Uživatel s deaktivovaným účtem

karel 6210
napsal(a):
Je vhodná řepka pro andulky děkuji za odpověd.
Není.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
karel 6210
napsal(a):
Je vhodná řepka pro andulky děkuji za odpověd.
Dobrý den, ochutnejte a poznáte, ani myši na ní nejdou.Řepka obsahuje silně pálivou složku, jarní je na tom trošku lépe, nepálí tolik jako podzimní, proto je žádaná kanárkáři.
Žere ji i spousta jiných ptáků, ale papoušci nikoli.
Řepka jako produkt stravy pro jakákoli zvířata nic moc, pálí, nechtějí ji žrát, jedná se o olejninu, tudíž je pěstována z tohoto důvodu.
Ptáci mají jiné chutě než lidé, tím bych to nevysvětloval. Já nesním pálivou papriku a moji papoušci ji milují, berou i nedozrálý pepř a čekají u pletiva až jim ho tam nastrkám, podobně je tomu s česnekem, Vezmou si stroužek do nohy a přikusují jako zákusek. Zkusil bych jim dát nedozrálou řepku a možná si na ni zvyknou. To jen my dáváme ptákům semena podle sebe. Mně brali nedozrálou řepku letos králováci jako neofémy modrohlavé. Odkoukali to od kanára.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
corvuscorax
napsal(a):
Ptáci mají jiné chutě než lidé, tím bych to nevysvětloval. Já nesním pálivou papriku a moji papoušci ji milují, berou i nedozrálý pepř a čekají u pletiva až jim ho tam nastrkám, podobně je tomu s česnekem, Vezmou si stroužek do nohy a přikusují jako zákusek. Zkusil bych jim dát nedozrálou řepku a možná si na ni zvyknou. To jen my dáváme ptákům semena podle sebe. Mně brali nedozrálou řepku letos králováci jako neofémy modrohlavé. Odkoukali to od kanára.
Že jste to nevysvětlil hned a čekal až někdo něco napíše.O paprikách to vím, ale řepka je něco jiného, ochutnejte a uvidíte.Já to nemám vyčtené, ale životem odzkoušené.Paprika jen pálí, ale řepka doslova poleptává sliznice a dochází k otoku jícnu, odzkoušeno u drůbeže při sestavě špatné krmné dávky s přísadou řepkového šrotu ve špatném poměru, ale né mnou, ale panstvem v jedné velké nejmenované firmě na výrobu krmných směsí, mysleli si, že přebytkem řepky nahradějí jiné suroviny a tuny směsi šly do kompostu.
Jak jsem uvedl výše, řepku ani myši nechtějí, opět vlastní zkušenost, nikdy neprokousaly pytel se řepkou, ostatní ano.
Chtěl jsem jen zadavateli přiblížit proč řepkou nekrmit, nic víc.Napsat ano, nebo ne, to podle mého úsudku není dostačující odpověď.
Nechci dělat chytrého, ale když si můžete vybrat mezi suchým chlebem a řízkem co si vyberete? Určitě chleba s řízkem a tak i myši, když si mají z čeho vybrat tak na řepku ani nekouknou. Pro andule není vhodná jen řepka, ale když ji dostanou občas a např v nezralém stavu tak si myslím, že jí nepohrdnou. kanáři by všichni museli pochcípat, když jejich krmení obsahuje většinou řepka.
