anuafi
napsal(a):
Dobry den potrepoval bych poradit samec mi napada samici když je u nej na bydle je to normalni ? snazi se ji zobakem odehnat ona vzdy odleti jsem zacinajici chovatel dekuji za slusne odpovedi.
Dobrý večer. Pokiaľ si vyslovene neubližujú (prenasledovanie, dlhotrvajúce atakovanie, nebodaj zranenia do krvi), tak ich zatiaľ len pozorujte. Pridajte veľa vetiev a konárov na obhryz kvôli rozptýleniu. Akú veľkú voliéru obývajú? Majú k dispozícii búdku?
Dobrý den,
to je naprosto běžné chování u samců králováků. Mám dva páry královských a u obou je samec dominantní a samici prohání. Když dám krmení samec je tam první a samice musí počkat, až dojí a pak teprve může ke žrádlu. Teď těsně před tokem se agresivita ještě zvyšuje a napadání je intenzivnější, ale oplozená snůška se vždycky dostaví a agresivita se utlumuje. Četl jsem nedávno novou knížku o austrálii, kde je psáno, že dominantní u králováků je samice, ale osobně jsem to ještě neviděl.
anuafi
napsal(a):
Dobry den potrepoval bych poradit samec mi napada samici když je u nej na bydle je to normalni ? snazi se ji zobakem odehnat ona vzdy odleti jsem zacinajici chovatel dekuji za slusne odpovedi.
Jo samec ji chce krmit proto ji odhání a třeba i nahání a sráží dolů a klove normální jev samce...
Misky na krmení dejte dvě, budete tlumit dominantní chování samce, Všímejte si denně samice, jestli nemá zranění nebo zlomené peří.Budky dejte dvě, lépe se přesvědčíte o ochotě k páření, poznáte to podle toho že samec bude nahánět samici k budce kterou si vybral, ale nechte je tam obě, samec bude cítit konkurenci a bude se samici dvořit.To je chovatelská diplomacie.Vždy nechejte ptáky aby se sami rozhodli.Pokud nebudou mít letos mladé, nevadí, jejich partnerská zkušenost se vám vrátí v příští sezóně.Hodně úspěchů.