Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2015 07:33
fauna2014

XXX.XXX.166.96

Dobry den,
prosim o pomoc jake zbarveni maji tyto korely z leve a prave strany? Dekuji za radu a pomoc, jsem zacatecnik.

3.3.2015 07:38
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

Dobrý den, korela vpravo na fotogragii je šedý bělohlavý sameček, korela vlevo vypadá na šedou (nebo skořicovou - z fotografie to jde hůř poznat) strakatou perlovou bělohlavou samičku.

3.3.2015 08:05
fauna2014

XXX.XXX.166.96

Dobry den,
dekuji moc jeste posilam tady jednu fotku :).

3.3.2015 08:23
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

Tak samička je tedy skořicová bělohlavá perlostraka. Na té předchozí fotce ten odstín trochu klamal.

3.3.2015 08:42
fauna2014

XXX.XXX.166.96

Dekuji moc :) jeste tady mam andulky jestli nahodou nevite zbarveni taky.Dekuji predem.

3.3.2015 09:16
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

fauna2014 napsal(a):
Dekuji moc :) jeste tady mam andulky jestli nahodou nevite zbarveni taky.Dekuji predem.

Nemáte zač, u andulek bohužel nevím, andulky jsem chovala kdysi jako dítě, ale jen ty klasické zelené a modré, mutacím andulek bohužel nerozumím, tak snad poradí někdo jiný.

3.3.2015 09:28
zbosace

XXX.XXX.8.178

Na tej skoricovej perlostrake je patrny úbytok perlenia. Viete jej vek?

3.3.2015 09:47
atobajus

XXX.XXX.202.6

zbosace napsal(a):
Na tej skoricovej perlostrake je patrny úbytok perlenia. Viete jej vek?

Taky bych to, podle té fotky zad, viděl spíše na přepeřujícího samce.

3.3.2015 09:58
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

Ten úbytek perlování ještě nemusí signalizovat samčí pohlaví. Sama mám v chovu 4 letou samici co má přesně tuto kresbu a perličky jí rok co rok mírně mizí a je to skutečně samice, snáší vajíčka a odchovávala již několikrát mladé. Ale pokud je ta korela ještě mladá, může to být i samec, já to tipovala z fotky podle toho tvaru chocholky.

3.3.2015 10:02
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

anurra.rhonean23 napsal(a):
Ten úbytek perlování ještě nemusí signalizovat samčí pohlaví. Sama mám v chovu 4 letou samici co má přesně tuto kresbu a perličky jí rok co rok mírně mizí a je to skutečně samice, snáší vajíčka a odchovávala již několikrát mladé. Ale pokud je ta korela ještě mladá, může to být i samec, já to tipovala z fotky podle toho tvaru chocholky.

Zde znovu ta samá samička (foto je z minulého týdne). Předchozí foto bylo cca 2 roky staré. Ty perličky jí během 2 let maličko vypadaly.

3.3.2015 10:07
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

A zde ještě tato samice se svým partnerem. Dávají krásná mláďata. Ale je pravda, že je to zatím jediná samice, u které jsem se s tím mírným ztrácením perlování během let setkala. Ostatní moje samičky mají perlování neměnné, ale zase to nejsou straky.

3.3.2015 10:08
fauna2014

XXX.XXX.166.96

Jste rekla spravne sedivy samec belohlavy a ta druha je samicka skoricova perlova :).

3.3.2015 11:19
baca73

XXX.XXX.41.221

Prosim mohli by jste poradit me jestli mam par.. dekuji..

3.3.2015 15:09
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

baca73 napsal(a):
Prosim mohli by jste poradit me jestli mam par.. dekuji..

Jak jsou korely staré? Věk hraje velkou roli při určování, protože mláďata vypadají jako samice. Někdy se dá pohlaví odhadnout podle tvaru hlavy nebo chocholky ale je to dost nepřesné. Ve Vašem případě to zatím vidím na dvě samičky, ale chce to více faktorů pro posouzení. U té skořicové bělohlavé straky to bude složité, samec i samice mají i po přepeření stejnou barvu, často ani ocasní pera nemusí napovědět správně. Dospělý samec (věk cca 1 rok a více) by je měl mít jednobarevné, tedy v tomto případě buď béžové, nebo bílé. Samička je má bílé s béžovým proužkováním nebo tečkováním. Ale jinak u této strakaté mutace je lepší spíše určovat pohlaví podle chování: dospělí a dospívající samečci od věku cca 6 měsíců melodicky zpívají a předvádějí se (často odtahují křídla od těla, poklepávají zobákem, kývají hlavou a různě se naparují. Samičky bývají tiché nebo naopak ukřičené a mohou pískat jednoduché melodie nebo se naučit pár slov, ale nepředvádějí se jako samci. U té tmavší šedé bělohlavé perlové pohlaví poznáte opět až korela začne dospívat a přepelichávat. Pokud je již dospělá (stáří cca 1 - 1,5 roku) máte samičku. Samcům by mělo perlování postupně mizet a vymizet. Někdy existujou ale výjimky, kdy perlování samečkovi zůstane až do 2 a více let, nebo perlování vypadne jen částečně, ale většinou se v průběhu dospívání nějak změní. Také u samiček se to perlování někdy může měnit, což bývá matoucí, jako v případě výše uvedené. Mám zkušenost že na strakatých a perlových korelách se to pohlaví poznává podle barvy opeření nejhůř. Takže zkuste spíš vypozorovat, jak se korely chovají.

4.3.2015 06:01
baca73

XXX.XXX.41.221

Dekuju za vysvetleni. perlova by mela byt rok 2013 tak to bude samicka. a tu straku jsem bral jako samce je lonska.. Budu to muset vypozorovat a kdyz tak dokoupit dva samce..

Přidejte reakci

Přidat smajlík