Dobrý den, prosím o radu. Dostala jde kaktus, zalévám jej mírně jednou týdně. Jenomže jsem jeden týden zapomněla a kaktus se jakoby"scvrkl". Okamžitě jsem jej dostatečně zalila, ale nespravil se. Naopak se mi zdá, že je to horší. Už jej nezalévám, půda je pořád dost vlhká. Už nevím co s ním. Přesadit? Dát víc na světlo? Děkuji za rady.
Kaktus vám uhnívá, v zimě není nutné ho zalévat, to až na jaře až se oteplí. Zkuste ho mírně zmáčknout jestli není uvnitř už shnilý.(v rukavici, pozor na jehličky) jestli se promáčkne tak ho zkuste zachránit, odřezat a nechat tři dny zaschnout a potom ho položte řeznou ranou na suchou zeminu v květináči. Po čase mírně nadzvedněte jestli zakořenil tak opatrně zalévejte. Kaktus má raději sušší podmínky jako přemokření. Záleží také na tom v jakém prostředí ho pěstujete. Jestli bude v létě na slunci tak je nutné ho zalévat častěji než na okně v bytě. Ať se zadaří mu pomoci.
Aj keď ste v nesprávnej diskusii je zrejmé, že je podnož zasiahnutá hnilobou. Tento druh podnože kaktusu sa používa na urýchlenie rastu v skleníkoch záhradnictiev ale má riedke pletivo a preto je náchylné na hnilobu. Je potrebné oddeliť každú odnož a samostatne naštepiť na iný druh podnože, napríklad Eriocereus jusbertii alebo iný druh cereusu. Je to potrebné urobiť pokiaľ hniloba neprenikne k naštepenému bezchlórovitému druhu kaktusu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mam doma stejný kaktus a taky se mi to stalo celej uhnil tak jsem ho vyhodil a byl z baumaxu a tam mají ty kaktusy hodně nabarvený a roubovaný.
RobinEn

XXX.XXX.5.32
Dobryden mam taky problem s kaktusakem zmensil se mi a zkousel jsem oba zpusoby zalevat vice I nezalevat vubec ale nemam jak odskouset zda uz je shnily nebo protoze se jedna o druh kaktusu ktery ma dlouhe ostre jehlicky a nemam to srdce ho dat pryc mate nekdo radu nebo zlusenost? Dekuji moc za odezvu
Zdravím,
podle těch solí usazených na substrátu je zřejmé, že jste jej přelil. A to dlouhodobě. Už mu nemůžete víc ublížit, když ho vyklepnete z květináče. Tak poznáte, jestli už má uhnilé kořeny, což je velmi pravděpodobné, tak už zbývá jedině koš a koupit si nový. Ale napřed si něco málo o kaktusech nastudujte.
Katusodborník

XXX.XXX.63.199
Dobrý den,
doma mám kaktus napadený červci. Co mám udělat, když nechci použít insektidační postřik.
Dobrý den,
kdyby si pan pterodactyll přečetl první příspěvek od paní nebo slečny nicoll pořádně, tak by
věděl, že kaktus nicoll dostala a že si ho nepořizovala sama. Mnoho kaktusů i jiných rostlin kupovaných ve velkoobchodech si s sebou již v zemině přináší velice často hodně chorob. Ve velkoobchodech zaměstnanci prostě rostliny zalijou a nedívají se na to, jestli přelili, nebo neřeší, která rostlina potřebuje vody méně a která více. Kaktusy jsou suchomilné rostliny, pokud jsou
dlouho v mokré zemině, tak uhnívají.
Paní nebo slečna chtěla od nás poradit, takže bychom ji nemuseli odpálkovat způsobem
tak si to přečti, všude je vše napsáno.
venavi
napsal(a):
Dobrý den,
kdyby si pan pterodactyll přečetl první příspěvek od paní nebo slečny nicoll pořádně, tak by
věděl, že kaktus nicoll dostala a že si ho nepořizovala sama. Mnoho kaktusů i jiných rostlin kupovaných ve velkoobchodech si s sebou již v zemině přináší velice často hodně chorob. Ve velkoobchodech zaměstnanci prostě rostliny zalijou a nedívají se na to, jestli přelili, nebo neřeší, která rostlina potřebuje vody méně a která více. Kaktusy jsou suchomilné rostliny, pokud jsou
dlouho v mokré zemině, tak uhnívají.
Paní nebo slečna chtěla od nás poradit, takže bychom ji nemuseli odpálkovat způsobem
tak si to přečti, všude je vše napsáno.
Ano ,je jedno kde k němu přišla. Když nevím jak se o něco starat,tak si to nejprve zjistím. Zalévá to každý týden, až shnije a pak žádá radu. Prosím,raďte. Myslím ale že je dávno vyhozený. Navíc takovým lidem se poradit nedá. Hezký den.
Valentko

