Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.6.2015 17:37
hornik

XXX.XXX.10.24

Chci se zeptat mam par těchto papoušku, ale samice neustale samce škube na hlavě.když je dam zvlašt tak mu to hned doroste.kde je chyba?dik za odpověd.

16.6.2015 18:44
mildaii

XXX.XXX.75.237

Dobrý den, bohužel toto je velmi častý jev u poicephalů, u mne to dělá samec samici u tříletého senegalců. Vypadá to ošklivě, ale je to velmi nadějný a harmonický pár. Kde je chyba? Myslím, že prostě něco děláme špatně a nebo je to prstě zlozvyk jako u nás lidí okusování nehtů... U mne jsou přes léto venku v malé voliérce, kde přepeří, užívají si slunce, deště a čerstvého vzduchu, ale jakmile samice trochu obroste, prostě ji samec oškube.

16.6.2015 18:49
m.zedlitzer

XXX.XXX.5.169

Dobrý den.
O papoušcích konžských už se tady na diskuzi něco málo napsalo. Je to u nich častý jev. Já mám pár těchto papoušků a samec má hlavu jako koleno. Bohužel ji má vyzobanou tak, že už mu nedorůstá. Je to zřejmě vedle přerůstání zobáku další nešvar konžáků.
S pozdravem M. Zedlitzer.

17.6.2015 09:58
cone

XXX.XXX.160.35

m.zedlitzer napsal(a):
Dobrý den.
O papoušcích konžských už se tady na diskuzi něco málo napsalo. Je to u nich častý jev. Já mám pár těchto papoušků a samec má hlavu jako koleno. Bohužel ji má vyzobanou tak, že už mu nedorůstá. Je to zřejmě vedle přerůstání zobáku další nešvar konžáků.
S pozdravem M. Zedlitzer.

Obírání hlaviček jednoho z jedinců v páru se občas stává, ale určitě to běžný jev neni, zrovna tak přerůstání zobáku u pap. konžských. Z mých mnoha párů pap. konžských obou běžných ssp. přerůstal zobák jen u jednoho samce - ale toho jsem z nouze koupil již jako dospělého a s vykřiveným zobákem, který jsem co asi 4 měsíce musel zastřihávat -hrozná práce, velký stress, již nikdy více. A škubání - obíraní peří na hlavičc e? Také jsem zaznamenal pouze jeden případ (viz aktuální foto). Nepoklaádám tyto nešvary za typické a časté u pap. konžských, spíše to pokládám za nahodilý jev, kde určitou roli může hrát i chovatel.

17.6.2015 10:39
hornik

XXX.XXX.10.24

Tak kde ten chovatel děla chybu?nebo v čem?budu rad za vaše skušenosti.

17.6.2015 11:24
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

cone napsal(a):
Obírání hlaviček jednoho z jedinců v páru se občas stává, ale určitě to běžný jev neni, zrovna tak přerůstání zobáku u pap. konžských. Z mých mnoha párů pap. konžských obou běžných ssp. přerůstal zobák jen u jednoho samce - ale toho jsem z nouze koupil již jako dospělého a s vykřiveným zobákem, který jsem co asi 4 měsíce musel zastřihávat -hrozná práce, velký stress, již nikdy více. A škubání - obíraní peří na hlavičc e? Také jsem zaznamenal pouze jeden případ (viz aktuální foto). Nepoklaádám tyto nešvary za typické a časté u pap. konžských, spíše to pokládám za nahodilý jev, kde určitou roli může hrát i chovatel.

Dobrý den.
Je pravda, že mám pouze jeden pár, ale tento názor, který jsem uveřejnil jsem slyšel od více chovatelů a náchylnost k uvedeným nešvarům potvrdila veterinární doktorka. Četl jsem jej zde někde. To jen na vysvětlení mého příspěvku.
S pozdravem M.Zedlitzer.

17.6.2015 12:01
cone

XXX.XXX.160.35

hornik napsal(a):
Tak kde ten chovatel děla chybu?nebo v čem?budu rad za vaše skušenosti.

Může se jednat o umístění papoušků ve voliéře, kde jim něco nevyhovuje, také může být problém ve hnízdní budce - není vyvěšena a přístupná ve vhodnou dobu, je umístěná na nevhodném místě nebo má nevhodné parametry - tady by mohlo obírání fungovat jako projev frustrace, ale velmi rychle se může stát návykovým projevem jednoho jedince z páru.

17.6.2015 12:19
m.zedlitzer

XXX.XXX.70.36

cone napsal(a):
Může se jednat o umístění papoušků ve voliéře, kde jim něco nevyhovuje, také může být problém ve hnízdní budce - není vyvěšena a přístupná ve vhodnou dobu, je umístěná na nevhodném místě nebo má nevhodné parametry - tady by mohlo obírání fungovat jako projev frustrace, ale velmi rychle se může stát návykovým projevem jednoho jedince z páru.

Dobrý den.
Ono to bude asi složitější. Můj pár se takto chová při projevování vzájemné náklonnosti při probírání peří. Tam asi žádná frustrace nebude. Oba se k sobě mají, ale samice prostě přitlačí při probírání peří na hlavě a za krkem. Za tím krkem to doroste, ale na hlavě to vezme zřejmě i s papilami. Přitom chodí spolu spát do budky. Je to zase jen můj názor, každý můžeme mít jinou zkušenost.
S pozdravem M.Zedlitzer.

17.6.2015 18:30
cone

XXX.XXX.160.35

Samozřejmě, příčin může nespočet, jen nesouhlasím s tím, že by to měl být častý jev u pap. konžských nebo rodu Poicephalus obecně. Během těch dvanácti let co se pap. konžskými zabývám jsem měl v držení dlouhodoběji snad třicet pap. konžských a jen v jednom případě se tento nešvar projevil, u pap. senegalských ten počet byl asi stejný a škubání jsem nezaznamenal ani jednou.

28.9.2015 18:45
federer

XXX.XXX.73.74

cone napsal(a):
Samozřejmě, příčin může nespočet, jen nesouhlasím s tím, že by to měl být častý jev u pap. konžských nebo rodu Poicephalus obecně. Během těch dvanácti let co se pap. konžskými zabývám jsem měl v držení dlouhodoběji snad třicet pap. konžských a jen v jednom případě se tento nešvar projevil, u pap. senegalských ten počet byl asi stejný a škubání jsem nezaznamenal ani jednou.

Hm mě to dělali oba samci(škubali samice)jednoho jsem vyměnil(z jiného duvodu)a ten to nedělá zatím..a co je ještě horší jeden samec a jedna samice škubou i sami sebe shodou okolností jsou to sourozenci tak nevím..

28.9.2015 19:46
cone

XXX.XXX.160.35

federer napsal(a):
Hm mě to dělali oba samci(škubali samice)jednoho jsem vyměnil(z jiného duvodu)a ten to nedělá zatím..a co je ještě horší jeden samec a jedna samice škubou i sami sebe shodou okolností jsou to sourozenci tak nevím..

Mi u jednoho páru pap. konžských ssp. fantiensis obírá samice hlavu samci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík