eli22
napsal(a):
Dokrmování sondama, tak to je pěkně nechutný. Většinou pak papoušci mají hrůzu i z přibližující se ruky.
Rád by som sa pozrel na to, ako by ste dokrmovali mláďa, ktoré z nejakej príčiny treba odobrať týždeň pred vyletením !
V takýchto prípadoch používam 5ml striekačky s gumovou hadičkou, netreba žiadna špec. sonda. (bicyklová ventilová gumička ).
chovatelaustralie
napsal(a):
Tak to je zase hloupí příspěvek. Taky se někdy říká "mlčeti, zlato".
No on to zase tak "hloupí" příspěvek není. V každém případě dokrmování sondou do volete přirozené nebude, nebo se pletu? Jinak pokud člověk nemá čas v klidu a v kontaktu s papouškem ho nakrmit, neměl by se takovouto činností vůbec zabývat. Důvod že dokrmujete dvacet či třicet mladých neberu, jednoduše jich tolik nedokrmujte ! A když už tolik kusů dokrmujete, uvědomte si, že to děláte pro prachy a čas si na to vyšetřete !
PS - ten zákaz komerčního dokrmování v některých zemích EU se zase z tohoto pohledu tak nesmyslný nezdá !
aymara55
napsal(a):
Rád by som sa pozrel na to, ako by ste dokrmovali mláďa, ktoré z nejakej príčiny treba odobrať týždeň pred vyletením !
V takýchto prípadoch používam 5ml striekačky s gumovou hadičkou, netreba žiadna špec. sonda. (bicyklová ventilová gumička ).
Ahoj Vojto, já dokrmoval hnízdo senegalců, které po opuštění budky rodiče začali úplně ignorovat a při žadonění o potravu dokonce napadat. Byla to hrůza ! Ale zase se nějak rychleji než normálně naučili přijímat měkkou potravu -vlhký piškot, máčené granule a máčené zrní smíchané s kousky ovoce a zeleniny. Jinak jsem dokrmoval jen obyč inj. stříkačkou.
cone
napsal(a):
Ahoj Vojto, já dokrmoval hnízdo senegalců, které po opuštění budky rodiče začali úplně ignorovat a při žadonění o potravu dokonce napadat. Byla to hrůza ! Ale zase se nějak rychleji než normálně naučili přijímat měkkou potravu -vlhký piškot, máčené granule a máčené zrní smíchané s kousky ovoce a zeleniny. Jinak jsem dokrmoval jen obyč inj. stříkačkou.
Nazdar Oldo ! Viem si živo predstaviť ten "boj". Ja teraz dokrmujem nobilisku, ( samičku ) ktorú zhruba dva týždne pred vyletením začala samica " oberať, " Musím sa priznať, že " podobrotky " to nešlo, používam hadičku a je to i tak boj, ale už sa chytá ( chvalabohu ) sama žrať a takisto pomerne rýchle.
cone
napsal(a):
Dobrý den.
Dlouho jsem přemýšlel, jestli se mám zúčastnit této diskuze. Nakonec jsem usoudil, že se podělím o svou zkušenost. Nejprve bych chtěl zdůraznit, že jsem proti dokrmování, pokud to není bezpodmínečně nutné. Mně se stalo, že mi padla samice neofémy modrohlavé na 3 mláďatech, necelý týden starých. Samec se ke krmení neměl a tak nezbylo, než je zkusit dokrmit. Upravenou lžičkou ani stříkačkou nebylo možné mladé krmit, neměli ještě vypěstovaný polikací reflex. Jediná možnost byla použít sondu. Asi po týdnu bylo vidět, že již mají snahu sami polikat a mohl jsem přejít na stříkačku bez sondy. Ptáčky jsem úspěšně dostal až na bidlo.
Tolik o dokrmování z mé zkušenosti.
S pozdravem M.Zedlitzer.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Používám také stříkačku a hadičku.Dokrmoval sem i kanáry a pohoda...
cone
napsal(a):
No on to zase tak "hloupí" příspěvek není. V každém případě dokrmování sondou do volete přirozené nebude, nebo se pletu? Jinak pokud člověk nemá čas v klidu a v kontaktu s papouškem ho nakrmit, neměl by se takovouto činností vůbec zabývat. Důvod že dokrmujete dvacet či třicet mladých neberu, jednoduše jich tolik nedokrmujte ! A když už tolik kusů dokrmujete, uvědomte si, že to děláte pro prachy a čas si na to vyšetřete !
PS - ten zákaz komerčního dokrmování v některých zemích EU se zase z tohoto pohledu tak nesmyslný nezdá !
