Povodne som nechcel ani zalozit tema ale sàm som kedysi zacinal a dodnes uznàvam jedno ak idem chovat vtàka je to jedno ci sa jednà o zlatoprsku alebo aru vzdy sa jej snazim dat ten spràvny priestor uznàvam pravidlo cim vacsie tym lepsie a menej je niekedy viac.chovàm vtàstvo od svojich 6 rokov a samozrejme nebolo to stymi rozmermi volier vzdy tak ani umna videl som nespocet chovov za tie roky nespocet volier a z toho neuveritelneho poctu tak 10 percent rozmerovo ideàlnych videl som zakov v metrovich klietkach ary co splhaju po pletive chvosty potom maju jak metla ;chovatl hrdy na odchov to je vsetko pekne a dobre ale tiez som videl zaka z metrovej klietky zosadnut na zem lebo nevedel preletiet volieru vsetko je to na chovatelovi a nàs chovateloch.Pametàm si casy ked horskè, a barabandy sa chovali len v minimàlne sestmetrovych volierach ale to bolo aj ich cenou ved stàli v tych casoch ako osobne auto.Dnes ked su znich pomaly nepredajny vtàci ich budeme pchat do 2m volier preboha horàk je najrychlejsim letcom spomedzi papagàjov ale faktom je ze sa tam daju chovat.aj odchovat.preto by som uvital iniciativu od nejakèho zapalenèho chovatela ktory mà cas aby sa podujal na vytvorenie nejakej tabulky pre zacinajucich chovatelov kde by sa uviedly nejakè tie minimàlne rozmery volier najlepsie v metroch kubickych.CHOVU ZDAR : prepàcte za diakrityku ale màm francuzku klavesnicu takze nevidim kde su pismenà s diakritikou.
Dobrý večer,
koukám že po dlouhé době se našel někdo komu "bouchly saze" a nevydržel. Pane Jakab napsal jste to hezky, ale s odezvou na zdejším foru nepočítejte.Kdyby jste napsal že v Přerově budou v sobotu vykupovat andulky za 160kč to by byla jiná vlna.. Každý nějak začínal a málo kdo měl hned na startu 3metrové voliery...ani já nebyl vyjímkou. Voliery jsem dělal tak jak je měli všichni ostatní..časem se pokud člověk tedy chce sám propracuje k tomu, že je lepší udělat delší voliery a dopřát ptákům více prostoru..Bohužel velká většina skončí u 2m volierek a z korel a andulek plynule přejde na královské, červenokřídlé, horské apod...a strčí je do těch samých volier..Ikdyž to už je dnes asi taky minulost, dneska si radši každý pořídí ptáky na které by musel v minulosti chovatel šetřit pár let, propracovat se k nim přes běžnější druhy a pak by se tu nemusely množit dotazy typu "mohu dát tomu a tomu ptáčkovi větev z toho a toho keře apod..Už jsem to tu psal několikrát úroveň chovatelství exot. ptactva jde do zadní části lidského těla...Já s chovem zahnutých zobáků i z tohoto důvodu skončil..Dnes se raději podívám na párek drobotě, která spokojeně poletuje v hustě zarostlé 3metrové volieře a 10minut je v tom zeleném houští hledám..Přeju pevné nervy všem těm kteří se věnují chovatelství hlavně pro radost.
raduz
napsal(a):
Dobrý večer,
koukám že po dlouhé době se našel někdo komu "bouchly saze" a nevydržel. Pane Jakab napsal jste to hezky, ale s odezvou na zdejším foru nepočítejte.Kdyby jste napsal že v Přerově budou v sobotu vykupovat andulky za 160kč to by byla jiná vlna.. Každý nějak začínal a málo kdo měl hned na startu 3metrové voliery...ani já nebyl vyjímkou. Voliery jsem dělal tak jak je měli všichni ostatní..časem se pokud člověk tedy chce sám propracuje k tomu, že je lepší udělat delší voliery a dopřát ptákům více prostoru..Bohužel velká většina skončí u 2m volierek a z korel a andulek plynule přejde na královské, červenokřídlé, horské apod...a strčí je do těch samých volier..Ikdyž to už je dnes asi taky minulost, dneska si radši každý pořídí ptáky na které by musel v minulosti chovatel šetřit pár let, propracovat se k nim přes běžnější druhy a pak by se tu nemusely množit dotazy typu "mohu dát tomu a tomu ptáčkovi větev z toho a toho keře apod..Už jsem to tu psal několikrát úroveň chovatelství exot. ptactva jde do zadní části lidského těla...Já s chovem zahnutých zobáků i z tohoto důvodu skončil..Dnes se raději podívám na párek drobotě, která spokojeně poletuje v hustě zarostlé 3metrové volieře a 10minut je v tom zeleném houští hledám..Přeju pevné nervy všem těm kteří se věnují chovatelství hlavně pro radost.
