Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.22
Zdarec, ma niekto skusenosti so srvatkou? Mam kopu srvatky a skoda by jej bolo, pravidelne robim syr tak ci by som nemohol dat aj kralikom trebars kotnym samicam alebo kajacim.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.171
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdarec, ma niekto skusenosti so srvatkou? Mam kopu srvatky a skoda by jej bolo, pravidelne robim syr tak ci by som nemohol dat aj kralikom trebars kotnym samicam alebo kajacim.
nejlepší skušenost je vlastní skušenost, myslím že moc lidí ani neví co srvatka vůbec je, pokud si to dobře pamatuji tak do mléka se dáva syřidlo, mléko se pak zdrcne a to co odkape je srvatka, jo? tak skús najít na netu co vše obsahuje - pokud to najdeš, a dle obsahu se rozhodni, o tomhle druhu přikrmení jsem ještě opravdu neslyšel. česky syrovátka
a tohle je z Wikipedie:
Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. Takto se získává obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin a snižování hmotnosti. Je tomu tak proto, že ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes 60 % sacharidů.
Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných vlastností, které stojí za to využít.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Bohužel také obsahuje laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.
Účinky syrovátky na organismus. Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.
Citováno z „http://cs.wikipedia.org/wiki/Syrov%C3%A1tka“
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.63.171
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nejlepší skušenost je vlastní skušenost, myslím že moc lidí ani neví co srvatka vůbec je, pokud si to dobře pamatuji tak do mléka se dáva syřidlo, mléko se pak zdrcne a to co odkape je srvatka, jo? tak skús najít na netu co vše obsahuje - pokud to najdeš, a dle obsahu se rozhodni, o tomhle druhu přikrmení jsem ještě opravdu neslyšel. česky syrovátka
a tohle je z Wikipedie:
Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. Takto se získává obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin a snižování hmotnosti. Je tomu tak proto, že ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes 60 % sacharidů.
Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných vlastností, které stojí za to využít.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Bohužel také obsahuje laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.
Účinky syrovátky na organismus. Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.
Citováno z „http://cs.wikipedia.org/wiki/Syrov%C3%A1tka“
www.bedekerzdravia.sk/?main=article&id=594 a zde je něco slovensky, tak teď by mne taky zajímalo zda ma stímhle někdo skušenost, jako přilepšení krmné dávky, mít tuhle možnost asi bych to skusil
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.22
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
www.bedekerzdravia.sk/?main=article&id=594 a zde je něco slovensky, tak teď by mne taky zajímalo zda ma stímhle někdo skušenost, jako přilepšení krmné dávky, mít tuhle možnost asi bych to skusil
vdaka za prispevky ale radsej by som bol keby sa nasiel niekto, kto uz to daval kralikom na spestrenie ako vieme kralik ma chulostivu traviacu sustavu nerad by som stratil nejaky kus. A nemam na com vyskusat kedze vsetke chovne samice mam kotne a mladym to radsej nedam. Ostavaju len samce, ale tiez sa bojim to risknut, radsej konkretnu skusenost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.152
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
vdaka za prispevky ale radsej by som bol keby sa nasiel niekto, kto uz to daval kralikom na spestrenie ako vieme kralik ma chulostivu traviacu sustavu nerad by som stratil nejaky kus. A nemam na com vyskusat kedze vsetke chovne samice mam kotne a mladym to radsej nedam. Ostavaju len samce, ale tiez sa bojim to risknut, radsej konkretnu skusenost.
Já vím, že se kdysi dávala hříbatům, protože obsahovala něco na podporu růstu a hříbata po ní dobře rostla. U králíků nevím, ale myslím si, že pokud by byla pro ně dobrá, tak by už naši dědové na to přišli a už by se někdo ozval.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
vdaka za prispevky ale radsej by som bol keby sa nasiel niekto, kto uz to daval kralikom na spestrenie ako vieme kralik ma chulostivu traviacu sustavu nerad by som stratil nejaky kus. A nemam na com vyskusat kedze vsetke chovne samice mam kotne a mladym to radsej nedam. Ostavaju len samce, ale tiez sa bojim to risknut, radsej konkretnu skusenost.
Ano, právě proto, že má králík citlivou trávící soustavu a ještě k tomu neumí trávit laktozu, je lepší radši neexperimentovat.
Alena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
nejlepší skušenost je vlastní skušenost, myslím že moc lidí ani neví co srvatka vůbec je, pokud si to dobře pamatuji tak do mléka se dáva syřidlo, mléko se pak zdrcne a to co odkape je srvatka, jo? tak skús najít na netu co vše obsahuje - pokud to najdeš, a dle obsahu se rozhodni, o tomhle druhu přikrmení jsem ještě opravdu neslyšel. česky syrovátka
a tohle je z Wikipedie:
Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka. Takto se získává obyčejná sladká syrovátka, která ale rozhodně není vhodná k doplnění příjmu bílkovin a snižování hmotnosti. Je tomu tak proto, že ve většině případů obsahuje pouze okolo 12 % bílkovin a přes 60 % sacharidů.
Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných vlastností, které stojí za to využít.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Bohužel také obsahuje laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.
Účinky syrovátky na organismus. Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.
Citováno z „http://cs.wikipedia.org/wiki/Syrov%C3%A1tka“
Králíky nemám, takže o vhodnosti či nevhodnosti přímo pro ně raději nebudu spekulovat. Syrovátkou se běžně přikrmují mláďata přežvýkavců po odstavu - teda hlavně v domácích podmínkách a na sýrařících farmách. Při prvním podání je třeba velké obezřetnosti, aby nezvyk nezpůsobil průjem. Dál po navyknutí už je to dobré a chovatelé si to pochvalují.
Jinak v tom wiki článku je nejspíš nějaká kulišárna. Mléko obsahuje zhruba 3,5 ( kravské ) či 3 ( kozí ) % bílkovin. Sýřením nebo kyselým srážením při výrobě tvarohu se kaseinová ( čiliže právě bílkovinná ) frakce mléka vysráží a odfiltruje - a podle wiki tedy ze 3 - 3,5 % bílkovin v mléce "zbude" 12% bílkovin v syrovátce ?!? To je nějaká nepřesnost
Jiřina