Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Váš názor nebo zkušenosti s výrobou vnitřní voliery vel d2,5mxš1mxv2m uvnitř s malým rybníčkem 0,5 m2 a potůčkem, Samozřejmě by byla použita dostatečně výkonná filtrace s UV jako se používá u akvária. Jednalo by se o voliéru pro cca 20 ks různých druhů drobotě, Tři stěny bílý polykarbonát a přední stěna plexisklo.Voliéra by byla umístěna v pokoji s dostatečně velkými střešními okny s možností zastínění a pro případ potřeby přisvícení by byly na stropu voliéry umístěny dostatčně výkonné zářivky. Uvnitř dostatek přírodní zeleně a větví, nějaké vodní rostliny a rákos v rybníčku a pod. Dno z důvodu dobrých zkušeností dřevěné štěpky. Prostě kus přirozeného prostředí pro ptáčky umístěného uvnitř domu. Pili by vodu pouze z rybníčku, nebo bych musel rybníček občas zakrývat aby pili i vodu s vitamíny s napáječek?Kam umístit krmítka a napáječky abych nemusel chodit pořád dovnitř a stresovat je, ale doplňoval krmení a měnil vodu z napáječek z venku.Otočné pulty s miskami mi moc nesedí, protože droboť by určitě posedávala na okrajích i vně misek, a tudíž by trousili do krmení. Jedině upravit ten otočný pult tak, že místo misek by tam byla přimontována klasická krmítka bez možností sezení na krmítkách a lození dovnitř.Prosím poraďte, protože už chodím spát a při usínání myslím na to jak jednotlivé věci vyřešit jak z důvodu hygieny, pohodlí a přirozeného prostředí pro ptáčky tak následné údržby a pod. Moc předem děkuji za všechny případné rady a zkušenosti a případně i obrázky vašich domácích voliér s řešením výše uvedených problémů.Musím teoreticky vychytat všechny mouchy a možnosti a potom se pustím do stavby.
Vážený,
chováte žabky, rybky, určitou zkušenost máte. Váš nápad může po osazení ptáky vypadat úžasně. Po určité době už méně. Ptáci na rozdíl od obojživelníků a ryb pelichají, všude peří, nosí materiál na hnízda, bude dost trusu. Měl jsem podobně zařízené vitríny s hydroponicky pěstovanými rostlinami. Je to pěkné, ale pracné.
Dnes jsou na dekoraci ideální umělé rostliny, dají se vyndat umýt, zastrčit do držáků, jsou jako živé. Otočné krmné pulty jsou pro papoušky do účelových voliér a ne do okrasné voliérky.
Misky dovnitř blízko dveří, nebojte se stresování ptáků. Že budou skákat do misek s krmením, nechávat tam trust, nemějte obavy.2 krát denně vyfoukáte slupky, vyčistíte misky. Naučíte je i na vysavač. Napáječku můžete uvntř zamaskovat jako kalich bromélie a iluze přírody bude dokonalá. I budky a různé košíčky budou uvnitř a ne zvenku na pletivu. Tak se to dělá pro praktický chov a ne pro okrasu jako výsek přírody, o což Vám asi jde. Udělejte si krásný kousek přírody, ale budete muset často čistit, obnovovat, pořád uvnitř "uklízet". Dnes chovám všechno možné, větší papoušky v blokových voliérách, ale i "droboť" a té se snažím vybavit voliérky jako přírodu. Je to hezčí než sterilní odchovné tzv. faremní blokové voliéry.
Až to zrealizujete, prosím, pošlete pár fotek, třeba jen mně mimo veřejnou diskuzi.
Ať se Vám daří.

Hodonak
napsal(a):
Malý dotaz - kterou droboť tam míníte dát? Já to vidím jako tropické akvaterárium, s obrovskou vlhkostí, plísně, a podobně. Náročné na údržbu, udržování aspoň relativní čistoty. Netuším, který pták tohle snese.
Zřejmě jste ani v nejmenším nepochopil co míním vybudovat. Něco podobného v menším již totiž mám a odchoval jsem krásné hejno amad modrolících a amad fidžijských a hle, žádné plísně, nemoci, vlhkost lze regulovat podle potřeb a podobně. U té velké formy potřebuji ještě vychytat mouchy a vyvarovat se některých chyb, kterých jsem se dopustil u těch menších.
napsal(a):
Zřejmě jste ani v nejmenším nepochopil co míním vybudovat. Něco podobného v menším již totiž mám a odchoval jsem krásné hejno amad modrolících a amad fidžijských a hle, žádné plísně, nemoci, vlhkost lze regulovat podle potřeb a podobně. U té velké formy potřebuji ještě vychytat mouchy a vyvarovat se některých chyb, kterých jsem se dopustil u těch menších.
Aha, ty amady jste nezmínil... Právě že jsem pochopil, a divil se. Nečekal jsem, že máte nějakou zkušenost. Sám se prezentujete jako chovatel šneků a žab, tudíž jsem nečekal někoho se zkušeností s astrildovitýma. Přeju hodně úspěchů a zdaru, a moc držím palce!

Moudivláček
napsal(a):
Vážený,
chováte žabky, rybky, určitou zkušenost máte. Váš nápad může po osazení ptáky vypadat úžasně. Po určité době už méně. Ptáci na rozdíl od obojživelníků a ryb pelichají, všude peří, nosí materiál na hnízda, bude dost trusu. Měl jsem podobně zařízené vitríny s hydroponicky pěstovanými rostlinami. Je to pěkné, ale pracné.
Dnes jsou na dekoraci ideální umělé rostliny, dají se vyndat umýt, zastrčit do držáků, jsou jako živé. Otočné krmné pulty jsou pro papoušky do účelových voliér a ne do okrasné voliérky.
Misky dovnitř blízko dveří, nebojte se stresování ptáků. Že budou skákat do misek s krmením, nechávat tam trust, nemějte obavy.2 krát denně vyfoukáte slupky, vyčistíte misky. Naučíte je i na vysavač. Napáječku můžete uvntř zamaskovat jako kalich bromélie a iluze přírody bude dokonalá. I budky a různé košíčky budou uvnitř a ne zvenku na pletivu. Tak se to dělá pro praktický chov a ne pro okrasu jako výsek přírody, o což Vám asi jde. Udělejte si krásný kousek přírody, ale budete muset často čistit, obnovovat, pořád uvnitř "uklízet". Dnes chovám všechno možné, větší papoušky v blokových voliérách, ale i "droboť" a té se snažím vybavit voliérky jako přírodu. Je to hezčí než sterilní odchovné tzv. faremní blokové voliéry.
Až to zrealizujete, prosím, pošlete pár fotek, třeba jen mně mimo veřejnou diskuzi.
Ať se Vám daří.
Děkuji za rady, já již několk let droboť chovám, takže vím co dokážou. Ale i za to častější čištění a obnovování to stojí za to. Pozorovat kus přírody, byť doma.Zrovna dneska jsem si na procházce s pejskem sedl na břeh rybníka. Najednou koukám, na větvi keře sahajíci k hladině rybníka sedí ledňáček. Najednou jeho útok na hladinu a s chycenou malou rybkou si usedl zpět na své místo na větvi. Pár úderů s rybkou o větev polknutí a hurá na další. No to bylo pozorování. V televizi jsem to viděl mockrát, ale takhle v reálu fantastický zážitek.
Děkuji a pokud to dotáhnu do úspěšného konce tak foto určitě vložím.

Hodonak
napsal(a):
Aha, ty amady jste nezmínil... Právě že jsem pochopil, a divil se. Nečekal jsem, že máte nějakou zkušenost. Sám se prezentujete jako chovatel šneků a žab, tudíž jsem nečekal někoho se zkušeností s astrildovitýma. Přeju hodně úspěchů a zdaru, a moc držím palce!
Moc děkuji a doufám že to půjde. Žabkám jsem vybudoval něco podobného s vodopádem a s rybkama v rybníčku. Všechny rostliny žívé, kvetoucí orchidee, bromélie a kapradiny rostoucí na kmenech dubu korkového. Vše řízeno automatickým rosením a mlhováním dešťovou vodou a svícením. Odchov žabek probíhá úspěšně, takže jsem jim asi vytvořil ty nejlepší podmínky a navíc mám na co koukat. Je to mnohem lepší než duchaplná ordinace nebo cesty domů.
Králi První, dovolím si mít dvě vrtavé otázky:
1/ jak chcete pěstovat v domácím půlmetrovém "rybníčku" s filtrovanou vodou vodní rostliny a "rákos" tak, aby voda měla pro ně dost živin a byla pitná pro drobotinu, která se v plytkém rybníčku samozřejmě nesmí utopit...?
2/ Odchováváte žabky. Jak je krmíte, když po přeměně opustí vodu?
Nemohl byste pro představu, inspiraci i svou chloubu vložit foto toho kouska bytové přírody se žabkami?
Tu zadní a boční bílé stěny z polykarbonátu by chtělo ze vnitř voliery upravit. Ten vzhled bílé barvy je příliš nepřirozený a připomíná sterilní boxové klece. Buď ji otapetovat nějakým přírodním motivem nebo ručně namalovat větve, stromy, trávu atd aby to tématicky navazovalo na přirozené dno voliéry, něco podobného jako namaloval Marold Bitva u Lipan.