Tento prispevok nebol ani tak z nervou ja som cca pred dvoma rokmi zdemontoval starè voliery.z krivych zobàkov som si nechal naozaj len svoju srdcovku moj prvy pàr vetsich papagàjov konkretne patagoncov.momentàlne radsej nic nechovàm lebo nemàm na to podmienky aspon podla mna ten moj chov mohol fungovat ale som sa rozhodol skoncim rekonstrukciu domu a postavim novè chovatelskè zariadenie.Dàvam vàm za pravdu dnes kazdy chce usetrit a zarobit vsade a za vsetko ved velkost volier casto neni o priestore ale o financiàch.pre niekoho su snom ary premna 6 metrovè nerezovè voliery.a vtej prvej najar bududu poletovat patagonci s timàliami a este podnimy budu arborofily.umna je toto posun o level.nie vymena druhou.Tento prispevok som pridal preto lebo sa mi zdà ze chovatelstvo nabralo smer ktorym sa ja uberat nechcem a bol by som ràd keby mlady zacinajuci chovatelia si uvedomily ze nie len vymena druhov je tym posunom ked nemàm podmienky na niektory druh nenacpem ho do nevyhovujuceho priestoru ;vysim levelom je urcite chov vystavnych vtàkov proste vzdy je mozny vyssi level zalezi len na samotnom chovatelovi.
gulielmitertii

XXX.XXX.62.125
Dobrý večer! Dobre sa dá odraziť od predpísanej veľkosti voliér z Durínska. Krátky príklad z článku: "Minimální rozměr voliéry pro chovný pár andulek určilo Durynsko na 3 x 1,5 x 2 metry (délka x šířka x výška). Velcí arové, včetně ary hyacintového, mají mít venkovní voliéru minimálně šest metrů dlouhou, tři metry širokou a dva a půl metru vysokou. Zázemí pro ně má mít minimální plochu dva metry čtvereční."
http://www.ararauna.cz/2014/08/vyhlaskou-stanovene-rozmery-volier-v-nemecku-je-maji-odstupnovane-podle-druhu-papousku/
Akurát veľkosť záletov mi príde dosť poddimenzovaná, to by bolo treba upraviť.
Papagáj horský je síce jeden z najlepších austrálskych letcov, ale v rýchlosti ho prekonáva latam lastovičí (až 80 km/h). Tento druh dokáže behom jedného dňa preletieť 300 km vzdialenosť. Papagáj patagónsky dosahuje rýchlosť 37 km/h. Všetky tieto informácie a osobné skúsenosti formujú chovateľa, ktorý nebude zástancom malých voliér, hoci v nich papagáje odchovávajú. Sám som trendu malých voliér v minulosti podľahol, no vyliečil som sa z toho. Už nikdy viac. Papagáj je vták, nie opica, preto musí lietať. Keď nelieta, z dlhodobého hľadiska chradne, ochabuje sa genetický fond, aj preto sú dnes mnohé papagáje polovičné ako pred 15 - 20timi rokmi. Z krátkodobého hľadiska to chovateľ často nepostrehne.
gulielmitertii
napsal(a):
Dobrý večer! Dobre sa dá odraziť od predpísanej veľkosti voliér z Durínska. Krátky príklad z článku: "Minimální rozměr voliéry pro chovný pár andulek určilo Durynsko na 3 x 1,5 x 2 metry (délka x šířka x výška). Velcí arové, včetně ary hyacintového, mají mít venkovní voliéru minimálně šest metrů dlouhou, tři metry širokou a dva a půl metru vysokou. Zázemí pro ně má mít minimální plochu dva metry čtvereční."
http://www.ararauna.cz/2014/08/vyhlaskou-stanovene-rozmery-volier-v-nemecku-je-maji-odstupnovane-podle-druhu-papousku/
Akurát veľkosť záletov mi príde dosť poddimenzovaná, to by bolo treba upraviť.
