Máří

XXX.XXX.138.161
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s peřím mého anduláka.
Před týdnem jsem si ho vzala z budky na dokrmení, od druhého dne si až podezřele často začal probírat peří, které začalo vypadávat, konkrétně pěří z křídel a ocasu. Takže situace teď momentálně je taková, že nemá ani jednu letku a na ocasu má pouhá dvě péra.
Co se týče vitamínů dávám písek ( chtěla jsem i vitamínové kapky, ale nevím, jestli je mohu dávat i takhle malému prckovi, co je ještě na kaši ), pak dále samozřejmě ovoce atd..
Co se týče pozornosti, věnuji se celý den ( v kleci je vlastně jen přes noc ).
Jinak je už dokonale ochočen a pokouší se už i něco povídat ( v tomhle ohledu je naprosto v pořádku ), jinak už také zobe proso, lesknice atd..
Nenapádá mě tedy nic co by to mohlo způsobit
Prosím poraďte, předem děkuji!
Polyomaviróza. Nemusí nutně zemřít, jak se tvrdí na odkazované internetové stránce. Přesně to samé se stalo i mně... koupila jsem mládě před vyletěním a do dvou týdnů byl z něho skokan bez letek a ocasních dlouhých pírek. Dostal se z toho. Za necelé 4 měsíce již byl OK, létal a žádná pírka mu pak již nevypadávala mimo normálního pelichání.
Jaké jiné papoušky máte doma?
Určitě informujte původního chovatele (pokud nejde o Váš chov).
Máří

XXX.XXX.138.161
Máme doma aru araraunu, papuska senegalskeho, papuska horskeho a alexandra maleho.
Volala jsem veterináři co se specializuje přes papoušky, ptala jsem se co mám dělat a ten tvrdil, buď utratit, nebo darovat lidem co jiné papoušky nemájí a tedy by je nemohl nijak ohrozit.
Vyřešili jsme to tak, že jsem maličkého darovala svým malým bratránkům co jiné zvíře nemají a chystali se andulku koupit ( topila jsem se v slzách, ale tak uklidňuje mě to, že to mohlo dopadnout mnohem hůř, tedy utracením ).
Teď nás jenom čekají testy na naše ostatní papoušky, bohužel s nimi dost přicházel malej andulák do styku tak opravdu nevím..
Máří
napsal(a):
Máme doma aru araraunu, papuska senegalskeho, papuska horskeho a alexandra maleho.
Volala jsem veterináři co se specializuje přes papoušky, ptala jsem se co mám dělat a ten tvrdil, buď utratit, nebo darovat lidem co jiné papoušky nemájí a tedy by je nemohl nijak ohrozit.
Vyřešili jsme to tak, že jsem maličkého darovala svým malým bratránkům co jiné zvíře nemají a chystali se andulku koupit ( topila jsem se v slzách, ale tak uklidňuje mě to, že to mohlo dopadnout mnohem hůř, tedy utracením ).
Teď nás jenom čekají testy na naše ostatní papoušky, bohužel s nimi dost přicházel malej andulák do styku tak opravdu nevím..
No nevím, jestli je to dobrá volba. On skokan může přežívat několik let nebo taky nemusí, a to by asi dětem moc velkou radost neudělalo. A ještě pokud ty děti přijdou na návštěvu ke kámošům, kteří mají zdravé papoušky, tak je mohou nakazit.
Máří

XXX.XXX.138.161
Celé je to hrozně smutná záležitost, je takový čilý, hravý.. zkrátka neměla jsem srdce to veselý mláďátko nechat uspat A to, že se naskytla příležitost u příbuzných, kteří se sami nabídli, skočila jsem po ni.
geldek
napsal(a):
Polyomaviróza. Nemusí nutně zemřít, jak se tvrdí na odkazované internetové stránce. Přesně to samé se stalo i mně... koupila jsem mládě před vyletěním a do dvou týdnů byl z něho skokan bez letek a ocasních dlouhých pírek. Dostal se z toho. Za necelé 4 měsíce již byl OK, létal a žádná pírka mu pak již nevypadávala mimo normálního pelichání.
Jaké jiné papoušky máte doma?
Určitě informujte původního chovatele (pokud nejde o Váš chov).
Dobrý den, mohu se zeptat byli ve vašem případě dělané testy? Pochybuji-jinak by jste v žádném případě nemohla napsat, podle vámi popisované situace a zkušeností, že se jednalo o polyomavirozu.To že byl podle vás za 4.měsíce fenotipově OK tomu jen nasvědčuje.