Dobrý den pane Šiška. Musím bohužel trvat na tom, že příspěvek je hloupí. Já osobně nikdy najednou mnoho ptáků nedokrmoval ale když nic jiného nezbývá pokusím se vždy mladé zachránit, jestliže chovný pár selže a nekrmí. Nevím jakou máte zkušenost s dokrmováním například mláďat papoušků Alexandřiných (princů). Jeden pár mi přestal krmit mladé ve stáří jednoho týdne a ubezpečuji Vás, že lžičkou nakrmit čtyři mladé jsem nezvládal. Jednoznačně to nešlo. Například fantíky jsem dokrmoval také od mala sondou a později lžičkou. Krmící sonda myslím zachránila celý odchov. Určitě by jste jednal stejně, neboť jak mi potvrdili i jiní chovatelé u těchto papoušků (princů) krmit lžičkou jim také nešlo. Tak, že, nechat uhynout, nebo tímto "nechutným" způsobem jsem všechny zachránil a jedna takto naprosto krotká samička mi krásně a spolehlivě odchovává mladé. Proto trvám na tom, že odsuzovat krmení sondou a nazývat ho nechutným je hloupost. Přeji hezký večer. ZN.
Na jednom semináři jsem viděla projekci dokumentu o papoušcích, kteří byli dokrmováni sondou., zřejmě tedy neurvale. Když viděli hadičku, klapali se jako sulc, jeden dokonce dostával něco jako epileptický záchvat. Dokrmovala jsem astrilda rákosního od věku dvou dnů, pyrurku od věku jednoho dne, andulky, mníšky, kanárka od 4 dnů, a nikdy ne sondou, vždy normálně stříkačkou. Proto sondu nepovažuji za dobrý nápad a dost jí nesnáším, proto ten "hloupí" příspěvek. JInak taky nejsem pro dokrmování pro dokrmování, když to není vyloženě nutné. Například pyrury. Ručně dokrmené jsou v budoucnu často povahově horší než normálně odchované pod rodiči, ale v domácím prostředí. Vysvětlit to ale lide bývá často dost obtížné.
eli22
napsal(a):
Na jednom semináři jsem viděla projekci dokumentu o papoušcích, kteří byli dokrmováni sondou., zřejmě tedy neurvale. Když viděli hadičku, klapali se jako sulc, jeden dokonce dostával něco jako epileptický záchvat. Dokrmovala jsem astrilda rákosního od věku dvou dnů, pyrurku od věku jednoho dne, andulky, mníšky, kanárka od 4 dnů, a nikdy ne sondou, vždy normálně stříkačkou. Proto sondu nepovažuji za dobrý nápad a dost jí nesnáším, proto ten "hloupí" příspěvek. JInak taky nejsem pro dokrmování pro dokrmování, když to není vyloženě nutné. Například pyrury. Ručně dokrmené jsou v budoucnu často povahově horší než normálně odchované pod rodiči, ale v domácím prostředí. Vysvětlit to ale lide bývá často dost obtížné.
Také malé mláďatá sa dokrmujú bez sondy úplne bezproblémovo, ale ako som už písal, skúste dokrmovať lyžičkou, alebo striekačkou už operené mláďa, ktoré dovtedy kŕmili rodičia !
Možno preto ten pán označil váš príspevok za hlúpy. Jednoducho, niekedy nie je iná možnosť.
Uživatel s deaktivovaným účtem

eli22
napsal(a):
Prosím- hloupý příspěvek jako mladý takže.:ý:.
aymara55
napsal(a):
Také malé mláďatá sa dokrmujú bez sondy úplne bezproblémovo, ale ako som už písal, skúste dokrmovať lyžičkou, alebo striekačkou už operené mláďa, ktoré dovtedy kŕmili rodičia !
Možno preto ten pán označil váš príspevok za hlúpy. Jednoducho, niekedy nie je iná možnosť.
Děkuji za reakci. Tak to nemohu posoudit. Dokrmovala jsem nejstarší mládě ve věku 3 neděle, a taky bez problémů. Ale rozumějte, iritují mě dokrmovači, kteří zbytečně krmí sondou pro ušetření času a aby dokrmili co nejvíc v nejkratším čase. A že jich je dost.
