Přirozený odchov pod rodiči?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2017 08:58
cone

XXX.XXX.208.224

Toužebně jsem očekával druhé hnízdění svých nových senegalců - první skončilo fatálně - tři vejce, jedno rozbité, z druhého vylíhnuto mládě, které nechali rodičové uhynout hlady, třetí vejce jsem odebral a dolíhl v líhni. Druhé - nynější hnízdění dopadlo podobně - dvě vejce jak takž zahřívané, při včerejší kontrole budky (v termínu líhnutí) jedno mládě nenakrmeno a mrtvé, druhé nenakrmeno, ale ještě živé - no ale je již po probdělé noci na dobré cestě k životu - bude samozřejmě ručně dokrmeno. (zachráněné mládě mělo 7 g a mrtvolka dokonce 8 g)
+takže milí zkušení a chytří zastánci přirozených odchovů jděte někam se svými doporučeními a nekritizujte - dle vás takové úsilí které jde v niveč má smysl? Tuto sezonu jsem díky radám a návodům "zkušenějších" a "chytřejších" přišel o dvě možná mláďata senegalečků a jedno mládě fantiensis. Fakt dobrý !

15.2.2017 08:59
cone

XXX.XXX.208.224

Mládě z prvního hnízdění ve věku 6 týdnů - 148 gramů.

15.2.2017 17:52
alex66

XXX.XXX.200.71

Pane Šiška nechápu tento váš příspěvek. Vy si necháte mluvit do toho jak se zachováte při nějakém problému v chovu ? Tohle rozhodnutí je přece jenom na vás a nikdo jak píšete "zkušenější a chytřejší " vám do toho nemá co mluvit. Ti ptáci jsou vaším majetkem.
Pokud by tento váš příspěvek byl reakcí na někoho kdo prosazuje např. odchov pod rodiči za každou cenu tak to beru, ale takhle mě to připadá jako by jste za svůj neúspěch vinil někoho jiného kdo odmítá ruční odchov.

15.2.2017 18:10
hicks

XXX.XXX.183.35

cone napsal(a):
Toužebně jsem očekával druhé hnízdění svých nových senegalců - první skončilo fatálně - tři vejce, jedno rozbité, z druhého vylíhnuto mládě, které nechali rodičové uhynout hlady, třetí vejce jsem odebral a dolíhl v líhni. Druhé - nynější hnízdění dopadlo podobně - dvě vejce jak takž zahřívané, při včerejší kontrole budky (v termínu líhnutí) jedno mládě nenakrmeno a mrtvé, druhé nenakrmeno, ale ještě živé - no ale je již po probdělé noci na dobré cestě k životu - bude samozřejmě ručně dokrmeno. (zachráněné mládě mělo 7 g a mrtvolka dokonce 8 g)
+takže milí zkušení a chytří zastánci přirozených odchovů jděte někam se svými doporučeními a nekritizujte - dle vás takové úsilí které jde v niveč má smysl? Tuto sezonu jsem díky radám a návodům "zkušenějších" a "chytřejších" přišel o dvě možná mláďata senegalečků a jedno mládě fantiensis. Fakt dobrý !

Pane Šiška úplně Vás chápu. Napíši svoji letošní trpkou zkušenost. Jeden z mých párů vždy vyseděl vejce a po vylíhnutí mláďata uhynuli nenakrmeny. Na radu zkušenějšího, nebo spíš radu jak bych k tomu mohl předejít jsem to zkusil. Mláďata rodiče krmily a v době, kdy jsem je šel kroužkovat byli obě mláďata mrtvá. Jedno bylo zohaveno bez zobáku. Trpká zkušenost a bohužel samice uhynula pár dní po nich( 19 let). Teď dokrmuji mláďata od páry, které jsem dal již 3x příležitost se zachovat ke svým mláďatům jinak. Další z mých párů vykrmil jedno mládě až na bidlo za to jsem rád, ale byli v budce tři mladí. Bohužel musím říci, že tak jako vy nesdílím názory některých odborníků, že je chyba jen v chovateli (to jsem se přesvědčil již trpce několikrát. Žádná změna nepomohla) a nesdílím ani názor, že ten kdo dokrmuje je v něčem horší než ten, kdo neustále vyhazuje mrtvá mláďata. Momentálně zastávám názor, že ptákům 1-2x nechám příležitost a pak již budu raději dokrmovat než mladé vyhazovat mrtvé. To mládě které vykrmily až na bidlo mi už teď bere krmení z ruky, takže je tak jak tak krotký. Ano má možná lepší vlohy pro chov, ale to ukáže čas, protože zůstane u mě v chovu.

