Dobrý den prosím o radu tak jsem letos zkusil chov andulek křížením výstavních+normálních a zadařilo se mám 4páry samce výstavni samičky normal vylétlo mi zatím 10ks jsou z budky měsíc krásně velký opeřeny ale ne lítají od samého začátku říkal sem si že to je tím že jsou pěkně narostli ale dnes na burze jsem se dozvěděl že by to mohlo byt francouzské pelicháni.Tak jsem hledal na internetu jestli by to mohla být pravda a na devadesát procent to je francouzské pelicháni, jde mi o to jestli musím zlikvidovat celí chov andulek mám 4 voliéry vedle sebe +zálety v první voliéře výše popsané+ pár papoušek nádherný, druhé voliéře pár papoušek královský+pár andulky lutino odchov 4ks bez problému létaji, třetí voliéra pár papoušek nádherný+papoušek patagonský, čtvrtá voliéra papoušek královský+pár andulek v každé voliéře na zemi křepelky činské.Jeto přenosné i na ty velké papoušky poradí někdo co mám udělat jestli je nutné zlikvidovat všechny andulky +mladé v budkách bohužel pokud to bude nutné tak to udělám abych zachránil ty velký.A jakým způsobem desinfikovat nebo pokračovat četl sem vše co bylo v kontaktu spálit to bych musel spálit celí zálet který je dělaný z palubek starý 2 roky a to si myslím je nesmysl zálet je 2.5x2.2x1.2 dxvxš každá voliéra, výlet 5x2.5x1.2 dxvxš.Děkuji za solidní odpovědi.
boza
napsal(a):
Dobrý den prosím o radu tak jsem letos zkusil chov andulek křížením výstavních+normálních a zadařilo se mám 4páry samce výstavni samičky normal vylétlo mi zatím 10ks jsou z budky měsíc krásně velký opeřeny ale ne lítají od samého začátku říkal sem si že to je tím že jsou pěkně narostli ale dnes na burze jsem se dozvěděl že by to mohlo byt francouzské pelicháni.Tak jsem hledal na internetu jestli by to mohla být pravda a na devadesát procent to je francouzské pelicháni, jde mi o to jestli musím zlikvidovat celí chov andulek mám 4 voliéry vedle sebe +zálety v první voliéře výše popsané+ pár papoušek nádherný, druhé voliéře pár papoušek královský+pár andulky lutino odchov 4ks bez problému létaji, třetí voliéra pár papoušek nádherný+papoušek patagonský, čtvrtá voliéra papoušek královský+pár andulek v každé voliéře na zemi křepelky činské.Jeto přenosné i na ty velké papoušky poradí někdo co mám udělat jestli je nutné zlikvidovat všechny andulky +mladé v budkách bohužel pokud to bude nutné tak to udělám abych zachránil ty velký.A jakým způsobem desinfikovat nebo pokračovat četl sem vše co bylo v kontaktu spálit to bych musel spálit celí zálet který je dělaný z palubek starý 2 roky a to si myslím je nesmysl zálet je 2.5x2.2x1.2 dxvxš každá voliéra, výlet 5x2.5x1.2 dxvxš.Děkuji za solidní odpovědi.
Jedna baba povidala, co vse slysis nebo ctes není tak.Dej udelat rozbor na veterinu a dle vyjadreni konej.V dnesni době jsou kvalitni desinfekcni prostředky, na cenu nehled, palit nic nebudes.
Pod hesly "polyomavirus", "BFD" nebo "francouzské pelichání" byste zde v diskusním fóru měl nalézt tolik polemik, že máte den co studovat.
Před čím chcete ochránit dospělé andulky? Ony jsou přece jsou zdrojem virózy, jen nemají klinické příznaky, protože ji zvládají. Polyomaviróza je riziková pro mláďata spíše menších druhů (andulky, agoši, korely...), nakonec BFD v překladu znamená nemoc andulčích výletků. Vyhubením mladých se viru samozřejmě nezbavíte a vyhubení celého chovu andul považuji za absurdně nesmyslný, nepromyšlený (zlo)čin. Dospělí ptáci se z virózy dostanou, aniž by jste si všiml, že ji vůbec měli. V době, kdy ale jejich imunitní systém bojuje, jsou přenašeči a odskáčou si to zejména jejich mláďata s nedozrálým imunitním systémem.
