Proč se u hnízdních budek používají rozměry půdorysu o dost menší než je velikost jednotlivých druhů papoušků. Když si udělají hnízdo a samička má pak sedět na vajíčkách, tak si musí málem zlomit ocasní pera. Vím, že je to asi blbý dotaz, ale tak mi to nějak přijde divné.
Když mi někdo odpoví, děkuji za jeho názor.
Ptáci se v menších prostorách cítí bezpečněji než v prostorách menších (ne vždy to ale platí u výšky). V přírodě například opuštěná hnízda rosel žlutolících obsazují téměř bez úprav barnardi límcoví jižní, i velcí - celozelenní. Chovám žlutolícky i velké límčáky a musím říct že velikostně je to obrovský rozdíl, ale límčáci si vybrali boudu o základně (vnitřní) 21x21 cm.
Zkuste papouškům dát jednu velkou a jednu malou budku a uvidíte sám kterou si vyberou. viděl jste někdy v jakém prostoru hnízdí např datel nebo žluna? Pak si uvědomíte proč nedávat zbytečně velké budky. například v tyčce od dopravní značky hnízdí sýkory a vyletí jim 6 mladých úplně v pohodě. Před ety jsem dal leskoptvím budku po neofémách velikosti asi 25cm výška a průměr 14cm. Měly 4mladé a když další rok jsem jim nabídl větší budku "pro větší pohodlí" tak akorát spotřebovaly 3x větší množství steliva na vyplnění budky.