papala

XXX.XXX.211.160
Používáte někdo tyto misky a nebo máte lepší vychytávku? http://www.energyvita.cz/naklicovaci-miska-provita/d-70945/.
Zajímavou sestavu pro nakličování, představil pan Nedělník na semináři Svět papoušků a lidí. Byly to sudy, kterými prokapávala voda, sudy se otáčely a uvnitř byly UV lampy, která ničily všechny nežádoucí bakterie. Dostal ji tuším ze Švýcarska, třeba se dočkáme a někdo to sestrojí v menším i u nás, nebo se do toho budeme muset vrhnou sami.
papala
napsal(a):
Používáte někdo tyto misky a nebo máte lepší vychytávku? http://www.energyvita.cz/naklicovaci-miska-provita/d-70945/.
Misky jsem měl, nejsou špatné, občas je potřeba vychytat správné naražení zábran u odtékacích otvorů, aby voda v miskách nezůstávala. Postupně jsem ale došel k tomu, že jsou pro mě zbytečné. Kanárům nakličuji často menší množství. Ječmen slepicím holubům a husám zase v daleko větším množství. Takže pro kanáry prostě manželce zabavím umělohmotnou misku, té velikosti, co zrovna potřebuji. Drůbeži zase nakličuju normálně v 10 l kýblu. Postup mám u všeho stejný prvních 24 hodin nechám zrniny zcela ponořené. Pak vyklepnu do cedníku pořádně proleju čistou vodou nechám cca 30 s odkapat(mezitím opláchnu misku) a vsypu zpátky do misky(propláchnutí je nutné min. jednou denně opakovat jinak klíčící semena začnou chytat plíseň). Většinou semínka nechám do objevení klíčků v teple, a pak, pokud vše nespotřebuji najednou, přemístím zbytek do lednice. Ječmen v kýblu nakličuju stejně, jen s tím rozdílem, že ho necedím přes cedník ale pouze po propláchnutí důkladně sleju všechnu vodu(jde to i bez pomůcek, ale pohodlnější a rychlejší je vyrobit si na kýbl síťový dekl). Při proplachování dvakrát za den lze obilniny(s řepkou pro kanáry jsem to nezkoušel) bez náznaku plísně dostat i do fáze, kdy už se zelenají lístky.
corvuscorax
napsal(a):
Pan Nedělník od Prostějova pořádá nějaké semináře o papoušcích? Tak to je bomba
Možná kdyby jste četl pozorně tak by jste zjistil že pan Nedělník představil na semináři Svět papoušků a lidí a ne že semináře pořádá.Nedělejte fámy, ten seminář pořádá úplně někdo jiný.Co se týká těchto misek tak jsem je taky koupil a vyzkoušel.Za mně vyhozené peníze.Nejlíp se mě osvědčilo nakličování v obyčejném plátěném pytlíku.Zrní neplesniví, nesmrdí a je pěkně sypké.Nakličuji takto i několik kilogramů najednou.
petajz
napsal(a):
Možná kdyby jste četl pozorně tak by jste zjistil že pan Nedělník představil na semináři Svět papoušků a lidí a ne že semináře pořádá.Nedělejte fámy, ten seminář pořádá úplně někdo jiný.Co se týká těchto misek tak jsem je taky koupil a vyzkoušel.Za mně vyhozené peníze.Nejlíp se mě osvědčilo nakličování v obyčejném plátěném pytlíku.Zrní neplesniví, nesmrdí a je pěkně sypké.Nakličuji takto i několik kilogramů najednou.
Dobrý den.
To je zajímavý systém. Nemohl by jste uvést podrobnosti, docela mě to zajímá.
Děkuji.
m.zedlitzer
napsal(a):
Dobrý den.
To je zajímavý systém. Nemohl by jste uvést podrobnosti, docela mě to zajímá.
Děkuji.
Systém je velice jednoduchý.Klasicky namočím zrní na zhruba 24 hod.Pořádně na sítku properu a sypu do plátěného pytlíku ušitého z obyčejné látky/mám několik velikostí/ opatřeného tkaničkou na uzavření a pověšení.Potom celý pytlík se zrním namočím do kbelíku vody s troškou Virkonu /stačí aby voda byla lehce narůžovělá/a nechám namočené 10-15 minut.Potom nechám nad vanou pořádně okapat a pověsím v koupelně na žebříčkový radiátor.Druhý den už jsou malé klíčky a začínám zkrmovat.další den už nedávám na radiátor a nechám pověšené volně.Klíčím většinou na tři dny a aby klíčky nepřerůstaly tak dávám podle potřeby pytlík se zrním do ledničky kde se klíčení zastaví.Od namočení ve virkonu do zkrmení dál nepropírám.Klíčené je celou dobu pěkné a voňavé.V létě používám stejný způsob klíčení akorát místo na radiátor dávám klíčit na sluníčko.Za ty roky jsem vyzkoušel několik způsobů klíčení ale tento je podle mě nejlepší a nejjednodušší.