BFD, pokud máte dost informací, rozeznáte celkem bezpečně. Může se to splést maximálně s PBFD.
U té druhé nemoci mládě nakažené již v budce se nedožije vyletění a neprojevuje se to jen na dlouhých perech, ale na celém opeření. PBFD je navíc mnohem méně pravděpodobné.
A krevní sraženiny ve vypadaných perech a poničené konce brk jsou hodně výmluvné.
I kdyby se virus u Vás doma rozšířil na jiné papouchy, dospělí to zvládnou bez jakýchkoli problémů a příznaků, nemusíte podléhat panice. Zdá se, že je máte po jednom ne na odchov mladých. BFD zvládají již dospělé andule. Když neuvažujete v nejbližších měsících o odchovu, pak jsou testy v podstatě zbytečné, s jedním nebo druhým výsledkem nic nenaděláte... nebo dáte utratit aru? senegalce? To jisto jistě ne
Vaše rozhodnutí dát tomu mláděti šanci moooc schvaluji. Když jde o levnou anduli, to se snadno křičí: UTRATIT!
Na fotkách - 1- anduláček před ztrátou poslední letky a ocasních per,2 - signifikantní krevní sraženiny a poškozená brka u vypadlých per,3 - andulák s kamarády, po třech měsících s novým opeřením a bez problémů. Andulák nezemřel (ani jeden) - oba však uletěli. Zelený mně a modrý, původní skokan, novým majitelům. Fotky jsou z r.2013.
geldek
napsal(a):
BFD, pokud máte dost informací, rozeznáte celkem bezpečně. Může se to splést maximálně s PBFD.
U té druhé nemoci mládě nakažené již v budce se nedožije vyletění a neprojevuje se to jen na dlouhých perech, ale na celém opeření. PBFD je navíc mnohem méně pravděpodobné.
A krevní sraženiny ve vypadaných perech a poničené konce brk jsou hodně výmluvné.
I kdyby se virus u Vás doma rozšířil na jiné papouchy, dospělí to zvládnou bez jakýchkoli problémů a příznaků, nemusíte podléhat panice. Zdá se, že je máte po jednom ne na odchov mladých. BFD zvládají již dospělé andule. Když neuvažujete v nejbližších měsících o odchovu, pak jsou testy v podstatě zbytečné, s jedním nebo druhým výsledkem nic nenaděláte... nebo dáte utratit aru? senegalce? To jisto jistě ne
Vaše rozhodnutí dát tomu mláděti šanci moooc schvaluji. Když jde o levnou anduli, to se snadno křičí: UTRATIT!
Na fotkách - 1- anduláček před ztrátou poslední letky a ocasních per,2 - signifikantní krevní sraženiny a poškozená brka u vypadlých per,3 - andulák s kamarády, po třech měsících s novým opeřením a bez problémů. Andulák nezemřel (ani jeden) - oba však uletěli. Zelený mně a modrý, původní skokan, novým majitelům. Fotky jsou z r.2013.
Díky svému povolání a zaměstnání mám informací a zkušeností řekl bych opravdu dost.Jste opravdu asi výjmečný příklad člověka, který je schopen rozpoznat a určit bezpečně vir v těle papouška, bez duplex shuttle PCR. Doporučuji Vám navštívit některý odborný seminář týkající se danného problému, kde by jste zjistila mnohem více o nákaze o tom kde se vir množí ( Fabriciově burze a odtud se poté šíří dál do těla ), o napadení brzlíku (další důležitá součást imun.systému) atd. Přeji mnoho štěstí v chovu.
geldek
napsal(a):
V mnohém se shodneme, ale v tomto případě nikdy! Nabádáte tu k šíření velmi nebezpečného onemocnění. I kvůli takovým názorům, který zde prezentujete, jsou chovy andulek zamořené touto nemocí. Když jsem já dávala utratit skokana, kterého jsem tři neděle ručně před tím dokrmovala, tak veterinář ani náhodou nebyl schopen určit pohledově, zda by nemohlo jít i o PBFD (a neni pravda, že by se mládě nedožilo vyletění). A o penězích to vůbec neni.
Takže když zjistíte PBFD u žaka, tak kdo z Vás s ním praští o zem? Takže nejde o peníze?
