Tímto chci upozornit ty, kteří časopis neodebírají na velmi zajímavý neobvykle obsáhlý třináctistránkový článek březnového čísla, v němž jsou obsaženy praktické zkušenosti veterinární i chovatelské jedné z několika nejznámějších našich veterinářů specializujících se na exotické ptactvo.
S podobnými názory odborníka na problemetiku (výživa, nakličování, odčervování, roztoči, virová onemocnění "slunečnice od kombajnu" versus renomované firmy, domácí mazlíčci a pod.) jsem se dosud setkal ojediněle a mluví mně z duše.
Vřele jeho přečtení všem diskutujícím doporučuji.
ON.
Dobrý večer! Dovolím si pridať odkaz na spomínaný článok:
http://www.ararauna.cz/2015/03/na-navsteve-u-antonina-a-lubice-necasovych-chovatelu-vzacnych-amazonanu-kakaduu-a-dalsich-papousku/
A trochu menej optimistický článok od pani doktorky:
http://www.ararauna.cz/2012/11/bruselska-konference-dovoz-a-drzeni-exotickych-zvirat-v-eu-vyznela-proti-chovatelum/
Na záver chcem popriať pani MVDr. Ľubici Nečasovej všetko dobré k zajtrajším meninám. Na Slovensku treba rozšíriť chovy, aby takéto sympatické a šikovné ženy neodchádzali za prácou (a manželom) k našim bratom!
Ďakujem za opravu, neuvedomil som si to. Každopádne článok v NE odporúčam prečítať, veľmi zaujímavá informácia o kakadu palmových je, že ako jediný papagáj má určitý odpor hrýzť človeka, pokiaľ s ním manipuluje. Podľa slov pani doktory sú to ideálni spoločníci do domácnosti. V USA sú takto chovaní bežne (ako aj hyacintové ary a guaroby). i keď ja by som ich radšej videl vo veľkej voliére a v páre. Páčila sa mi reakcia na tento názor, že už len počkať, kým klesne ich cena.
Ano, kéž by klesla. Zrovna paní doktorka ale má s kakaduy palmovými díky ČIŽP dost špatné zkušenosti, viz
http://www.ararauna.cz/2012/04/lubica-necasova-nejsme-paseraci-zabaveni-kakaduove-palmovi-jsou-z-ceska/.
Je veľmi otázne, koho záujem je, aby hynuli a nerozmnožovali sa vzácne druhy papagájov. Je vidieť, ako veľa toho ešte musíme ako spoločnosť dosiahnuť: ..."Stačí se ale podívat do blízkých zemí, jako je Německo, Dánsko, jak se takové případy řeší tam. Postupuje se v zájmu zvířat. Zavedou se takové sankce, aby se nikomu nevyplatilo podvádět. Zabaví se jejich doklady, aby s nimi majitel nemohl nijak nakládat, a do rozhodnutí soudu se ponechávají původnímu vlastníkovi."...
Mne stačilo vidieť fotku už nebohého pána Zdeňka Pichlíka, ktorému po zásahu inšpekcie uhynulo množstvo papagájov. Stále mám pred očami žalostný pohľad na fotku pána Pichlíka s uhynutými kakaduami, amazoňami a arami vytiahnutými z mrazáku. To je pre chovateľa veľmi bolestivé. Veľa by vedel rozprávať aj pán Milan Vávra, ten má skúsenosti so slovenskými úradmi bohaté, takisto ako pán Bohumír Šimerda, ktorému od "návštevy" inšpektorov prestali kakadu palmové dôverovať a neodchovávajú. Nechce sa mi veriť, že je to spôsobené amaterizmom exekutívy. Musí za tým byť niečo iné. Na druhej strane ja mám s inšpektormi skúsenosť zatiaľ veľmi dobrú, ale to nechovám kakadu palmové ani iné veľmi vzácne druhy. No ale dosť bolo k týmto nepríjemnostiam, lebo ako hovorí staré japonské príslovie: "Klinček, ktorý vytŕča, dostane po hlavičke!".