petajz
napsal(a):
Systém je velice jednoduchý.Klasicky namočím zrní na zhruba 24 hod.Pořádně na sítku properu a sypu do plátěného pytlíku ušitého z obyčejné látky/mám několik velikostí/ opatřeného tkaničkou na uzavření a pověšení.Potom celý pytlík se zrním namočím do kbelíku vody s troškou Virkonu /stačí aby voda byla lehce narůžovělá/a nechám namočené 10-15 minut.Potom nechám nad vanou pořádně okapat a pověsím v koupelně na žebříčkový radiátor.Druhý den už jsou malé klíčky a začínám zkrmovat.další den už nedávám na radiátor a nechám pověšené volně.Klíčím většinou na tři dny a aby klíčky nepřerůstaly tak dávám podle potřeby pytlík se zrním do ledničky kde se klíčení zastaví.Od namočení ve virkonu do zkrmení dál nepropírám.Klíčené je celou dobu pěkné a voňavé.V létě používám stejný způsob klíčení akorát místo na radiátor dávám klíčit na sluníčko.Za ty roky jsem vyzkoušel několik způsobů klíčení ale tento je podle mě nejlepší a nejjednodušší.
Děkuji moc, vyzkouším.
petajz
napsal(a):
Systém je velice jednoduchý.Klasicky namočím zrní na zhruba 24 hod.Pořádně na sítku properu a sypu do plátěného pytlíku ušitého z obyčejné látky/mám několik velikostí/ opatřeného tkaničkou na uzavření a pověšení.Potom celý pytlík se zrním namočím do kbelíku vody s troškou Virkonu /stačí aby voda byla lehce narůžovělá/a nechám namočené 10-15 minut.Potom nechám nad vanou pořádně okapat a pověsím v koupelně na žebříčkový radiátor.Druhý den už jsou malé klíčky a začínám zkrmovat.další den už nedávám na radiátor a nechám pověšené volně.Klíčím většinou na tři dny a aby klíčky nepřerůstaly tak dávám podle potřeby pytlík se zrním do ledničky kde se klíčení zastaví.Od namočení ve virkonu do zkrmení dál nepropírám.Klíčené je celou dobu pěkné a voňavé.V létě používám stejný způsob klíčení akorát místo na radiátor dávám klíčit na sluníčko.Za ty roky jsem vyzkoušel několik způsobů klíčení ale tento je podle mě nejlepší a nejjednodušší.
Vaše odpověď p. Zedlitzerovi by nejen mně měla stačit. Váš způsob jsem už někdy četl, asi to bude už hodně dlouho a nevím už kde. Je praktický a máte ho osvědčený, což je rozhodující. Já ho nezkusil.
Můj názor: Klíčím na sítech z tzv. mušího pletiva silonového ve čtvercových rámečcích 30 krát 30 cm ve vrstvě zrní asi 3 - 5 cm. Do 50 cm na sebe se jich vejde asi 8, zrní se tam vejde hodně. Jen dodám pro pobavení, že jsem je udělal v r.1980 a stále slouží. Hřebíčky byly mosazné, tak dodnes síťku drží. Nezabere to místo. I na rámečcích proplachuji průběžně nad kbelíkem, nebo umyvadlem. Má to tu výhodu, že na klíčené vidím, jinak je to stejné jak v těch sáčcích. Než dám na síta, tak namáčím v kbelíku a cedím. Někdy je tam obrovské množství prachu, u pelušky a hrachu mnohdy písek, už jsem si několikrát ucpal odpad v odbočce, tak raději do kbelíku.
A jestli někdo vytkne, že nemám kupovat levnou špínu, tak odpovím, jestliže je stoprocentně klíčivá černá slunečnice, tak rád tu špínu z levného zrní properu. A zas někdo řekne, že spory plísní ze slunečnice neoperu, atd. Je to kvalitnější než čisté zrní s klíčivostí 50 procent, které leželo někde v Africe na slunci, nikdo neví jak dlouho. Zpomalení v ledničce i jinde samozřejmě též. Nepoužívám nic uvedeného proti plísním, ikdyž je to dobré, dřív jsem přidal jablečný ocet do vody.
Klíčeným krmím tropické druhy celý rok, doplňuji suché i granule. Třeba se mnou nebudou mnozí souhlasit, ale v tropech není jen jedna sklizeň za rok a pořád něco roste. Ptáky z oblastí střídání období deštů a sucha krmím podle přírodního rytmu.
Nakličovací biomisky jsem si pořídil, ale příliš se mi neosvědčily. Optimálně to funguje, když jsou misky plné a spíše se jeví vhodné pro mungo, pšenici, pohanku.. Pro "malé" zrna kanáří směsi a v rel. malém množství se mi to neosvědčilo... Navíc nelze tam zrna nasypat zalít...zrno se musí předem namočit a v miskách se pouze "dokončuje" klíčící proces...
Již dvě sezony krmím 12 hodin máčeným zrnem...je to jednodušší a nutriční hodnota tzv. nabobtnalého zrna...!?
Dobry den,
misky mam, ale jiz dlouhou dobu nepouzivam. Je to velmi neprakticke a udrzovani cistoty je docela oprus. Na dne misky je zebrovani a to jsem musel cistit starym zubnim kartackem. Dnes zrni namocim do klasicke kuchynske misky, prubezne proplachuji a po 24 hodinach preliju do kuchynskeho cedniku. Dukladne odkapu a druhy den uz jsou klicky. Prvni davku skrmim po namoceni 24h, druhou davku skrmim po nakliceni 48h a treti davku kdyz zbyde po 72 hodinach. Po 48 hodinach davam do lednice.
S pozdravem smidla.eu.