Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat chovatelů, kteří chovají tyto ptáky v kolonii, na hlučnost této kolonie. Z videí na internetu se mě zdá, že neustále švitoří a i některé hlasové projevy nejsou zrovna nejtišší, to však může být zkresleno citlivostí kamery atd. Latamy jsem viděl u chovatelů vždy jen po páru a vždy se zajímali o předložené kvítí či trávy, že u toho nevydali téměř hlásku. Na videích v kolonii jsou daleko aktivnější. Dala by se hlučnost kolonie přirovnat k jinému druhu? Letos jsem musel kvůli sousedům přesouvat ptáky a na původní místo bych chtěl něco opravdu tichého. O latamech se v jakékoliv literatuře uvádí, že jsou to velmi tiší ptáci. Jak to tedy je, Děkuji za pomoc. M. Štěpán.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210
Dle mého jejich hlučnost nejde přirovnat ke klasické hlučnosti papoušků.jejich tony nejsou bijící na poplach a nezachází do takových tónin, že by mi to vadilo a ani sousedi si nestěžují.někdy mi to příjde spíše jak by kňučeli psi, hlavně ráno, když jdu krmit...venku taky létají ptáci vydávající zvuky, myslím, že toto se ztratí v okolním prostředí, mám 3 páry, chovu zdar.
Také chovám tři páry v jedné voliéře a mohu potvrdit, že skutečně nepatří k hlučným papouškům. Toto hejno bych v hlučnosti přirovnal ve stejném počtu chovaným papouškům zpěvavým. Vím, že ale některým sousedům můžou vadit i třeba tito papoušci zpěvaví. Myslím, že tyto ptáky klidně mohu doporučit každému, kdo nechce chovat hlučné ptáky.
chovatelaustralie
napsal(a):
Také chovám tři páry v jedné voliéře a mohu potvrdit, že skutečně nepatří k hlučným papouškům. Toto hejno bych v hlučnosti přirovnal ve stejném počtu chovaným papouškům zpěvavým. Vím, že ale některým sousedům můžou vadit i třeba tito papoušci zpěvaví. Myslím, že tyto ptáky klidně mohu doporučit každému, kdo nechce chovat hlučné ptáky.
Dobrý den, prosím vás, jak krmíte latamy a jak velké pro ně máte budky?
Chci si taky pořídit 3 páry do voliéry délka 6m-šířka 1, 2m-výška 2, 2m...-je to dostatečné pro 3 páry?moc díky za odpovědi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210
Budky cca velikostně jako pro andule, nebo agoše, mají rádi veškeré ovoce, zrní taky vždy trochu, ale spíše u mě tvoří 1/3 krmné dávky...jinak máčené naklíčené zrní a jinak dělám míchanici klasika mrkev-strouhanka+kupovanou míchanici s hmyzem...tu střídám s naklíčeným...květy podle toho, co zrovna je-od smetánky, přes jakékoliv květy, které nejsou jedovaté...to opravdu ocení...
Řekl bych, že tři páry v šestimetrové voliéře není žádný problém. Je to dostatečné, když si ještě uvědomíte, že každý z těchto párů může mít tak průměrně tři mladé. Společné hnízdění není žádný problém. Budky velikosti asi jako na korely umístěte ve stejné výšce. I když je dáte vedle sebe jako do regálu, nebývá problém. Krmení je také velmi jednoduché. Krmím každý den ovocem, pro tři páry tak jednu půlku až jedno jablko napíchnu a zavěsím na háček na pletivu. Také mrkev napichuji na háčky na pletivo. Do menších misek zavěšených také na pletivu dávám denně trochu míchaného prosa, slunečnice, kardy a semence. Oves mě příliš neberou, spíše vůbec. Ptáci berou rádi téměř cokoliv z měkkého krmiva, když jim to osladíte medem nebo medovou vodou. Vařené těstoviny, rýži, dětskou výživu, měkký tvaroh suchou vaječnou medovou míchanici a podobně. Mohl bych toho vyjmenovat více ale jsou do dobří strávníci a je radost je pozorovat jak jim chutná. Mám také vždy doma menší balení krmení pro lorie a také jim tak třikrát za týden dělám trochu kašičky do menší zavěšené misky na pletivu. Zvláště v době krmení mladých se na ni vrhají nejdříve spolu s vaječnou míchanicí. V době mrazů měkkým krmivem nekrmím ale v zimě jako je ta letošní se dá krmit měkkým téměř stále. Jsou velkými milovníky vody a často se cachtají v miskách. Je nutno s tím počítat a vodu dávat často čistou do mělkých misek. Více si o nich přečtěte i ve zdejších článcích o latamech. Přeji Vám hodně štěstí v chovu a příjemnou zábavu při jejich pozorování. ZD.
U nás tyto mutace zřejmě asi nebudou nijak běžné, podle toho, že se téměř nenabízí nikde v inzerci. Červenoprsá forma se tu vůbec nechová a ostatní asi také ne. Zde nějaká fotka stažená z internetu. ZD.
Jinak faded mutace byla u nás před léty odchována ( viz diskuze a fotky na chovzvířat.), dospělý pár složený z přírodní x misty byl v říjnu lońského roku nabízen za normální, obvyklou cenu na přerovské burze. A vyselelektovaní ( nebo vymodifikovaní ?) jedinci dosahují opravdu velmi vysokých cen - dle sdělení mých známých chovatelů v zahraničí.
cone
napsal(a):
Jinak faded mutace byla u nás před léty odchována ( viz diskuze a fotky na chovzvířat.), dospělý pár složený z přírodní x misty byl v říjnu lońského roku nabízen za normální, obvyklou cenu na přerovské burze. A vyselelektovaní ( nebo vymodifikovaní ?) jedinci dosahují opravdu velmi vysokých cen - dle sdělení mých známých chovatelů v zahraničí.
Tak ono ta selekce stojí nějaké usilí a podle mě je dobře, že lidé dokáži ocenit určitou práci v chovatelsví. Například některé selektované chovy papoušků mnohobarvých jsou barevně uplně jinde než klasické odchovy. Já bych si tedy za velmi kvalitně vybarveného mnohobarvého i připlatil.