m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Podlé mého soudu, když si vezmete mrkev a vaříte ji v polévce, tak veškeré vitamíny a stopové prvky se vyvaří do vody. Ale v té polévce to nevadí, protože sníte i tu vodu. Z toho vyplývá, že podávat ptákům mrkev má význam jen syrovou.
S pozdravem M. Zedlitzer.
Děkuji za odpověď. A ještě se chci zeptat jestli máte zkušenosti s podáváním vařeného vajíčka i se skořápku ? V době odchodů když mají mladé tak dávám jenom samotné vajíčko protože sem četl že ta skořápka může tomu malému proříznout volatko nebo prostě že je to nebezpečné ale tedka když nemají odchovy tak jim to vajíčko mužů dat i s tou skořápku? Děkuji.
wolosko
napsal(a):
Děkuji za odpověď. A ještě se chci zeptat jestli máte zkušenosti s podáváním vařeného vajíčka i se skořápku ? V době odchodů když mají mladé tak dávám jenom samotné vajíčko protože sem četl že ta skořápka může tomu malému proříznout volatko nebo prostě že je to nebezpečné ale tedka když nemají odchovy tak jim to vajíčko mužů dat i s tou skořápku? Děkuji.
Dobrý den.
S vajíčkem i se skořápkou nemám zkušenosti a bál bych se toho. Někde na diskuzi o tom psali, ale myslím si, že skořápky se dávají sušené a zbavené vaječné blány a nadrcené. Snad se někdo fundovanější k tomu vyjádří. Já používám vajíčka bez skořápek.
S pozdravem M. Zedlitzer.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Podlé mého soudu, když si vezmete mrkev a vaříte ji v polévce, tak veškeré vitamíny a stopové prvky se vyvaří do vody. Ale v té polévce to nevadí, protože sníte i tu vodu. Z toho vyplývá, že podávat ptákům mrkev má význam jen syrovou.
S pozdravem M. Zedlitzer.
Dobrý den.
Pane, Vaše odpověď má logiku, ale už jsem zapomněl, co vše jsem o tom četl. Záleží, které vitamíny se vařením zničí, jako C, který zase není pro ptáky tak důležitý. Některé prvky zůstanou. Toto je odborná záležitost a já jsem jen praktik. Vařená zelenina se udává je chutnější, stejně jako vařená kukuřice a luštěniny, které by se měly povařit pro blokaci trávení u jen namočených. Pro tazatele: Myslím, snad to někdo nenapadne, že u papoušků, které chováte si s tím nemusíte dělat starosti. Dávejte zeleninu, co jim chutná. Jistě se Vám chov bude dařit.
wolosko
napsal(a):
Děkuji za odpověď. A ještě se chci zeptat jestli máte zkušenosti s podáváním vařeného vajíčka i se skořápku ? V době odchodů když mají mladé tak dávám jenom samotné vajíčko protože sem četl že ta skořápka může tomu malému proříznout volatko nebo prostě že je to nebezpečné ale tedka když nemají odchovy tak jim to vajíčko mužů dat i s tou skořápku? Děkuji.
Pane, klidně dávejte vyjíčko i se skořápkou, nic se nestane. Ve svalnatém žaludku se i větší pozřené kousky rozmělní a v žlaznatém žaludku "rozpustí". V době malých mláďat by se neměly dávat, zvláště ne nerozpustný grit jako křemitý písek atd. Já grit včetně skořápek dávám celoročně ve zvláštních miskách u papoušků i astrildů bez problému. Jen dodám, že vaječná skořápka má ten nejoptimálnější poměr vápníku, fosforu a hořčíku, neobsahuje soli jako sepie a je skoro zadarmo. Ale i já kupuji a přimíchávm grit s příměsí mořských mušlí. Aby mě někdo nenapadl, že nehovořím stručně věcně k dotazu. Vše pozvolna. Když koupíte ptáky, kteří neviděli písek ani skořápky, nacpou se a může být problém.Ať se Vám daří.
Moudivláček
napsal(a):
Dobrý den.
Pane, Vaše odpověď má logiku, ale už jsem zapomněl, co vše jsem o tom četl. Záleží, které vitamíny se vařením zničí, jako C, který zase není pro ptáky tak důležitý. Některé prvky zůstanou. Toto je odborná záležitost a já jsem jen praktik. Vařená zelenina se udává je chutnější, stejně jako vařená kukuřice a luštěniny, které by se měly povařit pro blokaci trávení u jen namočených. Pro tazatele: Myslím, snad to někdo nenapadne, že u papoušků, které chováte si s tím nemusíte dělat starosti. Dávejte zeleninu, co jim chutná. Jistě se Vám chov bude dařit.
Dobrý den.
Díky za vysvětlení. Já měl dojem, že jsem četl, že vařením se samozřejmě zničí vitamín C, ale ostatní složky se vylouhují do vody a zbyde jen vláknina. U vařených luštěnin jde o nastartování trávicích enzymů. Netvrdím, že mám pravdu, ale takhle to mám nějak zafixované. Budu rád, když se dozvím více a budu si moci opravit náhled na tuto věc. Díky za odpověď.
S pozdravem M. Zedlitzer.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
Podlé mého soudu, když si vezmete mrkev a vaříte ji v polévce, tak veškeré vitamíny a stopové prvky se vyvaří do vody. Ale v té polévce to nevadí, protože sníte i tu vodu. Z toho vyplývá, že podávat ptákům mrkev má význam jen syrovou.
S pozdravem M. Zedlitzer.
Zrovna u mrkve to takto nefunguje. Vařením mrkve se zpřístupní lépe a víc betakaroteny (prekurzor vitaminu A) než když jí budete dávat syrovou.