Takže moje rada (jiní Vám možná poradí jinak): letos již nenechat hnízdit alespoň páry se skokany, vydesinfikovat chlórovými přípravky (samozřejmě ptáky na tu dobu přesunout - stačí den, chlór rychle vyprchá), použila bych horký roztok SAVA (pokud tedy máte tu možnost to takhle řešit). Je v tom ale háček - kdy desinfikovat, když samotní ptáci jsou nakaženi? Osobně bych to asi řešila až na podzim a na začátku příští sezony. Nyní spíše jen zvýšená hygiena.
Některé páry i ve společné voliéře mohou mít zcela zdravá mláďata, protože mohli při předcházejícím kontaktu s virem získat imunitu (analogie očkování) a spolu s potravou předávají potomkům i antigeny.
Můžete páry s postiženými mláďaty dostatečně izolovat?
Co s postiženými mláďaty, to si musíte rozhodnout sám. Při dobré péči může většina z nich (možná všechny) zcela během 3-4 měsíců vyzdravět bez jakýchkoli následků. Nicméně je nejméně 8 měsíců nikomu neprodávejte, abyste neroznášel virózu do jiných chovů. Nejlepší řešení je i s pravdivým vysvětlením nabídnout (třeba zdarma) lidem, kteří by chtěli mít doma krotkou andulku a nemají jiný chov. Sama mám zkušenost, že skokan se krásně ochočí a když se mu podaří nemoc zvládnout, je z něho báječná krotká andulka.
Je to nejen mojí zkušeností podložený můj názor, za který budu zde kamenována. Pravděpodobně Vám poradí zlikvidovat celý chov nakažených andul. Mně to děsí, protože BFD není nevyléčitelná nemoc a nakažený jedinec není přenašečem do konce svého života. Jen některá mláďata agresivnější formě BFD mohou podlehnout, povětšinou však již v budkách. Ta, co "vyletí", mají šanci nejen na přežití, ale i úplné uzdravení.
Kontrolujte vypadlá pírka (i u dospělých).
boza
napsal(a):
Dobrý den doporučuji položit dotaz MVDr Vaidlové, která Vám ochotně a ráda podá veškeré info o vhodném postupu.- E-mail: veterinamada@qmail.com.
Dejte foto nemocného mláděte a detailní foto většího pírka (letky), které některému ze skokanů vypadlo. To jsou tak jednoznačné indície, že rozbor Vám nic nového nepoví. PBFD (cirkoviróza) to na 99,9 % nebude, když dospělí jsou OK a mladé výletky bez dlouhých per.
Měla jsem doma spolu (koupeného) skokana s další mladou zdravou andulou a žakem. Všichni to zvládli, skokan vyzdravěl a novým majitelům pak uletěl... druhá andulka absolutně bez jakýchkoli náznaků nemoci - můj "mazlík". Ten zase ulítl mě. Nyní, bez jakýchkoli desinfekčních ceremonií, mám malý a zcela zdravý chov andulek (4,5 páru... ten půlpár je samička, která bez konfliktů sdílí s jinou ve vedlejší budce společného samečka :). Všechna mláďata absolutně v pohodě, ani jediný úhyn, žádné BFD.
Jenom nenechte nakažené ptáky letos již hnízdit, zvyšte hygienu, před další sezonou desinfekce a pozor na dokupování nových ptáků... na dospělé andulce není vidět, že je právě nakažena a mnozí právě andulky, které měly v hnízdě skokany nebo velké úhyny hned prodávají. A to je to nejděsnější a nejnebezpečnější, neodhalitelné riziko přenosu polyomaviru. Ne to, že své nakažené andule neutratíte a dáte jim šanci se z virózy dostat v karanténním prostředí.
Je to hle Francouzské pelichání samec je starý 3 roky létá málo spíš poletuje.