Mám litovat, že ta modrá andulka přežila, protože Vy jste svého skokana utratila?
Nelituji a ani nebudu.
Je mi jedno, kdo se jak chová k svým papouškům, jestli je nacpe po párech do klecí možná s občasným proletem na pár metrech na celý život na rozmnožování do prostředí bez slunce, vzduchu a pak se hrdí tím, že je chovatel.
Nejsem chovatel a ani ním být nehodlám. Ani jsem toto původně nechtěla napsat, protože to kamenování nemám zapotřebí.
Mám malý chov andulek (které jsem nakonec ani nepořídila já, ale přítel navzdory mým prosbám, že ne, že to je nemalý závazek). Kdybych neměla možnost voliéry, tak nemám ani ty. Protože nemám podmínky. Welfare zvířat je důležitější, než jakákoli touha nebo posedlost v chovatelství. Nechci být "chovatel".
A co se toho rozeznání týče, každý trochu znalý napíše "francouzské pelichání", že? PBF u andul je tak rozšířené, že se v případě skokana s klidným svědomím stavím, že jde o polyomavirus a nebudu sama. Nakonec první odpověď není má.
Máří

XXX.XXX.138.161
Pokud jde o andulku do chovu, je to samozřejmě něco mnohem jiného, než když jde o malého domácího mazla, u kterého nehrozí množení.
V případě chovné nakažené andulky je utracení ( zní to krutě ) asi nejlepší cesta, protože jde o to zachránit celý chov, to ano.. souhlasím, ale nepokusit se zachránit darováním/ či něčím podobným domácí andulku mi příjde dost kruté.
Příbuzní mi dávají telefonicky zprávy jak se má.. a jsem opravdu ráda, že to tak dopadlo a že je někdo kdo se o něj dobře postará ( když já nemohu ).
Ano, máte pravdu. Problémem ale je, že BFD (polyomavirózu ne cirkovirózu BPFD) u dospělých, jinak zdravých andulek nezjistíte, když je kupujete. Dokonce de facto ani nejsou nemocné, protože nemají klinické příznaky stejně, jako člověk, kterého imunitní systém zvládá nákazu chřipkovým virem, ale jistou dobu je přenašečem (i když klinicky je zdravý). Dospělá zdravá andulka se s virem vypořádá, jenže mezitím nakazí další dospělé, které samozřejmě když začnou hnízdit, mají postižena mláďata.
Takže u dospělé andulky kupované do chovu je to otázka štěstí a poctivosti prodejce, který třeba rok neprodá ptáky, jenž měli skokany, nebo nevysvětlitelné úhyny mladých v budce.
Jenže většina chovatelů, obávám se, že prodá. A tam je ten pes zakopaný. Ne v skokanech, u nichž to každý hned pozná. U dospělých andulek nikdo, někdy ani testy nemusí být přesné, ale to je na delší vysvětlení.
Jinak diskusí kolem BFD je na ifauně - i jinde - hodně, což dokazuje, jak častý problém to je, když tyto diskuze vskutku odhalují jen pověstnou špičku ledovce. Nedávno třeba: https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/2956253/mlada-andulka-posledni-z-prvni-snuzky#a2956270.
geldek
napsal(a):
Ano, máte pravdu. Problémem ale je, že BFD (polyomavirózu ne cirkovirózu BPFD) u dospělých, jinak zdravých andulek nezjistíte, když je kupujete. Dokonce de facto ani nejsou nemocné, protože nemají klinické příznaky stejně, jako člověk, kterého imunitní systém zvládá nákazu chřipkovým virem, ale jistou dobu je přenašečem (i když klinicky je zdravý). Dospělá zdravá andulka se s virem vypořádá, jenže mezitím nakazí další dospělé, které samozřejmě když začnou hnízdit, mají postižena mláďata.
Takže u dospělé andulky kupované do chovu je to otázka štěstí a poctivosti prodejce, který třeba rok neprodá ptáky, jenž měli skokany, nebo nevysvětlitelné úhyny mladých v budce.
Jenže většina chovatelů, obávám se, že prodá. A tam je ten pes zakopaný. Ne v skokanech, u nichž to každý hned pozná. U dospělých andulek nikdo, někdy ani testy nemusí být přesné, ale to je na delší vysvětlení.
