Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2017 22:55
Mara92

XXX.XXX.240.250

Dobrý den. Myslím, že se jedná o vapenku četl jsem pár ťemat, ale projistotu přikládám fotky.Děkuji za radu a pochopeni!

jana.flodr

2.4.2017 07:31
jana.flodr

XXX.XXX.162.222

Dobrý den pokud se chcete té vápenky zbavit tak andulce postižená místa mazejte olejem.

2.4.2017 07:35
machlena

XXX.XXX.96.35

Ano, je to vápenka jako z učebnice. Dnes možná namažte olejem jako první pomoc, ale zítra si jistě zajděte na veterinu pro Ivomec.

sauri

2.4.2017 08:48
sauri

XXX.XXX.245.158

Vypadá to sice strašidelně, ale když jí zobák (pozor na nosní dírky) a postiženou kůži včetně celých nožek natřete olejem či lék. vazelínou a potřete vat. tyčinkou nastříkanou arpalitem, či ošetříte Ivomecem.. bude to dobré. Svrab je hnus, ale léčí se poměrně snadno, pokud to nenecháte zajít do nevratných změn..

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2017 09:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Machlena má pravdu, z vlastní zkušenosti mohu říci že olej je na prd, je to stresující pro zvíře a léčba je na dlouho. Ivomec Vám natáhne do stříkačky každý druhý veterinář a účinek je 100%. Cena co si tak vybavuji je směšná, u nás za injekční stříkačku 80kč. Stačí jedna kapka pod křídlo a je to OK.

2.4.2017 09:36
fanynka

XXX.XXX.90.131

Dobrý den, také mam u dvou andulek začínající vápenku, jedu si pro Ivomec.Ale nevím jak ho aplikovat.Ma se dát pod křídlo na žilku?Mám z toho strach, mám 8.andulek a dvě samičky už sedí.

2.4.2017 09:56
eli22

XXX.XXX.181.33

Určitě nemažte olejem! Ivomec dáte do kapátka nebo injekční stříkačky a kápnete kapku pod křídlo. Nemusíte se ničeho bát.

2.4.2017 10:15
Mara92

XXX.XXX.240.250

Děkuji moc všem za radu važim si užitečnych rád. Včera se prohližel hejno našel jsem vapenku jen u jedne tu sem kupoval jako poslední do hejna myslím si, že by nebylo na škodu dát kapku všem.

2.4.2017 12:30
eli22

XXX.XXX.181.33

Mara92 napsal(a):
Děkuji moc všem za radu važim si užitečnych rád. Včera se prohližel hejno našel jsem vapenku jen u jedne tu sem kupoval jako poslední do hejna myslím si, že by nebylo na škodu dát kapku všem.

Musíte dát kapku všem a hlavně vydezinfikovat voliéru, pokud možno vyměnit co se dá atd. Jinak se Vám to do chovu vrátí.

2.4.2017 13:01
fanynka

XXX.XXX.90.131

Děkuji za odpověď, olej se píše, ale stejně se to nevyléči.Jedna samička už má mlade.Ivomec už mám veterinář mi dal k tomu jehlu, abych dala jen malou kapku.Su zvědavá, jak mi to půjde.

2.4.2017 13:08
hersyko

XXX.XXX.144.116

fanynka napsal(a):
Děkuji za odpověď, olej se píše, ale stejně se to nevyléči.Jedna samička už má mlade.Ivomec už mám veterinář mi dal k tomu jehlu, abych dala jen malou kapku.Su zvědavá, jak mi to půjde.

Olej samozřejmě sám o sobě nepomůže! jen uleví, zahubí pouze roztoče na potřeném místě,...Hlavní je vše vydezinfikovat! Zaléčit celý chov.

birdman

2.4.2017 13:34
birdman

XXX.XXX.195.189

Za starých dávných časů kdy člověk neznal Ivomec a jemu podobné preparáty nám opravdu na vápenku stačil obyčejný stolní olej z kuchyně. Olejem se 2x potřelo postižené místo a bylo po vápence a to i bez následné, dnes doporučované, desinfekce chovatelského zařízení. Věřím, že by vám to stačilo i dnes, ale hold lidi chtějí vypadat chytře tak se snaží radit až přehnaně odborně.