Především pro Lumpíčka,
nemáte vůbec pravdu, asi jen opisujete něco z hodně starých zdrojů. Dávno už tomu, co se u nás pálivá řepka nevyskytuje, oni genetici si s lecčíms věděj rady, nejen s mutacemi papoušků a tak i když jarní se ještě výjimečně taky seje a na poli roste, podle chuti ji od té obyčejné nepoznáte a kanáři taky ne. Zdrojem té pálivé chutě byla kyselina eruková, a to tam prostě dnes už není, Psal o tom kdysi docela podrobně také Dr.Pavel Pivoňka, jeho informace jsou vždy velmi věcné, jenže to bylo v nějakém věstníku nebo zpravodaji pro chovatele zpěvných kanárů, to se k vám asi nedostane. Přimlouvám se opakovaně, s ohledem na stávající zoufalou úroveň této diskuse, pokud si nejste jisti, buďte raději zticha. Rovněž zadavatele nepochválím - ptát se zda řepku pro andulky se prostě naprosto vymyká rozumu. Přece už když si dotyčný kupoval nebo třeba jen viděl první andulku v životě, musel v kleci u ní vidět v krmítku nejspíš proso. Nemluvě pak vůbec, že pokud se na cokoliv ptám, pak se za otázkou píše otazník. Nevím a nechápu...
Kontrastná diskusia, celkom ako spoločný chov exotického a euro ázijského vtáctva spolu v jednej voliére.
V tom vidím pozitívum tu diskutovať, učiť sa počúvať, prípadne radiť.
Ilustračné foto, nebojte sa prejaviť sa
cecetka
napsal(a):
Především pro Lumpíčka,
nemáte vůbec pravdu, asi jen opisujete něco z hodně starých zdrojů. Dávno už tomu, co se u nás pálivá řepka nevyskytuje, oni genetici si s lecčíms věděj rady, nejen s mutacemi papoušků a tak i když jarní se ještě výjimečně taky seje a na poli roste, podle chuti ji od té obyčejné nepoznáte a kanáři taky ne. Zdrojem té pálivé chutě byla kyselina eruková, a to tam prostě dnes už není, Psal o tom kdysi docela podrobně také Dr.Pavel Pivoňka, jeho informace jsou vždy velmi věcné, jenže to bylo v nějakém věstníku nebo zpravodaji pro chovatele zpěvných kanárů, to se k vám asi nedostane. Přimlouvám se opakovaně, s ohledem na stávající zoufalou úroveň této diskuse, pokud si nejste jisti, buďte raději zticha. Rovněž zadavatele nepochválím - ptát se zda řepku pro andulky se prostě naprosto vymyká rozumu. Přece už když si dotyčný kupoval nebo třeba jen viděl první andulku v životě, musel v kleci u ní vidět v krmítku nejspíš proso. Nemluvě pak vůbec, že pokud se na cokoliv ptám, pak se za otázkou píše otazník. Nevím a nechápu...
Karel 6210 je chovateľ konzumných, užitkových zvierat. V tom je hlavný problém pohľadu na živočíchov a kategóriu okrasné vtáctvo. .
lumpicek

XXX.XXX.0.243
cecetka
napsal(a):
Především pro Lumpíčka,
Dobrý den, hlavně nic neopisuji z nějakých zdrojů, ale přiznávám, že je dnes vše jinak, řepku jsem desítky let neřešil, jsem ze zdravotních důvodů mimo pracovní proces, až nyní.A víte jak?Včera ráno po přečtení vašeho článku jsem se šel jako vždy při své práci přesvědčit, nabral jsem do hstě trošku řepky z pytle a rozkousal semena na kaši, opravdu nepálí.
To co jsem napsal výše je opět vlastní životní zkušenost, ale někdy před dvaceti lety, tak to v té době s řepkou bylo, tak se novodobým googlistům omlouvám.
Vždy mám z vám podobným lidí, kteří soudí druhé úsměv na tváři, soudíte přesně podle vašich praktik, ono je totiž na světě spousta věcí jinak než si myslíte.
No a teď ještě jednou já, Lumpíčku. Naprosto neočekávaně jste mne překvapil a moc si vážím toho, že prostě jste napsal a přiznal, že jste chybující. Vždyť to jsem i já a nezlobte se, že jsem to ve své úvaze o vašem postupu odhadl nějak jinak. Ono už sám dotaz je přece sám od sebe trochu provokující, asi jsem se měl držet toho, že nejen podle nelogičnosti otázky ale i úrovně pravopisu je někdy lépe se diskutování zdržet. Ještě jednou, bezva zážitek na dobrou noc. Díky.