Jinak diskusí kolem BFD je na ifauně - i jinde - hodně, což dokazuje, jak častý problém to je, když tyto diskuze vskutku odhalují jen pověstnou špičku ledovce. Nedávno třeba: https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/2956253/mlada-andulka-posledni-z-prvni-snuzky#a2956270.
Nezlobte se na mě, ale- zakopaný pes- je v přístupu lidí k problému, jako máte vy. Absolutně nevíte o čem mluvíte viz-BFD jinak zdravích, -de fakto nejsou nemocné protože nemají příznaky, atd.Jelikož jste nám ješte neodpověděla na žádnou mojí otázku, zeptám se Vás na něco jiného, můžete nám tedy vysvětlit a popsat všechny 3.druhy průběhu polymaviru ? Pokud jste schopna ho určit bez testu, jen na základě krevní sraženiny ve vypadlém brku? Zásadní rozdíl v polyma a cirko viru? Jeho hostění a dobu mimo živou tkán ? Předem děkuji za všechny co se rádi od Vás přiučí.
U PBFD, když je postižené již holátko v budce, špatně se vyvine již první i tělní peří. A s tou největší pravděpodobností nedožije vůbec těch 5 týdnů k výletu. PBFD je pro mláďata mnohem fatálnější nemoc, takže pravděpodobnost, že z hnízda zdravě vypadajících rodičů s PBFD bez jakýchkoli klinických příznaků (!), téměř vyletí zdravě opeřené mládě, jenž postupně ztrácí jen letky a ocasní pera... Vy asi víte, že taková situace je nanejvýš nepravděpodobná. Když propuknou příznaky PBFD, projeví se to i na tělním opeření, třeba vypadáváním prachového peří, tělního opeření a nově vyrůstající pírka jsou deformována, jakoby poničena. Podle obrázků mládě má zdravě vypadající tělní opeření a ten můj modrý andulák kromě letek a ocasních per nijaké jiné opeření neztrácel, dokonce se nenakazil ani prskavkou, se kterou ten zelený měsíc zápasil a nová pírka byla zcela normální. Vy si fakt myslíte, že by to mohlo být PBFD?!
Neříkám, že všichni skokani se s virem vypořádají, nicméně v karanténním prostředí jsou méně nebezpeční (stejně tak mé názory), jako chovatelé, kteří andule s BFD prodávají. Nevím, proč takovému mláděti nedát šanci. Zkuste mi to vysvětlit! Můj skokan zdaleka nebylo jediné andulče, které se s virem dokázal vypořádat bez následků. Proč je nutné ho utratit, když o jeho nemoci víme a není člověku nebezpečná?
Než zde útočit, zjistěte si původního chovatele, z jehož chovu mládě pochází, přesvěčte ho, že má za kontrolovaných podmínek zlikvidovat celý chov andul a všem ostatním druhům chovaných papoušků (každému jednomu) dát udělat testy a případně žádné dál neprodávat... ...
To by bylo racionálnější, než se vybavovat s někým, kdo zachránil jednoho skokana a doporučuje se o to pokusit i v dalších případech. Ale jestli Vás baví kopaná...
baku
napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale- zakopaný pes- je v přístupu lidí k problému, jako máte vy. Absolutně nevíte o čem mluvíte viz-BFD jinak zdravích, -de fakto nejsou nemocné protože nemají příznaky, atd.Jelikož jste nám ješte neodpověděla na žádnou mojí otázku, zeptám se Vás na něco jiného, můžete nám tedy vysvětlit a popsat všechny 3.druhy průběhu polymaviru ? Pokud jste schopna ho určit bez testu, jen na základě krevní sraženiny ve vypadlém brku? Zásadní rozdíl v polyma a cirko viru? Jeho hostění a dobu mimo živou tkán ? Předem děkuji za všechny co se rádi od Vás přiučí.
Dospělé andule nakažené polyomavirem nemají klinické příznaky... ať se Vám to líbí, nebo ne. I proto se nemoc nazývá nemocí andulčích výletků.
A jestli tomu nevěříte, navštivte takový chov, kde z budek "vyleteli" skokani a uvidíte sám, že rodiče jsou zcela v poho. Jistě by vám to potvrdili mnozí, kteří andulky chovají a s problémem se setkali. To není názor, to je fakt, s tím nic nenaděláte. Ani s tím, že nikdo nebude dávat běžným andulkám dělat mnohonásobně dražší testy.