XXX.XXX.116.66
nicolett
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Dostala jde kaktus, zalévám jej mírně jednou týdně. Jenomže jsem jeden týden zapomněla a kaktus se jakoby"scvrkl". Okamžitě jsem jej dostatečně zalila, ale nespravil se. Naopak se mi zdá, že je to horší. Už jej nezalévám, půda je pořád dost vlhká. Už nevím co s ním. Přesadit? Dát víc na světlo? Děkuji za rady.
Neviem ako táto téma súvisí s exotickým vtáctvom ale dobre.
Veronika2709

XXX.XXX.83.21
Dobrý den, vložila jsem tady fotku co jsem fotila před dvěma dny do prezentace a fotku co jsem fotila dnes. Dnes jsem (roubovaný) kaktus, který byl koupený u vás našla v takovém stavu a nevím čím by tomohlo být, popřípadě co mám udělat. Prosím napíšete mi čím by to mohlo být? Nebo nějakou radu? Podnož je měkká a oranžová část hnije. Moc děkuji za jakkoukoliv radu a informaci.
Davidz2768

XXX.XXX.168.37
Dobrý den, mám jen dotaz ohledně kaktusu. Mám doma také kaktus ale nevím jestli už se jedná o hnilobu nebo ne. Děkuji za odpověď
Ve zkratce... všechno špatně jen když se podívám na ten substrát..lignocel je dobrý tak akorát do terárka, ale určitě ne ke kaktusům, jestli jste rostlinu pravidelně zalévala, tak Vám s největší pravděpodobností uhnila, lignocel drží dlouho vodu. a to je pro kaktusy konec. Jinak se jedná o Gymnocalycium mihanovichii - informací o tom jak pěstovat tuto rostlinu je na netu spousty...
RN
Vandinkaaa

XXX.XXX.177.211
Potrebovala bych radu, je to kaktus od kamaradky k narozeninam.. nikdy jsem kaktus nemela, ale starala jsem se o nej podle te cedulky kde bylo napsano ze ma rad slunicko, ci polostin, zalevat max 1 za 3 tridny..problem je ze ho obcas zalila i mamka (zespod) .. uhnily mi tri kaktusky a s tim ctvrtym si nejsem jista zda uhniva nebo ne..mekky vespod neni, prosim da se to nejak zachranit aby mi neuhnil cely? Kamoska rikala ze ho muzu rovnou vyhodit, ze ji vzdycky uhnil cely kdyz uhnila nejaka cast.. prijela jsem domu co 10 dnech a vsimla si ze tri kaktusky jsou oblezle bilou plisni.. viz foto, odrizla jsem je nozem uplne uspod, vytekla z nich spousta vody, co jsem nechytla do kapesnicku, tak jsem v hline vysusila tez kapesnickdm aby si tu vodu nasal driv nez se uplne vsakne.. posledni fotky jsou aktualni, jak vypada kaktus ted, fotila jsem hlavne ten jeden ten jeden kaktusek, jak zespodu zacina zloutnout.. mekky ale neni, trosku se kvikla kdyz na nej sahnu a nevim jestli ho mam tez uriznout nebo nechat a nevim zda se to da jeste zachranit.. zvrchu muzete videt jak kaktus roste nejspis, je svetle zeleny na vrchu.. da se nejak zachranit aby mi neuhnil cely?
Na fotkach je uhnily kaktus
Davidz2768

XXX.XXX.168.37
Dobrý den mám dotaz ohledně kaktusu, tento kaktus mám už docela dlouho, ale v několika dnech začal mít více tmavěji zelenou barvu. Co se děje? Děkuji za každou odpověď
Kombajn