15.2.2017 19:09
cone

XXX.XXX.208.224

alex66 napsal(a):
Pane Šiška nechápu tento váš příspěvek. Vy si necháte mluvit do toho jak se zachováte při nějakém problému v chovu ? Tohle rozhodnutí je přece jenom na vás a nikdo jak píšete "zkušenější a chytřejší " vám do toho nemá co mluvit. Ti ptáci jsou vaším majetkem.
Pokud by tento váš příspěvek byl reakcí na někoho kdo prosazuje např. odchov pod rodiči za každou cenu tak to beru, ale takhle mě to připadá jako by jste za svůj neúspěch vinil někoho jiného kdo odmítá ruční odchov.

Samozřejmě nikoho vinit nechci a ani nebudu. Myslím, že toto sdělení může pomoci některým chovatelům se stejným problémem. jinak to přesně tak jak popisuje Ondřej ( Hicks).
pěkný den.

15.2.2017 19:26
simacek123

XXX.XXX.142.1

Chovam ptactvo vice jak třicet let, nekdy byl uspech jindy ne.Od zacatku kdy jsem se dal na chovatelstvi, jsem naslouchal rady a prihody ruznych chovatelu, ale nikdy jsem si nenechal do svého chovu rozumovat od druhých, mozna měli pravdu mozna ne. Vždy budu jednat sam za sebe. Rady vyzaduji zde na faune snad jen blahove myslici lide.Je to novodoby fenomen chovatelstvi především mladsi generace, ktera dle mého neumi komunikovat jinak nez prostřednictvím internetu.Realita v zivote chovu je jina.Preji hodne uspechu a především rozum v hrsti.

16.2.2017 14:08
majo12345

XXX.XXX.205.249

simacek123 napsal(a):
Chovam ptactvo vice jak třicet let, nekdy byl uspech jindy ne.Od zacatku kdy jsem se dal na chovatelstvi, jsem naslouchal rady a prihody ruznych chovatelu, ale nikdy jsem si nenechal do svého chovu rozumovat od druhých, mozna měli pravdu mozna ne. Vždy budu jednat sam za sebe. Rady vyzaduji zde na faune snad jen blahove myslici lide.Je to novodoby fenomen chovatelstvi především mladsi generace, ktera dle mého neumi komunikovat jinak nez prostřednictvím internetu.Realita v zivote chovu je jina.Preji hodne uspechu a především rozum v hrsti.

16.2.2017 18:35
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Já jsem zastáncem odchovu pod rodiči a pokud toho nejsou schopni tak takové ptáky nenechávám v "chovu". Ptáky mám asi 47 let a dříve nikdo nedokrmoval žádné ptáky. Ani nebylo čím. To až v poslední době je taková móda, že jsou na všechno speciální míchanice a přitom ptáci jsou čím dál menší a choulostivější. Proč si myslíte, že spousta papoušků neodchová mladé? Nenaučili se to od rodičů. Je směšné když si přijde zájemce o královské a zeptá se mně jestli opravdu samice chodí do té budky horním kulatým otvorem a ne tím kontrolním ve spodní části budky. Proč někteří papoušci snáší na zem? Asi nevyletěli z budky a podle mne bylo dokrmeni. Viděl jsem krásného ochočeného králováka u jednoho chovatele, který si chodil na pletivo pro pohlazení, ale pokaždé ze šesti mladých odchoval tak dvě.Przníme si to sami a pak zakládáme vlákna co s tím. Každý pták by měl projít takzvaným vtiskováním, to je naučit se od rodičů jak se chovat a co brát jako krmení. Stačí obyčejná čínská křepelka, ještě nikdy za ta léta co je mám ve voliérách mi sameček nezabil mladé, ale naopak čekal až se vylíhnou a okamžitě převzal nad půlkou ochranu a doprovod a střídal slepičku i v sezení, když se šla napít. Takže pánové dokrmujte a pak při prodeji takového ptáka upozorněte kupujícího jak vyrostl.

16.2.2017 19:04
cone

XXX.XXX.208.224

A co tedy děláte s těmi papoušky, co sami nedokáží odchovat?
Moje první tři chovné páry senegalců byly složeny z dovozových odchytových jedinců, které dovezla fy Baveko v roce 2003. Ptáci to byli robustní, kvalitně opeření - jenže žáden z těchto párů svá mláďata neodchoval - buď je vytahali a zabili po okroužkování nebo po nějaké době rodičové jednoduše přestali krmit. Takže z mého pohledu to není jen o vtištění, i když v současné době tento fakt není zanedbatelný.
Jinak pamatuji chovatele, kteří již po roce 80 dokrmovali své žaky, kakaduy a amazoňany - jako základ se používala směs ČOS ze zemědělství.
A dále dnešní trend je trochu jiný - koukněte se na články o odchovech v LPF - první hnízda odebírají a líhnou, uměle dokrmují až do samostatnosti, druhá hnízda ponechávají pod rodiči. T. Silva také něco podobného popisuje, v US je velký zájem o ručně dokrmené PET mazlíčky.
pěkný večer šiška ol.

16.2.2017 19:32
mastodont

XXX.XXX.101.112

corvuscorax napsal(a):
Já jsem zastáncem odchovu pod rodiči a pokud toho nejsou schopni tak takové ptáky nenechávám v "chovu". Ptáky mám asi 47 let a dříve nikdo nedokrmoval žádné ptáky. Ani nebylo čím. To až v poslední době je taková móda, že jsou na všechno speciální míchanice a přitom ptáci jsou čím dál menší a choulostivější. Proč si myslíte, že spousta papoušků neodchová mladé? Nenaučili se to od rodičů. Je směšné když si přijde zájemce o královské a zeptá se mně jestli opravdu samice chodí do té budky horním kulatým otvorem a ne tím kontrolním ve spodní části budky. Proč někteří papoušci snáší na zem? Asi nevyletěli z budky a podle mne bylo dokrmeni. Viděl jsem krásného ochočeného králováka u jednoho chovatele, který si chodil na pletivo pro pohlazení, ale pokaždé ze šesti mladých odchoval tak dvě.Przníme si to sami a pak zakládáme vlákna co s tím. Každý pták by měl projít takzvaným vtiskováním, to je naučit se od rodičů jak se chovat a co brát jako krmení. Stačí obyčejná čínská křepelka, ještě nikdy za ta léta co je mám ve voliérách mi sameček nezabil mladé, ale naopak čekal až se vylíhnou a okamžitě převzal nad půlkou ochranu a doprovod a střídal slepičku i v sezení, když se šla napít. Takže pánové dokrmujte a pak při prodeji takového ptáka upozorněte kupujícího jak vyrostl.

Veru tak, dočkáme sa toho že pomaly nič si nedokáže samo odchovať mladé na bidlo.
Pre mňa je najkrajší pohľad na voliéru kde je párik aj s mladými.
Ono to fakt možno stojí za úvahu, či držať spolu pár ktorý nedokáže vychovať mladé.Uznávam že je dosť párov ktoré sú dokŕmené a dokážu odchovať mladé, len ktovie do koľkej generácie to tak pôjde.

16.2.2017 19:38
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

A viděl jste ty stovky vystresovaných a otrhaných velkých papoušků co už nemá kdo krmit a starat se o ně, protože žijí podstatně déle než třeba kočka nebo pes v útulku? Z Američanů bych si příklad nebral. A netvrdím, že můj názor je jediný a pravý. Jen jsem napsal, že já bych nedokrmoval a nechtěl bych si koupit dokrmeného ptáka. Což se asi nestane, protože už jsem starý "hrach" a doufám, že mi moji papoušci doslouží ke spokojenosti ve stáří.

nalim44

16.2.2017 20:05
nalim44

XXX.XXX.215.106

Rád bych slyšel odpověd na výše uvedený dotaz-co děláte s papoušky, kteří neodchovají sami?

pyrrhuraman

16.2.2017 20:14
pyrrhuraman

XXX.XXX.195.189

Jestliže nám pár papoušků mláďata nevylíhne nebo nedokrmí tak je někde problém neboli chyba v chovu či ve složení páru. Ručně dokrmený odchov není žádný chovatelský úspěch, jasně že nikdo mláďata nenechá dokola hynout a každý sáhne po dokrmováku nebo mláďata prodá dokrmovačům, ale není možno toto považovat za chovatelský úspěch a 100% odchov. Pro papoušky je normální mláďata vytáhnout až na bidlo a ne je roztrhat na kusy nebo nechat uhynout hlady, ale musí k tomu mít podmínky jaké potřebují. Pokud se odchov nepodařil tak chovatel selhal. Bohužel praxe je taková, že hlavně u velkých a komerčně zajímavějších druhů je to tak, že chovateli stačí aby pár snesl oplozená vejce nebo alespoň vylíhl mláďata která pak dokrmí a je spokojený a nic víc neřeší.

17.2.2017 07:42
eklektus3

XXX.XXX.152.215

Jenom několik příkladů z praxe.Uměle jsem odchoval kamarádovi 3 amazoňany kubánské, protože jeho dvouletá samice slezla z vajec dva dny před líhnutím.Jednu samičku mi přenechal a já jsem k ní doplnil o rok staršího samce.Za dva roky měli první snůšku-3 vejce, z toho dvě oplozená a odchovali dvě mláďata až k samostatnosti.Na rozdíl od ptáků odchovaných pod rodiči jsem mohl vejce i mláďata kdykoliv zkontrolovat, samice pouze vylezla z budky na bidlo před budku a dívala se co dělám.Já jsem se podíval a pochválil jsem ji jak je šikovná a ona se vrátila do budky.Nikdy jsem neměl pečlivější a tak klidnou samici.Samce jsem ale musel zavírat ve výletu, ten byl více nervozní z kontroly.Pak jsem měl pár modročelých odchovaných pod rodiči a tam se mi stalo, že po kontrole mladých jsem tyto našel další den bez zobáčků a nožiček.Tak jsem je přestal kontrolovat a odchov probíhal v pořádku.Ne vždy se dá odsuzovat umělý odchov a upřednostňovat odchov pod rodiči.Každý pták je jiný a také záleží na tom jak byli dokrmeni a socializovaní.Vyjímky se najdou v obou skupinách.

17.2.2017 08:03
cone

XXX.XXX.208.224

nalim44 napsal(a):
Rád bych slyšel odpověd na výše uvedený dotaz-co děláte s papoušky, kteří neodchovají sami?

Stále mi není jasný osud těch párů, co nedokáží odchovat mladé přirozenou cestou ! Víte, já takhle vychvalované dva chovné páry v posledních třech letech koupil - no a výsledek je takový jak popisuji výše. Ale jistě se jich nezbavím, abych svůj problém přehrál na někoho jiného, myslím že ani tito ptáci si nezaslouží aby šli z ruky do ruky.

17.2.2017 08:41
mastodont

XXX.XXX.56.166

cone napsal(a):
Stále mi není jasný osud těch párů, co nedokáží odchovat mladé přirozenou cestou ! Víte, já takhle vychvalované dva chovné páry v posledních třech letech koupil - no a výsledek je takový jak popisuji výše. Ale jistě se jich nezbavím, abych svůj problém přehrál na někoho jiného, myslím že ani tito ptáci si nezaslouží aby šli z ruky do ruky.

Ja som taký pár prepároval, jednoducho som vymenil samca.Trvalo mi to ďalšie dva roky kým zahniezdili, ale už fungujú.