A ještě si dovolím tento důkaz, že dospělé andulky s polyomavirem nemají klinické příznaky nemoci a není problém je prodat - přečtěte si diskuzi:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/2954711/korely-umirani-mladat#a2954729
(co je tedy "nebezpečnější"?!).
geldek
napsal(a):
Dospělé andule nakažené polyomavirem nemají klinické příznaky... ať se Vám to líbí, nebo ne. I proto se nemoc nazývá nemocí andulčích výletků.
A jestli tomu nevěříte, navštivte takový chov, kde z budek "vyleteli" skokani a uvidíte sám, že rodiče jsou zcela v poho. Jistě by vám to potvrdili mnozí, kteří andulky chovají a s problémem se setkali. To není názor, to je fakt, s tím nic nenaděláte. Ani s tím, že nikdo nebude dávat běžným andulkám dělat mnohonásobně dražší testy.
Vážená paní, tak ještě jednou:) odpovíte mě na dotazy? Jinak, pokud to nechápete, můžete mě osobně navštívit na katedře! Každý absolovent druhého ročníku se Vám musí vysmát.
geldek
napsal(a):
U PBFD, když je postižené již holátko v budce, špatně se vyvine již první i tělní peří. A s tou největší pravděpodobností nedožije vůbec těch 5 týdnů k výletu. PBFD je pro mláďata mnohem fatálnější nemoc, takže pravděpodobnost, že z hnízda zdravě vypadajících rodičů s PBFD bez jakýchkoli klinických příznaků (!), téměř vyletí zdravě opeřené mládě, jenž postupně ztrácí jen letky a ocasní pera... Vy asi víte, že taková situace je nanejvýš nepravděpodobná. Když propuknou příznaky PBFD, projeví se to i na tělním opeření, třeba vypadáváním prachového peří, tělního opeření a nově vyrůstající pírka jsou deformována, jakoby poničena. Podle obrázků mládě má zdravě vypadající tělní opeření a ten můj modrý andulák kromě letek a ocasních per nijaké jiné opeření neztrácel, dokonce se nenakazil ani prskavkou, se kterou ten zelený měsíc zápasil a nová pírka byla zcela normální. Vy si fakt myslíte, že by to mohlo být PBFD?!
Neříkám, že všichni skokani se s virem vypořádají, nicméně v karanténním prostředí jsou méně nebezpeční (stejně tak mé názory), jako chovatelé, kteří andule s BFD prodávají. Nevím, proč takovému mláděti nedát šanci. Zkuste mi to vysvětlit! Můj skokan zdaleka nebylo jediné andulče, které se s virem dokázal vypořádat bez následků. Proč je nutné ho utratit, když o jeho nemoci víme a není člověku nebezpečná?
Než zde útočit, zjistěte si původního chovatele, z jehož chovu mládě pochází, přesvěčte ho, že má za kontrolovaných podmínek zlikvidovat celý chov andul a všem ostatním druhům chovaných papoušků (každému jednomu) dát udělat testy a případně žádné dál neprodávat... ...
To by bylo racionálnější, než se vybavovat s někým, kdo zachránil jednoho skokana a doporučuje se o to pokusit i v dalších případech. Ale jestli Vás baví kopaná...
Prosím -požívejte svá slova a nééééééééé vysvětlení kolegy NA VÁŠ DOTAZ. Chápu, že vám dříve nemoh odpovědět :). A alespon to opište přesně -zase z neznalosti- PBFD pletete do - budgerigar fledgling disease. Jinak Vás srdečně zvu na seminář, kde se dozvíte více.
baku
napsal(a):
Prosím -požívejte svá slova a nééééééééé vysvětlení kolegy NA VÁŠ DOTAZ. Chápu, že vám dříve nemoh odpovědět :). A alespon to opište přesně -zase z neznalosti- PBFD pletete do - budgerigar fledgling disease. Jinak Vás srdečně zvu na seminář, kde se dozvíte více.
Prosím Vašeho jakého kolegy? Jaká jeho slova používám? Koho? A kde pletu PBFD a BFD? A co mi vlastně chcete dokázat? Že zadavatelka měla skokana utratit? Že nemá polyomavirózu, ale...?
Že jsem měla svého skokana utratit? Že to jeho imunitní systém nezvládl... že měl jinou nemoc a ne BFD, tedy polyomavirozu, tedy nákazu APV? Myslíte, že si pletu cirkovirus s polyomavirem?
A neděláte náhodou testy...?
