Petra K.

XXX.XXX.111.233
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat.Mám párek korel, kteří mají mladé.Jenomže když je samička mimo hnízdo, sameček se o ně neztará a mládě uhyne. Teť když sem byla uvnitř tak sem si všimla, že jedno zase vyhodil (leželo v rohu a třepalo se). Tak bych ho chtěla ručně odchovat.Má cca 14 dní.Mohla bych se vás zeptat co je se samečkem, když to dělá?a jak mám začít s ručním dokrmováním?Dělala bych to poprvé.
Předem děkuji za odpovědi Petra
Kokr

XXX.XXX.85.112
Samce vyměňte, to už se neodnaučí.
Petra K.

XXX.XXX.111.233
Děkuji za odpověď a má tu někdo skušenosti s ručním dokrmováním?Prosím o radu.
Předem děkuji za odpovědi Petra K.
Dobrý den,
14 denní mládě už se dá poměrně dobře dokrmit, je ale třeba k tomu mít speciální směs pro odchov mláďat (dá se sehnat v internetových obchodech a možná i v některých zooshopech). Směsky jsoui různných značek. já osobně mám zkušenost se směsí Nutribird A 21 (pak je ještě A 19 ale ta je s vyšším obsahem tuku a není vhodná pro mláďata korel, ale spíše pro velké papoušky). Pokud nemáte k dispozici tuto směs, je možné ji dočasně nahradit směsí vaječnou např. http://www.domipets.cz/ptaci/papousek-krmivo/apetit-eggfood-1kg-zluta-vajecna-smes
tato směs nebo podobné by měly být k dostání v každém zooshopu. Směs ale není náhrada za kompletní stravu, takže tu doporučuji používat než třeba dorazí směska dokrmovací.
14 dní staré mládě potřebuje krmit po 4 hodinách. V noci již není třeba, pokud dostane pozdějš večer (cca ve 23 hodin a brzy ráno cca kolem 6. - 7. hodiny. Před krmením by mělo mít vyprázdněné volátko, pokud se volátko nevyprázdňuje ani po 6 hodinách od krmení, buďto je směs špatně namíchaná a příliš hustá nebo mládě špatně tráví. Směs by neměla být ale ani příliš řídká. Ředí se převařenou vodou a voda by neměla mít více jak 40°C, ale ani méně, jinak bude mládě potravu odmítat. Při vyšší teplotě krmení může dojít k popálení volete. Dokrmování je nejvhodnější pro začátečníky lžičkou, nebo širokým brčkem, které se dá upravit (opatrně zastřihnout do hladka, aby mělo takový zobáček), lžička se dá zase pro změnu zahnout, pokud je z měkčího kovu, nebo sežeňte lžičku užší plastovou, aby se z ní mláděti dobře jedlo. Dá se použít i injekční stříkačka, ale může se ucpávat.
Mládě je třeba ještě mírně zahřívat, alespoň než mu vyrostou pírka, poté už stačí bedýnka vystlaná hadříkem, který se dá vyprat nebo vyhodit (bude zachytávat trus). Jakmile začne mládě trénovat létání a peří je kompletní, tak je lepší jej přemístit do klece. Do věku 3 týdnů se krmí mladé alespoň 5 x denně, před vylétnutím 4x a po vylétnutí z hnízda stačí 3x, před odstavem 2x (ráno a večer) Odstav probíhá o něco později u odchovaných ručně, spíše až okolo 8.- 9. týdne po vylíhnutí a během odstavu se krmí jen jednou denně asi 14 dní. Během té doby by mládě mělo už samo jíst - nabízíme od 6. týdne prosný klas na hraní, mládě jej bude ozobávat a postupně zkoušet jíst, pak se může přidávat i slunečnice a nakonec celé krmivo.
To je asi vše ve zkratce ohledně dokrmu a jinak samečka v chovu nevyužívejte, většinou se jedná o poruchu chování, kterou bude předávat dál svým potomkům, pokud přežijí, nebo bude odchov takto likvidovat. Zkuste na příští sezónu nového. Já sice nejsem zastáncem rozdělování párů, ale v takovém případě, kdy dochází k zabíjení mladých a nebo mláďata mají nějakou genetickou vadu (což se mi stalo), tak zde je výměna samce (nebo jedince, který problém způsobuje) namístě.
Přeji hodně zdaru. Pokud byste potřebovala pomoct, zde je na mne kontakt: dargajovamichaela@seznam.cz.
Petra K.

XXX.XXX.111.233
Děkuji vám za radu.Jste velmi hodná .
Libuška

XXX.XXX.217.212
Dobrý den chci se zeptat mám takový problém máme papouška červeno křídlého a budeme mít pro něho voliéru a chci se zeptat jestli by mohl být společně s andulkou či korelou v jedné voliéře aby nebyl sám ?
Děkuji za odpověď.