4 létech ze které se slušne vylízal a teď už nemá následky.
Nejsem zastánce nekontrolovaného křížení všeho se vším - rozhodně ne u králíků - ale heterózní efekt má cosi do sebe - a u těch psů ... no, posuďte sama.
"Nejsem zastánce nekontrolovaného křížení všeho se vším - rozhodně ne u králíků - ale heterózní efekt má cosi do sebe - a u těch psů ... no, posuďte sama."
- Ale to je přesně ono.
Nekřížit všechno se vším, ale když už to využívám, vědět proč a co tím chci dosáhnout.
Jenže to "kříženci jsou zdravější" už je naprosto notoricky tradované a bez jakýchkoliv souvislostí či kontextu... a to mi nepřipadá dobře.
Co si budeme nalhávat, každý v paměti vyloví, když se bude snažit, příklady zdravých vořechů, zdravých papíráků... a taky nemocných papíráků a nemocných vořechů. Existuje to všechno, a čeho je víc, to fakt těžko hádat :)
A jen tak na okraj, že by se po vlčákovi se silnou dysplazií narodil zdravý kříženec, to asi nebude úplně pravděpodobné, co...? :)
Jak jsem zmínila, úplně beru argumenty křížit plemena na zvýšení produkce masa, na zvýšení dojivosti, na cokoliv dalšího... užitkové křížence F1, jo, to je prověřené tolika lety a zkušenostmi, že o užitku není pochyb.
Ale ledabyle plácnutý argument "kříženci jsou zdravější" - to jsme safra někde jinde v té argumentaci.
O to mi jde.
jakubec102
napsal(a):
Dobrý den chtěl bych se zeptat . Dne 21.1 jsem připustil samici Vss s Bu. (Nemel jsem jineho samce)
Dnes 10.2 jsem tu samou samici zkoušel s novým samcem Vss a zase stejny proces. Samci oba zapískali a ukazkove spadli. Tak nevim který proces bude platný ???#
A proč to prosim vás děláte?Vy víte že samice nezabřezla toho 21?
skupa
napsal(a):
A proč to prosim vás děláte?Vy víte že samice nezabřezla toho 21?
Vážený pane. U králíků není nutné čekat na říji. Připuštěním neříjné samice přítomnost spermií v pochvě vyvolá říji. Takto učeně to asi předkové neuměli zdůvodnit. Ovšem vypozorovali, že první, druhé a někdy ani to třetí připuštění v rozmezí "ob den" neznamená, že samice "zůstane". Běžná praxe tedy je, zkoušet to opakovat.
Z vašich příspěvků se mi jaksi zdá že se domníváte, že stačí jeden "skok". No, nestačí no, tak to prostě králíci mají. A nyní mám na mysli jeden skok při jednom pokusu. Běžně se to dělá tak, že když je samice u samce, nechá se "skočit" aspoň 4x. Víckrát je docela "týrání" samce, méněkrát je docela riziko marného čekání na okocení...
Ne každý má čas a vlastně i peníze nechat jednou skočit samce a pak měsíc čekat, při jediném skoku skoro vždy marně...
Tom.
leprechaunek
napsal(a):
"Nejsem zastánce nekontrolovaného křížení všeho se vším - rozhodně ne u králíků - ale heterózní efekt má cosi do sebe - a u těch psů ... no, posuďte sama."
- Ale to je přesně ono.
Nekřížit všechno se vším, ale když už to využívám, vědět proč a co tím chci dosáhnout.
Jenže to "kříženci jsou zdravější" už je naprosto notoricky tradované a bez jakýchkoliv souvislostí či kontextu... a to mi nepřipadá dobře.