geldek
napsal(a):
Králi První, dovolím si mít dvě vrtavé otázky:
1/ jak chcete pěstovat v domácím půlmetrovém "rybníčku" s filtrovanou vodou vodní rostliny a "rákos" tak, aby voda měla pro ně dost živin a byla pitná pro drobotinu, která se v plytkém rybníčku samozřejmě nesmí utopit...?
2/ Odchováváte žabky. Jak je krmíte, když po přeměně opustí vodu?
Nemohl byste pro představu, inspiraci i svou chloubu vložit foto toho kouska bytové přírody se žabkami?
Odpověď na otázku č.1) tak jak mám řešenu vodu u žabek. Také se mohou utopit, protože jsou to pralesničky.Stálo mně to mnoho času při studiu zahraničních stránek s podobnou tématikou. Celá konstrukce je dělaná tak, že na roštech je položena jemná plasová síťovina. Rošty jsou položeny na plastových trubkách čímž lze hladinu naregulovat tak, že bude třeba cca 4-5 cm vysoká, tak aby se mohli ptáci okoupat a zbytek vody, záleží kolik je třeba s ohledem na odpar a velikost filtru, je pod tímto roštem. Rošt je možno aranžovati podle potřeby a prostředí různými kameny, větvemi, kůrou korkovníku a pod.Vězte že vše je řešitelné i ten rákos a vodní rostlinky, které jsou přírodním filtrem, čili čističkou, takže lze zmenšit průtok filtrem.To již mám také vyřešeno.
otázka č.2)po metamorfóze chvostoskoky, poté malé octomilky a potom octomilky klasické velikosti, vše z vlastního chovu. Obrázek bych dal, ale nemám potřebu se chlubit, protože to dělám pro radost sobě a svým zvířecím svěřencům.

otec_vojtika
napsal(a):
Tu zadní a boční bílé stěny z polykarbonátu by chtělo ze vnitř voliery upravit. Ten vzhled bílé barvy je příliš nepřirozený a připomíná sterilní boxové klece. Buď ji otapetovat nějakým přírodním motivem nebo ručně namalovat větve, stromy, trávu atd aby to tématicky navazovalo na přirozené dno voliéry, něco podobného jako namaloval Marold Bitva u Lipan.
Samozřejmě že žádná stěna nezůstane bílá. Bylo by to v rozporu s mým plánem udělat kus přírody, takže pokud možno nikde žádný viditelný plast. Já mám v plánu, mimo jiné, upevnit na některé stěny rolety z přírodního rákosu a bambusu (všemi směry) a na ně zelené větve, tak aby tam byly různé velikosti a průměry.
napsal(a):
Samozřejmě že žádná stěna nezůstane bílá. Bylo by to v rozporu s mým plánem udělat kus přírody, takže pokud možno nikde žádný viditelný plast. Já mám v plánu, mimo jiné, upevnit na některé stěny rolety z přírodního rákosu a bambusu (všemi směry) a na ně zelené větve, tak aby tam byly různé velikosti a průměry.
Vzhled voliery podtrhuje krásu osazenstva. To bylo vidět na loňské Exotě u Tangar. Kdyby byly ve sterilní kleci nebylo by to ono. Vaše zkušenosti budou cenné. U venkovní voliery máme problém s udržením zeleně. Ptáci trávu rychle spasou a ozobávají i mladé nasazené jehličnany takže nemají šanci se pořádně uchytit a musí být zakrývány pletivem. Také se klaním k názoru, že těch 20-cet ptáků na pudorys voliery bude asi hodně.