XXX.XXX.19.174
Zdravím potřebuju radu, dostala jsem kaktus na narozeniny (v dubnu) ale zůstal u mamky teď jsem si ho vzala k sobě ale je v hroznem stavu poradíte mi prosím jak ho zachránit. A v jakých podmínkách ho mít.
Děkuju
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Kombajn
Vyzkoušel bych jiný obor-jste na exotickém ptactvu,ale to je také zajímavé.
Vandinkaaa
napsal(a):
Potrebovala bych radu, je to kaktus od kamaradky k narozeninam.. nikdy jsem kaktus nemela, ale starala jsem se o nej podle te cedulky kde bylo napsano ze ma rad slunicko, ci polostin, zalevat max 1 za 3 tridny..problem je ze ho obcas zalila i mamka (zespod) .. uhnily mi tri kaktusky a s tim ctvrtym si nejsem jista zda uhniva nebo ne..mekky vespod neni, prosim da se to nejak zachranit aby mi neuhnil cely? Kamoska rikala ze ho muzu rovnou vyhodit, ze ji vzdycky uhnil cely kdyz uhnila nejaka cast.. prijela jsem domu co 10 dnech a vsimla si ze tri kaktusky jsou oblezle bilou plisni.. viz foto, odrizla jsem je nozem uplne uspod, vytekla z nich spousta vody, co jsem nechytla do kapesnicku, tak jsem v hline vysusila tez kapesnickdm aby si tu vodu nasal driv nez se uplne vsakne.. posledni fotky jsou aktualni, jak vypada kaktus ted, fotila jsem hlavne ten jeden ten jeden kaktusek, jak zespodu zacina zloutnout.. mekky ale neni, trosku se kvikla kdyz na nej sahnu a nevim jestli ho mam tez uriznout nebo nechat a nevim zda se to da jeste zachranit.. zvrchu muzete videt jak kaktus roste nejspis, je svetle zeleny na vrchu.. da se nejak zachranit aby mi neuhnil cely?
Na fotkach je uhnily kaktus
Tak se v ptačí diskuzi objevily kaktusy. Není to na škodu.
Kdysi jako začátečník jsem měl pár roků asi 50 obyčejných druhů kaktusů krásně kvetoucích, ne roubovance.
Zde v dobrých radách se jaksi vytratilo základní: Teplota - zálivka - světlo.
Letní období -
teplo a světlo, růst a kvetení, proto i bohatší zálivka, nedá seříct kolikrát, záleží na teplotě.
Zimní období -
chladno, stagnace růstu, téměř žádná zálivka. V suchu a chladnu přezimuje bez zálivky i potmě třeba 3 měsíce.
Zimní teplota podle druhu 6° C teplomilné 12° C chladnomilné. Při vyšší teplotě začínají růst a z nedostatku světla jsou " vyčáchlé".
Dobrý den,
mate na kaktusu Echinocactus grusonii( židle pro tchýni) vlnatku.Doporučil bych kaktus vyklepnout z květináče jestli na kořenech není i kořenovka.
Pokud jsou kořeny pokryté také bílými chomáči a brouky tak kaktus oklepejte od substrátu a květináč vyhodit nebo vydrhnout v teplé mýdlové vodě.Očistit důkladně kořeny a přesadit.
Na vlnatku je dobré lezoucí brouky odstranit třeba špendlíkem nebo párátkem a chomáče potírat štetcem namočeným ve směsi mýdla a denaturovaného lihu.
Je to na díl a lepší pak vetší kontrola kaktusu. Kaktus má asi vysokou pokojovou teplotu a suchý vzduch .
Na zimu jak psal Moudivláček je lepší nízká teplota třeba sklep nebo garáž.
Je to tak - je silně napaden vlnatkou. Mechanické odstranění bude vzhledem k otrnění velmi obtížné, asi se neobejdete bez chemie. Vyklepnout z květníku, očistit kořeny, jak je uvedeno výše. Pokud budou kořeny v pořádku zasadit do vhodného substrátu pro kaktusy - dá se koupit v zahradnictví. V zimním období nezalévat a raději do chladu (5-15 C).
Pro záchranu nejzásadnější bude zbavit ho vlnatky.
Více si můžete počíst na stránkách kaktusového klubu plzeň - http://kkplzen.eu/index.php/forum/10-choroby-a-skudci/12363-vlnatka. Tam si pak můžete nastudovat i postup, jak dál s péčí o kaktus (sázení, zakořeňování, substrát, zalévání, umístění ...) Je zima, spousta času ke čtení.
Tak já si dlouho netroufla, ale když se to tak rozjelo. Nevíte náhodou, co je to za kaktus? Koupené v obchodě jako mrňous za 50,-Kč, za několik let začal kvést a kvete od jara do října jedním až čtyřmi květy. Asi to rarita nebude, když kvete i u mě, ale zajímalo by mě, co je zač.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!