Genetika korely - prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2015 17:49
pavli

XXX.XXX.4.26

Pěkný den, potřebovala bych trochu poradit s genetikou korel. Mám 2 samice korely bělohlavé. Jedna je perlová a druhá celá tmavá. Nemůžu sehnat samce korely bělohlavé, proto mám dotaz zda bych mohla pořídit samce jiného než bělohlavého nebo albino a přesto odchovávat i bělohlavé korely.
V genetické kalkulačce se moc nevyznám.

Děkuji za rady.

17.2.2015 20:43
saroun

XXX.XXX.89.202

pavli napsal(a):
Pěkný den, potřebovala bych trochu poradit s genetikou korel. Mám 2 samice korely bělohlavé. Jedna je perlová a druhá celá tmavá. Nemůžu sehnat samce korely bělohlavé, proto mám dotaz zda bych mohla pořídit samce jiného než bělohlavého nebo albino a přesto odchovávat i bělohlavé korely.

Děkuji za rady.

Zdravím, vzhedem k dědičnosti bělohlavých neodchováte bělohlavé jinak než použít alespoň štěpitelného na bělohlavé. Obávám se, že bez pochopení základních principů s tím prostě nehnete. Není to až tak složité, chce to jen zapřemýšlet. Podle vašeho textu jste toho schopna. Přeji hezký den a chuť do přemýšlení.

17.2.2015 21:00
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

pavli napsal(a):

Děkuji za rady.

Zdravím, můžete k samičkám dát samce jakékoliv mutace, avšak musí být štěpitelný na bělohlavé, tedy vizuálně sice nebělohlavý, ale po bělohlavých rodičích, nebo aby alespoň jeden z jeho rodičů byl bělohlavý. Jinak odchov vizuálně bělohlavých mláďat není možný, odchovy by byly pouze obyčejně zbarvení štěpáci do bělohlavých. Bělohlavá mutace je recesívní a je třeba, aby jak z otcovské tak i z mateřské strany byl gen pro bělohlavé zbarvení, ať už vizuálně nebo nevizuálně (tzv. štěpitelný). Pokud jedna složka chybí pak budou mláďata pouze obyčejně zbarvená štěpící do bělohlavých. Nevím, jak toto lépe vysvětlit, opravdu je třeba si osvojit základy genetiky a také si něco přečíst o mutacích korel, abyste věděla, které jsou vázané na pohlaví a které recesivní atd. a teprve podle toho je možné pak pracovat dál.

17.2.2015 21:22
machin

XXX.XXX.85.127

Dobrý večer!Koukněte na odkaz.Není to, tak složité.

http://www.gencalc.com/gen/cz_genc.php?sp=0Cock.

18.2.2015 14:11
pavli

XXX.XXX.4.26

Všem moc děkuji za rady. Určitě si něco o genetice nastuduji.
Od štěpitelného samce vím že by byly mladé i bělohlavé, ale sehnat stoprocentního štěpáka je v dnešní době trochu problém. Některým lidem se moc nedá věřit.
Snad se mi tedy ale povede do jara něco sehnat

18.2.2015 21:37
pokec

XXX.XXX.79.2

Zdravím. Odkud jste? Nějaké bělohlavé samce byc měl.

19.2.2015 15:23
pavli

XXX.XXX.4.26

pokec napsal(a):
Zdravím. Odkud jste? Nějaké bělohlavé samce byc měl.

Jsme ze Vsetínska.

20.2.2015 19:23
pokec

XXX.XXX.79.2

pavli napsal(a):
Jsme ze Vsetínska.

Zdravím.Tak to vám nepomůžu, jsem od Brna.

Přidejte reakci

Přidat smajlík