Prosím přátele chovatele, aby mi pomohli určit resp. Potvrdit pohlaví u tří korel.
První korela, jedná se o loňské mládě (červen 2014).
Ti šedí jsou samečci, už se jim vybarvuje hlava. Ocasní pera mohou být "mláděcí" někdy i do věku 1, 5 roku, takže vypadnou později a narostou tmavá. U té bělohlavé perlostraky, je to trochu složité, protože vzhledem a chocholkou spíš vypadá jako samec, ale jako letos dvouletá má stále perlování ikdyž ne po celých zádech, (což by mohlo něco vypovídat), ale není zde jasné, zda už takovouto kresbu měla od mláděte (tedy neúplné perlování na zádech) a nebo jí perličky vypadaly v průběhu dospívání. Pokud by toto perlování korela měla stejné od mláděte, je to s velkou pravděpodobností samička, pokud se však perlování za poslední dobu změnilo a část vypadla, je to samec, ale zde si netroufám říct 100% co je to za pohlaví.
U první korely jsem si byl téměř jist, že to je samec, takže jste mi to potvrdili.
U té druhé korely jsem si původně myslel, že to je samička, akorát v posledních dnech mě začalo znervózňovat to zabarvení hlavy. Jen zase ty ocasní pera vypadají jako samičí. Tak jsem z toho byl trochu na pochybách.
U té perlostraky jsem si ani netipoval - s touto mutací nemám žádné zkušenosti a nevím, podle čeho se to určuje. Jak vypadala v mládí nebo jak se postupně vybarvovala nevím, ke mně se dostala až na podzim 2014 jako nalezenec, abych se ji ujal. Kroužek má 2013. Takže zde jsem čistě odkázán na Vaše zkušenosti a rady.
Dobrý večer!Kopíruji jen to co jsem včera dal na podobné vlákno a doplním, že jsem před týdnem oddělil samce podle zpěvu z říjnového odstavu.
Je to jednoduché a nemusel jste fotit!Samečci, už určitě prozpěvují, pokud oba jen hvízdají jsou to samice.Pro kontrolu můžete osahat kůstky, v 9 měsících je již patrný rozdíl v rozestupu.Máte li starší pár, zkuste si to na něm, ať víte co a jak.
Z fota Vám to nikdo nikdy u mutací neučí, prostě to nejde a je to vždy jen odhad rovnající se nule.Něco se dá vyčíst z genetiky, víte li přesně rodiče a jejich štěpitelnost.
Děkuji, ta fotka je hezká Dle začínajícího zabarvení hlavy se u těch přírodních skutečně bude jednat o dva samce. U té třetí to holt nechám na jaro, jak se bude chovat - nějaký zpěv jsem u ní nezaznamenal, občas jako pohvizduje nebo zakřičí. Tak uvidím.
A můžu se zeptat jak se zkoumají ty kůstky, teda které kůstky se prohmatávají a co na nich mám vnímat?