eli22
napsal(a):
Dobrý večer. Vážená paní. Asi sama uznáte, že když není jiná možnost záchrany nějakého vzácnějšího a tím pádem dražšího ptáčka, tak je docela vhodné zachránit ho jak se dá. Samozřejmě, také odsuzuji hromadné a úmyslné dokrmování většího počtu papoušků z důvodů komerčních. Obávám se myslím oprávněně, že takto po několik generací odchovaných ptáků již nebude možné je přirozenou cestou odchovávat. Mám ale také zkušenost, že i uměle odchovaná mláďata běžně hnízdí. Například výše zmiňovaná samička papouška alexandřina, mi spolehlivě odchovává své mladé. Po ručním dokrmování je velmi krotká a je i během hnízdění. Kontroly hnízda jsou naprosto bez problémů a samička je velmi dobrá matka. Má zkušenost s ručně odchovanými ptáky je ta, že když bylo v hnízdě více sourozenců, je pták dobře socializovaný na svůj druh a většinou bez problémů i vyvádí svá mláďata. Toto nelze ovšem říci například u poicephalů, kteří ve většině případů odchovávají svá mláďata problematicky. Takovou mám zkušenost asi z deseti páry papoušků konžských, které jsem měl. V současnosti už mám pouze jeden pár fantiensis kteří v minulosti odchovali mladé přirozeným způsobem pouze jedenkrát. Hnízdí už mnoho let pravidelně každý rok, ovšem mladé sami neodchovají. Že by ale i v počátcích sondou odchovaná mláďata měla nějaké trauma z toho že byla takto krmena, jsem nikdy nepozoroval. Jakmile začala sama přijímat potravu lžičkou tak jsem tak postupoval. Mláďata jsou potom neskutečně krotká a k chovateli hodně lnou. To je ale ovšem do budoucna velmi negativní vlastnost pro tento druh. Ptáci totiž v době toku a hnízdění jsou i k chovateli velmi agresivní a téměř ani nemůžete dát do klace misku s krmením, neboť okamžitě chovatele napadají. To je ten hlavní problém ručně dokrmených poicephalů. U papoušků senegalských jsem se ale s tímto nesetkal. Samička u tohoto druhu byla i během hnízdění k chovateli velmi přátelská, což byl zase problém neboť jak jsem zašramotil u budky, byla hned venku a šla se pomazlit. Ale to už je snad dost příkladů z počátků sondou krmených ptáků a můj názor na celou záležitost. Proto s nějakým jednoznačným odsuzováním jak snad pochopíte nesouhlasím. ZN.
chovatelaustralie
napsal(a):
Dobrý večer. Vážená paní. Asi sama uznáte, že když není jiná možnost záchrany nějakého vzácnějšího a tím pádem dražšího ptáčka, tak je docela vhodné zachránit ho jak se dá. Samozřejmě, také odsuzuji hromadné a úmyslné dokrmování většího počtu papoušků z důvodů komerčních. Obávám se myslím oprávněně, že takto po několik generací odchovaných ptáků již nebude možné je přirozenou cestou odchovávat. Mám ale také zkušenost, že i uměle odchovaná mláďata běžně hnízdí. Například výše zmiňovaná samička papouška alexandřina, mi spolehlivě odchovává své mladé. Po ručním dokrmování je velmi krotká a je i během hnízdění. Kontroly hnízda jsou naprosto bez problémů a samička je velmi dobrá matka. Má zkušenost s ručně odchovanými ptáky je ta, že když bylo v hnízdě více sourozenců, je pták dobře socializovaný na svůj druh a většinou bez problémů i vyvádí svá mláďata. Toto nelze ovšem říci například u poicephalů, kteří ve většině případů odchovávají svá mláďata problematicky. Takovou mám zkušenost asi z deseti páry papoušků konžských, které jsem měl. V současnosti už mám pouze jeden pár fantiensis kteří v minulosti odchovali mladé přirozeným způsobem pouze jedenkrát. Hnízdí už mnoho let pravidelně každý rok, ovšem mladé sami neodchovají. Že by ale i v počátcích sondou odchovaná mláďata měla nějaké trauma z toho že byla takto krmena, jsem nikdy nepozoroval. Jakmile začala sama přijímat potravu lžičkou tak jsem tak postupoval. Mláďata jsou potom neskutečně krotká a k chovateli hodně lnou. To je ale ovšem do budoucna velmi negativní vlastnost pro tento druh. Ptáci totiž v době toku a hnízdění jsou i k chovateli velmi agresivní a téměř ani nemůžete dát do klace misku s krmením, neboť okamžitě chovatele napadají. To je ten hlavní problém ručně dokrmených poicephalů. U papoušků senegalských jsem se ale s tímto nesetkal. Samička u tohoto druhu byla i během hnízdění k chovateli velmi přátelská, což byl zase problém neboť jak jsem zašramotil u budky, byla hned venku a šla se pomazlit. Ale to už je snad dost příkladů z počátků sondou krmených ptáků a můj názor na celou záležitost. Proto s nějakým jednoznačným odsuzováním jak snad pochopíte nesouhlasím. ZN.
