Dobrý den,
vím, že toto téma se na fóru již probíralo mnohokrát a není jednoduché poradit, ale přesto se na Vás obracím, než udělám to důležité rozhodnutí. Již pár měsíců uvažuji nad koupi papouška a rozhoduji se mezi Amazónkem Černotemenným, Aratingou Sluneční a Amazoňanem Modročelým.
Bydlím v rodinném domě, kde by měl papoušek voliéru (klec) převážně v obývacím pokoji. Samozřejmostí je, že by byl pravidelně každý den pouštěn. Na léto bych mu možná udělal nějakou větší voliéru venku, přece jen člověk je v létě více venku, tak, aby doma sám nestrádal a byl snáma. U papouška mi jde hlavně o to, aby se neupnul na jednu osobu. Mám přítelkyni a 2 letou dceru, tak bych nerad, aby na ně papoušek útočil, byl bych raději, kdyby to byl takový domácí mazel. Také jde o hluk. Je mi jasné, že se nejedná o malé papoušky tudíž snimi je spojený i větší hluk, ale byl bych nerad, aby mi papoušek od rána do večera jen hulákal popřípadě, aby rodiče v přízemí neohluchli, když si dovolíme odjet na den pryč
Děkuji za každý příspěvek případě radu chovatelů.
S amazoňany nemám moc zkušeností, ale chovám amazonky černotemenné a choval jsem aratingy sluneční. Ochočit jdou oba parádně i když záleží na jedinci, kterého si vyberete každý má jinou náturu jako u lidí. Amazonci jsou trochu živější takoví klauni pořád musí něco dělat ta hlasitost není tak hrozná. Aratingy jsem musel zrušit kvůli hluku mají strašně pronikavý hlas, jak někdo prošel kolem voliér tak nastal hrozný řev, proto je moc nedoporučuji.
Děkuji za odpověď, slyšel jsme právě, že Aratingy umějí být hlučnější, ale údajně hlavně ve venkovních voliérách, když je po hromadě více párů a jedince ( domácího mazlíčka ) v kleci údajně tolik neječí, i když jak jsem slyšel i jednoho tak mi stačilo Amazonek si taky údajně umí zařvat, ale nemá tak pronikavý hlas. Ty Aratingy jsem zřejmě zavrhnul a řeším Amazónek vs Amazoňan.
bathory
napsal(a):
Já myslím, že amazoňani jsou celkem proslulí tím, že se upínají na jednu osobu
No nevím jestli jsou amazoňané proslulí že se upínají na jednu osobu, ale asi je to váš názor s kterým nemohu souhlasit. V první řadě si musíte umět papouška vychovat. Je to asi jak se psem. Pokud něco zanedbáte tak z něj vyroste zrovna to co jste nechtěli.