Andulku jsem léčila pro vápenku, kterou měla kolem očí (pouze zahnědlé peří okolo a trošičku bílé na zobáku). Po třech dávká od VET byla už v pohodě, mezi ostatními andulkami se to zase vrátilo.
Má to kolem oka takové vylysalé-peří je pocuchané a odstává. Je to zase vápenka, či to může být něco jiného? Už jste se s tím někdo setkal? Díky moc za reakce.
To ťažko takto určit može to byt vápenka ale aj iné parazity alebo zápal, andulku dajte zvlášt od ostatných nevystavovat prievanu oko každý den opláchnite bórovou vodou a potret ophtalmo-septonexom a preliečit Scatom alebo Ivomecom.Pokial by sa to do pár dní nezlepšilo pravdepodobne to bude nejaky zápal atd. a treba antibiotiká teda veterinár. Dobré by bolo vyčistit a vydezinfikovat celé chov. zariadenie, misky na vodu a krmivo+ výmena bydiel.
Setkala jsem se s takovýmto případem u jednoho chovatele a zcela identický se objevil v jednom diskuzním vláknu: andulce po přeléčení vápenky vypadalo peří kolem jednoho nebo obou očí a kůže postupně hodně otekla. To diskuzní vlákno se mi zatím nepodařilo najít - je to i s obrázky.
To, že vypelichané peří kolem očí Vaší andulky odstává, může předznamenat také počínající otok. Jestli se to po Ivomecu (nebo Scatu) nezlepší - a předpokládám, že ne - pak bude pravděpodobně nevyhnutné sáhnout po antibiotiku. Je totiž pravděpodobné, že když při vápence, která zasáhla i okolí očí, roztoči narušili kůži, dovnitř se dostaly baktérie a způsobily zánět. Na ten již Ivomec nezabírá. Když se to po borové vodě a ophtalmo-septonexu, nebo lépe ophtalmo-framykoinu nezlepší, bude potřebné navštívit veterináře, který pravděpodobně nasadí nějakou léčbu antibiotiky. Nevím, jak dopadla andulka u chovatele, ale ta v diskuzním vlákně na sepsu (otravu krve) uhynula. Takže nepodceňovat. V obou zmiňovaných případech se stav při natírání framykoinovou mastí dočasně zlepšil, ale pak opět zhoršil.