2.4.2017 14:02
eli22

XXX.XXX.181.33

birdman napsal(a):
Za starých dávných časů kdy člověk neznal Ivomec a jemu podobné preparáty nám opravdu na vápenku stačil obyčejný stolní olej z kuchyně. Olejem se 2x potřelo postižené místo a bylo po vápence a to i bez následné, dnes doporučované, desinfekce chovatelského zařízení. Věřím, že by vám to stačilo i dnes, ale hold lidi chtějí vypadat chytře tak se snaží radit až přehnaně odborně.

Tak s tím vůbec nesouhlasím. Proč ptáky stresovat a mastit je nějakým olejem (a určiět nestačí 2 x potřít - za mladých let, tedy Vašich starých časů, mi vet doporučil mazat 3 x denně po dobu min 3 dnů), když je možné vyléčení dosáhnout lehce a jednoduše jedním kápnutím. A co se týče dezinfekce - bez té to skoro nejde, protože roztoči sídlí hlavně v dřevěných částech klecí a voliér. A o chytrosti to určitě není.

2.4.2017 14:04
canar

XXX.XXX.201.247

birdman napsal(a):

Pane birdman máte mou sympatii! Člověk by neměl soudit, aby nebyl souzen, ale z některých příspěvků (a myslím to zcela obecně) opravdu není zřejmé zda je záměrem fundovaně poradit, či jde o pouhou potřebu ega zapojit se do diskuze.
Ono vápenku nelze podceňovat, ale též bych ji "příliš nedémonizoval". Když to dnešní možnosti nabízí, není od věci udělat, tak jednoduché a levné opatření - jako je kápnout přípravek s ivermecthinem pod krk a pod křídlo, i když upřímně nedokážu zodpovědně říct, jak obsah iv. v krvi ovlivňuje či neovlivňuje dlouhodobě kondici a např. i plodnost... Na prvotní stadia svrabu bych si troufnul i s "pouhou" rakytníkovou mastí, či syntetickou vazelínou..s současnou obměnou všech bidélek v kleci. Samozřejmě nepovažuju svůj přístup za dogmaticky ten nejlepší..

2.4.2017 16:20
hersyko

XXX.XXX.144.116

birdman napsal(a):

Chovám více jak 30.let a Ivermectin byl určitě znám, jen se nepoužíval, ( pouze na skot, ke kterému je určen ) na ptactvo! Zažil jsem DDT, starý Arpalit,... takže nepotřebuji vypadat chytře.Můžete tedy říct o jakém roku a starých časech mluvíte? Ale zdá se mě dost nezodpovědné radit v roce 2017 na vápenku olej, když je dnes na trhu několik přípravků.

2.4.2017 17:30
Mara92

XXX.XXX.240.250

Dnes jsem objevil další nakažené, takže všechny i ty v pohodě jsem dal do klece vyměnil jsem bydla vymyl krmitka a vše vystřídal dezinfekci zítra zajdu pro Ivomec.Jen mě zajímá za jakou dobu se to zpraví?Samozřejmě děkuji za užitečné rady!

2.4.2017 19:17
pterodactyll

XXX.XXX.190.103

Je až s podivem kolikrát se zde již toto téma opakuje. Stejně se zde najdou jedinci co radí ojej či různé tuky. Je to překonané a trápení svěřenců. Kápněte na kůži a po týdnu zopakujte. Pak vyměňte bidla a desinfikujte. Olej jen uleví ale neléčí a z velkou pravděpodobností se vám to vrátí. Jde použít v nouzi u jednoho dvou jedinců, je to ale stres. Proboha je již 21století. Hodně zdaru.

sloko

2.4.2017 20:24
sloko

XXX.XXX.201.247

Ivomec je bezva, o tom žádná! Účinná látka byla dle dostupných zdrojů objevena po roce 1972 a teprve v roce 2015 byla za tento objev udělena Nobelova cena. Antiparazitický účinek je nezpochybnitelný, avšak princip účinku není údajně doposud jasně prokázán.

