Sestavení páru u korel

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2015 13:02
pavel758

XXX.XXX.35.159

Dobrý den, chci se zeptat jak sestavit pár korel, jestli stačí když koupím samici a samca a dám je k sobě, nebo jestli je lepší abych koupil samca a k němu 3 samice, nebo je to jedno?děkuji.

5.7.2015 14:23
anurra.rhonean23

XXX.XXX.14.202

Dobrý den, je lepší, když si korely mohou svého partnera vybrat samy, páry jsou tak stabilnější a odchovy se lépe daří, protože pokud není harmonický pár, často se může stát, že se rodiče nestřídají v sezení na snůšce nebo v péči o mladé a pak se to odráží negativně na odchovech. Je proto lepší sehnat více ptáků a nechat je společně, aby sami utvořili páry a zbytek, co se nespáruje pak třeba prodat, nebo jim přiřadit jiné. Samozřejmě lze i sehnat samečka a samičku a dát dohromady, ale korely bývají vybíravé a nemusí se vždycky spárovat. Ve volné přírodě mají partnera na celý život, proto je pro ně přirozenější mít možnost výběru.

Naše korely také měly možnost výběru. Jelikož jsem ale brala ohled i na výsledné barevné mutace mláďat, tak jsem nechávala ve skupině barevně podobné jedince, pro případ, kdyby se první kombinace nevydařila.

Mám v chovu samečka, šedého strakáče štěpícího na albino (je po lutino otci a bělohlavé matce) a k němu jsem původně chtěla albino samičku, ale on ji prostě nepřijal ani po půl roce společného soužití. Naopak jsem vypozorovala, že se mu líbily samičky skořicové. Tak jsem mu nakonec dala skořicovou bělohlavou perlovou samičku (albino mláďata sice mít nebudou, ale bělohlavá, a nebo sem tam nějakou samičku lutino ano) a oba jsou spokojení. Někdy to tedy nejde lámat přes koleno.

Záleží také, co s korelami plánujete, zda chcete normální odchov mláďat pro radost, nebo zda chcete experimentovat a šlechtit barevné mutace nebo standart. Někteří chovatelé při šlechtění mutací nebo standartu používají různé metody křížení a neustále rozdělují páry a zkouší nové kombinace, nebo párují blízce příbuzné ptáky. Já tohoto nejsem zastáncem, barevné mutace jsou samozřejmě krásné, ale momentálně je jich už mnoho na trhu a je tedy mnohem lepší si sestavit nepříbuzné jedince, stejně jako není třeba neustále rozdělovat a znovu párovat, když seženete přesně to, co potřebujete, popřípadě si takovou mutaci sami vychováte, jako já jsem si odchovala albina z nealbino rodičů. Nemusela jsem ani přepárovávat ani párovat příbuzné, jen jsem měla v prvé řadě štěstí na prvního samce a pak jsem se vzdělávala v oblasti genetiky a sehnala správně štěpitelného i druhého samečka, který se spároval s dcerou toho prvního. To samozřejmě pár let trvalo, než jsem si albino korely vychovala, což asi nebude většina chovatelů chtít tak dlouho čekat, ale výsledek stál zato, když jsem v hnízdě objevila první úplně bílé červenooké mládě. Obě dvě samičky albino co mám v chovu, jsou velkého vzrůstu, zdravé, krásné kusy a momentálně také hledají vhodného partnera.

Nyní zrovna prodávám dva chovné páry už osvědčené, ale mám po nich hodně loňských a letošních potomků, které mám v plánu zkombinovat a potřebuji uvolnit místo. Rozdělovat je nechci, jsou to velmi dobří rodiče a byla by to škoda. Toť ale jen můj názor. Určitě to lze tak i tak, takže je to na Vás.

5.7.2015 14:31
pavel758

XXX.XXX.35.159

Děkuji, takže na burzi koupím samca a k němu 3 samičky, od každého chovatele jednu.a doufam že to vyjde.

6.7.2015 13:53
pavel758

XXX.XXX.35.159

Je to ideální 3 samice a k nim jednoho samce, nebo je to lepší nějak jinak, děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík