Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.10.2016 08:44
piskyn

XXX.XXX.104.70

Ahoj chovatelé, chtěl bych se prosím zeptat jaký rozměr budky je vhodný pro odchov žaků?
A zda by mohla být budka z voděodolné překližky síly 15mm ? ( dává se třeba na podlahu přívěsů)

Děkuji za informace a ať se Vám všem daří v chovu.

Petr.

20.10.2016 05:03
piskyn

XXX.XXX.104.70

Nikdo neporadí?

20.10.2016 06:01
klas

XXX.XXX.250.165

Někde jsem četl když jsem se o to zajímal, že rozměry 30 x 30cm a výška cca.60 +/- je takový standart, ale každý si to dělá po svém.V přírodě všechny kmeny taky nemají stejný rozměr
Měl jsem tuhle knihu -> http://dona.cz/kniha/154-zako-papousek-sedy a myslím, že tam ty rozměry jsou uvedeny také a spousty jiného užitečného

20.10.2016 07:29
piskyn

XXX.XXX.104.70

Vím, že tyto rozměry se tak nějak pohybují, ale nevím zda by se ta budka mohla udělat z voděodolné lepené překližky o síle 15mm. Otvor by bylo asi lepší oplechovat, aby se do toho nepustili. Zajímá mě také názor chovatelů z praxe, zda upřednostňují budky prkené a nebo kmenové.

21.10.2016 19:31
pavel6

XXX.XXX.99.31

Jo to na zvážení, voděodolná překližka je lepená a tím pádem je na ni použito lepidlo, chemické ošetření povrchu a tím pádem může při větší teplotě v létě docházek k uvolnění těchto látek.Tím pádem je taky nepropustná tzn.že nedýchá.Klasická prkená, kmenová budka neobsahuje nic a je více vzdušná.
Jestli chcete použít překližku tak bych volil obyčejnou bez chemické povrchové úpravy.

22.10.2016 06:13
geldek

XXX.XXX.237.193

Možná najdete inspiraci na netu. Doporučuji se pana Googleho zeptat (do vyhledávače zadat):
grey parrot nest box size
a zvolit jenom zobrazení obrázků.
Rozměry, které se žel často udávají v palcích, si snadno převedete na cm.1 palec (inch) značka " je 2,54 cm - což Vám jistě napovídat nemusím.
Třeba zde:
http://www.kingscages.com/images-dyn/ProductImages/Large/CNest%20Box%20Hinge%20Amazons.jpg
foot je stopa, tedy cca 30,5 cm.
Vletový otvor žakové rozkoušou, nevím, jestli je dobré ho oplechovat, jak je to v některých návrzích, nebo nechat ptáky, ať si ho přizpůsobí podle svého a pak po odchovu vyměnit poškozené části budky. Oplechování jim může zejména u zcela nové, pro ně neznámé budky překážet. To raději nedělejte. Šikovný chlap by jistě dokázal vletový otvor řešit třeba vyměnitelným dřevěným mezikružím, ať si s radostí koušou, když je to baví... .
Také bych raději volila suché čisté dřevo - u žakú úspěšný odchov za případně zničenou budku jistě stojí.

24.10.2016 12:22
piskyn

XXX.XXX.104.70

Mockrát děkuji za rady...

Přidejte reakci

Přidat smajlík