Co si budeme nalhávat, každý v paměti vyloví, když se bude snažit, příklady zdravých vořechů, zdravých papíráků... a taky nemocných papíráků a nemocných vořechů. Existuje to všechno, a čeho je víc, to fakt těžko hádat :)
A jen tak na okraj, že by se po vlčákovi se silnou dysplazií narodil zdravý kříženec, to asi nebude úplně pravděpodobné, co...? :)
Jak jsem zmínila, úplně beru argumenty křížit plemena na zvýšení produkce masa, na zvýšení dojivosti, na cokoliv dalšího... užitkové křížence F1, jo, to je prověřené tolika lety a zkušenostmi, že o užitku není pochyb.
Ale ledabyle plácnutý argument "kříženci jsou zdravější" - to jsme safra někde jinde v té argumentaci.
O to mi jde.
Milostivá. Koním nijak nerozumím a jsou mi lhostejní stejně jako psi. Příklad s voříškem jsem použil, jak vidím, velmi nešťastně. Byl to příklad pro pomaleji chápající a jak vidím, nestrefil jsem se, je zřejmé, že chápat lze i pomaleji. Něco si nastudujte. Prostě meziplemenní kříženci jsou vitálnější, česky životaschopnější, polopaticky, méně náchylní k nejrůznějším neduhům = odolnější vůči nemocem. Tečka.
PS No a jestli ono to u koní není také tím, že ke překoňováno a chovatelé čistokrevných už nevědí co si říct a tak se trh brání tím, že poptává lacinější křížence.
tom.50
napsal(a):
Vážený pane. U králíků není nutné čekat na říji. Připuštěním neříjné samice přítomnost spermií v pochvě vyvolá říji. Takto učeně to asi předkové neuměli zdůvodnit. Ovšem vypozorovali, že první, druhé a někdy ani to třetí připuštění v rozmezí "ob den" neznamená, že samice "zůstane". Běžná praxe tedy je, zkoušet to opakovat.
Z vašich příspěvků se mi jaksi zdá že se domníváte, že stačí jeden "skok". No, nestačí no, tak to prostě králíci mají. A nyní mám na mysli jeden skok při jednom pokusu. Běžně se to dělá tak, že když je samice u samce, nechá se "skočit" aspoň 4x. Víckrát je docela "týrání" samce, méněkrát je docela riziko marného čekání na okocení...
Ne každý má čas a vlastně i peníze nechat jednou skočit samce a pak měsíc čekat, při jediném skoku skoro vždy marně...
Tom.
A kde jste to prosím vás z mých příspěvku vyčetl?
Pán čekla dvacet dní na to co tady píšete?Nikdo tam nepíše o říji a to ani já, ani tazatel.Připustil samici a po dvaceti dnech nejspíš sehnal nového samce, tak na ní poslal i jeho.Já se zeptal proč..
A jeden skok?Já pokaždé nechávám třikrát...při té jedné návštěvě.Když dá jednou, tak to pokaždé jde i třikrát...právě pro tu jistotu.A takto mi zabřezla pokaždé.Ale připustít jí a po dvaceti dnech znova, když mi vlastně má za jedenáct dní rodit, teda určitě ne..
skupa
napsal(a):
A kde jste to prosím vás z mých příspěvku vyčetl?
Pán čekla dvacet dní na to co tady píšete?Nikdo tam nepíše o říji a to ani já, ani tazatel.Připustil samici a po dvaceti dnech nejspíš sehnal nového samce, tak na ní poslal i jeho.Já se zeptal proč..
A jeden skok?Já pokaždé nechávám třikrát...při té jedné návštěvě.Když dá jednou, tak to pokaždé jde i třikrát...právě pro tu jistotu.A takto mi zabřezla pokaždé.Ale připustít jí a po dvaceti dnech znova, když mi vlastně má za jedenáct dní rodit, teda určitě ne..
Ano, máte pravdu, patrně jsem to pochopil špatně. Takto řazená diskuze je dost nešťastně, reagoval jsem nejenom na vás, velmi se vám omlouvám.
Mimochodem, už pod vaším příspěvkem je to, nač jsem vlastně reagoval vám. Děkuju za pochopení. Tom.