Dobrý den, podělíte se se mnou o zkušenosti s odchovem mláděte kakadua bílého? . Mám doma čtyřměsíční mládě, zatím je vše v pohodě, ale neustále čtu a sháním informace, abych se poučila, vyvarovala chyb atd. Děkuji, ráda si přečtu o radostech (nebo strastech?) s výchovou vašeho papouška
.
Dobrý deň,
ja chovám senegálca, tak neviem, nakoľko to bude relevantné, ale predpokladám, že všetci papouši majú niečo spoločné :) Ako prvé by ste ho mali naučiť príkaz "poď", na ktorý by mal priletieť/nastúpiť na prst, vo vašom prípade ide o trochu väčšieho vtáčika takže potažmo na ruku.
Okrem toho by som sa ho na vašom mieste snažila naučiť slovo pre vyprázdňovanie, alebo aspoň nejaké miesto, kam zaletí po vypustení z klietky aby vypustil najväčšiu "pohromu" :)
Ďalšie príkazy sú "dolu", "fuj", "zostaň" a ja som nášho senegálca naučila ešte "ahoj", zdvihnutie packy, keď chce jedlo.
Pozerala som vo videách na youtube, že kakaduovia majú veľmi radi detské hračky, ktoré môžu zhadzovať a chytať do zobáku a nožičiek.
Skúste pozrieť aj nejaké skupiny na Facebooku, tam sa schádzajú mazlíkári.
Ináč gratulujem k takému krásnemu chovancovi, kakadu biely je snáď najkrajší papagáj, nech vám robí radosť :)
Zdraví Adela a senegálec Serge
https://www.youtube.com/watch?v=uoDVeSRRIMs&index=20&list=PL_bN8SwYeX7VODxBtZwnajitSfZJUNvi9.
Děkuji mockrát, cherryann . Vyprazdňování se naučil sám, jakmile otevřu klec, přisedne na bidýlku, uleví si a potom mi naskočí na ruku... a s tím povelem je to skvělý nápad, aby pochopil, co po něm budu chtít... na tom zapracujeme . A děkuji i za další tipy... kakadu je opravdu krásný a navíc chytrý papoušek, tak bych se mu ráda věnovala od mala (je to vlastně můj první papoušek od mláděte). Proto mne zajímalo, jak mohu začít, co se osvědčilo .
Pekný večer, ak začínate, tak veľmi doporučujem túto knihu: http://www.databazeknih.cz/knihy/skola-pro-papousky-224646 Myslím, že jedna z najlepších na výcvik, sú tam pekne vysvetlené jednotlivé povely :) Potom samozrejme Rosemary Low a z českých napríklad pán Josefovič má veľmi dobré knihy, i keď su poňaté teoretickejšie, než tie zahraničné, ktoré som menovala.
Určite ho skúste učiť asociáciám, jedno slovo pre vyprázdňovanie, ďalšie, keď ho idete kúpať, ďalšie keď ho beriete na ruku atď. Časom budete mať veľkú výhodu, ak sa čo-to naučí a bude si vedieť sám "povedať", čo chce. (Náš senegálec ešte ani nemá rok a už sa naučil, že keď chce ochutnať z môjho jedla, má zdvihnúť packu)
Poradím vám nakúpiť rôzne detské hračky s ktorými sa bude môcť zabávať, ja kupujem Sergovi na ebay z Číny za pár korún, lebo ich aj tak zničí za pár dní :D (len opatrne na farby, aby sa vám neotrávil, ono to tam nebude také kontrolované, radšej kupujte čisté nefarbené drevo a podobne). Rôzne detské skladačky, doplňovačky, hrkálky, korálky na povrázkoch, zabaví sa s tým a nás nechá relatívne na pokoji a zároveň ho na tom môžeme cvičiť.