Dobrý den, prosím o radu...
Cca 2 měsíce mám papouška žaka. Jsem bez předchozích zkušeností, ale snažil jsem se o chovu zjistit, co nejvíce. Zakoupil jsem ho od chovatele z Vlašimi. Mělo mu být 3 měsíce (momentálně tedy 5 měsíců). Jelikož hned po přivezení začaly pokusy o létání, staří snad odpovídalo. Bylo mi řečeno, že zhruba ještě měsíc ho mám večer dokrmovat dokrmovací směsí. Vše šlo v pořádku. Ihned začal louskat zrní a klovat do zeleniny a ovoce. Bohužel se mi ale momentálně zdá, že tento stav nemá progres. Ze zeleniny a ovoce získává jen šťávu a zrní jen loupe. Získaná zrníčka asi odpadají. Vole se mi zdá po příchodu z práce prázdné. Pokud dokrmovací směs vysadím, propadá se mu hrudník a přece ho nenechám dále o hladu, když pevnou stravu nepřijímá. Je mi asi jasné, že jsem asi neudělal dobře a měl jsem raději oslovit nějakého prověřeného chovatele a nechat si poradit (na úkor ceny). Nicméně jsem se chtěl zeptat, zda je z toho nějaké východisko a jak dále postupovat? Normální tento stav není, že? Možná se tyto dotazy opakují, ale trápí mě to, i když na papouškovi se to nijak neprojevuje. Vypadá spokojený.
Předem moc děkuji za reakce
S pozdravem
Petr M.
Při ručním dokrmování se nikdy nesmí propást čas, kdy se papoušek odstavuje a učí se normálně zobat. Pokud se tento čas propásne, tak se v nejhorším, skutečně v nejhorším a extrémním případě může stát, že papoušek se nenaučí sám baštit a je třeba ho dokrmovat stále.Mně se to jednou taky málem stalo, ale pak jsme to nějak zvládli, do dokrmovací směsi jsem přidávala různá zrníčka,... Už si přesně nepamatuji ten postup. Snad Vám někdo poradí víc, protože tohle je dost závažná věc.
Zda něco již konzumuje a tráví poznáte podle barvy a konzistenci trusu - při konzumaci a následném trávení zrní má již trus papouška dvě složky - bílou moč a zelený trus, po krmení jen dokrmovací kašičkou je konzistence jednolitá, jednobarevná, jen trochu odlišného zbarvení než je kaše samotná. Jinak odstavováni papoušci zkoumají a konzumují nově předkládanou potravu jen tehdy, když jsou částěčně nasyceni, pokud jsou vyloženě hladoví tak se jen budou snažit křikem dovolat nakrmení kašičkou od vás. Obecně to chce jistě trochu zkušenosti a velmi se divím, že mnozí noví majitelé do odstavování jdou bez jakékoliv předchozí praxe a také zůstává stát rozum nad těmi "chovateli" co neodstavené mládě jakéhokoliv druhu laikům přenechají.
Dobry vecer,
vemu to od konce. Penize, penize vladnou svetem... takze nejlevneji koupit a nebo rychel prodat. Kupujici co nic nevi je snadna korist. Vina je na obou stranach. Ale tim papouskovi nepomuzeme.
Zadavatel pise ze si mysli... no k tomu asi neni potreba vic dodavat. Tak k veci. Papousci nikdy neji tak aby meli nacpane volatko jako kdyz krmite kasi. Jak pozorujete to padani prsou? To musi byt aspon tyden bez kase a hlady aby to bylo videt ne?
Osobne bych postupoval tak, ze bych papouskovi predkladal predmocene granule, ovoce zeleninu a piskoty. Soucasne s tim bezne zrniny. Jak zacne bastit graule a piskoty, prida ovoce, je jen otazkou casu kdy ochutna i zrni. Zacne nejspis slunecnici. Zprvu ji bude spise drobit, ale casem se ji nauci jist. Vecerni krmeni kasi je treba postupne odstranit. Krmte pouze pokud ptak zadoni. Pokud odmita, nekrmte. Pozor na tekutiny. To je v tomto obdobi hodne dulezite, nemusi hned umet pit z napajecky, ale vetsinou bezproblemu najde misku s vodou na dne volierky.
Pan Cone napsal naprosto presne, hladove mlade nezkouma a nehleda. Ale vy pisete ze se snazi a nejspis i ty zrniny loupe.
Osobne se domnivam ze chyba bude spis v majiteli nez v papouskovi, skratka mate strach prestat krmit. Ale i to souvisi s nezkusenosti a neznalosti. je mi lito, na tohle zadna rada nepomuze...
S pozdravem Smidla
miloshaska@seznam.cz
http://smidla.eu.
Zdravím,
na rozdíl od chovatelů máte situaci stíženou i tím, že máte jen jednoho jedince. Na rozdíl od chovatele, který chová ptáky obvykle ve skupince, kde se jedinci navzájem inspirují při zkoumání potravy, takže u nich jde odstav pak snáz.
To znamená že s jedním ptákem budete potřebovat jen o něco nebo o mnoho více trpělivosti, v závislosti na tom v jakém věku byl pták odloučen od své skupiny, kde se socializoval.
Ve dvou měsících je naděje, že ještě trochu stihl od svých sourozenců něco okoukat, ale o samostatnosti nelze v žádném případě hovořit. O to více podnětů potřebuje od vás.
Ve dvou měsících měl ještě nárok na 2x denně.
Alespoň hodinku denně ho něco učte. Nabízejte mu. Louskejte něco s ním atd...
Kaši ubírejte jak radil kolega výše postupně né naráz! Nenápadně.
Vyplatilo by se spíše rozdělit večerní dávku kaše na 2 menší. První kolem oběda, druhou večer. Rovněž rozdělit i měkké krmivo - na ranní a odpolední dávku. Nechat ho snažit se alespoň do oběda. pak mu podat trochu kaše, mít pro něj něco na odpoledne a zase ho nechat se snažit do večera.
Mojemu amaz. v 8mi měsících, nechávám zatím stále pro jistotu ještě k dispozici misku se suchou průmyslovou míchanicí, drceným piškotem a trochou vyloupaného konopného semínka.
Poradit vám může každý, ale nikdo vám nedá přesný recept. Největší odborník na svého svěřence jste teď vy sám, prtže každý pták i majitel je individuum. A takovým jedináčkům to může trvat klidně i půl roku.
Je dobré si něco odborného přečíst, naučit se číst řeč těla vašeho kamaráda. Člověk se u výchovy pap. učí neustále - být kreativní, vynalézavý a být trochu i optimista.