Již se s Vámi, nebudu přít. Pro mně jste nebezpečná svými názory, pro celou chovatelskou veřejnost a chov, stejně jako oba dva vámi zminované viry ! Abych Vám nezapoměl odpovědět-NE testy nedělám a vzhledem k tomu, že už jsou lidé, kteří dokáží určit diagnozu z fota, dotazu,... asi nikdy dělat nebudu. Pokud by jste měla nějaké spolehlivé zaříkávadlo třeba proti ptačí chřipce budu rád když se o něj s námi podělíte.Tím končím veškerou debatu s Vámi.
Mohu sem dát několik odkazů i odborných článků, které prokazují, že dospělé andule se s polyomavirózou vypořádají a když se polyomaviróza neskombinuje s cirkovirózou nebo jiným imunosupresivním onemocněním, pak to zvládnou bez jakýchkoli příznaků.
Že skokan nemusí nutně zemřít, ale může se z toho dostat - a nejde jen o mojí zkušenost, mohu vložit další odkazy.
A moje názory jsou nebezpečné? Kdybyste si proběh diskuse na toto téma, tak varuji právě před tím, že dospělé andule mohou být zdrojem nákazy, když člověk neví, z jakého chovu pocházejí, protože nezjistí, že jsou právě přenašeči APV. To, že vyhubíte všechny skokany se viru nezbavíte. A že v rodinách, které nechovají jiné papoušky mají šanci na přežití - i případné uzdravení a že se s nich mohou stát fantastičtí "mazlové" - co je na tom nebezpečné?
Jinak mladou andulku, z níž se stal skokan jsem zakoupila u chovatele, kde jsem měla možnost si prohlédnout velice hezký chov, vzorná venkovní voliéra s murovaným záletem, krásné kmenové budky, všechno na první pohled zdraví ptáci. Takže nečerpám jen z cizích info, ale také z vlastní zkušenosti.
Když prodávám andulu, tak ji prodávám se všemi kontakty a po týdnu se z vlastní iniciativy mailem ptám, jestli je v pořádku. Povětšinou mi lidé sami posílají feedback. Každý kupující si může prohlédnout ten "můj" malý chov se čtyřmi páry ve voliéře, která je pod téměř stálou kontrolou (je na terase, na níž se vychází přímo z kuchyně), povětšinou každého k prohlídce sama nutím. Za takových okolností si nemohu dovolit prodat žádnou nemocnou andulu a v životě bych neprodala ani zdravě vypadající, která měla v hnízdě velké úhyny, nebo skokany. Ale také bych ji neutratila, ale dala jí čas na rekonvalescenci. Fakt jsem strašně nebezpečná...
Nepapouškuji žádná slova žádného Vašeho kolegy, když jsem měla toho skokana, čerpala jsem informace pouze ze zahraničních stránek - i na internetu dostupných odborných článků. A každou uvedenou informaci mohu podložit zdrojem. Nakonec mnohé jsem již uváděla v jiných diskuzních příspěvcích.
A mezi námi - když ne BFD, pak o jaké jiné nemoci byste Vy uvažoval u čerstvě vylítlé andulky s normálně vypadajícím opeřením se zdravými rodiči, které začnou postupně vypadávat letky a ocasní pírka s krevními sraženinami v brcích?
Tato plamenná diskuze kvůli jedné uchráněné andulce mi vzhledem k promořenosti chovů výstavních andulek a vůbec chovů s větším množstvím jedinců připadá absurdní. Jde hlavně o vytvoření rovnováhy mezi imunitou andulek a zamořením prostředí. Navíc andulka, která je nakažena do 21. dne života, opravdu s největší pravděpodobností uhyne a taková, které onemocní později, se nakonec během 6 měsíců zcela uzdraví. Jen málo andulek nezatížených chovem zůstane jako přenašeč, hlavně pokud mají kombinovanou infekci APV a PBFD či jinou další, třeba parazitární zátěž. Vzhledem k tomu, kolik přenašečů se najde v každém zverimexu či větším chovu je snaha řešit utracením jednu izolovanou andulku nepodstatná. Rozhodně nepovažuji chovatelku vystupující pod jménem geldek za nezodpovědnou ani ohrožující pro ostatní. Daleko větší hrozbou jsou chovatelé, kteří mají velké množství odchovů na příliš malém prostoru a nenechávají ptáky i prostředí dostatečně, nejméně půl roku, odpočinout od rozmnožování.
Markéta Grešíková.