Dobrý deň prajem. Mám taký problém že: v búdkach mi uhynú mladé(cca 10 dňové) korely. Všetky sú nakŕmené a neviem kde môže byť chyba. Je také kde je 5-6 mladých a uhynú všetky alebo ostanú iba 2. Aj dneska otvorím jednu búdku a 6 mladých KO, všetky nakŕmené.
Kŕmim klasika proso ovos slnečnice veľmi málo,2x do týždňa vaječnú miešanku. Poprosil by som vás o rady čo s tým.
juraj.toth
napsal(a):
Dobrý deň prajem. Mám taký problém že: v búdkach mi uhynú mladé(cca 10 dňové) korely. Všetky sú nakŕmené a neviem kde môže byť chyba. Je také kde je 5-6 mladých a uhynú všetky alebo ostanú iba 2. Aj dneska otvorím jednu búdku a 6 mladých KO, všetky nakŕmené.
Kŕmim klasika proso ovos slnečnice veľmi málo,2x do týždňa vaječnú miešanku. Poprosil by som vás o rady čo s tým.
Tohle téma je tu psano každý rok, nikdo vam nerekne cim to je ani ja jelikož nikdo jiny nezdili vase metody, jak techniku krmeni nikdo nezna prostředí a dokonce nikdo není ani veterinar: na dalku se pitva udelat neda a tak zde se dockate ruznych postrehu a nazoru ale pomoc bohužel nejde.Kazdy chovatel musí na to prijit sam, to je to umeni chovu.
V roku 2007 brnenskí biológovia (o.i. aj MVDr Tukač) skúmali na Slovensku príčinu neobvyklých úhynov asi týždenných korel. Všetky uhynuté mláďatá boli nakŕmené a bez zjavných vonkajších príznakov choroby. Vraj sa tento problém objavil až u polovice všetkých hniezdiacich párov. Podrobné vyšetrenia poukázali na polyomavírus (APV). Zaujímavé je, že testy na APV u dospelých korel boli negatívne.
Zadajte do vyhľadávača:
Unusual fatal avian polyomavirus infection in nestling cockatiels (Nymphicus hollandicus) detected by nested polymerase chain reaction (2007)
a hneď prvý odkaz by mal byť link na pdf odborného článku.
Mohlo by ísť o podobný problém. Bez pitvy a testov to ale nik nerozhodne.
Nič ale neskazíte, ak všetko, čo môžete vymeniť, či mimo voliéru desinfikovať chlórovými prípravkami (roztok SAVA), dobre potom umyť teplou čistou vodou a dôkladne vysušiť (najmä búdky) vymeníte a desinfikujete. Najlepšie by bolo zároveň prerušiť hniezdiacu sezónu. Neviem, ako nebezpečné z hľadiska prípadnej nákazy môže byť krmivo (napríklad na burze kupované proso, lesknica...). Polyomavirus nejakú dobu môže "prežiť" aj mimo hostiteľa v prostredí a možno práve krmivo mohlo prispeť k tej epidémii v roku 2007. Ale to je len špekulácia nepotvrdená faktami. Prípadne sa na to skúste opýtať nejakého virológa (skôr než nejakého veterinára).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210
Odeberte krev od rodičů a pošlete to do genexone do olomouce a máte to.nechte to vyšetřit na viry exotů.jinak když naložíte umrlé mládě do ledu, tak se zastaví bakterie a uchovají, pak je třeba zaslat na pitvu.já to řešil u alexandrů malých, mládě jsem nestihl poslat, odebral jsem krev rodičů.mělo to stejný průběh jako u vás, zjevně to tam máte.a byl tam slabý signál viru cirkoviroza.ihned do karantény od ostatních a desinfikovat f10.na ptácích to nepoznáte, jen u odchovů, které hynou.je to opravdový problém, když tak si najděte grymovou na netu a volejte jí, já se s ní radil o všem, po dr tukačovi je už jen odbornice ona, přečtěte si článek
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/4000/o-cem-vypovida-vysledek-vysetreni-na-pbfd-u-papousku/.