Papagáj horský je síce jeden z najlepších austrálskych letcov, ale v rýchlosti ho prekonáva latam lastovičí (až 80 km/h). Tento druh dokáže behom jedného dňa preletieť 300 km vzdialenosť. Papagáj patagónsky dosahuje rýchlosť 37 km/h. Všetky tieto informácie a osobné skúsenosti formujú chovateľa, ktorý nebude zástancom malých voliér, hoci v nich papagáje odchovávajú. Sám som trendu malých voliér v minulosti podľahol, no vyliečil som sa z toho. Už nikdy viac. Papagáj je vták, nie opica, preto musí lietať. Keď nelieta, z dlhodobého hľadiska chradne, ochabuje sa genetický fond, aj preto sú dnes mnohé papagáje polovičné ako pred 15 - 20timi rokmi. Z krátkodobého hľadiska to chovateľ často nepostrehne.
Dakujem za prispevok nikdy som neporovnàval rychlosti papagàjov ja som mal kedisy letnè voliery 3x2x0.80 a 6x1.5x2 vtàky som zimoval v roznych klietkach a mini volierach podla moznosti vykurit co najlacnejsie ale urcite vàm dàm za pravdu moj priklad bol som v zahranici na burze videl som spevavèho velkosti pomaly rozely zltolicej tak mi to nedalo isiel som k chovaelovi domov a ked mi ukàzal chovatelskè zariadenie sànka mi padala velkost volier bola enormnà vo volierach druhy u ktorych mi piseme ze nic tam nevydrzi ziadna zelen ale tam bolo vzdy viacej pàrov roznych druhov vo volierach ktore som sledoval len v nemom uzase.
gulielmitertii

XXX.XXX.20.168
Údajmi o rýchlosti papagájov sa oháňam len vďaka poslednej literatúre. Tiež som mal hodne dlhú dobu za to, že papagáj horský je najrýchlejší austrálsky letec. Niektorá literatúra to dokonca uvádza. Aj preto je dobré čítať knihy a časopisy, pretože nie každý z nás má možnosť cestovať do domoviny papagájov pozorovať ich potreby. Ja musím byť optimista a veriť, že veľké voliéry opäť prídu do módy, a že to bude ešte skôr, ako to bude musieť predpisovať legislatíva. Síce si nemyslím, že formu uspokojovania potrieb chovaných zvierat by mal stanovovať zákon, no pokiaľ chovateľská komunita sama tomu nepredíde, zrejme je to potreba.
P.s.: Pre najväčšie ary a kakadu by som volil voliéry dlhé 8 - 12 m. Vtedy veľký papagáj skutočne letí. Videl som lietať malú skupinu kakadu žltochochlých vo voliére 8 x 2 x 2 a bol to úžasný pohľad. Kakadu stíhali doplachtiť na bidlo, nie len nutne pristáť.
gulielmitertii
napsal(a):
Údajmi o rýchlosti papagájov sa oháňam len vďaka poslednej literatúre. Tiež som mal hodne dlhú dobu za to, že papagáj horský je najrýchlejší austrálsky letec. Niektorá literatúra to dokonca uvádza. Aj preto je dobré čítať knihy a časopisy, pretože nie každý z nás má možnosť cestovať do domoviny papagájov pozorovať ich potreby. Ja musím byť optimista a veriť, že veľké voliéry opäť prídu do módy, a že to bude ešte skôr, ako to bude musieť predpisovať legislatíva. Síce si nemyslím, že formu uspokojovania potrieb chovaných zvierat by mal stanovovať zákon, no pokiaľ chovateľská komunita sama tomu nepredíde, zrejme je to potreba.
P.s.: Pre najväčšie ary a kakadu by som volil voliéry dlhé 8 - 12 m. Vtedy veľký papagáj skutočne letí. Videl som lietať malú skupinu kakadu žltochochlých vo voliére 8 x 2 x 2 a bol to úžasný pohľad. Kakadu stíhali doplachtiť na bidlo, nie len nutne pristáť.
Ten pohlad je uzasny az ked clovek vidi na vlastnè oci takèto a podobnèvoliery az potom sa zamysly ze v com vlastne chovà velke voliery dalej ponukaju moznost chovat viac druhov vtakov a tym pàdom voznost zaplnit vsetky vysky niejakym vtàctvom.nedochadza k upnej devastàcii zelene proste prirodnè prostredie je to vsak o mnohych aspektoch legislativne riesenie jedneho dna dorazi aky to bude mat vplyv na chovatelstvo tazko povedat hoci si zoberieme len pociatocnè nàklady pri velkej voliere su mnohonàsobne vyssie ;pozemkovè moznosti atd, Ale vsetkym odporucam jedno pravidlo z nemenovanej knizky ked vymeriavate voliery urobte ich aspon o meter vacsie nic tym nepokazite naopad do buducnosti mozno budete za svoje rozhodnutie vdacny sàm sebe ja sàm som sa tak neriadil zburaal som nevyhovujuce a novè pribudaju omnoho tazsie.