Dobře, ráda se nechám poučit. Doposud jsem neměla se sondami z doslechu dobré zkušenosti, tak vidím, že někdy to je asi nutnost. Přesto doufám, že to v budoucnu nebudu muset použít a zůstanu u své stříkačky.
cone
napsal(a):
Dobrý den.Plně s Vámi souhlasím.Dokrmování sondou je jenom ulehčení práce pro chovatele a není to přirozené.Polikací reflex má mládě již od narození, tak není nutné mu ho deformovat nějakou hadičkou nebo sondou.Chovu zdar.
utrzeny_ze_retezu
napsal(a):
Zdravím,
nevíte někdo, kde se dají sehnat?
Díky.
Dle velikosti druhu si pořiďte buď ventilgumku (forpus, andulka) nebo v lékárně rektální hadičku pro novorozence.
Dokrmoval jsem hodně druhů papoušků od forpusů až po žaky nebo amazoňany a vždy sondou. Sem tam jsem v počátcích zkusil lžičku nebo stříkačku bez hadičky, ale nezůstal jsem u toho.
Žádné mládě nikdy nemělo trauma nebo neprojevovalo strach když vidělo sondu, spíše naopak se okamžitě začnou hlásit o krmivo a sápou se po hadičce, kterou do sebe hned soukají (hlavně větší druhy).
Krmení sondou je rychlejší, čistší, krmivo mi nevychladne případně ho nemusím znovu ohřívat nebo se snažit nějak udržovat jeho stálou teplotu při zbytečně zdlouhavém krmení lžičkou. Navíc pokud potřebuji mláděti podat nějaký doplněk, tak sondou ho dostane přesné množství a přímo do volete.
Papoušci jsou sondou rychle nakrmeni, jsou spokojení a čistí a pak zbývá spousta času na hraní a ochočování.
Ale každý ať si krmí jak chce o co jemu a hlavně mláďatům vyhovuje.
eli22
napsal(a):
Pyrur jsem sondou dokrmil víc než dost a dle pozdějších emailů od jejich spokojených majitelů jsou naprosto v pohodě a bez problémů. Navíc si domů přinesou papouška, kterého hned můžou vypustit doma z klece a on se od nich nehne.
Každý papoušek má jinou povahu a je úplně jedno jestli je dokrmovaný ručně nebo ne a dále jeho povahu ovlivňuje i to jak je s ním zacházeno.
utrzeny_ze_retezu
napsal(a):
Zdravím,
nevíte někdo, kde se dají sehnat?
Díky.
Na internetu dnes seženete prakticky vše. Např. jsou dobré i prodlužovačky k infúzním setům.Stačí zadat. Nebo můžete zkusit odkoupit u veta. Podle potřeby lze odstřihnout délku s koncem, který se dá nasadit na strikačku. A skvělé je, že existují různé průměry 2,3,4 mm. konec je dobré zabrousit jemným pilníkem a asi centimetr nad koncem propíchnout dírku, po omytí, pokaždé máchat v F10, přežije to i spaření horkou vodou.3mm jsem dokrmila aymary do odstavu se zánětem sinů, kdy se kvůli ucpaným nosům nedaly krmit přirozeně. Pozor je třeba dát na teplotu kaše, abý jste ptákovi nepopalil vole.No je toho více, ale přpředpokládám, že jste si minim. něco načetl o této problematice v odborné literatuře. Hodně zdaru.
Dobry den,
osobne jsem pri dokrmovani pouzil jak krmeni lzickou, sondou tak i strikackou. Zadne mlade nejevilo znamky strachu z krmiciho nastroje at uz byla metoda jakakoliv.
I z vyse uvedenych prispevku je patrne, ze problem nejspis nebude v krmicim nastroji jako v tom kdo s nim a hlavne JAK krmi. Mozna prave toto zminene video bylo pouzito jako argument pro zakaz dokrmovani v nekterych zemich. me to prijde naprosto ucelove a spatne.
Ale to je jiz na jinou diskusi.
S pozdravem Smidla.
smidla
napsal(a):
Dobry den,
osobne jsem pri dokrmovani pouzil jak krmeni lzickou, sondou tak i strikackou. Zadne mlade nejevilo znamky strachu z krmiciho nastroje at uz byla metoda jakakoliv.
I z vyse uvedenych prispevku je patrne, ze problem nejspis nebude v krmicim nastroji jako v tom kdo s nim a hlavne JAK krmi. Mozna prave toto zminene video bylo pouzito jako argument pro zakaz dokrmovani v nekterych zemich. me to prijde naprosto ucelove a spatne.
Ale to je jiz na jinou diskusi.
S pozdravem Smidla.
Pozn, zákaz komerčního dokrmování - ten vnímám trochu jinak než zákaz dokrmování papoušků obecně.