Australská straka dvoufaktorová

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2015 16:19
marketag

XXX.XXX.166.33

Ráda bych se podívala, jak vypadá andulka australská straka dvoufaktorová. Dočetla jsem se, že je velmi světlá, zbarvením podobná recesivní strace, ale nevím, zda ozobí u samců zůstává světlé nebo zmodrá. Mám mládě po dvou australských dominantních rodičích, tedy může být jak dominantní dvoufaktorová, tak recesivní, pokud oba tento faktor nesli a nevím, jak to lze rozlišit. Můžete mi, prosím, někdo poradit, případně vložit fotku?

9.6.2015 18:05
popo3

XXX.XXX.210.132

Prvé 2 foto Aus.dominant dabl faktor, foto 3 recesívky.

9.6.2015 19:57
marketag

XXX.XXX.21.208

Děkuji, vzhledem ke světlé duhovce má asi dominant dabl faktor.

9.6.2015 20:21
popo3

XXX.XXX.210.132

Foto 1 aus dominant DF mladá samička, foto 2 aus dominant DF dospelí samec ozobie.

9.6.2015 21:03
marketag

XXX.XXX.21.208

popo3 napsal(a):
Foto 1 aus dominant DF mladá samička, foto 2 aus dominant DF dospelí samec ozobie.

Jsou nádherní, děkuji, zase jsem si rozšířila obzory.

9.6.2015 21:13
baku

XXX.XXX.144.116

marketag napsal(a):
Ráda bych se podívala, jak vypadá andulka australská straka dvoufaktorová. Dočetla jsem se, že je velmi světlá, zbarvením podobná recesivní strace, ale nevím, zda ozobí u samců zůstává světlé nebo zmodrá. Mám mládě po dvou australských dominantních rodičích, tedy může být jak dominantní dvoufaktorová, tak recesivní, pokud oba tento faktor nesli a nevím, jak to lze rozlišit. Můžete mi, prosím, někdo poradit, případně vložit fotku?

Dobrý den, mohu se zeptat, jak ze dvouch ADS, by vznikli recesivní straky? které jsou geneticky uplně jinde? Děkuji za objasnění.

9.6.2015 22:25
marketag

XXX.XXX.21.208

baku napsal(a):
Dobrý den, mohu se zeptat, jak ze dvouch ADS, by vznikli recesivní straky? které jsou geneticky uplně jinde? Děkuji za objasnění.

Jednoduše - jednofaktorová australská straka může skrývat jakoukoliv recesivní vlastnost - tedy i recesivní straku. Dejme tomu, že spárujete dvě dominantní straky, jejichž jeden rodič byl vždy recesivní straka. Vyjde vám 25% 2F strak,50% 1F strak a 25% andulek, u kterých se spojí recesivní vlastnosti rodičů - v tomto případě tedy recesivních strak. Protože ovšem dominantní a recesivní straky dohromady dávají někdy žluté a bílé černooké, nevím, jestli to není jen teorie a mohou tyto geny takto nést.
Také je mi záhadou, jak se může z páru 1F straka samec a rovná samice vyštěpit 25% 2F strak, což jsem měla. Netušíte? Na fotce je pár a mláďata.

10.6.2015 00:09
geldek

XXX.XXX.237.194

Cit: Také je mi záhadou, jak se může z páru 1F straka samec a rovná samice vyštěpit 25% 2F strak, což jsem měla. Netušíte?

2F straka je ta téměř bílá andulka (sameček?) na druhé fotce vlevo? Nemohla by to být recesivní straka? Pak by oba rodiče museli štěpit na tuto recesivní strakatost. V dospělosti lze recesivní straku od dominantní odlišit i pomocí duhovky, která u reces. zůstává tmavá.

10.6.2015 07:45
marketag

XXX.XXX.21.208

geldek napsal(a):
Cit: Také je mi záhadou, jak se může z páru 1F straka samec a rovná samice vyštěpit 25% 2F strak, což jsem měla. Netušíte?

2F straka je ta téměř bílá andulka (sameček?) na druhé fotce vlevo? Nemohla by to být recesivní straka? Pak by oba rodiče museli štěpit na tuto recesivní strakatost. V dospělosti lze recesivní straku od dominantní odlišit i pomocí duhovky, která u reces. zůstává tmavá.

Ano, jedná se o obě téměř bílé andulky, každá z jiného hnízdění, celkem byly čtyři z 20 ks. Duhovku mají světlou. Je to záhada. Kdyby byla samice straka, podezírám ji, že si odskočila, ale byla rovná. Uvidíme, jaké budou dávat potomky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík