Právě mi kakariky opouští budku. Všiml jsem si, že nemají na zádech peří, vypadá to, že jsou asi oškubané. Mají snad jenom tmavé chmýří. Nevím co se stalo. Minulá mláďátka byla OK.
Nevíte někdo proč to takhle je.
Díky za odpovědi.
PS. Mam teď vylítlé korelky lutíno, kdyby měl někdo zájem.
Milan Veselý.
vesmil
napsal(a):
Právě mi kakariky opouští budku. Všiml jsem si, že nemají na zádech peří, vypadá to, že jsou asi oškubané. Mají snad jenom tmavé chmýří. Nevím co se stalo. Minulá mláďátka byla OK.
Díky za odpovědi.
Milan Veselý.
Rodičia niekedy oberajú mladé, hlavne samica, keď má nedostatok vápnika, hlavne pred ďalšou znáškou.
Ak majú sépiovku (prírodnú ) tak im skúste pridať do vody napr. Optimin a vyradťe (ak podávate )Acidomid, alebo jablčný ocot, skrátka kyselé odbúrava vápnik a zabraňuje jeho vstrebávaniu.
vesmil
napsal(a):
Díky za odpovědi.
Milan Veselý.
Zdravím,
pár žene mláďata ven z budky, protože chce přikročit k nové snůšce. Mláďata převážně škube a pronásleduje samec z důvodu rychlejšího opuštění budky. V podstatě s tím nenaděláte nic, musel byste mláďata odebrat a dokrmit uměle, ale bylo by to zbytečné. Samec je bude sice dál pravděpodobně až do odstavu ještě škubat, ale nic jiného jim nehrozí. Důležité je aby je krmili a po odstavu se mladí opět pěkně opeří. Není to nic neobvyklého, občas se to stane.
radek63
napsal(a):
Zdravím,
pár žene mláďata ven z budky, protože chce přikročit k nové snůšce. Mláďata převážně škube a pronásleduje samec z důvodu rychlejšího opuštění budky. V podstatě s tím nenaděláte nic, musel byste mláďata odebrat a dokrmit uměle, ale bylo by to zbytečné. Samec je bude sice dál pravděpodobně až do odstavu ještě škubat, ale nic jiného jim nehrozí. Důležité je aby je krmili a po odstavu se mladí opět pěkně opeří. Není to nic neobvyklého, občas se to stane.
Souhlasím s Vaším názorem. Jen by mě ještě zajímalo, nemůže se z toho pro samce stát zlozvyk? Že už to bude dělat při každém odchovu nebo že by dokonce mohl škubat i samici? Slyšela jsem, že pokud se papoušek začne škubat nebo škube druhé, může mu to i jakoby zachutnat a už se pak neovládne. Mám jednoho takového škubana doma, ale nejsem si jista, jestli je to zlozvyk nebo už ten návyk, tedy závislost.
Staci dad do druhé budky, kterou date na zem, samec mlade dokrmi a samice mezi tim nasedne znovu, dela to především samec ale jestli se stoho stane zlozvyk je lepe jedince odstranit, nekteri k tomu prilnou a skubou i samici na hnizde,.
eli22
napsal(a):
Souhlasím s Vaším názorem. Jen by mě ještě zajímalo, nemůže se z toho pro samce stát zlozvyk? Že už to bude dělat při každém odchovu nebo že by dokonce mohl škubat i samici? Slyšela jsem, že pokud se papoušek začne škubat nebo škube druhé, může mu to i jakoby zachutnat a už se pak neovládne. Mám jednoho takového škubana doma, ale nejsem si jista, jestli je to zlozvyk nebo už ten návyk, tedy závislost.
Zlozvyk to u samce podle mě určitě neudělá. Škubání mladých se většinou děje u opakovaných pozdějších snůšek. Dvě hnízda jsou dobrá a u třetího je škube. Nebo například ze čtyř mláďat, škube jen jedno nebo dvě, ta poslední z hnízda. Těch dříve vyletěných si nevšímá a neškube je. Co se týká samovolného škubání papoušků, to je jiná kapitola a škubání může mít mnoho příčin. Mezi nejčastější uváděné patří nervozita, neuróza.Takto postižený jedinec, který se škube se zpravidla už nikdy nedá zcela odnaučit svého zlozvyku a do chovu by se neměl vůbec zařazovat.
simacek123
napsal(a):
Staci dad do druhé budky, kterou date na zem, samec mlade dokrmi a samice mezi tim nasedne znovu, dela to především samec ale jestli se stoho stane zlozvyk je lepe jedince odstranit, nekteri k tomu prilnou a skubou i samici na hnizde,.
Zdravím,
pan vesmil uvádí, konkrétní příklad, kdy mláďata u ž budku opustila, čili by bylo bezpředmětné jim dávat na zem jinou budku.
simacek123
napsal(a):
Pan vesmil uvadi ještě v budce, bezpredmetne to není, ale na to musí každý asi prijit, ja je chovam pouze patnact let vy asi dele.
...bohužel pan vesmil tuto informaci uvedl až úplně na závěr, jak si jistě můžete přečíst. Nicméně na věci to nic nemění. Mláďata musí stejně vylétnout z budky a učit se samostatnosti, včetně přijímání potravy, za dva dny už začínají sama zobat měkké krmivo. Rodiče přikrmují. Takže vložení další budky v tomto stádiu mláďat již vyletěných a před výletem by neřešilo vůbec nic.
Zdravím, škubání mládať provádí u kakariků na 99% vždy jen samice. Důvody mohou být různé, většinou je ale chce dostat z budky, protože chce udělat další snůšku, nebo má opravdu nedostatek vápníku.
Pokud toto samice začne dělat, bude to dělat i další rok u dalších mladých.
Tento problém jsme měli také. Malé jsme dali ihned ven z budky, nechali na dně klece v polozakryté misce (chov ve vnitřních prostorách) a o staral se o ně samec.Samici jsme dali na čas do jiné klece, nechtěli jsme další snůšku a ona těm malým nedala pokoj ani venku.
Příští snůšku bych určitě více sledovala. Nejde tak ani o to oškubané peří, ono zas doroste, ale spíše o ten stres těch malých a o to, že pokud samice začne škubat, o mladé se už nestará. Do budky je chodí krmit samec. Kdyby neměl do uzavřené budky přístup (samice by ho nechtěla pustit, nebo by byl malý otvor), mláďata by mohla trpět hladem.
Pàn vesmil v minulosti som sa casto stretàval s tymto problèmom hlavne u koriel a kakarikov obcas aj inych vtàkom chybaju zivocisne bielkoviny ozieraju vyrastajuce perie, odporucam pocas odchovu do vajecnej miesanice pridat varenè masomozete pouzit akèkolvek chude maso podavajte kazdy druhy den ale pozor nech netvori viac ako 10%z ojemu vajecnej zmesi+ dodajte tiez obden bud tvaroh alebo trochu cerstveho drozdia.problem by sa mal vynulovat.