V tomto roku sa chystám na prestavbu svojich voliér, uvažujem ako zdroj tepla podlahové kúrenie, Z vlastnej skúsenosti viem že radiátorové kúrenie je suché, plus výri prach rozdiel medzi teplotami na spodku a vrchu voliéry je niekolko stupnov, pri podlahovke sa prach nevíry, dalej pokial použijem rosenie je vlhkosť vzduchu plne regfulovatelná.dalej náklady na vykurovacie médium ovela nižšie.- vyšie náklady inštalácie skúšal už niekto toto?
Myslím si, že názor " u podlahového topení se nevíří prach" je mylný. Naopak by se měl vířit více. Co způsobuje víření prachu ? To že ohřátý vzduch stoupá směrem na horu a strhavá sebou jemné částice prachu. Podlaha je vždy větší plocha než radiátor a tutíž musí zvedat podstatně více prachu do ovzduší. Ve všem ostatním kromě víření prachu by podlahové topení mělo být lepší ale s vyššími pořizovacími náklady.
Dovolím si vás trochu opravit. Zdánlivě je logické co píšete, ale u správně navrženého a provozovaného podlahového topení je víření prachu opravdu výrazně menší než u klasických radiátorů. Jde o to, že právě s ohledem na velkou plochu podlahovky není potřeba (a ani to není vhodné) ohřívat topnou vodu na vysokou teplotu. Postačí zpravidla do 35°C, povrch podlahy má pak v závislosti na skladbě a použité finální vrstvě teplotu i výrazně pod 30°C. Teplotní rozdíl je tak velmi malý a tím dochází i ke snížení proudění vzduchu. Odtud nižší prašnost. Radiátor s vodou o teplotě cca 65°C má na povrchu stejnou teplotu a tím větší rozdíl teplot ve srovnání s okolním vzduchem. Kamna roztopená na 80°C už jsou z tohoto pohledu tak trochu teplovzdušným ventilátorem.
albert
napsal(a):
Dovolím si vás trochu opravit. Zdánlivě je logické co píšete, ale u správně navrženého a provozovaného podlahového topení je víření prachu opravdu výrazně menší než u klasických radiátorů. Jde o to, že právě s ohledem na velkou plochu podlahovky není potřeba (a ani to není vhodné) ohřívat topnou vodu na vysokou teplotu. Postačí zpravidla do 35°C, povrch podlahy má pak v závislosti na skladbě a použité finální vrstvě teplotu i výrazně pod 30°C. Teplotní rozdíl je tak velmi malý a tím dochází i ke snížení proudění vzduchu. Odtud nižší prašnost. Radiátor s vodou o teplotě cca 65°C má na povrchu stejnou teplotu a tím větší rozdíl teplot ve srovnání s okolním vzduchem. Kamna roztopená na 80°C už jsou z tohoto pohledu tak trochu teplovzdušným ventilátorem.
Rozumím Vašemu výkladu a rozšířil jsem si své laické znalosti. Tím mne dvojnásob mrzí, že jsem nešel touto cestou při rekonstrukci baráku. Mne naopak tvrdili, že podlahovka zvyšuje víření prachu..
Http://www.ararauna.cz/2015/02/ucinne-topeni-do-volier-ktere-prilis-nevysusuje-vzduch-ani-neviri-prach-zkuste-salave-panely/
Tady je popsané vytápění od stropu.