17.2.2017 09:08
federer

XXX.XXX.73.74

cone napsal(a):

Zdravím..Tohle téma mě velmi zajímá, a snad někdo poradí i mě..Mám páru fantíku(samec ručně dokrmený-samice přirozený odchov), jsou oba rok 10..Měli tři hnízda, sedí dobře, dobře krmí ani s kroužkováním nebyl problém(kroužky jsem dal až ve třetím hnízdě s velkými obavami)..jenže je tam jeden velký háček že mládata škubou, takže je tak cca v 8 týdnech s těžkým srdcem odebírám a dokrmuji..Momentálně opět sedí tak bych uvítal jakoukoliv dobrou radu co s tím..?Ještě podotýkám že samec se taky škube..

17.2.2017 14:34
krabatka

XXX.XXX.164.43

cone napsal(a):

Dobrý den, já bych je nezatracovala, pokud mladé vyloženě nezabíjejí. Chybí údaj, jak je tento pár starý. Jsou páry, které se naučí krmit mladé a odchovají třeba až napotřetí -napočtvrté. Ještě bych to zkusila, mláďatům bych pravidelně kontrolovala volata a pokud by nebyla nakrmená, odebrala bych je na ruční dokrmení. V dnešní době, kdy je plno dokrmovacích kaší, bych určitě nenechala mláďata pojít hlady.
Jinak ohledně odchovů, je mi jasné, že ptáci odchovaní pod rodiči mají při odchovu méně problémů, ale nám kdysi odchovala ručně dokrmená samička senegalce mláďata až na bidlo bez problémů, jen při kontrole budky víc útočila a další samice odchovaná pod rodiči začala taky mláďata škubat, jak se stalo Federerovi. Hledala jsem na internetu, co s tím. Našla jsem chovatele, který to praktikuje tak, že dává rodičům mladé po tom, co je začnou škubat, vždy jen na krmení, ale bylo to u araraun, viz odkaz, nemá s tím někdo zkušenost i u menších papoušků?

http://www.ararauna.cz/2016/10/jak-dopadlo-letosni-hnizdeni-araraun-v-sumperskem-panelaku-s-podlozenymi-mladaty-harlekynu/.

pyrrhuraman

17.2.2017 15:12
pyrrhuraman

XXX.XXX.195.189

Problémy při odchovu u ručně dokrmených ptáků se projeví až za více generací, jako tomu bylo například u guld nebo třeba teď aktuálně u papoušků královských. Odebíráním vajec a mláďat se po generace budou postupně oslabovat rodičovské instinkty a to je fakt, který známe třeba i u hrabavé drůbeže. To je třeba si přiznat.
Samozřejmě taky dokrmuji když je třeba a nenechám mláďata uhynout, ale nezavírám oči před problémy a netvrdím, že je to tak dobře.

18.2.2017 18:41
federer

XXX.XXX.73.74

krabatka napsal(a):
Dobrý den, já bych je nezatracovala, pokud mladé vyloženě nezabíjejí. Chybí údaj, jak je tento pár starý. Jsou páry, které se naučí krmit mladé a odchovají třeba až napotřetí -napočtvrté. Ještě bych to zkusila, mláďatům bych pravidelně kontrolovala volata a pokud by nebyla nakrmená, odebrala bych je na ruční dokrmení. V dnešní době, kdy je plno dokrmovacích kaší, bych určitě nenechala mláďata pojít hlady.
Jinak ohledně odchovů, je mi jasné, že ptáci odchovaní pod rodiči mají při odchovu méně problémů, ale nám kdysi odchovala ručně dokrmená samička senegalce mláďata až na bidlo bez problémů, jen při kontrole budky víc útočila a další samice odchovaná pod rodiči začala taky mláďata škubat, jak se stalo Federerovi. Hledala jsem na internetu, co s tím. Našla jsem chovatele, který to praktikuje tak, že dává rodičům mladé po tom, co je začnou škubat, vždy jen na krmení, ale bylo to u araraun, viz odkaz, nemá s tím někdo zkušenost i u menších papoušků?

http://www.ararauna.cz/2016/10/jak-dopadlo-letosni-hnizdeni-araraun-v-sumperskem-panelaku-s-podlozenymi-mladaty-harlekynu/.

Tak ten pán je borec..To bych si netroufl, měl bych o ty mladé strach..

Přidejte reakci

Přidat smajlík