2.4.2017 20:59
smidla

XXX.XXX.237.26

eli22 napsal(a):
Tak s tím vůbec nesouhlasím. Proč ptáky stresovat a mastit je nějakým olejem (a určiět nestačí 2 x potřít - za mladých let, tedy Vašich starých časů, mi vet doporučil mazat 3 x denně po dobu min 3 dnů), když je možné vyléčení dosáhnout lehce a jednoduše jedním kápnutím. A co se týče dezinfekce - bez té to skoro nejde, protože roztoči sídlí hlavně v dřevěných částech klecí a voliér. A o chytrosti to určitě není.

Dobry vecer,

mozna ten veterinar co Vam to radil nemel prakticke zkusenosti. Ostatne ja bych stolni olej nedoporucil, ale neco tuzsiho. Proc? Jde o to ucpat kanalky ve kterych se roztoci pak udusi. Zminovana lekarska vazelina, ale i obycejna indulona, tu jsem pouzivla ja kdyz se o antiparazitach vedelo jen to ze by byly dobre ;)

Jednim dechem je ale potreba dodat, ze to je pouze jakasi prvni pomoc, prezivsi jedinci v nepotrenych mistech, pripadne na vetvi se za cas opet rozsiri. Mozna proto se vapenka v minulosti vracela a chovatel se domnival ze byli ptaci nove nakazeni.

Kdyz uz doporucovat antiparazitikum, pak ale takove ktere je vyvinuto primo pro ptaky, ne pro dobytek. Existuje varianta ktera se kape pod kridlo nebo za krk, Scatt, ale take preparat ktery se pridava do pitne vody S76. Netvrdim ze Ivomec nepomohl spouste chovatelu, jen rikam ze je primarne urcen pro dobytek a podava se injekcne.

S pozdravem smidla.eu.

2.4.2017 21:14
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Trochu mě ta staronová diskuze o v tzv. vápence zaujala a tak můj názor. Měl by jít spíš do článků, ne do diskuze. Napíšu všeobecně dohledatelená fakta.
Vápenka - prašivina - zákožka svrabová nebo jak jinak ji nazýváme jsou roztoči. Když nebyla chemie, likvidovalo se to olejem. Roztoči se zadusili. Arpalit, dříve na bázi organofosfátů byl zázrak, ale asi jako DDT. Dnešní arpalit je bezpečnější.
Ivomec původně vyvinutý pro savce injekčně byl jaksi náhodou využit pro ptáky. Vstřebá se pokožkou do krve a hubí plicní roztoče a částečně i střevní parazity. Ředí se propylglykolem 1: 10. To je záležitost veterináře. Ředící látka je škodlivá a proto pozor na koncentraci. Nebýt Ivomecu, tak dnes amadiny Gouldové v chovech zmizely. Stačí si přečíst z té doby články o " prskavce" u AG. Jestli to bude mít nějaké jiné dopady ukáže čas.
A jestliže zde někdo napsal, že stačí jedna kapka pod křídlo, tak se mýlí. To stačí u ptáka velikosti zebřičky. A i u této velikosti jsem dal kapky tři na pokožku z každé strany a nebyl problém. Rád s oponenty interně prodiskutuji. Mám s tím mnohaleté zkušenosti.
Takže závěrem. Mazat olejem je z časů babiček, Ivomec doporučuji. Dnes je možné zjistit tolik informací, ale nemyslím si, že na této diskuzi. O takových možnostech se nám starým nesnilo.
JEN JE POTŘEBA MÍT ZNALOSTI A VĚDĚT, KTERÉ TY INFORMACE JSOU SPRÁVNÉ A TO JE DNES TEN HLAVNÍ PROBLÉM I TÉTO NAŠÍ DUISKUZE.

2.4.2017 21:44
fanynka

XXX.XXX.90.131

Dobrý večer, Ivomec jsem už andulkam dnes Kapla.Kdy to mám zopakovat, za 10.dni?Děkuji za odpověď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík