Když víte jakou budku jim uděláte tak proč se ptáte? Zkuste jim dát jednu budku podle vašich měr a druhou podle návodu těch co vám tu radili a uvidíte kterou si vyberou. Já jsem také kupoval pro králováky před lety budku "dvouchlapovku" na burze a dnes bych jim dal menší. Ptáci mají v těsnější budce větší pocit bezpečí. Když jsem např měl ve voliéře jednu větší budku o rozměrech průměr dna 30cm a výška 40cm pro rozely žlutolící a menší o rozměrech průměr dna asi 15cm a výšku 30 cm pro zpěváky, tak si samička zpěváka prohlédla obě budky a vybojovala si tu menší, kde vyvedli 6 krásných mladých. Královačka, která vyvedla 4x mladé ve stejné velké budce se snažila dostat do budky pro neofémy. Bylo to komické jak se tam snažila aspoň nakouknout. Až po nějakém čase si uvědomila, kde je "doma".
Ptám se proto, protože v hlavě jsem měl jiné rozměry než co uvádí literatura a nechat si poradit od zkušenějších není nikdy na škodu. Vím, že ptáci nemají rádi přespříliš velké budky vůči jejich velikosti, ale třeba u rozel žlutobřichych mám docela velkou budku a měli v ni bez problémů 5 mladých. Zkratka, hold nasednou nebo ne.