Andulky a hnízdění-za jak dlouho se samička odváží vlézt do boudy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.9.2015 17:52
huwik

XXX.XXX.175.210

Ahoj,
máme pár andulek - sameček (ten modrý) je starý 3 roky, pochází z normálního chovu z voliéry. Samička (lutino) je ručně dokrmovaná a je stará asi 1 a půl roku. Protože jsou v toku, rozhodli jsme se jim dát před 4 dny hnízdící budku. Zatím na budku spíš koukají a zvenku okusují (samička okusuje o něco více). Párkrát tam lehce nakoukla, ale dovnitř nešla. Zajímalo by mě, za jak dlouho se tak samička odváží jít se podívat dovnitř? A máte někdo zkušenost s hnízděním ručně dokrmené andulky? Mám trochu pochybnosti o jejím ptačím instinktu, i když zatím probíhá vše dobře.

1.10.2015 08:59
Plachetka

XXX.XXX.108.221

huwik napsal(a):
Ahoj,
máme pár andulek - sameček (ten modrý) je starý 3 roky, pochází z normálního chovu z voliéry. Samička (lutino) je ručně dokrmovaná a je stará asi 1 a půl roku. Protože jsou v toku, rozhodli jsme se jim dát před 4 dny hnízdící budku. Zatím na budku spíš koukají a zvenku okusují (samička okusuje o něco více). Párkrát tam lehce nakoukla, ale dovnitř nešla. Zajímalo by mě, za jak dlouho se tak samička odváží jít se podívat dovnitř? A máte někdo zkušenost s hnízděním ručně dokrmené andulky? Mám trochu pochybnosti o jejím ptačím instinktu, i když zatím probíhá vše dobře.

Zdravím.No nechte jim čas.Každopádně dobré znamení je že ji samička okoukává jak píšete.Ono někdy tam samička vleze hned a někdy to rva 14 dní.A taky se v ojedinělých případech stává že tam nevleze vůbec.Většinou do 14 dnu je samicka v budce.A to že je ručně dokrmená by nemělo mít vliv na hnízdění.Tak ať se daří.

simik..

9.2.2016 21:54
simik..

XXX.XXX.213.22

Ja už mám takhle budku v kleci už několik měsíců a ještě tam nebyla. Okusovala ji asi až po dvou měsících nakoukla tam a pak už jí to nezajímalo. Sameček ji pořád krmí to se nechá.Už je tlustá jak bečka a sameček je hubenour :-D a pořád se snaží a ona nic. Krmím je zrním pro andulky, jablkem, mrkví, obcas jim udělám domácí vaječnou směs ale tu moc nechtějí a kupovanou už vůbec ne, koupila sem jim grit, písek, ten salát (bylinky ) pro andulky, dávám jim tam i tu zavěšovací tyčinku vejce s medem, když bylo teplo tak sem jim dávala trávu a hloh.Je jim oboum rok. Je to na ně moc brzy? Jsou oba ochočení.

9.2.2016 22:18
lupus4

XXX.XXX.143.9

Dejte fotku, kde budou vidět ozobí vašich andul, třeba máte 2,0

simik..

9.2.2016 22:37
simik..

XXX.XXX.213.22

To nééé samička to má úplně hnědé akorát to takhle večer neni moc vidět :-D.

papala

10.2.2016 07:02
papala

XXX.XXX.211.160

Dobrý den. Na první fotce 100% samec a na druhé 100% samice

10.2.2016 08:44
huwik

XXX.XXX.147.46

Dejte jim naklíčené zrní. Buď je nechte vyrůst v květníku. A tím pádem si připravte alespoň 7 takových květináčů a každý den jim jeden dejte (oni to krásně rozcupují) dokud nesnese první vejce. Pak už ne, samička by kvůli tomu mohla vejce zničit a začít novou snůšku.
Nebo je nechte naklíčit to zrní, to se dělá tuším tak, že se přes noc namočí a potom se ráno vytáhne a nechá oschnout a dáte jim to jako normální zrní. Vsadím se, že do 14 dnů bude v budce smajlík
Bílkoviny jim dávejte spíše až bude mít vajíčka. A to jen obden, protože příliš mnoho bílkovin může udělat zadržené vejce... Z těch bílkovin moje andule milují třeba plnotučný tvrdý tvaroh nebo vajíčka s mrkví a strouhankou. Můžou dokonce i jogurt.

simik..

10.2.2016 10:14
simik..

XXX.XXX.213.22

Tak to s tim zrnim sem nevěděla, děkuji za radu hned to jdu udělat, já sem jim dala na výčko mokrou vatu a na to zrni :-D jako se klíčí fazole.

10.2.2016 10:25
huwik

XXX.XXX.147.46

Stačí když to dáš do sítka a necháš to namočené ve vodě. Pak to vyklop na talířek a nech uschnout. Z té vaty to budeš špatně dostávat a navíc to klíčí déle. Oni potřebují to naklíčené zrní každý den dokud nesnese vajíčko. Jinak když to bude přes noc ve vodě, některá zrnka už budou prasklá, jiná ne, ale to nevadí, klíček je uvnitř smajlík

10.2.2016 13:55
sagy.sagy

XXX.XXX.213.22

Super už se těšim jak se do toho zejtra pustí smajlík děkuji za rady.

3.3.2016 11:51
sagy.sagy

XXX.XXX.213.22

Mám hroznou radost a jdu se vám sem pochlubit. Dávala sem andulkám máčené zrní, vaječnou míchanici, zelené krmení, vajíčko, mrkev, jablko a rohlík zvlášt ( to jediné my jedly když to bylo zvlášt). Budku mám v kleci asi od podzimu a pořád do ni nevlezly, prostě dělají že tam není :-D Byla sem už naštvaná a dnes sem šla k pánovy co chová andulky a vyžádala sem si mladou samičku která už měla mládě. Dala sem jí k těm dvoum domácím ochočeným co mám doma. První se jí ty domácí bály. Pak si samec začal namlouvat domácí samičku, ta nemá zájem takže si šel namlouvat novou samičku, ta taky neměla zájem. Pak sem pustila domácí andulky ven a ta nová zůstala v kleci. Zjistila že tam má budku tak se šla podivat a hned vlezla dovnitř. Koukala sem jako blázen. Doted tam je a ozobává strany. Je vidět že je zkušená :-D Sem zvědavá co z toho bude. Pokud se samice nesnesou tak je dam od sebe, ale zatim je klid.

3.3.2016 12:05
baku

XXX.XXX.144.116

sagy.sagy napsal(a):
Mám hroznou radost a jdu se vám sem pochlubit. Dávala sem andulkám máčené zrní, vaječnou míchanici, zelené krmení, vajíčko, mrkev, jablko a rohlík zvlášt ( to jediné my jedly když to bylo zvlášt). Budku mám v kleci asi od podzimu a pořád do ni nevlezly, prostě dělají že tam není :-D Byla sem už naštvaná a dnes sem šla k pánovy co chová andulky a vyžádala sem si mladou samičku která už měla mládě. Dala sem jí k těm dvoum domácím ochočeným co mám doma. První se jí ty domácí bály. Pak si samec začal namlouvat domácí samičku, ta nemá zájem takže si šel namlouvat novou samičku, ta taky neměla zájem. Pak sem pustila domácí andulky ven a ta nová zůstala v kleci. Zjistila že tam má budku tak se šla podivat a hned vlezla dovnitř. Koukala sem jako blázen. Doted tam je a ozobává strany. Je vidět že je zkušená :-D Sem zvědavá co z toho bude. Pokud se samice nesnesou tak je dam od sebe, ale zatim je klid.

Přebytečnou samici oddělte hned dokut je čas, nebude to trvat dlouho a příjde problém, servou se Vám, lichá samice rozbije vajíčka, nebo zabije už vylíhlé mladé a věřte, že je to během minuty.

3.3.2016 12:16
sagy.sagy

XXX.XXX.213.22

Ja myslela ze je problem spis u samcu, kdyz jsou v toku ze se rvou, takže dělají neplechu i samice jo? Tak holt dám asi tu volierovou ven do voliery a koupim k ni samce děkuji.

3.3.2016 12:39
baku

XXX.XXX.144.116

sagy.sagy napsal(a):
Ja myslela ze je problem spis u samcu, kdyz jsou v toku ze se rvou, takže dělají neplechu i samice jo? Tak holt dám asi tu volierovou ven do voliery a koupim k ni samce děkuji.

U andulek lichý samec nevadí, ale SAMICE ANO.

3.3.2016 12:42
baku

XXX.XXX.144.116

sagy.sagy napsal(a):

A jestli mohu doporučit, tak zakupte i nějakou literaturu o chovu, nejlépe z antikvariatu za pár korun.Dnešní se stejně pouze opisují.At se daří.

3.3.2016 15:54
huwik

XXX.XXX.147.46

sagy.sagy napsal(a):

Samci se sice rvou o samičku, ale nikdy ne tak, aby se zabili. U samic to bohužel neplatí, ty se rvou dokud jedna neleží nožkama nahoře. Leckdy pak uhyne i ta druhá. Ony jsou samičky u andulek trochu potvory smajlík
S tou novou to vypadá dobře, zvlášť když ozobává stěny, podle mě budete mít do 14 dnů vajíčko, u nás to tak taky bylo. Bohužel z nich nic nebylo, sameček ji neuměl obskočit. Ale vajíčka snesla a hájila dobře, to se musí nechat. Takže její instinkt byl nakonec O.K. O samečkovi z voliéry se to říct nedá smajlík

3.3.2016 17:27
lupus4

XXX.XXX.5.4

sagy.sagy napsal(a):

No když vidím ten "krcálek" tak se jim ani nedivím, že nechtěli hnízdit. Ta klec je pro chov naprosto nevhodná...nemůžou pomalu ani roztáhnout křídla
Mají volný prolet po místnosti ? Jestli ne...tak je týráte!
Vy by jste "zakládala rodinu" např. ve špajzu ? Asi těžko...

Přidejte reakci

Přidat smajlík